Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૫. કેસકમ્બલસુત્તં

    5. Kesakambalasuttaṃ

    ૧૩૮. ‘‘સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, યાનિ કાનિચિ તન્તાવુતાનં વત્થાનં, કેસકમ્બલો તેસં પટિકિટ્ઠો અક્ખાયતિ. કેસકમ્બલો, ભિક્ખવે, સીતે સીતો, ઉણ્હે ઉણ્હો, દુબ્બણ્ણો, દુગ્ગન્ધો, દુક્ખસમ્ફસ્સો. એવમેવં ખો, ભિક્ખવે, યાનિ કાનિચિ પુથુસમણબ્રાહ્મણવાદાનં 1 મક્ખલિવાદો તેસં પટિકિટ્ઠો અક્ખાયતિ.

    138. ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, yāni kānici tantāvutānaṃ vatthānaṃ, kesakambalo tesaṃ paṭikiṭṭho akkhāyati. Kesakambalo, bhikkhave, sīte sīto, uṇhe uṇho, dubbaṇṇo, duggandho, dukkhasamphasso. Evamevaṃ kho, bhikkhave, yāni kānici puthusamaṇabrāhmaṇavādānaṃ 2 makkhalivādo tesaṃ paṭikiṭṭho akkhāyati.

    ‘‘મક્ખલિ, ભિક્ખવે, મોઘપુરિસો એવંવાદી એવંદિટ્ઠિ – ‘નત્થિ કમ્મં, નત્થિ કિરિયં, નત્થિ વીરિય’ન્તિ. યેપિ તે, ભિક્ખવે, અહેસું અતીતમદ્ધાનં અરહન્તો સમ્માસમ્બુદ્ધા, તેપિ ભગવન્તો કમ્મવાદા ચેવ અહેસું કિરિયવાદા ચ વીરિયવાદા ચ. તેપિ, ભિક્ખવે, મક્ખલિ મોઘપુરિસો પટિબાહતિ – ‘નત્થિ કમ્મં, નત્થિ કિરિયં, નત્થિ વીરિય’ન્તિ. યેપિ તે, ભિક્ખવે, ભવિસ્સન્તિ અનાગતમદ્ધાનં અરહન્તો સમ્માસમ્બુદ્ધા, તેપિ ભગવન્તો કમ્મવાદા ચેવ ભવિસ્સન્તિ કિરિયવાદા ચ વીરિયવાદા ચ. તેપિ, ભિક્ખવે, મક્ખલિ મોઘપુરિસો પટિબાહતિ – ‘નત્થિ કમ્મં, નત્થિ કિરિયં, નત્થિ વીરિય’ન્તિ. અહમ્પિ, ભિક્ખવે, એતરહિ અરહં સમ્માસમ્બુદ્ધો કમ્મવાદો ચેવ કિરિયવાદો ચ વીરિયવાદો ચ. મમ્પિ, ભિક્ખવે, મક્ખલિ મોઘપુરિસો પટિબાહતિ – ‘નત્થિ કમ્મં, નત્થિ કિરિયં, નત્થિ વીરિય’’’ન્તિ.

    ‘‘Makkhali, bhikkhave, moghapuriso evaṃvādī evaṃdiṭṭhi – ‘natthi kammaṃ, natthi kiriyaṃ, natthi vīriya’nti. Yepi te, bhikkhave, ahesuṃ atītamaddhānaṃ arahanto sammāsambuddhā, tepi bhagavanto kammavādā ceva ahesuṃ kiriyavādā ca vīriyavādā ca. Tepi, bhikkhave, makkhali moghapuriso paṭibāhati – ‘natthi kammaṃ, natthi kiriyaṃ, natthi vīriya’nti. Yepi te, bhikkhave, bhavissanti anāgatamaddhānaṃ arahanto sammāsambuddhā, tepi bhagavanto kammavādā ceva bhavissanti kiriyavādā ca vīriyavādā ca. Tepi, bhikkhave, makkhali moghapuriso paṭibāhati – ‘natthi kammaṃ, natthi kiriyaṃ, natthi vīriya’nti. Ahampi, bhikkhave, etarahi arahaṃ sammāsambuddho kammavādo ceva kiriyavādo ca vīriyavādo ca. Mampi, bhikkhave, makkhali moghapuriso paṭibāhati – ‘natthi kammaṃ, natthi kiriyaṃ, natthi vīriya’’’nti.

    ‘‘સેય્યથાપિ , ભિક્ખવે, નદીમુખે ખિપ્પં ઉડ્ડેય્ય 3 બહૂનં 4 મચ્છાનં અહિતાય દુક્ખાય અનયાય બ્યસનાય; એવમેવં ખો, ભિક્ખવે, મક્ખલિ મોઘપુરિસો મનુસ્સખિપ્પં મઞ્ઞે લોકે ઉપ્પન્નો બહૂનં સત્તાનં અહિતાય દુક્ખાય અનયાય બ્યસનાયા’’તિ. પઞ્ચમં.

    ‘‘Seyyathāpi , bhikkhave, nadīmukhe khippaṃ uḍḍeyya 5 bahūnaṃ 6 macchānaṃ ahitāya dukkhāya anayāya byasanāya; evamevaṃ kho, bhikkhave, makkhali moghapuriso manussakhippaṃ maññe loke uppanno bahūnaṃ sattānaṃ ahitāya dukkhāya anayāya byasanāyā’’ti. Pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. સમણપ્પવાદાનં (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    2. samaṇappavādānaṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)
    3. ઓડ્ડેય્ય (સી॰)
    4. બહુન્નં (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    5. oḍḍeyya (sī.)
    6. bahunnaṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૫. કેસકમ્બલસુત્તવણ્ણના • 5. Kesakambalasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૫-૧૦. કેસકમ્બલસુત્તાદિવણ્ણના • 5-10. Kesakambalasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact