Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
૧૦. કણ્ટકસિક્ખાપદં
10. Kaṇṭakasikkhāpadaṃ
૪૨૮. દસમે અરિટ્ઠસ્સ ઉપ્પન્નં વિય એતસ્સાપિ ઉપ્પન્નન્તિ યોજના. ઉમ્મજ્જન્તસ્સાતિ મનસિકરોન્તસ્સ. સંવાસસ્સ નાસના સંવાસનાસના. લિઙ્ગસ્સ નાસના લિઙ્ગનાસના. દણ્ડકમ્મેન નાસના દણ્ડકમ્મનાસના. તત્થાતિ તિવિધાસુ નાસનાસુ. દૂસકો…પે॰… નાસેથાતિ એત્થ અયં નાસના લિઙ્ગનાસના નામાતિ યોજના. અયન્તિ દણ્ડકમ્મનાસના. ઇધાતિ ઇમસ્મિં સિક્ખાપદે, ‘‘નાસેતૂ’’તિ પદે વા. તત્થાતિ પુરિમવચનાપેક્ખં, ‘‘એવઞ્ચ પન ભિક્ખવે’’તિ આદિવચનેતિ અત્થો. પિરેતિ આમન્તનપદં પરસદ્દેન સમાનત્થન્તિ આહ ‘‘પરા’’તિ. ‘‘અમ્હાકં અનજ્ઝત્તિકભૂત’’ઇતિ વા ‘‘અમ્હાકં પચ્ચનીકભૂત’’ ઇતિ વા અત્થો દટ્ઠબ્બો. ‘‘અમામક’’ઇતિપદેન ‘‘પર’’ઇતિપદસ્સ અધિપ્પાયત્થં દસ્સેતિ. અમ્હે નમમાયક, અમ્હેહિ વા નમમાયિતબ્બ ઇતિ અત્થો. ‘‘અમ્હામક’’ઇતિપિ હકારયુત્તો પાઠો. અમ્હેહિ આમકઇતિ અત્થો. યત્થાતિ યસ્મિં ઠાને. તેતિ ઉપયોગત્થે સામિવચનં, તન્તિ અત્થો. તવ રૂપસદ્દે વાતિ સમ્બન્ધો. ન પસ્સામાતિ ન પસ્સામ, ન સુણામ.
428. Dasame ariṭṭhassa uppannaṃ viya etassāpi uppannanti yojanā. Ummajjantassāti manasikarontassa. Saṃvāsassa nāsanā saṃvāsanāsanā. Liṅgassa nāsanā liṅganāsanā. Daṇḍakammena nāsanā daṇḍakammanāsanā. Tatthāti tividhāsu nāsanāsu. Dūsako…pe… nāsethāti ettha ayaṃ nāsanā liṅganāsanā nāmāti yojanā. Ayanti daṇḍakammanāsanā. Idhāti imasmiṃ sikkhāpade, ‘‘nāsetū’’ti pade vā. Tatthāti purimavacanāpekkhaṃ, ‘‘evañca pana bhikkhave’’ti ādivacaneti attho. Pireti āmantanapadaṃ parasaddena samānatthanti āha ‘‘parā’’ti. ‘‘Amhākaṃ anajjhattikabhūta’’iti vā ‘‘amhākaṃ paccanīkabhūta’’ iti vā attho daṭṭhabbo. ‘‘Amāmaka’’itipadena ‘‘para’’itipadassa adhippāyatthaṃ dasseti. Amhe namamāyaka, amhehi vā namamāyitabba iti attho. ‘‘Amhāmaka’’itipi hakārayutto pāṭho. Amhehi āmakaiti attho. Yatthāti yasmiṃ ṭhāne. Teti upayogatthe sāmivacanaṃ, tanti attho. Tava rūpasadde vāti sambandho. Na passāmāti na passāma, na suṇāma.
૪૨૯. તેનાતિ સામણેરેન. ‘‘કારાપેય્યા’’તિ પદે કારિતકમ્મન્તિ. દસમં.
429.Tenāti sāmaṇerena. ‘‘Kārāpeyyā’’ti pade kāritakammanti. Dasamaṃ.
સપ્પાણકવગ્ગો સત્તમો.
Sappāṇakavaggo sattamo.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૭. સપ્પાણકવગ્ગો • 7. Sappāṇakavaggo
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧૦. કણ્ટકસિક્ખાપદવણ્ણના • 10. Kaṇṭakasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૧૦. કણ્ટકસિક્ખાપદવણ્ણના • 10. Kaṇṭakasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૧૦. કણ્ટકસિક્ખાપદવણ્ણના • 10. Kaṇṭakasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧૦. કણ્ટકસિક્ખાપદવણ્ણના • 10. Kaṇṭakasikkhāpadavaṇṇanā