Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi

    ૫. કપ્પત્થેરગાથા

    5. Kappattheragāthā

    ૫૬૭.

    567.

    ‘‘નાનાકુલમલસમ્પુણ્ણો, મહાઉક્કારસમ્ભવો;

    ‘‘Nānākulamalasampuṇṇo, mahāukkārasambhavo;

    ચન્દનિકંવ પરિપક્કં, મહાગણ્ડો મહાવણો.

    Candanikaṃva paripakkaṃ, mahāgaṇḍo mahāvaṇo.

    ૫૬૮.

    568.

    ‘‘પુબ્બરુહિરસમ્પુણ્ણો, ગૂથકૂપેન ગાળ્હિતો 1;

    ‘‘Pubbaruhirasampuṇṇo, gūthakūpena gāḷhito 2;

    આપોપગ્ઘરણો કાયો, સદા સન્દતિ પૂતિકં.

    Āpopaggharaṇo kāyo, sadā sandati pūtikaṃ.

    ૫૬૯.

    569.

    ‘‘સટ્ઠિકણ્ડરસમ્બન્ધો , મંસલેપનલેપિતો;

    ‘‘Saṭṭhikaṇḍarasambandho , maṃsalepanalepito;

    ચમ્મકઞ્ચુકસન્નદ્ધો, પૂતિકાયો નિરત્થકો.

    Cammakañcukasannaddho, pūtikāyo niratthako.

    ૫૭૦.

    570.

    ‘‘અટ્ઠિસઙ્ઘાતઘટિતો, ન્હારુસુત્તનિબન્ધનો;

    ‘‘Aṭṭhisaṅghātaghaṭito, nhārusuttanibandhano;

    નેકેસં સંગતીભાવા, કપ્પેતિ ઇરિયાપથં.

    Nekesaṃ saṃgatībhāvā, kappeti iriyāpathaṃ.

    ૫૭૧.

    571.

    ‘‘ધુવપ્પયાતો મરણાય, મચ્ચુરાજસ્સ સન્તિકે;

    ‘‘Dhuvappayāto maraṇāya, maccurājassa santike;

    ઇધેવ છડ્ડયિત્વાન, યેનકામઙ્ગમો નરો.

    Idheva chaḍḍayitvāna, yenakāmaṅgamo naro.

    ૫૭૨.

    572.

    ‘‘અવિજ્જાય નિવુતો કાયો, ચતુગન્થેન ગન્થિતો;

    ‘‘Avijjāya nivuto kāyo, catuganthena ganthito;

    ઓઘસંસીદનો કાયો, અનુસયજાલમોત્થતો.

    Oghasaṃsīdano kāyo, anusayajālamotthato.

    ૫૭૩.

    573.

    ‘‘પઞ્ચનીવરણે યુત્તો, વિતક્કેન સમપ્પિતો;

    ‘‘Pañcanīvaraṇe yutto, vitakkena samappito;

    તણ્હામૂલેનાનુગતો, મોહચ્છાદનછાદિતો.

    Taṇhāmūlenānugato, mohacchādanachādito.

    ૫૭૪.

    574.

    ‘‘એવાયં વત્તતે કાયો, કમ્મયન્તેન યન્તિતો;

    ‘‘Evāyaṃ vattate kāyo, kammayantena yantito;

    સમ્પત્તિ ચ વિપત્યન્તા, નાનાભાવો વિપજ્જતિ.

    Sampatti ca vipatyantā, nānābhāvo vipajjati.

    ૫૭૫.

    575.

    ‘‘યેમં કાયં મમાયન્તિ, અન્ધબાલા પુથુજ્જના;

    ‘‘Yemaṃ kāyaṃ mamāyanti, andhabālā puthujjanā;

    વડ્ઢેન્તિ કટસિં ઘોરં, આદિયન્તિ પુનબ્ભવં.

    Vaḍḍhenti kaṭasiṃ ghoraṃ, ādiyanti punabbhavaṃ.

    ૫૭૬.

    576.

    ‘‘યેમં કાયં વિવજ્જેન્તિ, ગૂથલિત્તંવ પન્નગં;

    ‘‘Yemaṃ kāyaṃ vivajjenti, gūthalittaṃva pannagaṃ;

    ભવમૂલં વમિત્વાન, પરિનિબ્બિસ્સન્તિનાસવા’’તિ 3.

    Bhavamūlaṃ vamitvāna, parinibbissantināsavā’’ti 4.

    … કપ્પો થેરો….

    … Kappo thero….







    Footnotes:
    1. ગૂથકૂપે નિગાળ્હિતો (સ્યા॰ પી॰ ક॰)
    2. gūthakūpe nigāḷhito (syā. pī. ka.)
    3. પરિનિબ્બન્તુનાસવા (સી॰)
    4. parinibbantunāsavā (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૫. કપ્પત્થેરગાથાવણ્ણના • 5. Kappattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact