Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૫. કેસમુત્તિસુત્તવણ્ણના
5. Kesamuttisuttavaṇṇanā
૬૬. પઞ્ચમે કાલામાનં નિગમોતિ કાલામા નામ ખત્તિયા, તેસં નિગમો. કેસમુત્તિયાતિ કેસમુત્તનિગમવાસિનો. ઉપસઙ્કમિંસૂતિ સપ્પિનવનીતાદિભેસજ્જાનિ ચેવ અટ્ઠવિધપાનકાનિ ચ ગાહાપેત્વા ઉપસઙ્કમિંસુ. સકંયેવ વાદં દીપેન્તીતિ અત્તનોયેવ લદ્ધિં કથેન્તિ. જોતેન્તીતિ પકાસેન્તિ. ખુંસેન્તીતિ ઘટ્ટેન્તિ. વમ્ભેન્તીતિ અવજાનન્તિ. પરિભવન્તીતિ લામકં કરોન્તિ. ઓમક્ખિં કરોન્તીતિ ઉક્ખિત્તકં કરોન્તિ, ઉક્ખિપિત્વા છડ્ડેન્તિ. અપરેપિ, ભન્તેતિ સો કિર અટવિમુખે ગામો, તસ્મા તત્થ અટવિં અતિક્કન્તા ચ અતિક્કમિતુકામા ચ વાસં કપ્પેન્તિ. તેસુપિ પઠમં આગતા અત્તનો લદ્ધિં દીપેત્વા પક્કમિંસુ, પચ્છા આગતા ‘‘કિં તે જાનન્તિ, અમ્હાકં અન્તેવાસિકા તે, અમ્હાકં સન્તિકે કિઞ્ચિ કિઞ્ચિ સિપ્પં ઉગ્ગણ્હિંસૂ’’તિ અત્તનો લદ્ધિં દીપેત્વા પક્કમિંસુ. કાલામા એકલદ્ધિયમ્પિ સણ્ઠહિતું ન સક્ખિંસુ. તે એતમત્થં દીપેત્વા ભગવતો એવમારોચેત્વા તેસં નો, ભન્તેતિઆદિમાહંસુ. તત્થ હોતેવ કઙ્ખાતિ હોતિયેવ કઙ્ખા. વિચિકિચ્છાતિ તસ્સેવ વેવચનં. અલન્તિ યુત્તં.
66. Pañcame kālāmānaṃ nigamoti kālāmā nāma khattiyā, tesaṃ nigamo. Kesamuttiyāti kesamuttanigamavāsino. Upasaṅkamiṃsūti sappinavanītādibhesajjāni ceva aṭṭhavidhapānakāni ca gāhāpetvā upasaṅkamiṃsu. Sakaṃyeva vādaṃ dīpentīti attanoyeva laddhiṃ kathenti. Jotentīti pakāsenti. Khuṃsentīti ghaṭṭenti. Vambhentīti avajānanti. Paribhavantīti lāmakaṃ karonti. Omakkhiṃ karontīti ukkhittakaṃ karonti, ukkhipitvā chaḍḍenti. Aparepi, bhanteti so kira aṭavimukhe gāmo, tasmā tattha aṭaviṃ atikkantā ca atikkamitukāmā ca vāsaṃ kappenti. Tesupi paṭhamaṃ āgatā attano laddhiṃ dīpetvā pakkamiṃsu, pacchā āgatā ‘‘kiṃ te jānanti, amhākaṃ antevāsikā te, amhākaṃ santike kiñci kiñci sippaṃ uggaṇhiṃsū’’ti attano laddhiṃ dīpetvā pakkamiṃsu. Kālāmā ekaladdhiyampi saṇṭhahituṃ na sakkhiṃsu. Te etamatthaṃ dīpetvā bhagavato evamārocetvā tesaṃ no, bhantetiādimāhaṃsu. Tattha hoteva kaṅkhāti hotiyeva kaṅkhā. Vicikicchāti tasseva vevacanaṃ. Alanti yuttaṃ.
મા અનુસ્સવેનાતિ અનુસ્સવકથાયપિ મા ગણ્હિત્થ. મા પરમ્પરાયાતિ પરમ્પરકથાયપિ મા ગણ્હિત્થ. મા ઇતિકિરાયાતિ એવં કિર એતન્તિ મા ગણ્હિત્થ. મા પિટકસમ્પદાનેનાતિ અમ્હાકં પિટકતન્તિયા સદ્ધિં સમેતીતિ મા ગણ્હિત્થ. મા તક્કહેતૂતિ તક્કગ્ગાહેનપિ મા ગણ્હિત્થ. મા નયહેતૂતિ નયગ્ગાહેનપિ મા ગણ્હિત્થ. મા આકારપરિવિતક્કેનાતિ સુન્દરમિદં કારણન્તિ એવં કારણપરિવિતક્કેનપિ મા ગણ્હિત્થ. મા દિટ્ઠિનિજ્ઝાનક્ખન્તિયાતિ અમ્હાકં નિજ્ઝાયિત્વા ખમિત્વા ગહિતદિટ્ઠિયા સદ્ધિં સમેતીતિપિ મા ગણ્હિત્થ. મા ભબ્બરૂપતાયાતિ અયં ભિક્ખુ ભબ્બરૂપો, ઇમસ્સ કથં ગહેતું યુત્તન્તિપિ મા ગણ્હિત્થ. મા સમણો નો ગરૂતિ અયં સમણો અમ્હાકં ગરુ, ઇમસ્સ કથં ગહેતું યુત્તન્તિપિ મા ગણ્હિત્થ. સમત્તાતિ પરિપુણ્ણા. સમાદિન્નાતિ ગહિતા પરામટ્ઠા. યંસ હોતીતિ યં કારણં તસ્સ પુગ્ગલસ્સ હોતિ. અલોભાદયો લોભાદિપટિપક્ખવસેન વેદિતબ્બા. વિગતાભિજ્ઝોતિઆદીહિ મેત્તાય પુબ્બભાગો કથિતો.
Māanussavenāti anussavakathāyapi mā gaṇhittha. Mā paramparāyāti paramparakathāyapi mā gaṇhittha. Mā itikirāyāti evaṃ kira etanti mā gaṇhittha. Mā piṭakasampadānenāti amhākaṃ piṭakatantiyā saddhiṃ sametīti mā gaṇhittha. Mā takkahetūti takkaggāhenapi mā gaṇhittha. Mā nayahetūti nayaggāhenapi mā gaṇhittha. Mā ākāraparivitakkenāti sundaramidaṃ kāraṇanti evaṃ kāraṇaparivitakkenapi mā gaṇhittha. Mā diṭṭhinijjhānakkhantiyāti amhākaṃ nijjhāyitvā khamitvā gahitadiṭṭhiyā saddhiṃ sametītipi mā gaṇhittha. Mā bhabbarūpatāyāti ayaṃ bhikkhu bhabbarūpo, imassa kathaṃ gahetuṃ yuttantipi mā gaṇhittha. Mā samaṇo no garūti ayaṃ samaṇo amhākaṃ garu, imassa kathaṃ gahetuṃ yuttantipi mā gaṇhittha. Samattāti paripuṇṇā. Samādinnāti gahitā parāmaṭṭhā. Yaṃsa hotīti yaṃ kāraṇaṃ tassa puggalassa hoti. Alobhādayo lobhādipaṭipakkhavasena veditabbā. Vigatābhijjhotiādīhi mettāya pubbabhāgo kathito.
ઇદાનિ મેત્તાદિકં કમ્મટ્ઠાનં કથેન્તો મેત્તાસહગતેનાતિઆદિમાહ. તત્થ કમ્મટ્ઠાનકથાય વા ભાવનાનયે વા પાળિવણ્ણનાય વા યં વત્તબ્બં સિયા, તં સબ્બં વિસુદ્ધિમગ્ગે (વિસુદ્ધિ॰ ૧.૨૪૦) વુત્તમેવ. એવં અવેરચિત્તોતિ એવં અકુસલવેરસ્સ ચ પુગ્ગલવેરિનો ચ નત્થિતાય અવેરચિત્તો. અબ્યાબજ્ઝચિત્તોતિ કોધચિત્તસ્સ અભાવેન નિદ્દુક્ખચિત્તો. અસંકિલિટ્ઠચિત્તોતિ કિલેસસ્સ નત્થિતાય અસંકિલિટ્ઠચિત્તો. વિસુદ્ધચિત્તોતિ કિલેસમલાભાવેન વિસુદ્ધચિત્તો હોતીતિ અત્થો. તસ્સાતિ તસ્સ એવરૂપસ્સ અરિયસાવકસ્સ. અસ્સાસાતિ અવસ્સયા પતિટ્ઠા. સચે ખો પન અત્થિ પરો લોકોતિ યદિ ઇમમ્હા લોકા પરલોકો નામ અત્થિ. અથાહં કાયસ્સ ભેદા પરમ્મરણા…પે॰… ઉપપજ્જિસ્સામીતિ અત્થેતં કારણં, યેનાહં કાયસ્સ ભેદા પરમ્મરણા સુગતિં સગ્ગં લોકં ઉપપજ્જિસ્સામીતિ એવં સબ્બત્થ નયો વેદિતબ્બો. અનીઘન્તિ નિદ્દુક્ખં. સુખિન્તિ સુખિતં. ઉભયેનેવ વિસુદ્ધં અત્તાનં સમનુપસ્સામીતિ યઞ્ચ પાપં ન કરોમિ, યઞ્ચ કરોતોપિ ન કરીયતિ, ઇમિના ઉભયેનાપિ વિસુદ્ધં અત્તાનં સમનુપસ્સામિ. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનત્થમેવાતિ.
Idāni mettādikaṃ kammaṭṭhānaṃ kathento mettāsahagatenātiādimāha. Tattha kammaṭṭhānakathāya vā bhāvanānaye vā pāḷivaṇṇanāya vā yaṃ vattabbaṃ siyā, taṃ sabbaṃ visuddhimagge (visuddhi. 1.240) vuttameva. Evaṃ averacittoti evaṃ akusalaverassa ca puggalaverino ca natthitāya averacitto. Abyābajjhacittoti kodhacittassa abhāvena niddukkhacitto. Asaṃkiliṭṭhacittoti kilesassa natthitāya asaṃkiliṭṭhacitto. Visuddhacittoti kilesamalābhāvena visuddhacitto hotīti attho. Tassāti tassa evarūpassa ariyasāvakassa. Assāsāti avassayā patiṭṭhā. Sace kho pana atthi paro lokoti yadi imamhā lokā paraloko nāma atthi. Athāhaṃ kāyassa bhedā parammaraṇā…pe… upapajjissāmīti atthetaṃ kāraṇaṃ, yenāhaṃ kāyassa bhedā parammaraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjissāmīti evaṃ sabbattha nayo veditabbo. Anīghanti niddukkhaṃ. Sukhinti sukhitaṃ. Ubhayeneva visuddhaṃ attānaṃ samanupassāmīti yañca pāpaṃ na karomi, yañca karotopi na karīyati, iminā ubhayenāpi visuddhaṃ attānaṃ samanupassāmi. Sesaṃ sabbattha uttānatthamevāti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૫. કેસમુત્તિસુત્તં • 5. Kesamuttisuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૫. કેસમુત્તિસુત્તવણ્ણના • 5. Kesamuttisuttavaṇṇanā