Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચરિયાપિટક-અટ્ઠકથા • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā

    ૭. કપિરાજચરિયાવણ્ણના

    7. Kapirājacariyāvaṇṇanā

    ૬૭. સત્તમે યદા અહં કપિ આસિન્તિ યસ્મિં કાલે અહં કપિયોનિયં નિબ્બત્તિત્વા વુદ્ધિમન્વાય નાગબલો થામસમ્પન્નો અસ્સપોતકપ્પમાણો મહાસરીરો કપિ હોમિ. નદીકૂલે દરીસયેતિ એકિસ્સા નદિયા તીરે એકસ્મિં દરીભાગે યદા વાસં કપ્પેમીતિ અત્થો.

    67. Sattame yadā ahaṃ kapi āsinti yasmiṃ kāle ahaṃ kapiyoniyaṃ nibbattitvā vuddhimanvāya nāgabalo thāmasampanno assapotakappamāṇo mahāsarīro kapi homi. Nadīkūle darīsayeti ekissā nadiyā tīre ekasmiṃ darībhāge yadā vāsaṃ kappemīti attho.

    તદા કિર બોધિસત્તો યૂથપરિહરણં અકત્વા એકચરો હુત્વા વિહાસિ. તસ્સા પન નદિયા વેમજ્ઝે એકો દીપકો નાનપ્પકારેહિ અમ્બપનસાદીહિ ફલરુક્ખેહિ સમ્પન્નો. બોધિસત્તો થામજવસમ્પન્નતાય નદિયા ઓરિમતીરતો ઉપ્પતિત્વા દીપકસ્સ પન નદિયા ચ મજ્ઝે એકો પિટ્ઠિપાસાણો અત્થિ, તસ્મિં પતતિ. તતો ઉપ્પતિત્વા તસ્મિં દીપકે પતતિ. સો તત્થ નાનપ્પકારાનિ ફલાફલાનિ ખાદિત્વા સાયં તેનેવ ઉપાયેન પચ્ચાગન્ત્વા અત્તનો વસનટ્ઠાને વસિત્વા પુનદિવસેપિ તથેવ કરોતિ. ઇમિના નિયામેન વાસં કપ્પેસિ.

    Tadā kira bodhisatto yūthapariharaṇaṃ akatvā ekacaro hutvā vihāsi. Tassā pana nadiyā vemajjhe eko dīpako nānappakārehi ambapanasādīhi phalarukkhehi sampanno. Bodhisatto thāmajavasampannatāya nadiyā orimatīrato uppatitvā dīpakassa pana nadiyā ca majjhe eko piṭṭhipāsāṇo atthi, tasmiṃ patati. Tato uppatitvā tasmiṃ dīpake patati. So tattha nānappakārāni phalāphalāni khāditvā sāyaṃ teneva upāyena paccāgantvā attano vasanaṭṭhāne vasitvā punadivasepi tatheva karoti. Iminā niyāmena vāsaṃ kappesi.

    તસ્મિં પન કાલે એકો કુમ્ભીલો સપજાપતિકો તસ્સં નદિયં વસતિ. તસ્સ ભરિયા બોધિસત્તં અપરાપરં ગચ્છન્તં દિસ્વા તસ્સ હદયમંસે દોહળં ઉપ્પાદેત્વા કુમ્ભીલં આહ – ‘‘મય્હં ખો, અય્યપુત્ત, ઇમસ્સ વાનરસ્સ હદયમંસે દોહળો ઉપ્પન્નો’’તિ. સો ‘‘સાધુ, ભદ્દે, લચ્છસી’’તિ વત્વા ‘‘અજ્જ તં સાયં દીપકતો આગચ્છન્તમેવ ગણ્હિસ્સામી’’તિ ગન્ત્વા પિટ્ઠિપાસાણે નિપજ્જિ. બોધિસત્તો તં દિવસં ગોચરં ચરિત્વા સાયન્હસમયે દીપકે ઠિતોવ પાસાણં ઓલોકેત્વા ‘‘અયં પાસાણો ઇદાનિ ઉચ્ચતરો ખાયતિ, કિં નુ ખો કારણ’’ન્તિ ચિન્તેસિ. મહાસત્તસ્સ હિ ઉદકપ્પમાણઞ્ચ પાસાણપ્પમાણઞ્ચ સુવવત્થાપિતમેવ હોતિ. તેનસ્સ એતદહોસિ – ‘‘અજ્જ ઇમિસ્સા નદિયા ઉદકં નેવ હાયતિ, અથ ચ પનાયં પાસાણો મહા હુત્વા પઞ્ઞાયતિ, કચ્ચિ નુ ખો એત્થ મય્હં ગહણત્થાય કુમ્ભીલો નિપન્નો’’તિ?

    Tasmiṃ pana kāle eko kumbhīlo sapajāpatiko tassaṃ nadiyaṃ vasati. Tassa bhariyā bodhisattaṃ aparāparaṃ gacchantaṃ disvā tassa hadayamaṃse dohaḷaṃ uppādetvā kumbhīlaṃ āha – ‘‘mayhaṃ kho, ayyaputta, imassa vānarassa hadayamaṃse dohaḷo uppanno’’ti. So ‘‘sādhu, bhadde, lacchasī’’ti vatvā ‘‘ajja taṃ sāyaṃ dīpakato āgacchantameva gaṇhissāmī’’ti gantvā piṭṭhipāsāṇe nipajji. Bodhisatto taṃ divasaṃ gocaraṃ caritvā sāyanhasamaye dīpake ṭhitova pāsāṇaṃ oloketvā ‘‘ayaṃ pāsāṇo idāni uccataro khāyati, kiṃ nu kho kāraṇa’’nti cintesi. Mahāsattassa hi udakappamāṇañca pāsāṇappamāṇañca suvavatthāpitameva hoti. Tenassa etadahosi – ‘‘ajja imissā nadiyā udakaṃ neva hāyati, atha ca panāyaṃ pāsāṇo mahā hutvā paññāyati, kacci nu kho ettha mayhaṃ gahaṇatthāya kumbhīlo nipanno’’ti?

    સો ‘‘વીમંસિસ્સામિ તાવ ન’’ન્તિ તત્થેવ ઠત્વા પાસાણેન સદ્ધિં કથેન્તો વિય ‘‘ભો, પાસાણા’’તિ વત્વા પટિવચનં અલભન્તો યાવતતિયં ‘‘ભો, પાસાણા’’તિ આહ. પાસાણો પટિવચનં ન દેતિ. પુનપિ બોધિસત્તો ‘‘કિં, ભો પાસાણ, અજ્જ મય્હં પટિવચનં ન દેસી’’તિ આહ. કુમ્ભીલો ‘‘અદ્ધા અયં પાસાણો અઞ્ઞેસુ દિવસેસુ વાનરિન્દસ્સ પટિવચનં દેતિ મઞ્ઞે, અજ્જ પન મયા ઓત્થરિતત્તા ન દેતિ, હન્દાહં દસ્સામિસ્સ પટિવચન’’ન્તિ ચિન્તેત્વા ‘‘કિં વાનરિન્દા’’તિ આહ. ‘‘કોસિ ત્વ’’ન્તિ? ‘‘અહં કુમ્ભીલો’’તિ . ‘‘કિમત્થં એત્થ નિપન્નોસી’’તિ? ‘‘તવ હદયં પત્થયમાનો’’તિ. બોધિસત્તો ચિન્તેસિ – ‘‘અઞ્ઞો મે ગમનમગ્ગો નત્થિ, પટિરુદ્ધં વત મે ગમન’’ન્તિ. તેન વુત્તં –

    So ‘‘vīmaṃsissāmi tāva na’’nti tattheva ṭhatvā pāsāṇena saddhiṃ kathento viya ‘‘bho, pāsāṇā’’ti vatvā paṭivacanaṃ alabhanto yāvatatiyaṃ ‘‘bho, pāsāṇā’’ti āha. Pāsāṇo paṭivacanaṃ na deti. Punapi bodhisatto ‘‘kiṃ, bho pāsāṇa, ajja mayhaṃ paṭivacanaṃ na desī’’ti āha. Kumbhīlo ‘‘addhā ayaṃ pāsāṇo aññesu divasesu vānarindassa paṭivacanaṃ deti maññe, ajja pana mayā ottharitattā na deti, handāhaṃ dassāmissa paṭivacana’’nti cintetvā ‘‘kiṃ vānarindā’’ti āha. ‘‘Kosi tva’’nti? ‘‘Ahaṃ kumbhīlo’’ti . ‘‘Kimatthaṃ ettha nipannosī’’ti? ‘‘Tava hadayaṃ patthayamāno’’ti. Bodhisatto cintesi – ‘‘añño me gamanamaggo natthi, paṭiruddhaṃ vata me gamana’’nti. Tena vuttaṃ –

    ‘‘પીળિતો સુસુમારેન, ગમનં ન લભામહં’’.

    ‘‘Pīḷito susumārena, gamanaṃ na labhāmahaṃ’’.

    ૬૮.

    68.

    ‘‘યમ્હોકાસે અહં ઠત્વા, ઓરા પારં પતામહં;

    ‘‘Yamhokāse ahaṃ ṭhatvā, orā pāraṃ patāmahaṃ;

    તત્થચ્છિ સત્તુવધકો, કુમ્ભીલો લુદ્દદસ્સનો’’તિ.

    Tatthacchi sattuvadhako, kumbhīlo luddadassano’’ti.

    તત્થ ‘‘પીળિતો સુસુમારેના’’તિ અદ્ધગાથાય વુત્તમેવત્થં. ‘‘યમ્હોકાસે’’તિ ગાથાય પાકટં કરોતિ. તત્થ યમ્હોકાસેતિ યસ્મિં નદીમજ્ઝે ઠિતપિટ્ઠિપાસાણસઙ્ખાતે પદેસે ઠત્વા. ઓરાતિ દીપકસઙ્ખાતા ઓરતીરા. પારન્તિ તદા મમ વસનટ્ઠાનભૂતં નદિયા પરતીરં. પતામહન્તિ ઉપ્પતિત્વા પતામિ અહં. તત્થચ્છીતિ તસ્મિં પિટ્ઠિપાસાણપ્પદેસે સત્તુભૂતો વધકો એકન્તેનેવ ઘાતકો પચ્ચત્થિકો લુદ્દદસ્સનો ઘોરરૂપો ભયાનકદસ્સનો નિસીદિ.

    Tattha ‘‘pīḷito susumārenā’’ti addhagāthāya vuttamevatthaṃ. ‘‘Yamhokāse’’ti gāthāya pākaṭaṃ karoti. Tattha yamhokāseti yasmiṃ nadīmajjhe ṭhitapiṭṭhipāsāṇasaṅkhāte padese ṭhatvā. Orāti dīpakasaṅkhātā oratīrā. Pāranti tadā mama vasanaṭṭhānabhūtaṃ nadiyā paratīraṃ. Patāmahanti uppatitvā patāmi ahaṃ. Tatthacchīti tasmiṃ piṭṭhipāsāṇappadese sattubhūto vadhako ekanteneva ghātako paccatthiko luddadassano ghorarūpo bhayānakadassano nisīdi.

    અથ મહાસત્તો ચિન્તેસિ – ‘‘અઞ્ઞો મે ગમનમગ્ગો નત્થિ, અજ્જ મયા કુમ્ભીલો વઞ્ચેતબ્બો, એવઞ્હિ અયઞ્ચ મહતા પાપતો મયા પરિમોચિતો સિયા, મય્હઞ્ચ જીવિતં લદ્ધ’’ન્તિ. સો કુમ્ભીલં આહ – ‘‘સમ્મ, કુમ્ભીલ, અહં તુય્હં ઉપરિ પતિસ્સામી’’તિ. કુમ્ભીલો ‘‘વાનરિન્દ, પપઞ્ચં અકત્વા ઇતો આગચ્છાહી’’તિ આહ. મહાસત્તો ‘‘અહં આગચ્છામિ, ત્વં પન અત્તનો મુખં વિવરિત્વા મં તવ સન્તિકં આગતકાલે ગણ્હાહી’’તિ અવોચ. કુમ્ભીલાનઞ્ચ મુખે વિવટે અક્ખીનિ નિમ્મીલન્તિ. સો તં કારણં અસલ્લક્ખેન્તો મુખં વિવરિ. અથસ્સ અક્ખીનિ નિમ્મીલિંસુ. સો મુખં વિવરિત્વા સબ્બસો નિમ્મીલિતક્ખી હુત્વા નિપજ્જિ. મહાસત્તો તસ્સ તથાભાવં ઞત્વા દીપકતો ઉપ્પતિતો ગન્ત્વા કુમ્ભીલસ્સ મત્થકં અક્કમિત્વા તતો ઉપ્પતન્તો વિજ્જુલતા વિય વિજ્જોતમાનો પરતીરે અટ્ઠાસિ. તેન વુત્તં –

    Atha mahāsatto cintesi – ‘‘añño me gamanamaggo natthi, ajja mayā kumbhīlo vañcetabbo, evañhi ayañca mahatā pāpato mayā parimocito siyā, mayhañca jīvitaṃ laddha’’nti. So kumbhīlaṃ āha – ‘‘samma, kumbhīla, ahaṃ tuyhaṃ upari patissāmī’’ti. Kumbhīlo ‘‘vānarinda, papañcaṃ akatvā ito āgacchāhī’’ti āha. Mahāsatto ‘‘ahaṃ āgacchāmi, tvaṃ pana attano mukhaṃ vivaritvā maṃ tava santikaṃ āgatakāle gaṇhāhī’’ti avoca. Kumbhīlānañca mukhe vivaṭe akkhīni nimmīlanti. So taṃ kāraṇaṃ asallakkhento mukhaṃ vivari. Athassa akkhīni nimmīliṃsu. So mukhaṃ vivaritvā sabbaso nimmīlitakkhī hutvā nipajji. Mahāsatto tassa tathābhāvaṃ ñatvā dīpakato uppatito gantvā kumbhīlassa matthakaṃ akkamitvā tato uppatanto vijjulatā viya vijjotamāno paratīre aṭṭhāsi. Tena vuttaṃ –

    ૬૯.

    69.

    ‘‘સો મં અસંસિ એહીતિ, અહમ્પેમીતિ તં વદિં;

    ‘‘So maṃ asaṃsi ehīti, ahampemīti taṃ vadiṃ;

    તસ્સ મત્થકમક્કમ્મ, પરકૂલે પતિટ્ઠહિ’’ન્તિ.

    Tassa matthakamakkamma, parakūle patiṭṭhahi’’nti.

    તત્થ અસંસીતિ અભાસિ. અહમ્પેમીતિ અહમ્પિ આગચ્છામીતિ તં કથેસિં.

    Tattha asaṃsīti abhāsi. Ahampemīti ahampi āgacchāmīti taṃ kathesiṃ.

    યસ્મા પન તં દીપકં અમ્બજમ્બુપનસાદિફલરુક્ખસણ્ડમણ્ડિતં રમણીયં નિવાસયોગ્ગઞ્ચ, ‘‘આગચ્છામી’’તિ પન પટિઞ્ઞાય દિન્નત્તા સચ્ચં અનુરક્ખન્તો મહાસત્તોપિ ‘‘આગમિસ્સામેવા’’તિ તથા અકાસિ. તેન વુત્તં –

    Yasmā pana taṃ dīpakaṃ ambajambupanasādiphalarukkhasaṇḍamaṇḍitaṃ ramaṇīyaṃ nivāsayoggañca, ‘‘āgacchāmī’’ti pana paṭiññāya dinnattā saccaṃ anurakkhanto mahāsattopi ‘‘āgamissāmevā’’ti tathā akāsi. Tena vuttaṃ –

    ૭૦.

    70.

    ‘‘ન તસ્સ અલિકં ભણિતં, યથા વાચં અકાસહ’’ન્તિ.

    ‘‘Na tassa alikaṃ bhaṇitaṃ, yathā vācaṃ akāsaha’’nti.

    યસ્મા ચેતં સચ્ચાનુરક્ખણં અત્તનો જીવિતં પરિચ્ચજિત્વા કતં, તસ્મા આહ –

    Yasmā cetaṃ saccānurakkhaṇaṃ attano jīvitaṃ pariccajitvā kataṃ, tasmā āha –

    ‘‘સચ્ચેન મે સમો નત્થિ, એસા મે સચ્ચપારમી’’તિ.

    ‘‘Saccena me samo natthi, esā me saccapāramī’’ti.

    કુમ્ભીલો પન તં અચ્છરિયં દિસ્વા ‘‘ઇમિના વાનરિન્દેન અતિઅચ્છેરકં કત’’ન્તિ ચિન્તેત્વા ‘‘ભો વાનરિન્દ, ઇમસ્મિં લોકે ચતૂહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો પુગ્ગલો અમિત્તે અભિભવતિ, તે સબ્બેપિ તુય્હં અબ્ભન્તરે અત્થિ મઞ્ઞે’’તિ આહ –

    Kumbhīlo pana taṃ acchariyaṃ disvā ‘‘iminā vānarindena atiaccherakaṃ kata’’nti cintetvā ‘‘bho vānarinda, imasmiṃ loke catūhi dhammehi samannāgato puggalo amitte abhibhavati, te sabbepi tuyhaṃ abbhantare atthi maññe’’ti āha –

    ‘‘યસ્સેતે ચતુરો ધમ્મા, વાનરિન્દ, યથા તવ;

    ‘‘Yassete caturo dhammā, vānarinda, yathā tava;

    સચ્ચં ધમ્મો ધિતિ ચાગો, દિટ્ઠં સો અતિવત્તતી’’તિ. (જા॰ ૧.૨.૧૪૭);

    Saccaṃ dhammo dhiti cāgo, diṭṭhaṃ so ativattatī’’ti. (jā. 1.2.147);

    તત્થ યસ્સાતિ યસ્સ કસ્સચિ પુગ્ગલસ્સ. એતેતિ ઇદાનિ વત્તબ્બે પચ્ચક્ખતો દસ્સેતિ. ચતુરો ધમ્માતિ ચત્તારો ગુણા. સચ્ચન્તિ વચીસચ્ચં, ‘‘મમ સન્તિકં આગમિસ્સામી’’તિ વત્વા મુસાવાદં અકત્વા આગતો એવાતિ એતં તે વચીસચ્ચં. ધમ્મોતિ વિચારણપઞ્ઞા, ‘‘એવં કતે ઇદં નામ ભવિસ્સતી’’તિ પવત્તા તે એસા વિચારણપઞ્ઞા. ધિતીતિ અબ્બોચ્છિન્નં વીરિયં વુચ્ચતિ, એતમ્પિ તે અત્થિ. ચાગોતિ અત્તપરિચ્ચાગો, ત્વં અત્તાનં પરિચ્ચજિત્વા મમ સન્તિકં આગતો, યં પનાહં ગણ્હિતું નાસક્ખિં, મય્હમેવેસ દોસો . દિટ્ઠન્તિ પચ્ચામિત્તં. સો અતિવત્તતીતિ યસ્સ પુગ્ગલસ્સ યથા તવ એવં એતે ચત્તારો ધમ્મા અત્થિ, સો યથા મં ત્વં અજ્જ અતિક્કન્તો, તથેવ અત્તનો પચ્ચામિત્તં અતિક્કમતિ અભિભવતીતિ.

    Tattha yassāti yassa kassaci puggalassa. Eteti idāni vattabbe paccakkhato dasseti. Caturo dhammāti cattāro guṇā. Saccanti vacīsaccaṃ, ‘‘mama santikaṃ āgamissāmī’’ti vatvā musāvādaṃ akatvā āgato evāti etaṃ te vacīsaccaṃ. Dhammoti vicāraṇapaññā, ‘‘evaṃ kate idaṃ nāma bhavissatī’’ti pavattā te esā vicāraṇapaññā. Dhitīti abbocchinnaṃ vīriyaṃ vuccati, etampi te atthi. Cāgoti attapariccāgo, tvaṃ attānaṃ pariccajitvā mama santikaṃ āgato, yaṃ panāhaṃ gaṇhituṃ nāsakkhiṃ, mayhamevesa doso . Diṭṭhanti paccāmittaṃ. So ativattatīti yassa puggalassa yathā tava evaṃ ete cattāro dhammā atthi, so yathā maṃ tvaṃ ajja atikkanto, tatheva attano paccāmittaṃ atikkamati abhibhavatīti.

    એવં કુમ્ભીલો બોધિસત્તં પસંસિત્વા અત્તનો વસનટ્ઠાનં ગતો. તદા કુમ્ભીલો દેવદત્તો અહોસિ, તસ્સ ભરિયા ચિઞ્ચમાણવિકા, કપિરાજા પન લોકનાથો.

    Evaṃ kumbhīlo bodhisattaṃ pasaṃsitvā attano vasanaṭṭhānaṃ gato. Tadā kumbhīlo devadatto ahosi, tassa bhariyā ciñcamāṇavikā, kapirājā pana lokanātho.

    તસ્સ ઇધાપિ હેટ્ઠા વુત્તનયેનેવ સેસપારમિયો નિદ્ધારેતબ્બા. તથા ઉદકસ્સ પાસાણસ્સ ચ પમાણવવત્થાનેન ઇદાનિ પાસાણો ઉચ્ચતરો ખાયતીતિ પરિગ્ગણ્હનવસેન પાસાણસ્સ ઉપરિ સુસુમારસ્સ નિપન્નભાવજાનનં, પાસાણેન કથનાપદેસેન તસ્સત્થસ્સ નિચ્છયગમનં, સુસુમારસ્સ ઉપરિ અક્કમિત્વા સહસા પરતીરે પતિટ્ઠાનવસેન સીઘકારિતાય તસ્સ મહતા પાપતો પરિમોચનં, અત્તનો જીવિતરક્ખણં, સચ્ચવાચાનુરક્ખણઞ્ચાતિ એવમાદયો ગુણાનુભાવા વિભાવેતબ્બાતિ.

    Tassa idhāpi heṭṭhā vuttanayeneva sesapāramiyo niddhāretabbā. Tathā udakassa pāsāṇassa ca pamāṇavavatthānena idāni pāsāṇo uccataro khāyatīti pariggaṇhanavasena pāsāṇassa upari susumārassa nipannabhāvajānanaṃ, pāsāṇena kathanāpadesena tassatthassa nicchayagamanaṃ, susumārassa upari akkamitvā sahasā paratīre patiṭṭhānavasena sīghakāritāya tassa mahatā pāpato parimocanaṃ, attano jīvitarakkhaṇaṃ, saccavācānurakkhaṇañcāti evamādayo guṇānubhāvā vibhāvetabbāti.

    કપિરાજચરિયાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Kapirājacariyāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / ચરિયાપિટકપાળિ • Cariyāpiṭakapāḷi / ૭. કપિરાજચરિયા • 7. Kapirājacariyā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact