Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૨૫૦. કપિજાતકં (૨-૧૦-૧૦)

    250. Kapijātakaṃ (2-10-10)

    ૨૦૦.

    200.

    અયં ઇસી ઉપસમસંયમે રતો, સ તિટ્ઠતિ 1 સિસિરભયેન અટ્ટિતો;

    Ayaṃ isī upasamasaṃyame rato, sa tiṭṭhati 2 sisirabhayena aṭṭito;

    હન્દ અયં પવિસતુમં અગારકં, વિનેતુ સીતં દરથઞ્ચ કેવલં.

    Handa ayaṃ pavisatumaṃ agārakaṃ, vinetu sītaṃ darathañca kevalaṃ.

    ૨૦૧.

    201.

    નાયં ઇસી ઉપસમસંયમે રતો, કપી અયં દુમવરસાખગોચરો;

    Nāyaṃ isī upasamasaṃyame rato, kapī ayaṃ dumavarasākhagocaro;

    સો દૂસકો રોસકો ચાપિ જમ્મો, સચેવજેમમ્પિ 3 દૂસેય્યગારન્તિ 4.

    So dūsako rosako cāpi jammo, sacevajemampi 5 dūseyyagāranti 6.

    કપિજાતકં દસમં.

    Kapijātakaṃ dasamaṃ.

    સિઙ્ગાલવગ્ગો દસમો.

    Siṅgālavaggo dasamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    અથ રાજા સિઙ્ગાલવરો સુનખો, તથા કોસિય ઇચ્છતિ કાલઘસો;

    Atha rājā siṅgālavaro sunakho, tathā kosiya icchati kālaghaso;

    અથ દાનવરોટ્ઠપિ સારથિના, પુનમ્બવનઞ્ચ સિસિરકપિ દસાતિ.

    Atha dānavaroṭṭhapi sārathinā, punambavanañca sisirakapi dasāti.

    અથ વગ્ગુદ્દાનં –

    Atha vagguddānaṃ –

    દળ્હઞ્ચ વગ્ગં અપરેન સન્થવં, કલ્યાણવગ્ગાસદિસો ચ રૂહકં;

    Daḷhañca vaggaṃ aparena santhavaṃ, kalyāṇavaggāsadiso ca rūhakaṃ;

    નતંદળ્હ બીરણથમ્ભકં પુન, કાસાવુપાહન સિઙ્ગાલકેન દસાતિ.

    Nataṃdaḷha bīraṇathambhakaṃ puna, kāsāvupāhana siṅgālakena dasāti.

    દુકનિપાતં નિટ્ઠિતં.

    Dukanipātaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. સન્તિટ્ઠતિ (સી॰ પી॰)
    2. santiṭṭhati (sī. pī.)
    3. સચે + આવજે + ઇમમ્પિ
    4. દૂસયે ઘરન્તિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    5. sace + āvaje + imampi
    6. dūsaye gharanti (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૨૫૦] ૧૦. કપિજાતકવણ્ણના • [250] 10. Kapijātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact