Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi

    ૬. સતિવગ્ગો

    6. Sativaggo

    ૧. કાયપિયાયનપઞ્હો

    1. Kāyapiyāyanapañho

    . રાજા આહ ‘‘ભન્તે નાગસેન, પિયો પબ્બજિતાનં કાયો’’તિ? ‘‘ન ખો, મહારાજ, પિયો પબ્બજિતાનં કાયો’’તિ. ‘‘અથ કિસ્સ નુ ખો, ભન્તે, કેલાયથ મમાયથા’’તિ? ‘‘કિં પન તે, મહારાજ, કદાચિ કરહચિ સઙ્ગામગતસ્સ કણ્ડપ્પહારો હોતી’’તિ? ‘‘આમ, ભન્તે, હોતી’’તિ. ‘‘કિંનુ ખો , મહારાજ, સો વણો આલેપેન ચ આલિમ્પીયતિ તેલેન ચ મક્ખીયતિ સુખુમેન ચ ચોળપટ્ટેન પલિવેઠીયતી’’તિ? ‘‘આમ, ભન્તે, આલેપેન ચ આલિમ્પીયતિ તેલેન ચ મક્ખીયતિ સુખુમેન ચ ચોળપટ્ટેન પલિવેઠીયતી’’તિ. ‘‘કિંનુ ખો, મહારાજ, પિયો તે વણો, તેન આલેપેન ચ આલિમ્પીયતિ તેલેન ચ મક્ખીયતિ સુખુમેન ચ ચોળપટ્ટેન પલિવેઠીયતી’’તિ? ‘‘ન મે, ભન્તે, પિયો વણો, અપિ ચ મંસસ્સ રુહનત્થાય આલેપેન ચ આલિમ્પીયતિ તેલેન ચ મક્ખીયતિ સુખુમેન ચ ચોળપટ્ટેન પલિવેઠીયતી’’તિ. ‘‘એવમેવ ખો, મહારાજ, અપ્પિયો પબ્બજિતાનં કાયો, અથ ચ પબ્બજિતા અનજ્ઝોસિતા કાયં પરિહરન્તિ બ્રહ્મચરિયાનુગ્ગહાય. અપિ ચ ખો, મહારાજ, વણૂપમો કાયો વુત્તો ભગવતા, તેન પબ્બજિતા વણમિવ કાયં પરિહરન્તિ અનજ્ઝોસિતા. ભાસિતમ્પેતં મહારાજ ભગવતા –

    1. Rājā āha ‘‘bhante nāgasena, piyo pabbajitānaṃ kāyo’’ti? ‘‘Na kho, mahārāja, piyo pabbajitānaṃ kāyo’’ti. ‘‘Atha kissa nu kho, bhante, kelāyatha mamāyathā’’ti? ‘‘Kiṃ pana te, mahārāja, kadāci karahaci saṅgāmagatassa kaṇḍappahāro hotī’’ti? ‘‘Āma, bhante, hotī’’ti. ‘‘Kiṃnu kho , mahārāja, so vaṇo ālepena ca ālimpīyati telena ca makkhīyati sukhumena ca coḷapaṭṭena paliveṭhīyatī’’ti? ‘‘Āma, bhante, ālepena ca ālimpīyati telena ca makkhīyati sukhumena ca coḷapaṭṭena paliveṭhīyatī’’ti. ‘‘Kiṃnu kho, mahārāja, piyo te vaṇo, tena ālepena ca ālimpīyati telena ca makkhīyati sukhumena ca coḷapaṭṭena paliveṭhīyatī’’ti? ‘‘Na me, bhante, piyo vaṇo, api ca maṃsassa ruhanatthāya ālepena ca ālimpīyati telena ca makkhīyati sukhumena ca coḷapaṭṭena paliveṭhīyatī’’ti. ‘‘Evameva kho, mahārāja, appiyo pabbajitānaṃ kāyo, atha ca pabbajitā anajjhositā kāyaṃ pariharanti brahmacariyānuggahāya. Api ca kho, mahārāja, vaṇūpamo kāyo vutto bhagavatā, tena pabbajitā vaṇamiva kāyaṃ pariharanti anajjhositā. Bhāsitampetaṃ mahārāja bhagavatā –

    ‘‘‘અલ્લચમ્મપટિચ્છન્નો, નવદ્વારો મહાવણો;

    ‘‘‘Allacammapaṭicchanno, navadvāro mahāvaṇo;

    સમન્તતો પગ્ઘરતિ, અસુચિપૂતિગન્ધિયો’’’તિ.

    Samantato paggharati, asucipūtigandhiyo’’’ti.

    ‘‘કલ્લોસિ, ભન્તે નાગસેના’’તિ.

    ‘‘Kallosi, bhante nāgasenā’’ti.

    કાયપિયાયનપઞ્હો પઠમો.

    Kāyapiyāyanapañho paṭhamo.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact