Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
અપરદુતિયગાથાસઙ્ગણિકં
Aparadutiyagāthāsaṅgaṇikaṃ
(૧) કાયિકાદિઆપત્તિવણ્ણના
(1) Kāyikādiāpattivaṇṇanā
૪૭૪. છ આપત્તિયો કાયિકાતિ એત્થ છ આપત્તિયો નામ કાતિ આહ ‘‘અન્તરપેય્યાલે’’તિઆદિ. અન્તરપેય્યાલે વુત્તાતિ સમ્બન્ધો. ‘‘કાયદ્વારે સમુટ્ઠિતત્તા’’તિ ઇમિના કાયે સમુટ્ઠન્તીતિ કાયિકાતિ વચનત્થં દસ્સેતિ. તસ્મિંયેવ અન્તરપેય્યાલે વુત્તાતિ સમ્બન્ધો. ‘‘વજ્જપટિચ્છાદિકાયા’’તિઆદિના છાદેન્તસ્સ તિસ્સોતિ એત્થ તિણ્ણં સરૂપં દસ્સેતિ. ‘‘ભિક્ખુનિયા’’તિઆદિના પઞ્ચ સંસગ્ગપચ્ચયાતિ એત્થ પઞ્ચન્નં સરૂપં દસ્સેતિ.
474.Chaāpattiyo kāyikāti ettha cha āpattiyo nāma kāti āha ‘‘antarapeyyāle’’tiādi. Antarapeyyāle vuttāti sambandho. ‘‘Kāyadvāre samuṭṭhitattā’’ti iminā kāye samuṭṭhantīti kāyikāti vacanatthaṃ dasseti. Tasmiṃyeva antarapeyyāle vuttāti sambandho. ‘‘Vajjapaṭicchādikāyā’’tiādinā chādentassa tissoti ettha tiṇṇaṃ sarūpaṃ dasseti. ‘‘Bhikkhuniyā’’tiādinā pañca saṃsaggapaccayāti ettha pañcannaṃ sarūpaṃ dasseti.
‘‘એકરત્ત’’ઇતિઆદિના અરુણુગ્ગે તિસ્સોતિ એત્થ તિણ્ણં સરૂપં દસ્સેતિ. દ્વે યાવતતિયકાતિ સંવણ્ણેતબ્બેન ‘‘એકાદસ યાવતતિયકા નામા’’તિ સંવણ્ણનાય વિરુદ્ધભાવં પટિક્ખિપન્તો આહ ‘‘પઞ્ઞત્તિવસેન પના’’તિઆદિ. ‘‘ઇમસ્મિં સાસને’’તિ ઇમિના એત્થસદ્દસ્સ વિસયં દસ્સેતિ. એકેન સબ્બસઙ્ગહોતિ એત્થ એકો નામ કો, સબ્બાનિ નામ કાનીતિ આહ ‘‘યસ્સ સિયા’’તિઆદિ. ‘‘નિદાનુદ્દેસેના’’તિ ઇમિના એકસ્સ સરૂપં દસ્સેતિ. ‘‘સિક્ખાપદાનઞ્ચ પાતિમોક્ખુદ્દેસાનઞ્ચા’’તિ ઇમેહિ પદેહિ સબ્બસરૂપં દસ્સેતિ. સઙ્ગહ સદ્દેન કમ્મછટ્ઠીસમાસો.
‘‘Ekaratta’’itiādinā aruṇugge tissoti ettha tiṇṇaṃ sarūpaṃ dasseti. Dve yāvatatiyakāti saṃvaṇṇetabbena ‘‘ekādasa yāvatatiyakā nāmā’’ti saṃvaṇṇanāya viruddhabhāvaṃ paṭikkhipanto āha ‘‘paññattivasena panā’’tiādi. ‘‘Imasmiṃ sāsane’’ti iminā etthasaddassa visayaṃ dasseti. Ekena sabbasaṅgahoti ettha eko nāma ko, sabbāni nāma kānīti āha ‘‘yassa siyā’’tiādi. ‘‘Nidānuddesenā’’ti iminā ekassa sarūpaṃ dasseti. ‘‘Sikkhāpadānañca pātimokkhuddesānañcā’’ti imehi padehi sabbasarūpaṃ dasseti. Saṅgaha saddena kammachaṭṭhīsamāso.
‘‘વજ્જપટિચ્છાદિકાયા’’તિઆદિના દ્વે દુટ્ઠુલ્લચ્છાદનાતિ એત્થ દ્વિન્નં સરૂપં દસ્સેતિ.
‘‘Vajjapaṭicchādikāyā’’tiādinā dve duṭṭhullacchādanāti ettha dvinnaṃ sarūpaṃ dasseti.
‘‘ભિક્ખુ ભિક્ખુનિયા’’તિઆદિના ગામન્તરે ચતસ્સોતિ એત્થ ચતસ્સન્નં સરૂપં દસ્સેતિ. પુન ‘‘ભિક્ખુ ભિક્ખુનિયા’’તિઆદિના ચેતસ્સા નદિપારપચ્ચયાતિ એત્થ ચતસ્સન્નમેવ સરૂપં દસ્સેતિ. ‘‘ચીવરદાને પાચિત્તિય’’ન્તિ ઇમિના પાચિત્તિયભાવેન સદિસત્તા સઙ્ખ્યાવિસેસો ન કાતબ્બોતિ દસ્સેતિ.
‘‘Bhikkhu bhikkhuniyā’’tiādinā gāmantare catassoti ettha catassannaṃ sarūpaṃ dasseti. Puna ‘‘bhikkhu bhikkhuniyā’’tiādinā cetassā nadipārapaccayāti ettha catassannameva sarūpaṃ dasseti. ‘‘Cīvaradāne pācittiya’’nti iminā pācittiyabhāvena sadisattā saṅkhyāviseso na kātabboti dasseti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૧. કાયિકાદિઆપત્તિ • 1. Kāyikādiāpatti
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / (૧) કાયિકાદિઆપત્તિવણ્ણના • (1) Kāyikādiāpattivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / કાયિકાદિઆપત્તિવણ્ણના • Kāyikādiāpattivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / કાયિકાદિઆપત્તિવણ્ણના • Kāyikādiāpattivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / કાયિકાદિઆપત્તિવણ્ણના • Kāyikādiāpattivaṇṇanā