Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi

    ૯. ચમ્પેય્યક્ખન્ધકો

    9. Campeyyakkhandhako

    ૨૩૪. કસ્સપગોત્તભિક્ખુવત્થુ

    234. Kassapagottabhikkhuvatthu

    ૩૮૦. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા ચમ્પાયં વિહરતિ ગગ્ગરાય પોક્ખરણિયા તીરે. તેન ખો પન સમયેન કાસીસુ જનપદે વાસભગામો નામ હોતિ. તત્થ કસ્સપગોત્તો નામ ભિક્ખુ આવાસિકો હોતિ તન્તિબદ્ધો ઉસ્સુક્કં આપન્નો – કિન્તિ અનાગતા ચ પેસલા ભિક્ખૂ આગચ્છેય્યું, આગતા ચ પેસલા ભિક્ખૂ ફાસુ વિહરેય્યું, અયઞ્ચ આવાસો વુદ્ધિં વિરુળ્હિં વેપુલ્લં આપજ્જેય્યાતિ. તેન ખો પન સમયેન સમ્બહુલા ભિક્ખૂ કાસીસુ ચારિકં ચરમાના યેન વાસભગામો તદવસરું. અદ્દસા ખો કસ્સપગોત્તો ભિક્ખુ તે ભિક્ખૂ દૂરતોવ આગચ્છન્તે, દિસ્વાન આસનં પઞ્ઞપેસિ, પાદોદકં પાદપીઠં પાદકથલિકં ઉપનિક્ખિપિ, પચ્ચુગ્ગન્ત્વા પત્તચીવરં પટિગ્ગહેસિ, પાનીયેન આપુચ્છિ, નહાને ઉસ્સુક્કં અકાસિ, ઉસ્સુક્કમ્પિ અકાસિ યાગુયા ખાદનીયે ભત્તસ્મિં. અથ ખો તેસં આગન્તુકાનં ભિક્ખૂનં એતદહોસિ – ‘‘ભદ્દકો ખો અયં, આવુસો, આવાસિકો ભિક્ખુ નહાને ઉસ્સુક્કં કરોતિ, ઉસ્સુક્કમ્પિ કરોતિ યાગુયા ખાદનીયે ભત્તસ્મિં. હન્દ, મયં, આવુસો, ઇધેવ વાસભગામે નિવાસં કપ્પેમા’’તિ. અથ ખો તે આગન્તુકા ભિક્ખૂ તત્થેવ વાસભગામે નિવાસં કપ્પેસું.

    380. Tena samayena buddho bhagavā campāyaṃ viharati gaggarāya pokkharaṇiyā tīre. Tena kho pana samayena kāsīsu janapade vāsabhagāmo nāma hoti. Tattha kassapagotto nāma bhikkhu āvāsiko hoti tantibaddho ussukkaṃ āpanno – kinti anāgatā ca pesalā bhikkhū āgaccheyyuṃ, āgatā ca pesalā bhikkhū phāsu vihareyyuṃ, ayañca āvāso vuddhiṃ viruḷhiṃ vepullaṃ āpajjeyyāti. Tena kho pana samayena sambahulā bhikkhū kāsīsu cārikaṃ caramānā yena vāsabhagāmo tadavasaruṃ. Addasā kho kassapagotto bhikkhu te bhikkhū dūratova āgacchante, disvāna āsanaṃ paññapesi, pādodakaṃ pādapīṭhaṃ pādakathalikaṃ upanikkhipi, paccuggantvā pattacīvaraṃ paṭiggahesi, pānīyena āpucchi, nahāne ussukkaṃ akāsi, ussukkampi akāsi yāguyā khādanīye bhattasmiṃ. Atha kho tesaṃ āgantukānaṃ bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘‘bhaddako kho ayaṃ, āvuso, āvāsiko bhikkhu nahāne ussukkaṃ karoti, ussukkampi karoti yāguyā khādanīye bhattasmiṃ. Handa, mayaṃ, āvuso, idheva vāsabhagāme nivāsaṃ kappemā’’ti. Atha kho te āgantukā bhikkhū tattheva vāsabhagāme nivāsaṃ kappesuṃ.

    અથ ખો કસ્સપગોત્તસ્સ ભિક્ખુનો એતદહોસિ – ‘‘યો ખો ઇમેસં આગન્તુકાનં ભિક્ખૂનં આગન્તુકકિલમથો સો પટિપ્પસ્સદ્ધો. યેપિમે ગોચરે અપ્પકતઞ્ઞુનો તેદાનિમે ગોચરે પકતઞ્ઞુનો. દુક્કરં ખો પન પરકુલેસુ યાવજીવં ઉસ્સુક્કં કાતું, વિઞ્ઞત્તિ ચ મનુસ્સાનં અમનાપા. યંનૂનાહં ન ઉસ્સુક્કં કરેય્યં યાગુયા ખાદનીયે ભત્તસ્મિ’’ન્તિ. સો ન ઉસ્સુક્કં અકાસિ યાગુયા ખાદનીયે ભત્તસ્મિં. અથ ખો તેસં આગન્તુકાનં ભિક્ખૂનં એતદહોસિ – ‘‘પુબ્બે ખ્વાયં, આવુસો, આવાસિકો ભિક્ખુ નહાને ઉસ્સુક્કં અકાસિ, ઉસ્સુક્કમ્પિ અકાસિ યાગુયા ખાદનીયે ભત્તસ્મિં. સોદાનાયં ન ઉસ્સુક્કં કરોતિ યાગુયા ખાદનીયે ભત્તસ્મિં. દુટ્ઠોદાનાયં, આવુસો, આવાસિકો ભિક્ખુ. હન્દ, મયં, આવુસો, આવાસિકં 1 ભિક્ખું ઉક્ખિપામા’’તિ. અથ ખો તે આગન્તુકા ભિક્ખૂ સન્નિપતિત્વા કસ્સપગોત્તં ભિક્ખું એતદવોચું – ‘‘પુબ્બે ખો ત્વં, આવુસો, નહાને ઉસ્સુક્કં કરોસિ, ઉસ્સુક્કમ્પિ કરોસિ યાગુયા ખાદનીયે ભત્તસ્મિં. સોદાનિ ત્વં ન ઉસ્સુક્કં કરોસિ યાગુયા ખાદનીયે ભત્તસ્મિં. આપત્તિં ત્વં, આવુસો, આપન્નો. પસ્સસેતં આપત્તિ’’ન્તિ? ‘‘નત્થિ મે, આવુસો, આપત્તિ, યમહં પસ્સેય્ય’’ન્તિ. અથ ખો તે આગન્તુકા ભિક્ખૂ કસ્સપગોત્તં ભિક્ખું આપત્તિયા અદસ્સને ઉક્ખિપિંસુ.

    Atha kho kassapagottassa bhikkhuno etadahosi – ‘‘yo kho imesaṃ āgantukānaṃ bhikkhūnaṃ āgantukakilamatho so paṭippassaddho. Yepime gocare appakataññuno tedānime gocare pakataññuno. Dukkaraṃ kho pana parakulesu yāvajīvaṃ ussukkaṃ kātuṃ, viññatti ca manussānaṃ amanāpā. Yaṃnūnāhaṃ na ussukkaṃ kareyyaṃ yāguyā khādanīye bhattasmi’’nti. So na ussukkaṃ akāsi yāguyā khādanīye bhattasmiṃ. Atha kho tesaṃ āgantukānaṃ bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘‘pubbe khvāyaṃ, āvuso, āvāsiko bhikkhu nahāne ussukkaṃ akāsi, ussukkampi akāsi yāguyā khādanīye bhattasmiṃ. Sodānāyaṃ na ussukkaṃ karoti yāguyā khādanīye bhattasmiṃ. Duṭṭhodānāyaṃ, āvuso, āvāsiko bhikkhu. Handa, mayaṃ, āvuso, āvāsikaṃ 2 bhikkhuṃ ukkhipāmā’’ti. Atha kho te āgantukā bhikkhū sannipatitvā kassapagottaṃ bhikkhuṃ etadavocuṃ – ‘‘pubbe kho tvaṃ, āvuso, nahāne ussukkaṃ karosi, ussukkampi karosi yāguyā khādanīye bhattasmiṃ. Sodāni tvaṃ na ussukkaṃ karosi yāguyā khādanīye bhattasmiṃ. Āpattiṃ tvaṃ, āvuso, āpanno. Passasetaṃ āpatti’’nti? ‘‘Natthi me, āvuso, āpatti, yamahaṃ passeyya’’nti. Atha kho te āgantukā bhikkhū kassapagottaṃ bhikkhuṃ āpattiyā adassane ukkhipiṃsu.

    અથ ખો કસ્સપગોત્તસ્સ ભિક્ખુનો એતદહોસિ – ‘‘અહં ખો એતં ન જાનામિ ‘આપત્તિ વા એસા અનાપત્તિ વા, આપન્નો ચમ્હિ 3 અનાપન્નો વા, ઉક્ખિત્તો ચમ્હિ અનુક્ખિત્તો વા, ધમ્મિકેન વા અધમ્મિકેન વા, કુપ્પેન વા અકુપ્પેન વા, ઠાનારહેન વા અટ્ઠાનારહેન વા’. યંનૂનાહં ચમ્પં ગન્ત્વા ભગવન્તં એતમત્થં પુચ્છેય્ય’’ન્તિ. અથ ખો કસ્સપગોત્તો ભિક્ખુ સેનાસનં સંસામેત્વા પત્તચીવરમાદાય યેન ચમ્પા તેન પક્કામિ. અનુપુબ્બેન યેન ચમ્પા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ, ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. આચિણ્ણં ખો પનેતં બુદ્ધાનં ભગવન્તાનં આગન્તુકેહિ ભિક્ખૂહિ સદ્ધિં પટિસમ્મોદિતું. અથ ખો ભગવા કસ્સપગોત્તં ભિક્ખું એતદવોચ – ‘‘કચ્ચિ, ભિક્ખુ, ખમનીયં, કચ્ચિ યાપનીયં, કચ્ચિ અપ્પકિલમથેન અદ્ધાનં આગતો, કુતો ચ ત્વં, ભિક્ખુ, આગચ્છસી’’તિ? ‘‘ખમનીયં, ભગવા; યાપનીયં, ભગવા; અપ્પકિલમથેન ચાહં, ભન્તે, અદ્ધાનં આગતો. અત્થિ, ભન્તે, કાસીસુ જનપદે વાસભગામો નામ. તત્થાહં, ભગવા, આવાસિકો તન્તિબદ્ધો ઉસ્સુક્કં આપન્નો – ‘કિન્તિ અનાગતા ચ પેસલા ભિક્ખૂ આગચ્છેય્યું, આગતા ચ પેસલા ભિક્ખૂ ફાસુ વિહરેય્યું, અયઞ્ચ આવાસો વુદ્ધિં વિરુળ્હિં વેપુલ્લં આપજ્જેય્યા’તિ. અથ ખો, ભન્તે, સમ્બહુલા ભિક્ખૂ કાસીસુ ચારિકં ચરમાના યેન વાસભગામો તદવસરું. અદ્દસં ખો અહં, ભન્તે, તે ભિક્ખૂ દૂરતોવ આગચ્છન્તે, દિસ્વાન આસનં પઞ્ઞપેસિં, પાદોદકં પાદપીઠં પાદકથલિકં ઉપનિક્ખિપિં, પચ્ચુગ્ગન્ત્વા પત્તચીવરં પટિગ્ગહેસિં, પાનીયેન અપુચ્છિં, નહાને ઉસ્સુક્કં અકાસિં, ઉસ્સુક્કમ્પિ અકાસિં યાગુયા ખાદનીયે ભત્તસ્મિં . અથ ખો તેસં, ભન્તે, આગન્તુકાનં ભિક્ખૂનં એતદહોસિ – ‘ભદ્દકો ખો અયં આવુસો આવાસિકો ભિક્ખુ નહાને ઉસ્સુક્કં કરોતિ, ઉસ્સુક્કમ્પિ કરોતિ યાગુયા ખાદનીયે ભત્તસ્મિં. હન્દ, મયં, આવુસો, ઇધેવ વાસભગામે નિવાસં કપ્પેમા’તિ. અથ ખો તે, ભન્તે, આગન્તુકા ભિક્ખૂ તત્થેવ વાસભગામે નિવાસં કપ્પેસું. તસ્સ મય્હં, ભન્તે, એતદહોસિ – ‘યો ખો ઇમેસં આગન્તુકાનં ભિક્ખૂનં આગન્તુકકિલમથો સો પટિપ્પસ્સદ્ધો. યેપિમે ગોચરે અપ્પકતઞ્ઞુનો તેદાનિમે ગોચરે પકતઞ્ઞુનો. દુક્કરં ખો પન પરકુલેસુ યાવજીવં ઉસ્સુક્કં કાતું, વિઞ્ઞત્તિ ચ મનુસ્સાનં અમનાપા. યંનૂનાહં ન ઉસ્સુક્કં કરેય્યં યાગુયા ખાદનીયે ભત્તસ્મિ’ન્તિ. સો ખો અહં, ભન્તે, ન ઉસ્સુક્કં અકાસિં યાગુયા ખાદનીયે ભત્તસ્મિં. અથ ખો તેસં, ભન્તે, આગન્તુકાનં ભિક્ખૂનં એતદહોસિ – ‘પુબ્બે ખ્વાયં, આવુસો, આવાસિકો ભિક્ખુ નહાને ઉસ્સુક્કં કરોતિ, ઉસ્સુક્કમ્પિ કરોતિ યાગુયા ખાદનીયે ભત્તસ્મિં. સોદાનાયં ન ઉસ્સુક્કં કરોતિ યાગુયા ખાદનીયે ભત્તસ્મિં. દુટ્ઠોદાનાયં, આવુસો, આવાસિકો ભિક્ખુ. હન્દ, મયં, આવુસો, આવાસિકં ભિક્ખું ઉક્ખિપામા’તિ. અથ ખો તે, ભન્તે, આગન્તુકા ભિક્ખૂ સન્નિપતિત્વા મં એતદવોચું – ‘પુબ્બે ખો ત્વં, આવુસો, નહાને ઉસ્સુક્કં કરોસિ, ઉસ્સુક્કમ્પિ કરોસિ યાગુયા ખાદનીયે ભત્તસ્મિં. સોદાનિ ત્વં ન ઉસ્સુક્કં કરોસિ યાગુયા ખાદનીયે ભત્તસ્મિં. આપત્તિં ત્વં, આવુસો, આપન્નો. પસ્સસેતં આપત્તિ’ન્તિ ? ‘નત્થિ મે, આવુસો, આપત્તિ યમહં પસ્સેય્ય’ન્તિ. અથ ખો તે, ભન્તે, આગન્તુકા ભિક્ખૂ મં આપત્તિયા અદસ્સને ઉક્ખિપિંસુ. તસ્સ મય્હં, ભન્તે, એતદહોસિ – ‘અહં ખો એતં ન જાનામિ ‘આપત્તિ વા એસા અનાપત્તિ વા, આપન્નો ચમ્હિ અનાપન્નો વા, ઉક્ખિત્તો ચમ્હિ અનુક્ખિત્તો વા, ધમ્મિકેન વા અધમ્મિકેન વા, કુપ્પેન વા અકુપ્પેન વા, ઠાનારહેન વા અટ્ઠાનારહેન વા’. યંનૂનાહં ચમ્પં ગન્ત્વા ભગવન્તં એતમત્થં પુચ્છેય્ય’ન્તિ. તતો અહં, ભગવા, આગચ્છામી’’તિ. ‘‘અનાપત્તિ એસા, ભિક્ખુ, નેસા આપત્તિ. અનાપન્નોસિ, નસિ આપન્નો. અનુક્ખિત્તોસિ, નસિ ઉક્ખિત્તો. અધમ્મિકેનાસિ કમ્મેન ઉક્ખિત્તો કુપ્પેન અટ્ઠાનારહેન. ગચ્છ ત્વં, ભિક્ખુ, તત્થેવ વાસભગામે નિવાસં કપ્પેહી’’તિ. ‘‘એવં, ભન્તે’’તિ ખો કસ્સપગોત્તો ભિક્ખુ ભગવતો પટિસ્સુણિત્વા ઉટ્ઠાયાસના ભગવન્તં અભિવાદેત્વા પદક્ખિણં કત્વા યેન વાસભગામો તેન પક્કામિ.

    Atha kho kassapagottassa bhikkhuno etadahosi – ‘‘ahaṃ kho etaṃ na jānāmi ‘āpatti vā esā anāpatti vā, āpanno camhi 4 anāpanno vā, ukkhitto camhi anukkhitto vā, dhammikena vā adhammikena vā, kuppena vā akuppena vā, ṭhānārahena vā aṭṭhānārahena vā’. Yaṃnūnāhaṃ campaṃ gantvā bhagavantaṃ etamatthaṃ puccheyya’’nti. Atha kho kassapagotto bhikkhu senāsanaṃ saṃsāmetvā pattacīvaramādāya yena campā tena pakkāmi. Anupubbena yena campā yena bhagavā tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Āciṇṇaṃ kho panetaṃ buddhānaṃ bhagavantānaṃ āgantukehi bhikkhūhi saddhiṃ paṭisammodituṃ. Atha kho bhagavā kassapagottaṃ bhikkhuṃ etadavoca – ‘‘kacci, bhikkhu, khamanīyaṃ, kacci yāpanīyaṃ, kacci appakilamathena addhānaṃ āgato, kuto ca tvaṃ, bhikkhu, āgacchasī’’ti? ‘‘Khamanīyaṃ, bhagavā; yāpanīyaṃ, bhagavā; appakilamathena cāhaṃ, bhante, addhānaṃ āgato. Atthi, bhante, kāsīsu janapade vāsabhagāmo nāma. Tatthāhaṃ, bhagavā, āvāsiko tantibaddho ussukkaṃ āpanno – ‘kinti anāgatā ca pesalā bhikkhū āgaccheyyuṃ, āgatā ca pesalā bhikkhū phāsu vihareyyuṃ, ayañca āvāso vuddhiṃ viruḷhiṃ vepullaṃ āpajjeyyā’ti. Atha kho, bhante, sambahulā bhikkhū kāsīsu cārikaṃ caramānā yena vāsabhagāmo tadavasaruṃ. Addasaṃ kho ahaṃ, bhante, te bhikkhū dūratova āgacchante, disvāna āsanaṃ paññapesiṃ, pādodakaṃ pādapīṭhaṃ pādakathalikaṃ upanikkhipiṃ, paccuggantvā pattacīvaraṃ paṭiggahesiṃ, pānīyena apucchiṃ, nahāne ussukkaṃ akāsiṃ, ussukkampi akāsiṃ yāguyā khādanīye bhattasmiṃ . Atha kho tesaṃ, bhante, āgantukānaṃ bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘bhaddako kho ayaṃ āvuso āvāsiko bhikkhu nahāne ussukkaṃ karoti, ussukkampi karoti yāguyā khādanīye bhattasmiṃ. Handa, mayaṃ, āvuso, idheva vāsabhagāme nivāsaṃ kappemā’ti. Atha kho te, bhante, āgantukā bhikkhū tattheva vāsabhagāme nivāsaṃ kappesuṃ. Tassa mayhaṃ, bhante, etadahosi – ‘yo kho imesaṃ āgantukānaṃ bhikkhūnaṃ āgantukakilamatho so paṭippassaddho. Yepime gocare appakataññuno tedānime gocare pakataññuno. Dukkaraṃ kho pana parakulesu yāvajīvaṃ ussukkaṃ kātuṃ, viññatti ca manussānaṃ amanāpā. Yaṃnūnāhaṃ na ussukkaṃ kareyyaṃ yāguyā khādanīye bhattasmi’nti. So kho ahaṃ, bhante, na ussukkaṃ akāsiṃ yāguyā khādanīye bhattasmiṃ. Atha kho tesaṃ, bhante, āgantukānaṃ bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘pubbe khvāyaṃ, āvuso, āvāsiko bhikkhu nahāne ussukkaṃ karoti, ussukkampi karoti yāguyā khādanīye bhattasmiṃ. Sodānāyaṃ na ussukkaṃ karoti yāguyā khādanīye bhattasmiṃ. Duṭṭhodānāyaṃ, āvuso, āvāsiko bhikkhu. Handa, mayaṃ, āvuso, āvāsikaṃ bhikkhuṃ ukkhipāmā’ti. Atha kho te, bhante, āgantukā bhikkhū sannipatitvā maṃ etadavocuṃ – ‘pubbe kho tvaṃ, āvuso, nahāne ussukkaṃ karosi, ussukkampi karosi yāguyā khādanīye bhattasmiṃ. Sodāni tvaṃ na ussukkaṃ karosi yāguyā khādanīye bhattasmiṃ. Āpattiṃ tvaṃ, āvuso, āpanno. Passasetaṃ āpatti’nti ? ‘Natthi me, āvuso, āpatti yamahaṃ passeyya’nti. Atha kho te, bhante, āgantukā bhikkhū maṃ āpattiyā adassane ukkhipiṃsu. Tassa mayhaṃ, bhante, etadahosi – ‘ahaṃ kho etaṃ na jānāmi ‘āpatti vā esā anāpatti vā, āpanno camhi anāpanno vā, ukkhitto camhi anukkhitto vā, dhammikena vā adhammikena vā, kuppena vā akuppena vā, ṭhānārahena vā aṭṭhānārahena vā’. Yaṃnūnāhaṃ campaṃ gantvā bhagavantaṃ etamatthaṃ puccheyya’nti. Tato ahaṃ, bhagavā, āgacchāmī’’ti. ‘‘Anāpatti esā, bhikkhu, nesā āpatti. Anāpannosi, nasi āpanno. Anukkhittosi, nasi ukkhitto. Adhammikenāsi kammena ukkhitto kuppena aṭṭhānārahena. Gaccha tvaṃ, bhikkhu, tattheva vāsabhagāme nivāsaṃ kappehī’’ti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho kassapagotto bhikkhu bhagavato paṭissuṇitvā uṭṭhāyāsanā bhagavantaṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā yena vāsabhagāmo tena pakkāmi.

    ૩૮૧. અથ ખો તેસં આગન્તુકાનં ભિક્ખૂનં અહુદેવ કુક્કુચ્ચં, અહુ વિપ્પટિસારો – ‘‘અલાભા વત નો, ન વત નો લાભા, દુલ્લદ્ધં વત નો, ન વત નો સુલદ્ધં, યે મયં સુદ્ધં ભિક્ખું અનાપત્તિકં અવત્થુસ્મિં અકારણે ઉક્ખિપિમ્હા. હન્દ, મયં, આવુસો, ચમ્પં ગન્ત્વા ભગવતો સન્તિકે અચ્ચયં અચ્ચયતો દેસેમા’’તિ. અથ ખો તે આગન્તુકા ભિક્ખૂ સેનાસનં સંસામેત્વા પત્તચીવરમાદાય યેન ચમ્પા તેન પક્કમિંસુ. અનુપુબ્બેન યેન ચમ્પા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિંસુ, ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિંસુ. આચિણ્ણં ખો પનેતં બુદ્ધાનં ભગવન્તાનં આગન્તુકેહિ ભિક્ખૂહિ સદ્ધિં પટિસમ્મોદિતું. અથ ખો ભગવા તે ભિક્ખૂ એતદવોચ – ‘‘કચ્ચિ, ભિક્ખવે, ખમનીયં, કચ્ચિ યાપનીયં, કચ્ચિત્થ અપ્પકિલમથેન અદ્ધાનં આગતા, કુતો ચ તુમ્હે, ભિક્ખવે, આગચ્છથા’’તિ ? ‘‘ખમનીયં, ભગવા; યાપનીયં, ભગવા; અપ્પકિલમથેન ચ મયં, ભન્તે, અદ્ધાનં આગતા. અત્થિ, ભન્તે, કાસીસુ જનપદે વાસભગામો નામ. તતો મયં, ભગવા, આગચ્છામા’’તિ. ‘‘તુમ્હે, ભિક્ખવે, આવાસિકં ભિક્ખું ઉક્ખિપિત્થા’’તિ? ‘‘એવં, ભન્તે’’તિ. ‘‘કિસ્મિં, ભિક્ખવે, વત્થુસ્મિં કારણે’’તિ? ‘‘અવત્થુસ્મિં, ભગવા, અકારણે’’તિ. વિગરહિ બુદ્ધો ભગવા – ‘‘અનનુચ્છવિકં, મોઘપુરિસા, અનનુલોમિકં અપ્પતિરૂપં અસ્સામણકં અકપ્પિયં અકરણીયં. કથઞ્હિ નામ તુમ્હે, મોઘપુરિસા, સુદ્ધં ભિક્ખું અનાપત્તિકં અવત્થુસ્મિં અકારણે ઉક્ખિપિસ્સથ. નેતં, મોઘપુરિસા, અપ્પસન્નાનં વા પસાદાય…પે॰…’’ વિગરહિત્વા ધમ્મિં કથં કત્વા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘ન, ભિક્ખવે, સુદ્ધો ભિક્ખુ અનાપત્તિકો અવત્થુસ્મિં અકારણે ઉક્ખિપિતબ્બો. યો ઉક્ખિપેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ.

    381. Atha kho tesaṃ āgantukānaṃ bhikkhūnaṃ ahudeva kukkuccaṃ, ahu vippaṭisāro – ‘‘alābhā vata no, na vata no lābhā, dulladdhaṃ vata no, na vata no suladdhaṃ, ye mayaṃ suddhaṃ bhikkhuṃ anāpattikaṃ avatthusmiṃ akāraṇe ukkhipimhā. Handa, mayaṃ, āvuso, campaṃ gantvā bhagavato santike accayaṃ accayato desemā’’ti. Atha kho te āgantukā bhikkhū senāsanaṃ saṃsāmetvā pattacīvaramādāya yena campā tena pakkamiṃsu. Anupubbena yena campā yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu, upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Āciṇṇaṃ kho panetaṃ buddhānaṃ bhagavantānaṃ āgantukehi bhikkhūhi saddhiṃ paṭisammodituṃ. Atha kho bhagavā te bhikkhū etadavoca – ‘‘kacci, bhikkhave, khamanīyaṃ, kacci yāpanīyaṃ, kaccittha appakilamathena addhānaṃ āgatā, kuto ca tumhe, bhikkhave, āgacchathā’’ti ? ‘‘Khamanīyaṃ, bhagavā; yāpanīyaṃ, bhagavā; appakilamathena ca mayaṃ, bhante, addhānaṃ āgatā. Atthi, bhante, kāsīsu janapade vāsabhagāmo nāma. Tato mayaṃ, bhagavā, āgacchāmā’’ti. ‘‘Tumhe, bhikkhave, āvāsikaṃ bhikkhuṃ ukkhipitthā’’ti? ‘‘Evaṃ, bhante’’ti. ‘‘Kismiṃ, bhikkhave, vatthusmiṃ kāraṇe’’ti? ‘‘Avatthusmiṃ, bhagavā, akāraṇe’’ti. Vigarahi buddho bhagavā – ‘‘ananucchavikaṃ, moghapurisā, ananulomikaṃ appatirūpaṃ assāmaṇakaṃ akappiyaṃ akaraṇīyaṃ. Kathañhi nāma tumhe, moghapurisā, suddhaṃ bhikkhuṃ anāpattikaṃ avatthusmiṃ akāraṇe ukkhipissatha. Netaṃ, moghapurisā, appasannānaṃ vā pasādāya…pe…’’ vigarahitvā dhammiṃ kathaṃ katvā bhikkhū āmantesi – ‘‘na, bhikkhave, suddho bhikkhu anāpattiko avatthusmiṃ akāraṇe ukkhipitabbo. Yo ukkhipeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti.

    અથ ખો તે ભિક્ખૂ ઉટ્ઠાયાસના એકંસં ઉત્તરાસઙ્ગં કરિત્વા ભગવતો પાદેસુ સિરસા નિપતિત્વા ભગવન્તં એતદવોચું – ‘‘અચ્ચયો નો, ભન્તે, અચ્ચગમા યથાબાલે યથામૂળ્હે યથાઅકુસલે, યે મયં સુદ્ધં ભિક્ખું અનાપત્તિકં અવત્થુસ્મિં અકારણે ઉક્ખિપિમ્હા. તેસં નો, ભન્તે, ભગવા અચ્ચયં અચ્ચયતો પટિગ્ગણ્હાતુ આયતિં સંવરાયા’’તિ. ‘‘તગ્ઘ, તુમ્હે, ભિક્ખવે, અચ્ચયો અચ્ચગમા યથાબાલે યથામૂળ્હે યથાઅકુસલે, યે તુમ્હે સુદ્ધં ભિક્ખું અનાપત્તિકં અવત્થુસ્મિં અકારણે ઉક્ખિપિત્થ. યતો ચ ખો તુમ્હે, ભિક્ખવે, અચ્ચયં અચ્ચયતો દિસ્વા યથાધમ્મં પટિકરોથ, તં વો મયં પટિગ્ગણ્હામ. વુદ્ધિહેસા , ભિક્ખવે, અરિયસ્સ વિનયે યો અચ્ચયં અચ્ચયતો દિસ્વા યથાધમ્મં પટિકરોતિ, આયતિં 5 સંવરં આપજ્જતી’’તિ.

    Atha kho te bhikkhū uṭṭhāyāsanā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā bhagavato pādesu sirasā nipatitvā bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘accayo no, bhante, accagamā yathābāle yathāmūḷhe yathāakusale, ye mayaṃ suddhaṃ bhikkhuṃ anāpattikaṃ avatthusmiṃ akāraṇe ukkhipimhā. Tesaṃ no, bhante, bhagavā accayaṃ accayato paṭiggaṇhātu āyatiṃ saṃvarāyā’’ti. ‘‘Taggha, tumhe, bhikkhave, accayo accagamā yathābāle yathāmūḷhe yathāakusale, ye tumhe suddhaṃ bhikkhuṃ anāpattikaṃ avatthusmiṃ akāraṇe ukkhipittha. Yato ca kho tumhe, bhikkhave, accayaṃ accayato disvā yathādhammaṃ paṭikarotha, taṃ vo mayaṃ paṭiggaṇhāma. Vuddhihesā , bhikkhave, ariyassa vinaye yo accayaṃ accayato disvā yathādhammaṃ paṭikaroti, āyatiṃ 6 saṃvaraṃ āpajjatī’’ti.

    કસ્સપગોત્તભિક્ખુવત્થુ નિટ્ઠિતં.

    Kassapagottabhikkhuvatthu niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. ઇમં આવાસિકં (સ્યા॰)
    2. imaṃ āvāsikaṃ (syā.)
    3. વમ્હિ (?)
    4. vamhi (?)
    5. આયતિં ચ (સી॰)
    6. āyatiṃ ca (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / કસ્સપગોત્તભિક્ખુવત્થુકથા • Kassapagottabhikkhuvatthukathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / કસ્સપગોત્તભિક્ખુવત્થુકથાવણ્ણના • Kassapagottabhikkhuvatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / કસ્સપગોત્તભિક્ખુવત્થુકથાદિવણ્ણના • Kassapagottabhikkhuvatthukathādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૨૩૪. કસ્સપગોત્તભિક્ખુવત્થુકથા • 234. Kassapagottabhikkhuvatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact