Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૭૫. કપોતજાતકં (૫-૩-૫)

    375. Kapotajātakaṃ (5-3-5)

    ૧૩૫.

    135.

    ઇદાનિ ખોમ્હિ સુખિતો અરોગો, નિક્કણ્ટકો નિપ્પતિતો કપોતો;

    Idāni khomhi sukhito arogo, nikkaṇṭako nippatito kapoto;

    કાહામિ દાની હદયસ્સ તુટ્ઠિં, તથાહિમં મંસસાકં બલેતિ.

    Kāhāmi dānī hadayassa tuṭṭhiṃ, tathāhimaṃ maṃsasākaṃ baleti.

    ૧૩૬.

    136.

    કાયં બલાકા સિખિનો, ચોરી લઙ્ઘિપિતામહા;

    Kāyaṃ balākā sikhino, corī laṅghipitāmahā;

    ઓરં બલાકે આગચ્છ, ચણ્ડો મે વાયસો સખા.

    Oraṃ balāke āgaccha, caṇḍo me vāyaso sakhā.

    ૧૩૭.

    137.

    અલઞ્હિ તે જગ્ઘિતાયે, મમં દિસ્વાન એદિસં;

    Alañhi te jagghitāye, mamaṃ disvāna edisaṃ;

    વિલૂનં સૂદપુત્તેન, પિટ્ઠમણ્ડેન 1 મક્ખિતં.

    Vilūnaṃ sūdaputtena, piṭṭhamaṇḍena 2 makkhitaṃ.

    ૧૩૮.

    138.

    સુન્હાતો સુવિલિત્તોસિ, અન્નપાનેન તપ્પિતો;

    Sunhāto suvilittosi, annapānena tappito;

    કણ્ઠે ચ તે વેળુરિયો, અગમા નુ કજઙ્ગલં.

    Kaṇṭhe ca te veḷuriyo, agamā nu kajaṅgalaṃ.

    ૧૩૯.

    139.

    મા તે મિત્તો અમિત્તો વા, અગમાસિ કજઙ્ગલં;

    Mā te mitto amitto vā, agamāsi kajaṅgalaṃ;

    પિઞ્છાનિ તત્થ લાયિત્વા, કણ્ઠે બન્ધન્તિ વટ્ટનં.

    Piñchāni tattha lāyitvā, kaṇṭhe bandhanti vaṭṭanaṃ.

    ૧૪૦.

    140.

    પુનપાપજ્જસી સમ્મ, સીલઞ્હિ તવ તાદિસં;

    Punapāpajjasī samma, sīlañhi tava tādisaṃ;

    ન હિ માનુસકા ભોગા, સુભુઞ્જા હોન્તિ પક્ખિનાતિ.

    Na hi mānusakā bhogā, subhuñjā honti pakkhināti.

    કપોતજાતકં પઞ્ચમં.

    Kapotajātakaṃ pañcamaṃ.

    અડ્ઢવગ્ગો તતિયો.

    Aḍḍhavaggo tatiyo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    અથ વણ્ણ સસીલ હિરિ લભતે, સુમુખા વિસ સાળિયમિત્તવરો;

    Atha vaṇṇa sasīla hiri labhate, sumukhā visa sāḷiyamittavaro;

    અથ ચક્ક પલાસ સરાજ સતો, યવ બાલ કપોતક પન્નરસાતિ.

    Atha cakka palāsa sarāja sato, yava bāla kapotaka pannarasāti.

    અથ વગ્ગુદ્દાનં –

    Atha vagguddānaṃ –

    જીનઞ્ચ વણ્ણં અસમંવગુપ્પરિ, સુદેસિતા જાતકન્તિ સન્તિ વીસતિ 3;

    Jīnañca vaṇṇaṃ asamaṃvaguppari, sudesitā jātakanti santi vīsati 4;

    મહેસિનો બ્રહ્મચરિત્તમુત્ત-મવોચ ગાથા અત્થવતી સુબ્યઞ્જનાતિ.

    Mahesino brahmacarittamutta-mavoca gāthā atthavatī subyañjanāti.

    પઞ્ચકનિપાતં નિટ્ઠિતં.

    Pañcakanipātaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. પિટ્ઠમદ્દેન (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. piṭṭhamaddena (sī. syā. pī.)
    3. જાતક પઞ્ચવીસતિ (?)
    4. jātaka pañcavīsati (?)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૭૫] ૫. કપોતજાતકવણ્ણના • [375] 5. Kapotajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact