Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૫-૧૦. કેસકમ્બલસુત્તાદિવણ્ણના
5-10. Kesakambalasuttādivaṇṇanā
૧૩૮-૧૪૩. પઞ્ચમે તન્તાવુતાનં વત્થાનન્તિ ઇદં ‘‘યાનિ કાનિચી’’તિ ઇમિના સમાનાધિકરણન્તિ આહ ‘‘પચ્ચત્તે સામિવચન’’ન્તિ. વાયિતાનન્તિ વીતાનં. લામકોતિ નિહીનો, મક્ખલિ મોઘપુરિસોતિ એત્થ મક્ખલીતિ તસ્સ નામં. તં કિર સકદ્દમાય ભૂમિયા તેલઘટં ગહેત્વા ગચ્છન્તં, ‘‘તાત, મા ખલી’’તિ સામિકો આહ. સો પમાદેન ખલિત્વા પતિત્વા સામિકસ્સ ભયેન પલાયિતું આરદ્ધો. સામિકો ઉપધાવિત્વા નં દુસ્સકણ્ણે અગ્ગહેસિ, સાટકં છડ્ડેત્વા અચેલકો હુત્વા પલાયિ. સો પણ્ણેન વા તિણેન વા પટિચ્છાદેતુમ્પિ અજાનન્તો જાતરૂપેનેવ એકં ગામં પાવિસિ. મનુસ્સા તં દિસ્વા ‘‘અયં સમણો અરહા અપ્પિચ્છો, નત્થિ ઇમિના સદિસો’’તિ પૂવભત્તાદીનિ ગહેત્વા ઉપસઙ્કમન્તિ. સો ‘‘મય્હં સાટકં અનિવત્થભાવેન ઇદં ઉપ્પન્ન’’ન્તિ તતો પટ્ઠાય સાટકં લભિત્વાપિ ન નિવાસેસિ, તદેવ ચ પબ્બજ્જં અગ્ગહેસિ. તસ્સ સન્તિકે અઞ્ઞેપિ અઞ્ઞેપીતિ પઞ્ચસતા મનુસ્સા પબ્બજિંસુ. તં સન્ધાયાહ ‘‘મક્ખલિ મોઘપુરિસો’’તિ. છટ્ઠાદીનિ ઉત્તાનત્થાનિ એવ.
138-143. Pañcame tantāvutānaṃ vatthānanti idaṃ ‘‘yāni kānicī’’ti iminā samānādhikaraṇanti āha ‘‘paccatte sāmivacana’’nti. Vāyitānanti vītānaṃ. Lāmakoti nihīno, makkhali moghapurisoti ettha makkhalīti tassa nāmaṃ. Taṃ kira sakaddamāya bhūmiyā telaghaṭaṃ gahetvā gacchantaṃ, ‘‘tāta, mā khalī’’ti sāmiko āha. So pamādena khalitvā patitvā sāmikassa bhayena palāyituṃ āraddho. Sāmiko upadhāvitvā naṃ dussakaṇṇe aggahesi, sāṭakaṃ chaḍḍetvā acelako hutvā palāyi. So paṇṇena vā tiṇena vā paṭicchādetumpi ajānanto jātarūpeneva ekaṃ gāmaṃ pāvisi. Manussā taṃ disvā ‘‘ayaṃ samaṇo arahā appiccho, natthi iminā sadiso’’ti pūvabhattādīni gahetvā upasaṅkamanti. So ‘‘mayhaṃ sāṭakaṃ anivatthabhāvena idaṃ uppanna’’nti tato paṭṭhāya sāṭakaṃ labhitvāpi na nivāsesi, tadeva ca pabbajjaṃ aggahesi. Tassa santike aññepi aññepīti pañcasatā manussā pabbajiṃsu. Taṃ sandhāyāha ‘‘makkhali moghapuriso’’ti. Chaṭṭhādīni uttānatthāni eva.
કેસકમ્બલસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Kesakambalasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
૫. કેસકમ્બલસુત્તં • 5. Kesakambalasuttaṃ
૬. સમ્પદાસુત્તં • 6. Sampadāsuttaṃ
૭. વુદ્ધિસુત્તં • 7. Vuddhisuttaṃ
૮. અસ્સખળુઙ્કસુત્તં • 8. Assakhaḷuṅkasuttaṃ
૯. અસ્સપરસ્સસુત્તં • 9. Assaparassasuttaṃ
૧૦. અસ્સાજાનીયસુત્તં • 10. Assājānīyasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)
૫. કેસકમ્બલસુત્તવણ્ણના • 5. Kesakambalasuttavaṇṇanā
૮. અસ્સખળુઙ્કસુત્તવણ્ણના • 8. Assakhaḷuṅkasuttavaṇṇanā
૯. અસ્સપરસ્સસુત્તવણ્ણના • 9. Assaparassasuttavaṇṇanā
૧૦. અસ્સાજાનીયસુત્તવણ્ણના • 10. Assājānīyasuttavaṇṇanā