Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
૧૮૨. કેણિયજટિલવત્થુકથા
182. Keṇiyajaṭilavatthukathā
૩૦૦. કાજેહીતિ એત્થ કાજસ્સ ગણનં દસ્સેન્તો આહ ‘‘પઞ્ચહિ કાજસતેહી’’તિ. એકેન કાજેન દ્વિન્નં કુટાનં ગહિતત્તા વુત્તં ‘‘કુટસહસ્સ’’ન્તિ. વોતિ તુમ્હે. સુટ્ઠુ પસન્નોતિ સમ્બન્ધો.
300.Kājehīti ettha kājassa gaṇanaṃ dassento āha ‘‘pañcahi kājasatehī’’ti. Ekena kājena dvinnaṃ kuṭānaṃ gahitattā vuttaṃ ‘‘kuṭasahassa’’nti. Voti tumhe. Suṭṭhu pasannoti sambandho.
તત્થાતિ ‘‘અટ્ઠ પાનાની’’તિ પાઠે, અટ્ઠસુ પાનેસુ વા. ‘‘અમ્બેહિ કતપાન’’ન્તિ ઇમિના મજ્ઝેલોપસમાસં દસ્સેતિ. તત્થાતિ આમપક્કેસુ. કરોન્તેન કાતબ્બન્તિ સમ્બન્ધો. આદિચ્ચપાકેનાતિ આદિચ્ચહેતુના પચનેન. પુરેભત્તમેવ કપ્પતીતિ ભિક્ખુના સયં કતત્તા પુરેભત્તમેવ કપ્પતિ. તેન વુત્તં ‘‘અનુપસમ્પન્નેહી’’તિઆદિ. કતં અમ્બપાનન્તિ સમ્બન્ધો. સબ્બપાનેસૂતિ જમ્બુપાનાદીસુ સબ્બેસુ પાનેસુ.
Tatthāti ‘‘aṭṭha pānānī’’ti pāṭhe, aṭṭhasu pānesu vā. ‘‘Ambehi katapāna’’nti iminā majjhelopasamāsaṃ dasseti. Tatthāti āmapakkesu. Karontena kātabbanti sambandho. Ādiccapākenāti ādiccahetunā pacanena. Purebhattameva kappatīti bhikkhunā sayaṃ katattā purebhattameva kappati. Tena vuttaṃ ‘‘anupasampannehī’’tiādi. Kataṃ ambapānanti sambandho. Sabbapānesūti jambupānādīsu sabbesu pānesu.
તેસૂતિ જમ્બુપાનાદીસુ સત્તસુ પાનેસુ. પનસદ્દો વિસેસત્થજોતકો. જમ્બુફલેહીતિ આમેહિ વા પક્કેહિ વા જમ્બુફલેહિ. અટ્ઠિકેહીતિ અટ્ઠિ અસ્મિમત્થીતિ અટ્ઠિકં ફલં. જાતિરસેનાતિ યથાજાતેન રસેન. ઇમિના મધુસક્ખરકપ્પુરાદીહિ ન યોજેતબ્બોતિ દસ્સેતિ. તં પનાતિ મધુકપાનં પન. મુદ્દિકાતિ મુદ્દિકફલાનિ. સાલુકેતિ કન્દે. સત્તન્નં ધઞ્ઞાનં ફલરસન્તિ તણ્ડુલધોવનોદકં. ‘‘પક્કડાકરસ’’ન્તિ ઇમિના અપક્કડાકરસં વટ્ટતીતિ દીપેતિ. હીતિ સચ્ચં, વિત્થારો વા. રસોતિ પક્કરસો. પટિગ્ગહેત્વા ઠપિતસબ્બિઆદીહિ પક્કાનં યાવજીવિકાનં પત્તાનં રસોતિ યોજના. પક્કં યાવજીવિકપત્તરસન્તિ સમ્બન્ધો. યાવકાલિકપત્તાનમ્પીતિ પિસદ્દો પગેવ યાવજીવિકપત્તાનન્તિ દસ્સેતિ. યં પાનન્તિ યં મધુકપુપ્ફરસપાનં. સોતિ મધુકપુપ્ફરસો. તેનાતિ મધુકપુપ્ફેન. યતો કાલતો પટ્ઠાય મજ્જં ન કરોન્તિ, તતોતિ યોજના. ઉચ્છુરસો નિકસટો પચ્છાભત્તં વટ્ટતિ સત્તાહકાલિકત્તા. ઇમે ચત્તારો રસાતિ ફલપત્તપુપ્ફઉચ્છુરસસઙ્ખાતા ઇમે ચત્તારો રસા. અગ્ગિહુત્તમુખાતિ યઞ્ઞા અગ્ગિહુતમુખા, અગ્ગિહુતસેટ્ઠાતિ અત્થો.
Tesūti jambupānādīsu sattasu pānesu. Panasaddo visesatthajotako. Jambuphalehīti āmehi vā pakkehi vā jambuphalehi. Aṭṭhikehīti aṭṭhi asmimatthīti aṭṭhikaṃ phalaṃ. Jātirasenāti yathājātena rasena. Iminā madhusakkharakappurādīhi na yojetabboti dasseti. Taṃ panāti madhukapānaṃ pana. Muddikāti muddikaphalāni. Sāluketi kande. Sattannaṃ dhaññānaṃ phalarasanti taṇḍuladhovanodakaṃ. ‘‘Pakkaḍākarasa’’nti iminā apakkaḍākarasaṃ vaṭṭatīti dīpeti. Hīti saccaṃ, vitthāro vā. Rasoti pakkaraso. Paṭiggahetvā ṭhapitasabbiādīhi pakkānaṃ yāvajīvikānaṃ pattānaṃ rasoti yojanā. Pakkaṃ yāvajīvikapattarasanti sambandho. Yāvakālikapattānampīti pisaddo pageva yāvajīvikapattānanti dasseti. Yaṃ pānanti yaṃ madhukapuppharasapānaṃ. Soti madhukapuppharaso. Tenāti madhukapupphena. Yato kālato paṭṭhāya majjaṃ na karonti, tatoti yojanā. Ucchuraso nikasaṭo pacchābhattaṃ vaṭṭati sattāhakālikattā. Ime cattāro rasāti phalapattapupphaucchurasasaṅkhātā ime cattāro rasā. Aggihuttamukhāti yaññā aggihutamukhā, aggihutaseṭṭhāti attho.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૧૮૨. કેણિયજટિલવત્થુ • 182. Keṇiyajaṭilavatthu
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / કેણિયજટિલવત્થુકથા • Keṇiyajaṭilavatthukathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / કેણિયજટિલવત્થુકથાવણ્ણના • Keṇiyajaṭilavatthukathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / કેણિયજટિલવત્થુકથાવણ્ણના • Keṇiyajaṭilavatthukathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / કેણિયજટિલવત્થુકથાવણ્ણના • Keṇiyajaṭilavatthukathāvaṇṇanā