Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
૭. કથિનક્ખન્ધકં
7. Kathinakkhandhakaṃ
૧૮૭. કથિનાનુજાનનકથા
187. Kathinānujānanakathā
૩૦૬. કથિનક્ખન્ધકે પાવેય્યકાતિ એત્થ પાવારટ્ઠે નિવસન્તીતિ પાવેય્યકાતિ વચનત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘પાવારટ્ઠવાસિનો’’તિ. તત્થાતિ પાવાનામકે રટ્ઠે. એકો પિતા એતેસન્તિ એકપિતુકા. તે ચ તે ભાતરો ચેતિ એકપિતુકભાતરો, તેસં. એતન્તિ ‘‘પાવેય્યકા’’તિ એતં નામં. તેસૂતિ પાવેય્યકેસુ. ‘‘ધુતઙ્ગસમાદાનવસેના’’તિ વિસેસનસ્સ બ્યવચ્છેદભાવં દસ્સેતું વુત્તં ‘‘ન અરઞ્ઞવાસમત્તેના’’તિ. વિસેસનઞ્હિ દુવિધં બ્યવચ્છેદં, તપ્પાકટિકરણઞ્ચાતિ. તેસન્તિ પાવેય્યકાનં. પિણ્ડપાતિકાદિભાવેપીતિ સમ્બન્ધો. પિસદ્દો આરઞ્ઞકં અપેક્ખતિ. એતન્તિ ‘‘સબ્બે આરઞ્ઞકા’’તિઆદિ એતં વચનં. ઇમે પનાતિ પાવેય્યકા પન. ઉદકસંગહેતિ એત્થ ઉદકેન સંગહેતબ્બન્તિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘ઉદકેન સંગહિતે’’તિ. ‘‘થલે ચ નિન્ને ચા’’તિ ઇમિના ‘‘ઉદકસંગહે’’તિ પદસ્સ સરૂપં દસ્સેતિ.
306. Kathinakkhandhake pāveyyakāti ettha pāvāraṭṭhe nivasantīti pāveyyakāti vacanatthaṃ dassento āha ‘‘pāvāraṭṭhavāsino’’ti. Tatthāti pāvānāmake raṭṭhe. Eko pitā etesanti ekapitukā. Te ca te bhātaro ceti ekapitukabhātaro, tesaṃ. Etanti ‘‘pāveyyakā’’ti etaṃ nāmaṃ. Tesūti pāveyyakesu. ‘‘Dhutaṅgasamādānavasenā’’ti visesanassa byavacchedabhāvaṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘na araññavāsamattenā’’ti. Visesanañhi duvidhaṃ byavacchedaṃ, tappākaṭikaraṇañcāti. Tesanti pāveyyakānaṃ. Piṇḍapātikādibhāvepīti sambandho. Pisaddo āraññakaṃ apekkhati. Etanti ‘‘sabbe āraññakā’’tiādi etaṃ vacanaṃ. Ime panāti pāveyyakā pana. Udakasaṃgaheti ettha udakena saṃgahetabbanti dassento āha ‘‘udakena saṃgahite’’ti. ‘‘Thale ca ninne cā’’ti iminā ‘‘udakasaṃgahe’’ti padassa sarūpaṃ dasseti.
ઉદકચિક્ખલ્લોતિ ઉદકેન લોળિતો ચિક્ખલ્લો ઉદકચિક્ખલ્લો. ઓકપુણ્ણેહીતિ એત્થ ઓકસદ્દો ઉદકવેવચનોતિ આહ ‘‘ઉદકપુણ્ણેહી’’તિ. ઉદકઞ્હિ ઉચયતિ સમવાયભાવેન પવત્તતીતિ ઓકન્તિ વુચ્ચતિ. તેસન્તિ પાવેય્યકાનં. ઘનાનીતિ નિરન્તરાનિ. તેસૂતિ ચીવરેસુ. તેનાતિ ચીવરાનં ઘનત્તા, ઉદકસ્સ ચ ન પગ્ઘરણત્તા. ભગવતા ‘‘અવિવદમાના ફાસુકં વસ્સં વસિત્થા’’તિ પુચ્છિયમાનાપિ તે ભિક્ખૂ યથાપુચ્છિતં અવત્વા કસ્મા ફાસુકપદં અપનેત્વા ‘‘અવિવદમાના વસ્સં વસિમ્હા’’તિ અવોચુન્તિ આહ ‘‘અવિવદમાના વસ્સં વસિમ્હાતિ એત્થા’’તિઆદિ. ઉક્કણ્ઠિતતાય ચાતિ એત્થ ચસદ્દો ‘‘ફાસુતાય અભાવેના’’તિ એત્થાપિ યોજેતબ્બો. સેનાસનફાસુતાય અભાવેન ચ ભગવતો દસ્સનાલાભેન ઉક્કણ્ઠિતતાય ચાતિ હિ અત્થો. અનમતગ્ગિયકથન્તિ સંયુત્તનિકાયે અનમતગ્ગિયસુત્તન્તકથં (સં॰ નિ॰ ૨.૧૩૫). સબ્બેવ તે પાવેય્યકા ભિક્ખૂતિ યોજના. તન્તિ અનમતગ્ગિયકથં. તતોતિ ધમ્મકથનતો, પરન્તિ સમ્બન્ધો. ભગવા આમન્તેસીતિ સમ્બન્ધો. એકં ચીવરન્તિ સઙ્ઘાટિં. સન્તરુત્તરેનાતિ સહ અન્તરેનાતિ સન્તરં, સન્તરઞ્ચ તં ઉત્તરઞ્ચેતિ સન્તરુત્તરં, તેન. અસ્સુતિ ભવેય્યું. અભવિસ્સંસૂતિ હિ અત્થો. સત્તમીવિભત્તિકાલાતિપત્તિવિભત્તીનં સમાનત્થભાવો સદ્દસત્થેસુ વુત્તોયેવ. ચસદ્દો ઉપન્યાસત્થો. એસ કથિનત્થારો નામાતિ યોજના. અનુજાનિતુકામો હુત્વાતિ સમ્બન્ધો.
Udakacikkhalloti udakena loḷito cikkhallo udakacikkhallo. Okapuṇṇehīti ettha okasaddo udakavevacanoti āha ‘‘udakapuṇṇehī’’ti. Udakañhi ucayati samavāyabhāvena pavattatīti okanti vuccati. Tesanti pāveyyakānaṃ. Ghanānīti nirantarāni. Tesūti cīvaresu. Tenāti cīvarānaṃ ghanattā, udakassa ca na paggharaṇattā. Bhagavatā ‘‘avivadamānā phāsukaṃ vassaṃ vasitthā’’ti pucchiyamānāpi te bhikkhū yathāpucchitaṃ avatvā kasmā phāsukapadaṃ apanetvā ‘‘avivadamānā vassaṃ vasimhā’’ti avocunti āha ‘‘avivadamānā vassaṃ vasimhāti etthā’’tiādi. Ukkaṇṭhitatāya cāti ettha casaddo ‘‘phāsutāya abhāvenā’’ti etthāpi yojetabbo. Senāsanaphāsutāya abhāvena ca bhagavato dassanālābhena ukkaṇṭhitatāya cāti hi attho. Anamataggiyakathanti saṃyuttanikāye anamataggiyasuttantakathaṃ (saṃ. ni. 2.135). Sabbeva te pāveyyakā bhikkhūti yojanā. Tanti anamataggiyakathaṃ. Tatoti dhammakathanato, paranti sambandho. Bhagavā āmantesīti sambandho. Ekaṃ cīvaranti saṅghāṭiṃ. Santaruttarenāti saha antarenāti santaraṃ, santarañca taṃ uttarañceti santaruttaraṃ, tena. Assuti bhaveyyuṃ. Abhavissaṃsūti hi attho. Sattamīvibhattikālātipattivibhattīnaṃ samānatthabhāvo saddasatthesu vuttoyeva. Casaddo upanyāsattho. Esa kathinatthāro nāmāti yojanā. Anujānitukāmo hutvāti sambandho.
તત્થાતિ ‘‘અનુજાનામિ ભિક્ખવે’’તિઆદિપાઠે. વોકારસ્સ નિપાતમત્તે સતિ કથમત્થો ભવિસ્સતીતિ આહ ‘‘અત્થતકથિનાનન્તિ અત્થો’’તિ. અત્થતકથિનાનં ભિક્ખૂનન્તિ સમ્બન્ધો. લદ્ધગુણં દસ્સેન્તો આહ ‘‘એવઞ્હી’’તિઆદિ. હિસદ્દો લદ્ધગુણજોતકો. પરતોતિ પરમ્હિ. ‘‘સો તુમ્હાક’’ન્તિ વા ‘‘સો વો’’તિ વા અવત્વા ‘‘સો નેસં ભવિસ્સતી’’તિ વુત્તત્તા વો-કારો નિપાતમત્તોતિ અધિપ્પાયો. ‘‘વોતિ સામિવચનમેવેત’’ન્તિ ઇમિના વો તુમ્હાકન્તિ અત્થં દસ્સેતિ. એવં સતિ ‘‘પરતો સો નેસ’’ન્તિ એત્થ કથમત્થો ભવિસ્સતીતિ આહ ‘‘સો નેસન્તિ એત્થ પના’’તિઆદિ. યે તુમ્હે અત્થતકથિના, તેસં તુમ્હાકન્તિ યોજના. કથિનસદ્દો થિરત્થવાચકો અનિપ્ફન્નપાટિપદિકો . અનામન્તચારાદિકાનં પઞ્ચાનિસંસાનં અન્તોકરણસમત્થભાવે થિરન્તિ અત્થો.
Tatthāti ‘‘anujānāmi bhikkhave’’tiādipāṭhe. Vokārassa nipātamatte sati kathamattho bhavissatīti āha ‘‘atthatakathinānanti attho’’ti. Atthatakathinānaṃ bhikkhūnanti sambandho. Laddhaguṇaṃ dassento āha ‘‘evañhī’’tiādi. Hisaddo laddhaguṇajotako. Paratoti paramhi. ‘‘So tumhāka’’nti vā ‘‘so vo’’ti vā avatvā ‘‘so nesaṃ bhavissatī’’ti vuttattā vo-kāro nipātamattoti adhippāyo. ‘‘Voti sāmivacanameveta’’nti iminā vo tumhākanti atthaṃ dasseti. Evaṃ sati ‘‘parato so nesa’’nti ettha kathamattho bhavissatīti āha ‘‘so nesanti ettha panā’’tiādi. Ye tumhe atthatakathinā, tesaṃ tumhākanti yojanā. Kathinasaddo thiratthavācako anipphannapāṭipadiko . Anāmantacārādikānaṃ pañcānisaṃsānaṃ antokaraṇasamatthabhāve thiranti attho.
તત્થાતિ અનામન્તચારાદીસુ પઞ્ચાનિસંસેસુ. અનામન્તચારોતિ એત્થ ચરણં ચારો, અનામન્તેત્વા ચારો અનામન્તચારોતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘અનામન્તેત્વા ચરણ’’ન્તિ. ‘‘અસમાદાય ચરણ’’ન્તિ ઇમિના અસમાદાનચારોતિ એત્થ પુબ્બપદે ત્વાપચ્ચયસ્સ અનાદેસં કત્વા અસમાદાનચારોતિ વુત્તન્તિ દસ્સેતિ. યાવતત્થચીવરન્તિ એત્થ આકારલોપેન સન્ધીતિ આહ ‘‘યાવતા ચીવરેન અત્થો’’તિ. ‘‘યાવદત્થચીવર’’ન્તિપિ પાઠો, એવં સતિ દકારો પદસન્ધિમત્તો. યાવસદ્દો પરિચ્છેદત્થવાચકો, ન અભિવિઝત્થવાચકો. અત્થસદ્દેન સમાસો હોતિ. યો ચ તત્થ ચીવરુપ્પાદોતિ એત્થ તત્થસદ્દસ્સ વિસયં દસ્સેન્તો આહ ‘‘કથિનત્થારસીમાય’’ન્તિ. તત્રુપ્પાદેનાતિ તત્ર કથિનત્થારસીમાયં ઉપ્પાદેન મૂલેન. ‘‘ચીવરં ઉપ્પજ્જતી’’તિ ઇમિના ચીવરુપ્પાદોતિ એત્થ ચીવરમેવ ઉપ્પાદો ચીવરુપ્પાદોતિ વિસેસનપરપદત્તં દસ્સેતિ.
Tatthāti anāmantacārādīsu pañcānisaṃsesu. Anāmantacāroti ettha caraṇaṃ cāro, anāmantetvā cāro anāmantacāroti dassento āha ‘‘anāmantetvā caraṇa’’nti. ‘‘Asamādāya caraṇa’’nti iminā asamādānacāroti ettha pubbapade tvāpaccayassa anādesaṃ katvā asamādānacāroti vuttanti dasseti. Yāvatatthacīvaranti ettha ākāralopena sandhīti āha ‘‘yāvatā cīvarena attho’’ti. ‘‘Yāvadatthacīvara’’ntipi pāṭho, evaṃ sati dakāro padasandhimatto. Yāvasaddo paricchedatthavācako, na abhivijhatthavācako. Atthasaddena samāso hoti. Yo ca tattha cīvaruppādoti ettha tatthasaddassa visayaṃ dassento āha ‘‘kathinatthārasīmāya’’nti. Tatruppādenāti tatra kathinatthārasīmāyaṃ uppādena mūlena. ‘‘Cīvaraṃ uppajjatī’’ti iminā cīvaruppādoti ettha cīvarameva uppādo cīvaruppādoti visesanaparapadattaṃ dasseti.
કેતિ કિત્તકા. ઇદં ‘‘ગણવસેના’’તિ વચનં સન્ધાય વુત્તં. અથ વા કેતિ કિન્નામ વુત્થવસ્સા. ઇદં ‘‘વુત્થવસ્સવસેના’’તિ વચનં સન્ધાય વુત્તં. સતસહસ્સમ્પિ જના લભન્તીતિ યોજના. પિસદ્દેન તતો અધિકમ્પિ લભન્તીતિ દસ્સેતિ. છિન્નવસ્સા વાતિ પુરિમિકાય ઉપગન્ત્વા છિન્નવસ્સા વા. અઞ્ઞસ્મિં વિહારેતિ કથિનત્થારવિહારતો અપરસ્મિં વિહારે. સબ્બે છિન્નવસ્સાદિકા ભિક્ખૂ પુરિમિકાય વસ્સૂપગતાનં ભિક્ખૂનં ગણપૂરકા હોન્તીતિ યોજના. ઇતરેસંયેવાતિ પુરિમિકાય વસ્સં ઉપગન્ત્વા પઠમપવારણાય પવારિતાનમેવ. પરિપુણ્ણવસ્સોતિ પરિપુણ્ણો વીસતિવસ્સો, અચ્છિન્નવસ્સો વા. સોતિ સામણેરો. ઇતિ એત્થાપીતિ એવં એતેસુ તીસુ વારેસુપિ.
Keti kittakā. Idaṃ ‘‘gaṇavasenā’’ti vacanaṃ sandhāya vuttaṃ. Atha vā keti kinnāma vutthavassā. Idaṃ ‘‘vutthavassavasenā’’ti vacanaṃ sandhāya vuttaṃ. Satasahassampi janā labhantīti yojanā. Pisaddena tato adhikampi labhantīti dasseti. Chinnavassā vāti purimikāya upagantvā chinnavassā vā. Aññasmiṃ vihāreti kathinatthāravihārato aparasmiṃ vihāre. Sabbe chinnavassādikā bhikkhū purimikāya vassūpagatānaṃ bhikkhūnaṃ gaṇapūrakā hontīti yojanā. Itaresaṃyevāti purimikāya vassaṃ upagantvā paṭhamapavāraṇāya pavāritānameva. Paripuṇṇavassoti paripuṇṇo vīsativasso, acchinnavasso vā. Soti sāmaṇero. Iti etthāpīti evaṃ etesu tīsu vāresupi.
કેન દિન્નં કથિનચીવરં વટ્ટતીતિ યોજના. યેન કેનચિ દિન્નં ચીવરં વટ્ટતીતિ સમ્બન્ધો. તન્તિ વત્તં. અજાનન્તોતિ અજાનનહેતુ. હેત્વત્થે હિ અન્તપચ્ચયો. તસ્સાતિ કથિનદાયકસ્સ. એવન્તિ ઇમિના વક્ખમાનનયેન. અઞ્ઞતરપહોનકં વત્થન્તિ સમ્બન્ધો. તસ્સાતિ કથિનચીવરસ્સ. એત્તકા નામ સૂચિયો વટ્ટતીતિ સમ્બન્ધો. ઇતિ આચિક્ખિતબ્બન્તિ યોજના.
Kena dinnaṃ kathinacīvaraṃ vaṭṭatīti yojanā. Yena kenaci dinnaṃ cīvaraṃ vaṭṭatīti sambandho. Tanti vattaṃ. Ajānantoti ajānanahetu. Hetvatthe hi antapaccayo. Tassāti kathinadāyakassa. Evanti iminā vakkhamānanayena. Aññatarapahonakaṃ vatthanti sambandho. Tassāti kathinacīvarassa. Ettakā nāma sūciyo vaṭṭatīti sambandho. Iti ācikkhitabbanti yojanā.
કથિનત્થારકેનાપિ વત્તં જાનિતબ્બન્તિ સમ્બન્ધો. પિસદ્દો કથિનદાયકં અપેક્ખતિ. વત્તં વિત્થારેન્તો આહ ‘‘તન્તવાયગેહતો હી’’તિઆદિ. આભતસન્તાનેનેવાતિ આભતસન્તતિયા એવ. ખલિમક્ખિતસાટકોતિ અહતસાટકો. સો હિ ખલેન તક્કેન કઞ્જિકેન મક્ખિતસાટકત્તા ‘‘ખલિમક્ખિતસાટકો’’તિ વુચ્ચતિ. કથિનત્થારસાટકન્તિ કથિનત્થારત્થાય દિન્નં સાટકં. તદહેવાતિ તસ્મિં દિન્નઅહનિ એવ. તસ્મિન્તિ પઠમં દિન્ને કથિનત્થારસાટકે. અઞ્ઞાનિ ચાતિ કથિનસાટકતો અઞ્ઞાનિ ચ. ચસદ્દેન ન કથિનસાટકમેવ આહરતિ, અઞ્ઞાનિ ચાતિ દસ્સેતિ. યોતિ કથિનદાયકો. ઇતરોતિ પઠમં કથિનદાયકો. યથા તથા ઓવદિત્વાતિ તવ સન્તકતો એતસ્સ સન્તકં સઙ્ઘસ્સ બહુપકારં, સઙ્ઘસ્સ બહુપકારત્તં તયાપિ ઇચ્છિતબ્બં, એવમિચ્છન્તસ્સ બહુપુઞ્ઞન્તિ યેન તેનાકારેન ઓવદિત્વા.
Kathinatthārakenāpi vattaṃ jānitabbanti sambandho. Pisaddo kathinadāyakaṃ apekkhati. Vattaṃ vitthārento āha ‘‘tantavāyagehato hī’’tiādi. Ābhatasantānenevāti ābhatasantatiyā eva. Khalimakkhitasāṭakoti ahatasāṭako. So hi khalena takkena kañjikena makkhitasāṭakattā ‘‘khalimakkhitasāṭako’’ti vuccati. Kathinatthārasāṭakanti kathinatthāratthāya dinnaṃ sāṭakaṃ. Tadahevāti tasmiṃ dinnaahani eva. Tasminti paṭhamaṃ dinne kathinatthārasāṭake. Aññāni cāti kathinasāṭakato aññāni ca. Casaddena na kathinasāṭakameva āharati, aññāni cāti dasseti. Yoti kathinadāyako. Itaroti paṭhamaṃ kathinadāyako. Yathā tathā ovaditvāti tava santakato etassa santakaṃ saṅghassa bahupakāraṃ, saṅghassa bahupakārattaṃ tayāpi icchitabbaṃ, evamicchantassa bahupuññanti yena tenākārena ovaditvā.
કેન ભિક્ખુનાતિ સમ્બન્ધો. યસ્સ સઙ્ઘો કથિનચીવરં દેતિ, તેન ભિક્ખુના અત્થરિતબ્બન્તિ યોજના. કસ્સ ભિક્ખુસ્સાતિ સમ્બન્ધો. યો જિણ્ણચીવરો હોતિ, તસ્સ દાતબ્બન્તિ યોજના. મહતી પરિસા એતસ્સાતિ મહાપરિસો થેરો. ‘‘નવકતરો સક્કોતિ, તસ્સ દાતબ્બ’’ન્તિ વચનસ્સ અનેકન્તભાવં દસ્સેન્તો આહ ‘‘અપિ ચા’’તિઆદિ. અપિ ચાતિ એકન્તેન. તદત્થાયાતિ તસ્સ જિણ્ણચીવરસ્સ અત્થાય. અસ્સાતિ ભિક્ખુસ્સ. પેલવોતિ વિરળો. તેનાપીતિ કથિનત્થારકેનાપિ. તન્તિ વિધિં. દાનકમ્મવાચાતિ દાનકારણકમ્મવાચા.
Kena bhikkhunāti sambandho. Yassa saṅgho kathinacīvaraṃ deti, tena bhikkhunā attharitabbanti yojanā. Kassa bhikkhussāti sambandho. Yo jiṇṇacīvaro hoti, tassa dātabbanti yojanā. Mahatī parisā etassāti mahāpariso thero. ‘‘Navakataro sakkoti, tassa dātabba’’nti vacanassa anekantabhāvaṃ dassento āha ‘‘api cā’’tiādi. Api cāti ekantena. Tadatthāyāti tassa jiṇṇacīvarassa atthāya. Assāti bhikkhussa. Pelavoti viraḷo. Tenāpīti kathinatthārakenāpi. Tanti vidhiṃ. Dānakammavācāti dānakāraṇakammavācā.
એવં દિન્ને પન કથિને નિટ્ઠાપેતબ્બાનીતિ યોજના. એકેનાપીતિ પિસદ્દેન પગેવ બહૂહિ પનાતિ દસ્સેતિ. બુદ્ધપ્પસત્થન્તિ બુદ્ધેહિ પસત્થં. અતીતે કપ્પસતસહસ્સમત્થકેતિ યોજના. તસ્સાતિ પદુમુત્તરસ્સ . કથિનં ગણ્હિ કિરાતિ યોજના. તન્તિ કથિનં, સત્થા અકાસીતિ સમ્બન્ધો.
Evaṃ dinne pana kathine niṭṭhāpetabbānīti yojanā. Ekenāpīti pisaddena pageva bahūhi panāti dasseti. Buddhappasatthanti buddhehi pasatthaṃ. Atīte kappasatasahassamatthaketi yojanā. Tassāti padumuttarassa . Kathinaṃ gaṇhi kirāti yojanā. Tanti kathinaṃ, satthā akāsīti sambandho.
કતપરિયોસિતં કથિનં કિં કાતબ્બન્તિ આહ ‘‘કતપરિયોસિતં પના’’તિઆદિ. કથિનં ગહેત્વા અત્થરિતબ્બન્તિ સમ્બન્ધો. ‘‘તેન કથિનત્થારકેન ભિક્ખુના’’તિ પદં ‘‘વચનીયો’’તિ પદે સુદ્ધકત્તા, ‘‘અનુમોદાપેતબ્બ’’ન્તિ પદે કારિતકત્તા. કિં વચનીયોતિ આહ ‘‘અત્થતં…પે॰… અનુમોદથા’’તિ. ‘‘તેહિ અનુમોદકેહિ ભિક્ખુહી’’તિ પદં ‘‘વચનીયો’’તિ પદે અવુત્તકત્તા, ‘‘અનુમોદાપેતબ્બ’’ન્તિ પદે કારિતકમ્મં અવુત્તકમ્મં, વા. ‘‘કથિન’’ન્તિ ધાતુકમ્મં વા વુત્તકમ્મં વા ઉપનેતબ્બં. કિં વચનીયોતિ આહ ‘‘અત્થતં…પે॰… અનુમોદામા’’તિ. ઇતરેહિ ચાતિ અનુમોદકેહિ ચ. સબ્બેસન્તિ અત્થારકઅનુમોદકાનં. હીતિ સચ્ચં. એતન્તિ સબ્બેસં અત્થતભાવં, ‘‘દ્વિન્નં…પે॰… અનુમોદકસ્સ ચા’’તિ વચનં વા.
Katapariyositaṃ kathinaṃ kiṃ kātabbanti āha ‘‘katapariyositaṃ panā’’tiādi. Kathinaṃ gahetvā attharitabbanti sambandho. ‘‘Tena kathinatthārakena bhikkhunā’’ti padaṃ ‘‘vacanīyo’’ti pade suddhakattā, ‘‘anumodāpetabba’’nti pade kāritakattā. Kiṃ vacanīyoti āha ‘‘atthataṃ…pe… anumodathā’’ti. ‘‘Tehi anumodakehi bhikkhuhī’’ti padaṃ ‘‘vacanīyo’’ti pade avuttakattā, ‘‘anumodāpetabba’’nti pade kāritakammaṃ avuttakammaṃ, vā. ‘‘Kathina’’nti dhātukammaṃ vā vuttakammaṃ vā upanetabbaṃ. Kiṃ vacanīyoti āha ‘‘atthataṃ…pe… anumodāmā’’ti. Itarehi cāti anumodakehi ca. Sabbesanti atthārakaanumodakānaṃ. Hīti saccaṃ. Etanti sabbesaṃ atthatabhāvaṃ, ‘‘dvinnaṃ…pe… anumodakassa cā’’ti vacanaṃ vā.
એવં કથિને અત્થતે સતિ પનાતિ યોજના. યેનાતિ ભિક્ખુના. અવિચારેત્વાવાતિ ‘‘કથિનત્થારકસ્સ દેમા’’તિ વા ‘‘સઙ્ઘસ્સ દેમા’’તિ વા અવિચારેત્વા એવ. સેસચીવરાનિપીતિ કથિનત્થારચીવરતો સેસચીવરાનિપિ. સઙ્ઘેન દાતબ્બાનીતિ સમ્બન્ધો. ‘‘અપલોકેત્વા’’તિ ઇમિના કમ્મવાચાય કિચ્ચાભાવં દસ્સેતિ. વસ્સાવાસિકટ્ઠિતિકાયાતિ વસ્સાવાસકાલે પવત્તાય ઠિતિકાય. ગરુભણ્ડન્તિ મઞ્ચબિબ્બોહનાદિગરુભણ્ડં. એકસીમાયાતિ એકાય ઉપચારસીમાય.
Evaṃ kathine atthate sati panāti yojanā. Yenāti bhikkhunā. Avicāretvāvāti ‘‘kathinatthārakassa demā’’ti vā ‘‘saṅghassa demā’’ti vā avicāretvā eva. Sesacīvarānipīti kathinatthāracīvarato sesacīvarānipi. Saṅghena dātabbānīti sambandho. ‘‘Apaloketvā’’ti iminā kammavācāya kiccābhāvaṃ dasseti. Vassāvāsikaṭṭhitikāyāti vassāvāsakāle pavattāya ṭhitikāya. Garubhaṇḍanti mañcabibbohanādigarubhaṇḍaṃ. Ekasīmāyāti ekāya upacārasīmāya.
૩૦૮. યથા ચાતિ એત્થ યથાસદ્દો યંસદ્દત્થો. યેન વિધિનાતિ હિ અત્થો. મહાભૂમિકન્તિ મહાવિસયં. ચતુવીસતિઆકારવન્તતાય મહાવિત્થારિકન્તિ વુત્તં હોતિ. તતોતિ અનત્થતલક્ખણતો. પરિવારેપીતિ પિસદ્દો ન ઇધ એવાતિ દસ્સેતિ.
308.Yathā cāti ettha yathāsaddo yaṃsaddattho. Yena vidhināti hi attho. Mahābhūmikanti mahāvisayaṃ. Catuvīsatiākāravantatāya mahāvitthārikanti vuttaṃ hoti. Tatoti anatthatalakkhaṇato. Parivārepīti pisaddo na idha evāti dasseti.
તત્થાતિ ચતુવીસતિયા આકારેસુ. ઉલ્લિખિતમત્તેનાતિ એત્થ પમાણસ્સ ઉગ્ગહણત્થં નખાદીહિ લિખનં ઉલ્લિખિતં, ઉલ્લિખિતં મત્તં પમાણં ઉલ્લિખિતમત્તન્તિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘દીઘતો ચ પુથુલતો ચ પમાણગહણમત્તેના’’તિ. તમેવત્થં વિત્થારેન્તો આહ ‘‘પમાણં હી’’તિઆદિ. દસ્સેન્તો હુત્વા ઉલ્લિખતીતિ યોજના. પઞ્ચકન્તિ પઞ્ચપમાણં, પઞ્ચસમૂહં વા ખણ્ડં. વાસદ્દેન અઞ્ઞાનિપિ તેરસકાદીનિ સઙ્ગણ્હાતિ. મોઘસુત્તકારોપનમત્તેનાતિ મોઘસુત્તસ્સ ચીવરસ્સૂપરિ આરોપનમત્તેન. દીઘસિબ્બિતમત્તેનાતિ દીઘતો સિબ્બિતમત્તેન. મુદ્દિયપટ્ટબન્ધનમત્તેનાતિ મુદ્દિયપટ્ટસ્સ બન્ધનમત્તેન. દ્વે ચિમિલિકાયોતિ દ્વે પિલોતિકાયો. પઠમચિમિલિકાતિ કથિનચિમિલિકતો અઞ્ઞા અત્તનો પકતિચિમિલિકા ઘટેત્વા ઠપિતા હોતીતિ યોજના. ‘‘તં પઠમચિમિલિક’’ન્તિ પાઠસેસં અજ્ઝાહરિત્વા કથિનસાટકસ્સ કુચ્છિચિમિલિકં કત્વાતિ ઇમિના સમ્બન્ધિતબ્બં. પકતિચીવરસ્સાતિ અત્તનો પકતિચીવરસ્સ. પકતિપટ્ટબન્ધચીવરન્તિ પકતિપટ્ટેન બન્ધચીવરં. પિટ્ઠિઅનુવાતારોપનમત્તેનાતિ દીઘતો અનુવાતસ્સ ચીવરસ્સૂપરિ આરોપનમત્તેન. દીઘાનુવાતઞ્હિ પારુપનકાલે પિટ્ઠિયં ઠિતત્તા પિટ્ઠિઅનુવાતન્તિ વુચ્ચતિ. કુચ્છિઅનુવાતારોપનમત્તેનાતિ પુથુલતો અનુવાતસ્સ ચીવરસ્સૂપરિ આરોપનમત્તેન. પુથુલાનુવાતઞ્હિ પારુપનકાલે કુચ્છિયં ઠિતત્તા કુચ્છિઅનુવાતન્તિ વુચ્ચતિ. આગન્તુકપટ્ટારોપનમત્તેનાતિ આગન્તુકપટ્ટસ્સ ચીવરસ્સૂપરિ આરોપનમત્તેન. વાતિ અથવા.
Tatthāti catuvīsatiyā ākāresu. Ullikhitamattenāti ettha pamāṇassa uggahaṇatthaṃ nakhādīhi likhanaṃ ullikhitaṃ, ullikhitaṃ mattaṃ pamāṇaṃ ullikhitamattanti dassento āha ‘‘dīghato ca puthulato ca pamāṇagahaṇamattenā’’ti. Tamevatthaṃ vitthārento āha ‘‘pamāṇaṃ hī’’tiādi. Dassento hutvā ullikhatīti yojanā. Pañcakanti pañcapamāṇaṃ, pañcasamūhaṃ vā khaṇḍaṃ. Vāsaddena aññānipi terasakādīni saṅgaṇhāti. Moghasuttakāropanamattenāti moghasuttassa cīvarassūpari āropanamattena. Dīghasibbitamattenāti dīghato sibbitamattena. Muddiyapaṭṭabandhanamattenāti muddiyapaṭṭassa bandhanamattena. Dve cimilikāyoti dve pilotikāyo. Paṭhamacimilikāti kathinacimilikato aññā attano pakaticimilikā ghaṭetvā ṭhapitā hotīti yojanā. ‘‘Taṃ paṭhamacimilika’’nti pāṭhasesaṃ ajjhāharitvā kathinasāṭakassa kucchicimilikaṃ katvāti iminā sambandhitabbaṃ. Pakaticīvarassāti attano pakaticīvarassa. Pakatipaṭṭabandhacīvaranti pakatipaṭṭena bandhacīvaraṃ. Piṭṭhianuvātāropanamattenāti dīghato anuvātassa cīvarassūpari āropanamattena. Dīghānuvātañhi pārupanakāle piṭṭhiyaṃ ṭhitattā piṭṭhianuvātanti vuccati. Kucchianuvātāropanamattenāti puthulato anuvātassa cīvarassūpari āropanamattena. Puthulānuvātañhi pārupanakāle kucchiyaṃ ṭhitattā kucchianuvātanti vuccati. Āgantukapaṭṭāropanamattenāti āgantukapaṭṭassa cīvarassūpari āropanamattena. Vāti athavā.
સારુપ્પન્તિ સમણાનુચ્છવિકં. પરિકથાયાતિ પરિયાયેન ઉપ્પાદિતાય કથાય. અતિઉક્કટ્ઠં વટ્ટતીતિ અતિઉક્કટ્ઠં એવ વટ્ટતિ. ઓતિણ્ણસદિસમેવાતિ ઓતિણ્ણેન વત્થેન સદિસમેવ કથિનચીવરન્તિ સમ્બન્ધો. તત્થાતિ દુવિધેસુ સન્નિધીસુ. તદહેવાતિ તસ્મિં દિન્નઅહનિ એવ.
Sāruppanti samaṇānucchavikaṃ. Parikathāyāti pariyāyena uppāditāya kathāya. Atiukkaṭṭhaṃ vaṭṭatīti atiukkaṭṭhaṃ eva vaṭṭati. Otiṇṇasadisamevāti otiṇṇena vatthena sadisameva kathinacīvaranti sambandho. Tatthāti duvidhesu sannidhīsu. Tadahevāti tasmiṃ dinnaahani eva.
રત્તિનિસ્સગ્ગિયેનાતિ રત્તિઅતિક્કન્તં હુત્વા નિસ્સગ્ગિયેન. અઞ્ઞેનાતિ તિચીવરતો અઞ્ઞેન. સમણ્ડલિકતન્તિ સહ મહામણ્ડલઅડ્ઢમણ્ડલેન કતં.
Rattinissaggiyenāti rattiatikkantaṃ hutvā nissaggiyena. Aññenāti ticīvarato aññena. Samaṇḍalikatanti saha mahāmaṇḍalaaḍḍhamaṇḍalena kataṃ.
૩૦૯. એવં ચતુવીસતિઆકારં અનત્થતલક્ખણં દસ્સેત્વા ઇદાનિ સત્તરસાકારં અત્થતલક્ખણં દસ્સેન્તો આહ ‘‘અહતેના’’તિઆદિ . તત્થ પરિભોગં ન હનિત્થ ન ગચ્છિત્થાતિ અહતં, પરિભોગેન ન હનિતબ્બં ન હિંસિતબ્બન્તિ વા અહતન્તિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘અપરિભુત્તેના’’તિ. ‘‘અહતસદિસેના’’તિ ઇમિના અહતકપ્પેનાતિ એત્થ કપ્પસદ્દો સદિસત્થોતિ દસ્સેતિ. પાપણિકેનાતિ એત્થ પસારિતો આપણો પાપણો, તસ્મિં પતિતં પાપણિકન્તિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘આપણદ્વારે પતિત’’ન્તિ. ‘‘પિલોતિક’’ન્તિ ઇમિના ણિકપચ્ચયસ્સ સરૂપં દસ્સેતિ. વુત્તવિપલ્લાસેનેવાતિ વુત્તેહિ ‘‘નિમિત્તકતેના’’તિઆદીહિ વિપલ્લાસેન એવ. તત્થાતિ પરિવારે . હીતિ સચ્ચં, યસ્મા વા. ઇધાતિ કથિનક્ખન્ધકે. અવુચ્ચમાનેન તેન વચનેન પરિહાયતીતિ સમ્બન્ધો.
309. Evaṃ catuvīsatiākāraṃ anatthatalakkhaṇaṃ dassetvā idāni sattarasākāraṃ atthatalakkhaṇaṃ dassento āha ‘‘ahatenā’’tiādi . Tattha paribhogaṃ na hanittha na gacchitthāti ahataṃ, paribhogena na hanitabbaṃ na hiṃsitabbanti vā ahatanti dassento āha ‘‘aparibhuttenā’’ti. ‘‘Ahatasadisenā’’ti iminā ahatakappenāti ettha kappasaddo sadisatthoti dasseti. Pāpaṇikenāti ettha pasārito āpaṇo pāpaṇo, tasmiṃ patitaṃ pāpaṇikanti dassento āha ‘‘āpaṇadvāre patita’’nti. ‘‘Pilotika’’nti iminā ṇikapaccayassa sarūpaṃ dasseti. Vuttavipallāsenevāti vuttehi ‘‘nimittakatenā’’tiādīhi vipallāsena eva. Tatthāti parivāre . Hīti saccaṃ, yasmā vā. Idhāti kathinakkhandhake. Avuccamānena tena vacanena parihāyatīti sambandho.
૩૧૦. તત્થાતિ ‘‘કથઞ્ચ ભિક્ખવે ઉબ્ભતં હોતિ કથિન’’ન્તિઆદિપાઠે. જનેત્તિયો માતરોતિ યોજના. ઇમિના ધમ્મેન પુત્તે માનેતીતિ માતા, ધમ્મેન પુત્તેહિ માનિયતીતિ વા માતા, સા વિય હોન્તીતિ માતિકાતિ દસ્સેતિ. કથિનુબ્ભારન્તિ ચ કથિનુદ્ધારન્તિ ચ અત્થતો સદિસં. એતાતિ એતા પદજાતિયો. તાસૂતિ અટ્ઠસુ માતિકાસુ. અસ્સાતિ કથિનુબ્ભારસ્સ.
310.Tatthāti ‘‘kathañca bhikkhave ubbhataṃ hoti kathina’’ntiādipāṭhe. Janettiyo mātaroti yojanā. Iminā dhammena putte mānetīti mātā, dhammena puttehi māniyatīti vā mātā, sā viya hontīti mātikāti dasseti. Kathinubbhāranti ca kathinuddhāranti ca atthato sadisaṃ. Etāti etā padajātiyo. Tāsūti aṭṭhasu mātikāsu. Assāti kathinubbhārassa.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૧૮૭. કથિનાનુજાનના • 187. Kathinānujānanā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / કથિનાનુજાનનકથા • Kathinānujānanakathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / કથિનાનુજાનનકથાવણ્ણના • Kathinānujānanakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / કથિનાનુજાનનકથાવણ્ણના • Kathinānujānanakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / કથિનાનુજાનનકથાવણ્ણના • Kathinānujānanakathāvaṇṇanā