Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi

    ૧૭. કેસકારીવિમાનવત્થુ

    17. Kesakārīvimānavatthu

    ૧૫૦.

    150.

    ‘‘ઇદં વિમાનં રુચિરં પભસ્સરં, વેળુરિયથમ્ભં સતતં સુનિમ્મિતં;

    ‘‘Idaṃ vimānaṃ ruciraṃ pabhassaraṃ, veḷuriyathambhaṃ satataṃ sunimmitaṃ;

    સુવણ્ણરુક્ખેહિ સમન્તમોત્થતં, ઠાનં મમં કમ્મવિપાકસમ્ભવં.

    Suvaṇṇarukkhehi samantamotthataṃ, ṭhānaṃ mamaṃ kammavipākasambhavaṃ.

    ૧૫૧.

    151.

    ‘‘તત્રૂપપન્ના પુરિમચ્છરા ઇમા, સતં સહસ્સાનિ સકેન કમ્મુના;

    ‘‘Tatrūpapannā purimaccharā imā, sataṃ sahassāni sakena kammunā;

    તુવંસિ અજ્ઝુપગતા યસસ્સિની, ઓભાસયં તિટ્ઠસિ પુબ્બદેવતા.

    Tuvaṃsi ajjhupagatā yasassinī, obhāsayaṃ tiṭṭhasi pubbadevatā.

    ૧૫૨.

    152.

    ‘‘સસી અધિગ્ગય્હ યથા વિરોચતિ, નક્ખત્તરાજારિવ તારકાગણં;

    ‘‘Sasī adhiggayha yathā virocati, nakkhattarājāriva tārakāgaṇaṃ;

    તથેવ ત્વં અચ્છરાસઙ્ગણં 1 ઇમં, દદ્દલ્લમાના યસસા વિરોચસિ.

    Tatheva tvaṃ accharāsaṅgaṇaṃ 2 imaṃ, daddallamānā yasasā virocasi.

    ૧૫૩.

    153.

    ‘‘કુતો નુ આગમ્મ અનોમદસ્સને, ઉપપન્ના ત્વં ભવનં મમં ઇદં;

    ‘‘Kuto nu āgamma anomadassane, upapannā tvaṃ bhavanaṃ mamaṃ idaṃ;

    બ્રહ્મંવ દેવા તિદસા સહિન્દકા, સબ્બે ન તપ્પામસે દસ્સનેન ત’’ન્તિ.

    Brahmaṃva devā tidasā sahindakā, sabbe na tappāmase dassanena ta’’nti.

    ૧૫૪.

    154.

    ‘‘યમેતં સક્ક અનુપુચ્છસે મમં, ‘કુતો ચુતા ત્વં ઇધ આગતા’તિ 3;

    ‘‘Yametaṃ sakka anupucchase mamaṃ, ‘kuto cutā tvaṃ idha āgatā’ti 4;

    બારાણસી નામ પુરત્થિ કાસિનં, તત્થ અહોસિં પુરે કેસકારિકા.

    Bārāṇasī nāma puratthi kāsinaṃ, tattha ahosiṃ pure kesakārikā.

    ૧૫૫.

    155.

    ‘‘બુદ્ધે ચ ધમ્મે ચ પસન્નમાનસા, સઙ્ઘે ચ એકન્તગતા અસંસયા;

    ‘‘Buddhe ca dhamme ca pasannamānasā, saṅghe ca ekantagatā asaṃsayā;

    અખણ્ડસિક્ખાપદા આગતપ્ફલા, સમ્બોધિધમ્મે નિયતા અનામયા’’તિ.

    Akhaṇḍasikkhāpadā āgatapphalā, sambodhidhamme niyatā anāmayā’’ti.

    ૧૫૬.

    156.

    ‘‘તન્ત્યાભિનન્દામસે સ્વાગતઞ્ચ 5 તે, ધમ્મેન ચ ત્વં યસસા વિરોચસિ;

    ‘‘Tantyābhinandāmase svāgatañca 6 te, dhammena ca tvaṃ yasasā virocasi;

    બુદ્ધે ચ ધમ્મે ચ પસન્નમાનસે, સઙ્ઘે ચ એકન્તગતે અસંસયે;

    Buddhe ca dhamme ca pasannamānase, saṅghe ca ekantagate asaṃsaye;

    અખણ્ડસિક્ખાપદે આગતપ્ફલે, સમ્બોધિધમ્મે નિયતે અનામયે’’તિ.

    Akhaṇḍasikkhāpade āgatapphale, sambodhidhamme niyate anāmaye’’ti.

    કેસકારીવિમાનં સત્તરસમં.

    Kesakārīvimānaṃ sattarasamaṃ.

    પીઠવગ્ગો પઠમો નિટ્ઠિતો.

    Pīṭhavaggo paṭhamo niṭṭhito.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    પઞ્ચ પીઠા તયો નાવા, દીપતિલદક્ખિણા દ્વે;

    Pañca pīṭhā tayo nāvā, dīpatiladakkhiṇā dve;

    પતિ દ્વે સુણિસા ઉત્તરા, સિરિમા કેસકારિકા;

    Pati dve suṇisā uttarā, sirimā kesakārikā;

    વગ્ગો તેન પવુચ્ચતીતિ.

    Vaggo tena pavuccatīti.







    Footnotes:
    1. અચ્છરાસઙ્ગમં (સી॰)
    2. accharāsaṅgamaṃ (sī.)
    3. કુતો ચુતા ઇધ આગતા તુવં (સ્યા॰), કુતો ચુતાય આગતિ તવ (પી॰)
    4. kuto cutā idha āgatā tuvaṃ (syā.), kuto cutāya āgati tava (pī.)
    5. સાગતઞ્ચ (સી॰)
    6. sāgatañca (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / ૧૭. કેસકારીવિમાનવણ્ણના • 17. Kesakārīvimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact