Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૧૦. કારણ્ડવસુત્તવણ્ણના

    10. Kāraṇḍavasuttavaṇṇanā

    ૧૦. દસમે અઞ્ઞેનાઞ્ઞં પટિચરતીતિ અઞ્ઞેન કારણેન વચનેન વા અઞ્ઞં કારણં વચનં વા પટિચ્છાદેતિ. બહિદ્ધા કથં અપનામેતીતિ બાહિરતો અઞ્ઞં આગન્તુકકથં ઓતારેતિ. અપનેય્યેસોતિ અપનેય્યો નીહરિતબ્બો એસ. સમણદૂસીતિ સમણદૂસકો. સમણપલાપોતિ વીહીસુ વીહિપલાપો વિય નિસ્સારતાય સમણેસુ સમણપલાપો. સમણકારણ્ડવોતિ સમણકચવરો. બહિદ્ધા નાસેન્તીતિ બહિ નીહરન્તિ. યવકરણેતિ યવખેત્તે. ફુણમાનસ્સાતિ ઉચ્ચે ઠાને ઠત્વા મહાવાતે ઓપુનિયમાનસ્સ. અપસમ્મજ્જન્તીતિ સારધઞ્ઞાનં એકતો દુબ્બલધઞ્ઞાનં એકતો કરણત્થં પુનપ્પુનં અપસમ્મજ્જન્તિ, અપસમ્મજ્જનિસઙ્ખાતેન વાતગ્ગાહિના સુપ્પેન વા વત્થેન વા નીહરન્તિ. દદ્દરન્તિ દદ્દરસદ્દં.

    10. Dasame aññenāññaṃ paṭicaratīti aññena kāraṇena vacanena vā aññaṃ kāraṇaṃ vacanaṃ vā paṭicchādeti. Bahiddhā kathaṃ apanāmetīti bāhirato aññaṃ āgantukakathaṃ otāreti. Apaneyyesoti apaneyyo nīharitabbo esa. Samaṇadūsīti samaṇadūsako. Samaṇapalāpoti vīhīsu vīhipalāpo viya nissāratāya samaṇesu samaṇapalāpo. Samaṇakāraṇḍavoti samaṇakacavaro. Bahiddhā nāsentīti bahi nīharanti. Yavakaraṇeti yavakhette. Phuṇamānassāti ucce ṭhāne ṭhatvā mahāvāte opuniyamānassa. Apasammajjantīti sāradhaññānaṃ ekato dubbaladhaññānaṃ ekato karaṇatthaṃ punappunaṃ apasammajjanti, apasammajjanisaṅkhātena vātaggāhinā suppena vā vatthena vā nīharanti. Daddaranti daddarasaddaṃ.

    સંવાસાયન્તિ સંવાસેન અયં. વિજાનાથાતિ જાનેય્યાથ. સન્તવાચોતિ સણ્હવાચો. જનવતીતિ જનમજ્ઝે. રહો કરોતિ કરણન્તિ કરણં વુચ્ચતિ પાપકમ્મં, તં રહો પટિચ્છન્નો હુત્વા કરોતિ. સંસપ્પી ચ મુસાવાદીતિ સંસપ્પિત્વા મુસાવાદી, મુસા ભણન્તો સંસપ્પતિ ફન્દતીતિ અત્થો. ઇમસ્મિં સુત્તે વટ્ટમેવ કથેત્વા ગાથાસુ વટ્ટવિવટ્ટં કથિતન્તિ.

    Saṃvāsāyanti saṃvāsena ayaṃ. Vijānāthāti jāneyyātha. Santavācoti saṇhavāco. Janavatīti janamajjhe. Raho karoti karaṇanti karaṇaṃ vuccati pāpakammaṃ, taṃ raho paṭicchanno hutvā karoti. Saṃsappī ca musāvādīti saṃsappitvā musāvādī, musā bhaṇanto saṃsappati phandatīti attho. Imasmiṃ sutte vaṭṭameva kathetvā gāthāsu vaṭṭavivaṭṭaṃ kathitanti.

    મેત્તાવગ્ગો પઠમો.

    Mettāvaggo paṭhamo.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧૦. કારણ્ડવસુત્તં • 10. Kāraṇḍavasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧૦. કારણ્ડવસુત્તવણ્ણના • 10. Kāraṇḍavasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact