Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    કથિનભેદં

    Kathinabhedaṃ

    કથિનઅત્થતાદિવણ્ણના

    Kathinaatthatādivaṇṇanā

    ૪૦૩. કથિને ખન્ધકેતિ કથિનક્ખન્ધકે. પુબ્બેતિ કથિનક્ખન્ધકે.

    403.Kathinekhandhaketi kathinakkhandhake. Pubbeti kathinakkhandhake.

    ૪૦૪. પયોગસ્સાતિ એત્થ પયોગો નામ કોતિ આહ ‘‘ચીવરધોવનાદિનો’’તિઆદિ. એત્થ આદિસદ્દેન વિચારણછેદનબદ્ધનસિબ્બનરજનકપ્પબિન્દુઆદિયનાનિ છ પુબ્બકરણાનિ સઙ્ગણ્હાતિ. ઉદકાહરણાદિકો યો પયોગો કરીયતીતિ યોજના. અનન્તરો નામ અતીતાનન્તરઅનાગતાનન્તરવસેન દુવિધો, ઇધ અનાગતાનન્તરોયેવ અધિપ્પેતોતિ આહ ‘‘અનાગતવસેના’’તિ. ઉદકાહરણાદિપયોગે હિ ઉપ્પન્ને પચ્છા ધોવનાદિપુબ્બકરણસ્સ ઉપ્પત્તિતો તપ્પયોગસ્સ અનાગતવસેનેવ પચ્ચયો. સમનન્તરપચ્ચયેનાતિ એત્થ સંસદ્દો સુટ્ઠુઅત્થોતિ આહ ‘‘સુટ્ઠુ અનન્તરપચ્ચયેના’’તિ. ‘‘આસન્નતર’’ન્તિ ઇમિના સુટ્ઠુભાવં દસ્સેતિ. ‘‘પયોગસ્સા’’તિ પદં ‘‘આધારભાવ’’ન્તિ પદે સામી, ‘‘પચ્ચયા હોન્તી’’તિ પદે સમ્પદાનં. ‘‘નિસ્સય’’ન્તિ પદં ‘‘આધારભાવ’’ન્તિ પદેન સંવણ્ણેતિ. ‘‘ઉપેતેના’’તિ ઇમિના ઉપસદ્દસ્સ ઉપગમનત્થં દસ્સેતિ, બલવત્થં પટિક્ખિપતિ. પઠમન્તિ પયોગતો, પયોગસ્સ વા તાવ. ઇમિના પુરેજાતપચ્ચયેનાતિ એત્થ પુરેસદ્દો પઠમત્થોતિ દસ્સેતિ. પચ્છાતિ પયોગતો, પયોગસ્સ વા પરં. અપુબ્બં અચરિમન્તિ એકપહારેન. ઇમિના સહજાતસદ્દસ્સ અત્થં દસ્સેતિ.

    404.Payogassāti ettha payogo nāma koti āha ‘‘cīvaradhovanādino’’tiādi. Ettha ādisaddena vicāraṇachedanabaddhanasibbanarajanakappabinduādiyanāni cha pubbakaraṇāni saṅgaṇhāti. Udakāharaṇādiko yo payogo karīyatīti yojanā. Anantaro nāma atītānantaraanāgatānantaravasena duvidho, idha anāgatānantaroyeva adhippetoti āha ‘‘anāgatavasenā’’ti. Udakāharaṇādipayoge hi uppanne pacchā dhovanādipubbakaraṇassa uppattito tappayogassa anāgatavaseneva paccayo. Samanantarapaccayenāti ettha saṃsaddo suṭṭhuatthoti āha ‘‘suṭṭhu anantarapaccayenā’’ti. ‘‘Āsannatara’’nti iminā suṭṭhubhāvaṃ dasseti. ‘‘Payogassā’’ti padaṃ ‘‘ādhārabhāva’’nti pade sāmī, ‘‘paccayā hontī’’ti pade sampadānaṃ. ‘‘Nissaya’’nti padaṃ ‘‘ādhārabhāva’’nti padena saṃvaṇṇeti. ‘‘Upetenā’’ti iminā upasaddassa upagamanatthaṃ dasseti, balavatthaṃ paṭikkhipati. Paṭhamanti payogato, payogassa vā tāva. Iminā purejātapaccayenāti ettha puresaddo paṭhamatthoti dasseti. Pacchāti payogato, payogassa vā paraṃ. Apubbaṃ acarimanti ekapahārena. Iminā sahajātasaddassa atthaṃ dasseti.

    એવં પુચ્છિત્વાતિ સમ્બન્ધો. ન્તિ ધમ્મજાતં. ઇદાનિ આહાતિ સમ્બન્ધો. યસ્સાતિ પયોગાદિકસ્સ. તદેવાતિ ધમ્મજાતમેવ. તસ્સાતિ ‘‘પુબ્બકરણં પયોગસ્સા’’તિઆદિવચનસ્સ અત્થો એવં વેદિતબ્બોતિ યોજના. ‘‘પયોગસ્સ કતમે ધમ્મા’’તિઆદિ યં વચનં વુત્તં, તત્થ વિસ્સજ્જનં મયા વુચ્ચતેતિ યોજના. ઇમિના પાળિયં અજ્ઝાહરિત્વા યોજેતબ્બભાવં દસ્સેતિ. ચતૂહિ પચ્ચયેહિ પચ્ચયાકારં વિત્થારેન્તો આહ ‘‘પયોગસ્સ હી’’તિઆદિ. પયોગસ્સ પુબ્બકરણં પચ્ચયો હોતીતિ સમ્બન્ધો. ઉદ્દિટ્ઠધમ્મેસૂતિ ‘‘અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિઆદિના ઉદ્દિટ્ઠેસુ ધમ્મેસુ પુરેજાતપચ્ચયો પનેસાતિ સમ્બન્ધો. અથ વા ઉદ્દિટ્ઠધમ્મેસૂતિ પુબ્બકરણવસેન ઉદ્દિટ્ઠેસુ ધોવનાદિધમ્મેસુ એકધમ્મમ્પીતિ સમ્બન્ધો. ન લભતીતિ ઉદકાહરણાદિપયોગસ્સ પુબ્બે ન લભતિ. અયન્તિ ઉદકાહરણાદિપયોગો. પચ્છાજાતપચ્ચયં પન લભતીતિ ઉદકાહરણાદિપયોગો પચ્છાજાતપચ્ચયં લભતિ. કસ્મા લભતીતિ આહ ‘‘પચ્છા ઉપ્પજ્જનકસ્સ હી’’તિઆદિ. પચ્છાતિ પયોગસ્સ, પયોગતો વા પરં. હિ યસ્મા કયિરતિ, તસ્મા લભતીતિ યોજના. સહજાતપચ્ચયં પન ન લભતીતિ સમ્બન્ધો. માતિકાપલિબોધાનિસંસસઙ્ખાતેતિ અટ્ઠમાતિકાદ્વેપલિબોધપઞ્ચાનિસંસસઙ્ખાતે. અઞ્ઞોતિ પન્નરસહિ ધમ્મેહિ અઞ્ઞો. પયોગાદીસૂતિઆદિસદ્દેન પુબ્બકરણપચ્ચુદ્ધારઅધિટ્ઠાનાનિ સઙ્ગણ્હાતિ. એતેનુપાયેનાતિ એતેન યથાવુત્તઉપાયેન.

    Evaṃ pucchitvāti sambandho. Yanti dhammajātaṃ. Idāni āhāti sambandho. Yassāti payogādikassa. Tadevāti dhammajātameva. Tassāti ‘‘pubbakaraṇaṃ payogassā’’tiādivacanassa attho evaṃ veditabboti yojanā. ‘‘Payogassa katame dhammā’’tiādi yaṃ vacanaṃ vuttaṃ, tattha vissajjanaṃ mayā vuccateti yojanā. Iminā pāḷiyaṃ ajjhāharitvā yojetabbabhāvaṃ dasseti. Catūhi paccayehi paccayākāraṃ vitthārento āha ‘‘payogassa hī’’tiādi. Payogassa pubbakaraṇaṃ paccayo hotīti sambandho. Uddiṭṭhadhammesūti ‘‘anantarapaccayena paccayo’’tiādinā uddiṭṭhesu dhammesu purejātapaccayo panesāti sambandho. Atha vā uddiṭṭhadhammesūti pubbakaraṇavasena uddiṭṭhesu dhovanādidhammesu ekadhammampīti sambandho. Na labhatīti udakāharaṇādipayogassa pubbe na labhati. Ayanti udakāharaṇādipayogo. Pacchājātapaccayaṃ pana labhatīti udakāharaṇādipayogo pacchājātapaccayaṃ labhati. Kasmā labhatīti āha ‘‘pacchā uppajjanakassa hī’’tiādi. Pacchāti payogassa, payogato vā paraṃ. Hi yasmā kayirati, tasmā labhatīti yojanā. Sahajātapaccayaṃ pana na labhatīti sambandho. Mātikāpalibodhānisaṃsasaṅkhāteti aṭṭhamātikādvepalibodhapañcānisaṃsasaṅkhāte. Aññoti pannarasahi dhammehi añño. Payogādīsūtiādisaddena pubbakaraṇapaccuddhāraadhiṭṭhānāni saṅgaṇhāti. Etenupāyenāti etena yathāvuttaupāyena.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi
    ૧. કથિનઅત્થતાદિ • 1. Kathinaatthatādi
    ૨. કથિનઅનન્તરપચ્ચયાદિ • 2. Kathinaanantarapaccayādi

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / કથિનઅત્થતાદિવણ્ણના • Kathinaatthatādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / કથિનભેદવણ્ણના • Kathinabhedavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / કથિનઅત્થતાદિવણ્ણના • Kathinaatthatādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / કથિનઅત્થતાદિવણ્ણના • Kathinaatthatādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact