Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā

    3. க²க்³க³விஸாணஸுத்தவண்ணனா

    3. Khaggavisāṇasuttavaṇṇanā

    ஸப்³பே³ஸு பூ⁴தேஸூதி க²க்³க³விஸாணஸுத்தங். கா உப்பத்தி? ஸப்³ப³ஸுத்தானங் சதுப்³பி³தா⁴ உப்பத்தி – அத்தஜ்ஜா²ஸயதோ, பரஜ்ஜா²ஸயதோ, அட்டு²ப்பத்திதோ, புச்சா²வஸிதோ சாதி. த்³வயதானுபஸ்ஸனாதீ³னஞ்ஹி அத்தஜ்ஜா²ஸயதோ உப்பத்தி, மெத்தஸுத்தாதீ³னங் பரஜ்ஜா²ஸயதோ, உரக³ஸுத்தாதீ³னங் அட்டு²ப்பத்திதோ, த⁴ம்மிகஸுத்தாதீ³னங் புச்சா²வஸிதோ. தத்த² க²க்³க³விஸாணஸுத்தஸ்ஸ அவிஸேஸேன புச்சா²வஸிதோ உப்பத்தி. விஸேஸேன பன யஸ்மா எத்த² காசி கா³தா² தேன தேன பச்சேகஸம்பு³த்³தே⁴ன புட்டே²ன வுத்தா, காசி அபுட்டே²ன அத்தனா அதி⁴க³தமக்³க³னயானுரூபங் உதா³னங்யேவ உதா³னெந்தேன, தஸ்மா காயசி கா³தா²ய புச்சா²வஸிதோ, காயசி அத்தஜ்ஜா²ஸயதோ உப்பத்தி.

    Sabbesubhūtesūti khaggavisāṇasuttaṃ. Kā uppatti? Sabbasuttānaṃ catubbidhā uppatti – attajjhāsayato, parajjhāsayato, aṭṭhuppattito, pucchāvasito cāti. Dvayatānupassanādīnañhi attajjhāsayato uppatti, mettasuttādīnaṃ parajjhāsayato, uragasuttādīnaṃ aṭṭhuppattito, dhammikasuttādīnaṃ pucchāvasito. Tattha khaggavisāṇasuttassa avisesena pucchāvasito uppatti. Visesena pana yasmā ettha kāci gāthā tena tena paccekasambuddhena puṭṭhena vuttā, kāci apuṭṭhena attanā adhigatamagganayānurūpaṃ udānaṃyeva udānentena, tasmā kāyaci gāthāya pucchāvasito, kāyaci attajjhāsayato uppatti.

    தத்த² யா அயங் அவிஸேஸேன புச்சா²வஸிதோ உப்பத்தி, ஸா ஆதி³தோ பபு⁴தி ஏவங் வேதி³தப்³பா³ – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி. அத² கோ² ஆயஸ்மதோ ஆனந்த³ஸ்ஸ ரஹோக³தஸ்ஸ படிஸல்லீனஸ்ஸ ஏவங் சேதஸோ பரிவிதக்கோ உத³பாதி³ – ‘‘பு³த்³தா⁴னங் பத்த²னா ச அபி⁴னீஹாரோ ச தி³ஸ்ஸதி; ததா² ஸாவகானங், பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் ந தி³ஸ்ஸதி; யங்னூனாஹங் ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா புச்செ²ய்ய’’ந்தி. ஸோ படிஸல்லானா வுட்டி²தோ ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா யதா²க்கமேன ஏதமத்த²ங் புச்சி². அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா புப்³ப³யோகா³வசரஸுத்தங் அபா⁴ஸி –

    Tattha yā ayaṃ avisesena pucchāvasito uppatti, sā ādito pabhuti evaṃ veditabbā – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati. Atha kho āyasmato ānandassa rahogatassa paṭisallīnassa evaṃ cetaso parivitakko udapādi – ‘‘buddhānaṃ patthanā ca abhinīhāro ca dissati; tathā sāvakānaṃ, paccekabuddhānaṃ na dissati; yaṃnūnāhaṃ bhagavantaṃ upasaṅkamitvā puccheyya’’nti. So paṭisallānā vuṭṭhito bhagavantaṃ upasaṅkamitvā yathākkamena etamatthaṃ pucchi. Athassa bhagavā pubbayogāvacarasuttaṃ abhāsi –

    ‘‘பஞ்சிமே, ஆனந்த³, ஆனிஸங்ஸா புப்³ப³யோகா³வசரே தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே படிகச்சேவ அஞ்ஞங் ஆராதே⁴தி. நோ சே தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே படிகச்சேவ அஞ்ஞங் ஆராதே⁴தி, அத² மரணகாலே அஞ்ஞங் ஆராதே⁴தி. நோ சே மரணகாலே அஞ்ஞங் ஆராதே⁴தி, அத² தே³வபுத்தோ ஸமானோ அஞ்ஞங் ஆராதே⁴தி, அத² பு³த்³தா⁴னங் ஸம்முகீ²பா⁴வே கி²ப்பாபி⁴ஞ்ஞோ ஹோதி, அத² பச்சி²மே காலே பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹோதீ’’தி –

    ‘‘Pañcime, ānanda, ānisaṃsā pubbayogāvacare diṭṭheva dhamme paṭikacceva aññaṃ ārādheti. No ce diṭṭheva dhamme paṭikacceva aññaṃ ārādheti, atha maraṇakāle aññaṃ ārādheti. No ce maraṇakāle aññaṃ ārādheti, atha devaputto samāno aññaṃ ārādheti, atha buddhānaṃ sammukhībhāve khippābhiñño hoti, atha pacchime kāle paccekasambuddho hotī’’ti –

    ஏவங் வத்வா புன ஆஹ –

    Evaṃ vatvā puna āha –

    ‘‘பச்சேகபு³த்³தா⁴ நாம, ஆனந்த³, அபி⁴னீஹாரஸம்பன்னா புப்³ப³யோகா³வசரா ஹொந்தி. தஸ்மா பு³த்³த⁴பச்சேகபு³த்³த⁴ஸாவகானங் ஸப்³பே³ஸங் பத்த²னா ச அபி⁴னீஹாரோ ச இச்சி²தப்³போ³’’தி.

    ‘‘Paccekabuddhā nāma, ānanda, abhinīhārasampannā pubbayogāvacarā honti. Tasmā buddhapaccekabuddhasāvakānaṃ sabbesaṃ patthanā ca abhinīhāro ca icchitabbo’’ti.

    ஸோ ஆஹ – ‘‘பு³த்³தா⁴னங், ப⁴ந்தே, பத்த²னா கீவ சிரங் வட்டதீ’’தி? பு³த்³தா⁴னங், ஆனந்த³, ஹெட்டி²மபரிச்சே²தே³ன சத்தாரி அஸங்க்²யெய்யானி கப்பஸதஸஹஸ்ஸஞ்ச, மஜ்ஜி²மபரிச்சே²தே³ன அட்ட² அஸங்க்²யெய்யானி கப்பஸதஸஹஸ்ஸஞ்ச, உபரிமபரிச்சே²தே³ன ஸோளஸ அஸங்க்²யெய்யானி கப்பஸதஸஹஸ்ஸஞ்ச. ஏதே ச பே⁴தா³ பஞ்ஞாதி⁴கஸத்³தா⁴தி⁴கவீரியாதி⁴கவஸேன ஞாதப்³பா³. பஞ்ஞாதி⁴கானஞ்ஹி ஸத்³தா⁴ மந்தா³ ஹோதி, பஞ்ஞா திக்கா². ஸத்³தா⁴தி⁴கானங் பஞ்ஞா மஜ்ஜி²மா ஹோதி, ஸத்³தா⁴ ப³லவா. வீரியாதி⁴கானங் ஸத்³தா⁴பஞ்ஞா மந்தா³, வீரியங் ப³லவந்தி. அப்பத்வா பன சத்தாரி அஸங்க்²யெய்யானி கப்பஸதஸஹஸ்ஸஞ்ச தி³வஸே தி³வஸே வெஸ்ஸந்தரதா³னஸதி³ஸங் தா³னங் தெ³ந்தோபி தத³னுரூபஸீலாதி³ஸப்³ப³பாரமித⁴ம்மே ஆசினந்தோபி அந்தரா பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதீதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி. கஸ்மா? ஞாணங் க³ப்³ப⁴ங் ந க³ண்ஹாதி, வேபுல்லங் நாபஜ்ஜதி, பரிபாகங் ந க³ச்ச²தீதி. யதா² நாம திமாஸசதுமாஸபஞ்சமாஸச்சயேன நிப்ப²ஜ்ஜனகங் ஸஸ்ஸங் தங் தங் காலங் அப்பத்வா தி³வஸே தி³வஸே ஸஹஸ்ஸக்க²த்துங் கேளாயந்தோபி உத³கேன ஸிஞ்சந்தோபி அந்தரா பக்கே²ன வா மாஸேன வா நிப்பா²தெ³ஸ்ஸதீதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி. கஸ்மா? ஸஸ்ஸங் க³ப்³ப⁴ங் ந க³ண்ஹாதி, வேபுல்லங் நாபஜ்ஜதி, பரிபாகங் ந க³ச்ச²தீதி. ஏவமேவங் அப்பத்வா சத்தாரி அஸங்க்²யெய்யானி…பே॰… நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதீதி. தஸ்மா யதா²வுத்தமேவ காலங் பாரமிபூரணங் காதப்³ப³ங் ஞாணபரிபாகத்தா²ய. எத்தகேனபி ச காலேன பு³த்³த⁴த்தங் பத்த²யதோ அபி⁴னீஹாரகரணே அட்ட² ஸம்பத்தியோ இச்சி²தப்³பா³. அயஞ்ஹி –

    So āha – ‘‘buddhānaṃ, bhante, patthanā kīva ciraṃ vaṭṭatī’’ti? Buddhānaṃ, ānanda, heṭṭhimaparicchedena cattāri asaṅkhyeyyāni kappasatasahassañca, majjhimaparicchedena aṭṭha asaṅkhyeyyāni kappasatasahassañca, uparimaparicchedena soḷasa asaṅkhyeyyāni kappasatasahassañca. Ete ca bhedā paññādhikasaddhādhikavīriyādhikavasena ñātabbā. Paññādhikānañhi saddhā mandā hoti, paññā tikkhā. Saddhādhikānaṃ paññā majjhimā hoti, saddhā balavā. Vīriyādhikānaṃ saddhāpaññā mandā, vīriyaṃ balavanti. Appatvā pana cattāri asaṅkhyeyyāni kappasatasahassañca divase divase vessantaradānasadisaṃ dānaṃ dentopi tadanurūpasīlādisabbapāramidhamme ācinantopi antarā buddho bhavissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Kasmā? Ñāṇaṃ gabbhaṃ na gaṇhāti, vepullaṃ nāpajjati, paripākaṃ na gacchatīti. Yathā nāma timāsacatumāsapañcamāsaccayena nipphajjanakaṃ sassaṃ taṃ taṃ kālaṃ appatvā divase divase sahassakkhattuṃ keḷāyantopi udakena siñcantopi antarā pakkhena vā māsena vā nipphādessatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Kasmā? Sassaṃ gabbhaṃ na gaṇhāti, vepullaṃ nāpajjati, paripākaṃ na gacchatīti. Evamevaṃ appatvā cattāri asaṅkhyeyyāni…pe… netaṃ ṭhānaṃ vijjatīti. Tasmā yathāvuttameva kālaṃ pāramipūraṇaṃ kātabbaṃ ñāṇaparipākatthāya. Ettakenapi ca kālena buddhattaṃ patthayato abhinīhārakaraṇe aṭṭha sampattiyo icchitabbā. Ayañhi –

    ‘‘மனுஸ்ஸத்தங் லிங்க³ஸம்பத்தி, ஹேது ஸத்தா²ரத³ஸ்ஸனங்;

    ‘‘Manussattaṃ liṅgasampatti, hetu satthāradassanaṃ;

    பப்³ப³ஜ்ஜா கு³ணஸம்பத்தி, அதி⁴காரோ ச ச²ந்த³தா;

    Pabbajjā guṇasampatti, adhikāro ca chandatā;

    அட்ட²த⁴ம்மஸமோதா⁴னா, அபி⁴னீஹாரோ ஸமிஜ்ஜ²தீ’’தி. (பு³॰ வங்॰ 2.59);

    Aṭṭhadhammasamodhānā, abhinīhāro samijjhatī’’ti. (bu. vaṃ. 2.59);

    அபி⁴னீஹாரோதி ச மூலபணிதா⁴னஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். தத்த² மனுஸ்ஸத்தந்தி மனுஸ்ஸஜாதி. அஞ்ஞத்ர ஹி மனுஸ்ஸஜாதியா அவஸேஸஜாதீஸு தே³வஜாதியம்பி டி²தஸ்ஸ பணிதி⁴ ந இஜ்ஜ²தி. எத்த² டி²தேன பன பு³த்³த⁴த்தங் பத்தெ²ந்தேன தா³னாதீ³னி புஞ்ஞகம்மானி கத்வா மனுஸ்ஸத்தங்யேவ பத்தே²தப்³ப³ங். தத்த² ட²த்வா பணிதி⁴ காதப்³போ³. ஏவஞ்ஹி ஸமிஜ்ஜ²தி. லிங்க³ஸம்பத்தீதி புரிஸபா⁴வோ. மாதுகா³மனபுங்ஸகஉப⁴தொப்³யஞ்ஜனகானஞ்ஹி மனுஸ்ஸஜாதியங் டி²தானம்பி பணிதி⁴ ந ஸமிஜ்ஜ²தி. தத்த² டி²தேன பன பு³த்³த⁴த்தங் பத்தெ²ந்தேன தா³னாதீ³னி புஞ்ஞகம்மானி கத்வா புரிஸபா⁴வோயேவ பத்தே²தப்³போ³. தத்த² ட²த்வா பணிதி⁴ காதப்³போ³. ஏவஞ்ஹி ஸமிஜ்ஜ²தி. ஹேதூதி அரஹத்தஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயஸம்பத்தி. யோ ஹி தஸ்மிங் அத்தபா⁴வே வாயமந்தோ அரஹத்தங் பாபுணிதுங் ஸமத்தோ², தஸ்ஸ ஸமிஜ்ஜ²தி, நோ இதரஸ்ஸ, யதா² ஸுமேத⁴பண்டி³தஸ்ஸ. ஸோ ஹி தீ³பங்கரபாத³மூலே பப்³ப³ஜித்வா தேனத்தபா⁴வேன அரஹத்தங் பாபுணிதுங் ஸமத்தோ² அஹோஸி . ஸத்தா²ரத³ஸ்ஸனந்தி பு³த்³தா⁴னங் ஸம்முகா²த³ஸ்ஸனங். ஏவஞ்ஹி இஜ்ஜ²தி, நோ அஞ்ஞதா²; யதா² ஸுமேத⁴பண்டி³தஸ்ஸ. ஸோ ஹி தீ³பங்கரங் ஸம்முகா² தி³ஸ்வா பணிதே⁴ஸி. பப்³ப³ஜ்ஜாதி அனகா³ரியபா⁴வோ. ஸோ ச கோ² ஸாஸனே வா கம்மவாதி³கிரியவாதி³தாபஸபரிப்³பா³ஜகனிகாயே வா வட்டதி யதா² ஸுமேத⁴பண்டி³தஸ்ஸ. ஸோ ஹி ஸுமேதோ⁴ நாம தாபஸோ ஹுத்வா பணிதே⁴ஸி. கு³ணஸம்பத்தீதி ஜா²னாதி³கு³ணபடிலாபோ⁴. பப்³ப³ஜிதஸ்ஸாபி ஹி கு³ணஸம்பன்னஸ்ஸேவ இஜ்ஜ²தி, நோ இதரஸ்ஸ; யதா² ஸுமேத⁴பண்டி³தஸ்ஸ. ஸோ ஹி பஞ்சாபி⁴ஞ்ஞோ அட்ட²ஸமாபத்திலாபீ⁴ ச ஹுத்வா பணிதே⁴ஸி. அதி⁴காரோதி அதி⁴ககாரோ, பரிச்சாகோ³தி அத்தோ². ஜீவிதாதி³பரிச்சாக³ஞ்ஹி கத்வா பணித³ஹதோயேவ இஜ்ஜ²தி, நோ இதரஸ்ஸ; யதா² ஸுமேத⁴பண்டி³தஸ்ஸ. ஸோ ஹி –

    Abhinīhāroti ca mūlapaṇidhānassetaṃ adhivacanaṃ. Tattha manussattanti manussajāti. Aññatra hi manussajātiyā avasesajātīsu devajātiyampi ṭhitassa paṇidhi na ijjhati. Ettha ṭhitena pana buddhattaṃ patthentena dānādīni puññakammāni katvā manussattaṃyeva patthetabbaṃ. Tattha ṭhatvā paṇidhi kātabbo. Evañhi samijjhati. Liṅgasampattīti purisabhāvo. Mātugāmanapuṃsakaubhatobyañjanakānañhi manussajātiyaṃ ṭhitānampi paṇidhi na samijjhati. Tattha ṭhitena pana buddhattaṃ patthentena dānādīni puññakammāni katvā purisabhāvoyeva patthetabbo. Tattha ṭhatvā paṇidhi kātabbo. Evañhi samijjhati. Hetūti arahattassa upanissayasampatti. Yo hi tasmiṃ attabhāve vāyamanto arahattaṃ pāpuṇituṃ samattho, tassa samijjhati, no itarassa, yathā sumedhapaṇḍitassa. So hi dīpaṅkarapādamūle pabbajitvā tenattabhāvena arahattaṃ pāpuṇituṃ samattho ahosi . Satthāradassananti buddhānaṃ sammukhādassanaṃ. Evañhi ijjhati, no aññathā; yathā sumedhapaṇḍitassa. So hi dīpaṅkaraṃ sammukhā disvā paṇidhesi. Pabbajjāti anagāriyabhāvo. So ca kho sāsane vā kammavādikiriyavāditāpasaparibbājakanikāye vā vaṭṭati yathā sumedhapaṇḍitassa. So hi sumedho nāma tāpaso hutvā paṇidhesi. Guṇasampattīti jhānādiguṇapaṭilābho. Pabbajitassāpi hi guṇasampannasseva ijjhati, no itarassa; yathā sumedhapaṇḍitassa. So hi pañcābhiñño aṭṭhasamāpattilābhī ca hutvā paṇidhesi. Adhikāroti adhikakāro, pariccāgoti attho. Jīvitādipariccāgañhi katvā paṇidahatoyeva ijjhati, no itarassa; yathā sumedhapaṇḍitassa. So hi –

    ‘‘அக்கமித்வான மங் பு³த்³தோ⁴, ஸஹ ஸிஸ்ஸேஹி க³ச்ச²து;

    ‘‘Akkamitvāna maṃ buddho, saha sissehi gacchatu;

    மா நங் கலலே அக்கமித்த², ஹிதாய மே ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. (பு³॰ வங்॰ 2.53) –

    Mā naṃ kalale akkamittha, hitāya me bhavissatī’’ti. (bu. vaṃ. 2.53) –

    ஏவங் ஜீவிதபரிச்சாக³ங் கத்வா பணிதே⁴ஸி. ச²ந்த³தாதி கத்துகம்யதா. ஸா யஸ்ஸ ப³லவதீ ஹோதி, தஸ்ஸ இஜ்ஜ²தி. ஸா ச, ஸசே கோசி வதெ³ய்ய ‘‘கோ சத்தாரி அஸங்க்²யெய்யானி ஸதஸஹஸ்ஸஞ்ச கப்பே நிரயே பச்சித்வா பு³த்³த⁴த்தங் இச்ச²தீ’’தி, தங் ஸுத்வா யோ ‘‘அஹ’’ந்தி வத்துங் உஸ்ஸஹதி, தஸ்ஸ ப³லவதீதி வேதி³தப்³பா³. ததா² யதி³ கோசி வதெ³ய்ய ‘‘கோ ஸகலசக்கவாளங் வீதச்சிகானங் அங்கா³ரானங் பூரங் அக்கமந்தோ அதிக்கமித்வா பு³த்³த⁴த்தங் இச்ச²தி, கோ ஸகலசக்கவாளங் ஸத்திஸூலேஹி ஆகிண்ணங் அக்கமந்தோ அதிக்கமித்வா பு³த்³த⁴த்தங் இச்ச²தி, கோ ஸகலசக்கவாளங் ஸமதித்திகங் உத³கபுண்ணங் உத்தரித்வா பு³த்³த⁴த்தங் இச்ச²தி, கோ ஸகலசக்கவாளங் நிரந்தரங் வேளுகு³ம்ப³ஸஞ்ச²ன்னங் மத்³த³ந்தோ அதிக்கமித்வா பு³த்³த⁴த்தங் இச்ச²தீ’’தி தங் ஸுத்வா யோ ‘‘அஹ’’ந்தி வத்துங் உஸ்ஸஹதி, தஸ்ஸ ப³லவதீதி வேதி³தப்³பா³. ஏவரூபேன ச கத்துகம்யதாச²ந்தே³ன ஸமன்னாக³தோ ஸுமேத⁴பண்டி³தோ பணிதே⁴ஸீதி.

    Evaṃ jīvitapariccāgaṃ katvā paṇidhesi. Chandatāti kattukamyatā. Sā yassa balavatī hoti, tassa ijjhati. Sā ca, sace koci vadeyya ‘‘ko cattāri asaṅkhyeyyāni satasahassañca kappe niraye paccitvā buddhattaṃ icchatī’’ti, taṃ sutvā yo ‘‘aha’’nti vattuṃ ussahati, tassa balavatīti veditabbā. Tathā yadi koci vadeyya ‘‘ko sakalacakkavāḷaṃ vītaccikānaṃ aṅgārānaṃ pūraṃ akkamanto atikkamitvā buddhattaṃ icchati, ko sakalacakkavāḷaṃ sattisūlehi ākiṇṇaṃ akkamanto atikkamitvā buddhattaṃ icchati, ko sakalacakkavāḷaṃ samatittikaṃ udakapuṇṇaṃ uttaritvā buddhattaṃ icchati, ko sakalacakkavāḷaṃ nirantaraṃ veḷugumbasañchannaṃ maddanto atikkamitvā buddhattaṃ icchatī’’ti taṃ sutvā yo ‘‘aha’’nti vattuṃ ussahati, tassa balavatīti veditabbā. Evarūpena ca kattukamyatāchandena samannāgato sumedhapaṇḍito paṇidhesīti.

    ஏவங் ஸமித்³தா⁴பி⁴னீஹாரோ ச போ³தி⁴ஸத்தோ இமானி அட்டா²ரஸ அப⁴ப்³ப³ட்டா²னானி ந உபேதி. ஸோ ஹி ததோ பபு⁴தி ந ஜச்சந்தோ⁴ ஹோதி, ந ஜச்சப³தி⁴ரோ, ந உம்மத்தகோ, ந ஏளமூகோ³, ந பீட²ஸப்பீ, ந மிலக்கூ²ஸு உப்பஜ்ஜதி, ந தா³ஸிகுச்சி²யா நிப்³ப³த்ததி, ந நியதமிச்சா²தி³ட்டி²கோ ஹோதி, நாஸ்ஸ லிங்க³ங் பரிவத்ததி, ந பஞ்சானந்தரியகம்மானி கரோதி, ந குட்டீ² ஹோதி, ந திரச்சா²னயோனியங் வட்டகதோ பச்சி²மத்தபா⁴வோ ஹோதி, ந கு²ப்பிபாஸிகனிஜ்ஜா²மதண்ஹிகபேதேஸு உப்பஜ்ஜதி, ந காலகஞ்சிகாஸுரேஸு, ந அவீசினிரயே, ந லோகந்தரிகேஸு, காமாவசரேஸு ந மாரோ ஹோதி, ரூபாவசரேஸு ந அஸஞ்ஞீப⁴வே, ந ஸுத்³தா⁴வாஸப⁴வேஸு உப்பஜ்ஜதி, ந அரூபப⁴வேஸு, ந அஞ்ஞங் சக்கவாளங் ஸங்கமதி.

    Evaṃ samiddhābhinīhāro ca bodhisatto imāni aṭṭhārasa abhabbaṭṭhānāni na upeti. So hi tato pabhuti na jaccandho hoti, na jaccabadhiro, na ummattako, na eḷamūgo, na pīṭhasappī, na milakkhūsu uppajjati, na dāsikucchiyā nibbattati, na niyatamicchādiṭṭhiko hoti, nāssa liṅgaṃ parivattati, na pañcānantariyakammāni karoti, na kuṭṭhī hoti, na tiracchānayoniyaṃ vaṭṭakato pacchimattabhāvo hoti, na khuppipāsikanijjhāmataṇhikapetesu uppajjati, na kālakañcikāsuresu, na avīciniraye, na lokantarikesu, kāmāvacaresu na māro hoti, rūpāvacaresu na asaññībhave, na suddhāvāsabhavesu uppajjati, na arūpabhavesu, na aññaṃ cakkavāḷaṃ saṅkamati.

    யா சிமா உஸ்ஸாஹோ உம்மங்கோ³ அவத்தா²னங் ஹிதசரியா சாதி சதஸ்ஸோ பு³த்³த⁴பூ⁴மியோ, தாஹி ஸமன்னாக³தோ ஹோதி. தத்த² –

    Yā cimā ussāho ummaṅgo avatthānaṃ hitacariyā cāti catasso buddhabhūmiyo, tāhi samannāgato hoti. Tattha –

    ‘‘உஸ்ஸாஹோ வீரியங் வுத்தங், உம்மங்கோ³ பஞ்ஞா பவுச்சதி;

    ‘‘Ussāho vīriyaṃ vuttaṃ, ummaṅgo paññā pavuccati;

    அவத்தா²னங் அதி⁴ட்டா²னங், ஹிதசரியா மெத்தாபா⁴வனா’’தி. –

    Avatthānaṃ adhiṭṭhānaṃ, hitacariyā mettābhāvanā’’ti. –

    வேதி³தப்³பா³. யே சாபி இமே நெக்க²ம்மஜ்ஜா²ஸயோ, பவிவேகஜ்ஜா²ஸயோ, அலோப⁴ஜ்ஜா²ஸயோ, அதோ³ஸஜ்ஜா²ஸயோ, அமோஹஜ்ஜா²ஸயோ, நிஸ்ஸரணஜ்ஜா²ஸயோதி ச² அஜ்ஜா²ஸயா போ³தி⁴பரிபாகாய ஸங்வத்தந்தி, யேஹி ஸமன்னாக³தத்தா நெக்க²ம்மஜ்ஜா²ஸயா ச போ³தி⁴ஸத்தா காமே தோ³ஸத³ஸ்ஸாவினோ, பவிவேகஜ்ஜா²ஸயா ச போ³தி⁴ஸத்தா ஸங்க³ணிகாய தோ³ஸத³ஸ்ஸாவினோ, அலோப⁴ஜ்ஜா²ஸயா ச போ³தி⁴ஸத்தா லோபே⁴ தோ³ஸத³ஸ்ஸாவினோ, அதோ³ஸஜ்ஜா²ஸயா ச போ³தி⁴ஸத்தா தோ³ஸே தோ³ஸத³ஸ்ஸாவினோ, அமோஹஜ்ஜா²ஸயா ச போ³தி⁴ஸத்தா மோஹே தோ³ஸத³ஸ்ஸாவினோ, நிஸ்ஸரணஜ்ஜா²ஸயா ச போ³தி⁴ஸத்தா ஸப்³ப³ப⁴வேஸு தோ³ஸத³ஸ்ஸாவினோதி வுச்சந்தி, தேஹி ச ஸமன்னாக³தோ ஹோதி.

    Veditabbā. Ye cāpi ime nekkhammajjhāsayo, pavivekajjhāsayo, alobhajjhāsayo, adosajjhāsayo, amohajjhāsayo, nissaraṇajjhāsayoti cha ajjhāsayā bodhiparipākāya saṃvattanti, yehi samannāgatattā nekkhammajjhāsayā ca bodhisattā kāme dosadassāvino, pavivekajjhāsayā ca bodhisattā saṅgaṇikāya dosadassāvino, alobhajjhāsayā ca bodhisattā lobhe dosadassāvino, adosajjhāsayā ca bodhisattā dose dosadassāvino, amohajjhāsayā ca bodhisattā mohe dosadassāvino, nissaraṇajjhāsayā ca bodhisattā sabbabhavesu dosadassāvinoti vuccanti, tehi ca samannāgato hoti.

    பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் பன கீவ சிரங் பத்த²னா வட்டதீதி? பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் த்³வே அஸங்க்²யெய்யானி கப்பஸதஸஹஸ்ஸஞ்ச. ததோ ஓரங் ந ஸக்கா. புப்³பே³ வுத்தனயேனேவெத்த² காரணங் வேதி³தப்³ப³ங். எத்தகேனாபி ச காலேன பச்சேகபு³த்³த⁴த்தங் பத்த²யதோ அபி⁴னீஹாரகரணே பஞ்ச ஸம்பத்தியோ இச்சி²தப்³பா³. தேஸஞ்ஹி –

    Paccekabuddhānaṃ pana kīva ciraṃ patthanā vaṭṭatīti? Paccekabuddhānaṃ dve asaṅkhyeyyāni kappasatasahassañca. Tato oraṃ na sakkā. Pubbe vuttanayenevettha kāraṇaṃ veditabbaṃ. Ettakenāpi ca kālena paccekabuddhattaṃ patthayato abhinīhārakaraṇe pañca sampattiyo icchitabbā. Tesañhi –

    மனுஸ்ஸத்தங் லிங்க³ஸம்பத்தி, விக³தாஸவத³ஸ்ஸனங்;

    Manussattaṃ liṅgasampatti, vigatāsavadassanaṃ;

    அதி⁴காரோ ச²ந்த³தா ஏதே, அபி⁴னீஹாரகாரணா.

    Adhikāro chandatā ete, abhinīhārakāraṇā.

    தத்த² விக³தாஸவத³ஸ்ஸனந்தி பு³த்³த⁴பச்சேகபு³த்³த⁴ஸாவகானங் யஸ்ஸ கஸ்ஸசி த³ஸ்ஸனந்தி அத்தோ². ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.

    Tattha vigatāsavadassananti buddhapaccekabuddhasāvakānaṃ yassa kassaci dassananti attho. Sesaṃ vuttanayameva.

    அத² ஸாவகானங் பத்த²னா கித்தகங் வட்டதீதி? த்³வின்னங் அக்³க³ஸாவகானங் ஏகங் அஸங்க்²யெய்யங் கப்பஸதஸஹஸ்ஸஞ்ச, அஸீதிமஹாஸாவகானங் கப்பஸதஸஹஸ்ஸங், ததா² பு³த்³த⁴ஸ்ஸ மாதாபிதூனங் உபட்டா²கஸ்ஸ புத்தஸ்ஸ சாதி. ததோ ஓரங் ந ஸக்கா. வுத்தனயமேவெத்த² காரணங். இமேஸங் பன ஸப்³பே³ஸம்பி அதி⁴காரோ ச²ந்த³தாதி த்³வங்க³ஸம்பன்னோயேவ அபி⁴னீஹாரோ ஹோதி.

    Atha sāvakānaṃ patthanā kittakaṃ vaṭṭatīti? Dvinnaṃ aggasāvakānaṃ ekaṃ asaṅkhyeyyaṃ kappasatasahassañca, asītimahāsāvakānaṃ kappasatasahassaṃ, tathā buddhassa mātāpitūnaṃ upaṭṭhākassa puttassa cāti. Tato oraṃ na sakkā. Vuttanayamevettha kāraṇaṃ. Imesaṃ pana sabbesampi adhikāro chandatāti dvaṅgasampannoyeva abhinīhāro hoti.

    ஏவங் இமாய பத்த²னாய இமினா ச அபி⁴னீஹாரேன யதா²வுத்தப்பபே⁴த³ங் காலங் பாரமியோ பூரெத்வா பு³த்³தா⁴ லோகே உப்பஜ்ஜந்தா க²த்தியகுலே வா ப்³ராஹ்மணகுலே வா உப்பஜ்ஜந்தி, பச்சேகபு³த்³தா⁴ க²த்தியப்³ராஹ்மணக³ஹபதிகுலானங் அஞ்ஞதரஸ்மிங், அக்³க³ஸாவகா பன க²த்தியப்³ராஹ்மணகுலெஸ்வேவ பு³த்³தா⁴ இவ ஸப்³ப³பு³த்³தா⁴ ஸங்வட்டமானே கப்பே ந உப்பஜ்ஜந்தி, விவட்டமானே கப்பே உப்பஜ்ஜந்தி. பச்சேகபு³த்³தா⁴ பு³த்³தே⁴ அப்பத்வா பு³த்³தா⁴னங் உப்பஜ்ஜனகாலேயேவ உப்பஜ்ஜந்தி. பு³த்³தா⁴ ஸயஞ்ச பு³ஜ்ஜ²ந்தி, பரே ச போ³தெ⁴ந்தி. பச்சேகபு³த்³தா⁴ ஸயமேவ பு³ஜ்ஜ²ந்தி, ந பரே போ³தெ⁴ந்தி. அத்த²ரஸமேவ படிவிஜ்ஜ²ந்தி, ந த⁴ம்மரஸங். ந ஹி தே லோகுத்தரத⁴ம்மங் பஞ்ஞத்திங் ஆரோபெத்வா தே³ஸேதுங் ஸக்கொந்தி, மூகே³ன தி³ட்ட²ஸுபினோ விய வனசரகேன நக³ரே ஸாயிதப்³யஞ்ஜனரஸோ விய ச நேஸங் த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ ஹோதி. ஸப்³ப³ங் இத்³தி⁴ஸமாபத்திபடிஸம்பி⁴தா³பபே⁴த³ங் பாபுணந்தி, கு³ணவிஸிட்ட²தாய பு³த்³தா⁴னங் ஹெட்டா² ஸாவகானங் உபரி ஹொந்தி, அஞ்ஞே பப்³பா³ஜெத்வா ஆபி⁴ஸமாசாரிகங் ஸிக்கா²பெந்தி, ‘‘சித்தஸல்லேகோ² காதப்³போ³, வோஸானங் நாபஜ்ஜிதப்³ப³’’ந்தி இமினா உத்³தே³ஸேன உபோஸத²ங் கரொந்தி, ‘அஜ்ஜுபோஸதோ²’தி வசனமத்தேன வா. உபோஸத²ங் கரொந்தா ச க³ந்த⁴மாத³னே மஞ்ஜூஸகருக்க²மூலே ரதனமாளே ஸன்னிபதித்வா கரொந்தீதி. ஏவங் ப⁴க³வா ஆயஸ்மதோ ஆனந்த³ஸ்ஸ பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் ஸப்³பா³காரபரிபூரங் பத்த²னஞ்ச அபி⁴னீஹாரஞ்ச கதெ²த்வா, இதா³னி இமாய பத்த²னாய இமினா ச அபி⁴னீஹாரேன ஸமுதா³க³தே தே தே பச்சேகபு³த்³தே⁴ கதே²துங் ‘‘ஸப்³பே³ஸு பூ⁴தேஸு நிதா⁴ய த³ண்ட³’’ந்திஆதி³னா நயேன இமங் க²க்³க³விஸாணஸுத்தங் அபா⁴ஸி. அயங் தாவ அவிஸேஸேன புச்சா²வஸிதோ க²க்³க³விஸாணஸுத்தஸ்ஸ உப்பத்தி.

    Evaṃ imāya patthanāya iminā ca abhinīhārena yathāvuttappabhedaṃ kālaṃ pāramiyo pūretvā buddhā loke uppajjantā khattiyakule vā brāhmaṇakule vā uppajjanti, paccekabuddhā khattiyabrāhmaṇagahapatikulānaṃ aññatarasmiṃ, aggasāvakā pana khattiyabrāhmaṇakulesveva buddhā iva sabbabuddhā saṃvaṭṭamāne kappe na uppajjanti, vivaṭṭamāne kappe uppajjanti. Paccekabuddhā buddhe appatvā buddhānaṃ uppajjanakāleyeva uppajjanti. Buddhā sayañca bujjhanti, pare ca bodhenti. Paccekabuddhā sayameva bujjhanti, na pare bodhenti. Attharasameva paṭivijjhanti, na dhammarasaṃ. Na hi te lokuttaradhammaṃ paññattiṃ āropetvā desetuṃ sakkonti, mūgena diṭṭhasupino viya vanacarakena nagare sāyitabyañjanaraso viya ca nesaṃ dhammābhisamayo hoti. Sabbaṃ iddhisamāpattipaṭisambhidāpabhedaṃ pāpuṇanti, guṇavisiṭṭhatāya buddhānaṃ heṭṭhā sāvakānaṃ upari honti, aññe pabbājetvā ābhisamācārikaṃ sikkhāpenti, ‘‘cittasallekho kātabbo, vosānaṃ nāpajjitabba’’nti iminā uddesena uposathaṃ karonti, ‘ajjuposatho’ti vacanamattena vā. Uposathaṃ karontā ca gandhamādane mañjūsakarukkhamūle ratanamāḷe sannipatitvā karontīti. Evaṃ bhagavā āyasmato ānandassa paccekabuddhānaṃ sabbākāraparipūraṃ patthanañca abhinīhārañca kathetvā, idāni imāya patthanāya iminā ca abhinīhārena samudāgate te te paccekabuddhe kathetuṃ ‘‘sabbesu bhūtesu nidhāya daṇḍa’’ntiādinā nayena imaṃ khaggavisāṇasuttaṃ abhāsi. Ayaṃ tāva avisesena pucchāvasito khaggavisāṇasuttassa uppatti.

    35. இதா³னி விஸேஸேன வத்தப்³பா³. தத்த² இமிஸ்ஸா தாவ கா³தா²ய ஏவங் உப்பத்தி வேதி³தப்³பா³ – அயங் கிர பச்சேகபு³த்³தோ⁴ பச்சேகபோ³தி⁴ஸத்தபூ⁴மிங் ஓகா³ஹந்தோ த்³வே அஸங்க்²யெய்யானி கப்பஸதஸஹஸ்ஸஞ்ச பாரமியோ பூரெத்வா கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா ஆரஞ்ஞிகோ ஹுத்வா க³தபச்சாக³தவத்தங் பூரெந்தோ ஸமணத⁴ம்மங் அகாஸி. ஏதங் கிர வத்தங் அபரிபூரெத்வா பச்சேகபோ³தி⁴ங் பாபுணந்தா நாம நத்தி². கிங் பனேதங் க³தபச்சாக³தவத்தங் நாம? ஹரணபச்சாஹரணந்தி. தங் யதா² விபூ⁴தங் ஹோதி, ததா² கதெ²ஸ்ஸாம.

    35. Idāni visesena vattabbā. Tattha imissā tāva gāthāya evaṃ uppatti veditabbā – ayaṃ kira paccekabuddho paccekabodhisattabhūmiṃ ogāhanto dve asaṅkhyeyyāni kappasatasahassañca pāramiyo pūretvā kassapassa bhagavato sāsane pabbajitvā āraññiko hutvā gatapaccāgatavattaṃ pūrento samaṇadhammaṃ akāsi. Etaṃ kira vattaṃ aparipūretvā paccekabodhiṃ pāpuṇantā nāma natthi. Kiṃ panetaṃ gatapaccāgatavattaṃ nāma? Haraṇapaccāharaṇanti. Taṃ yathā vibhūtaṃ hoti, tathā kathessāma.

    இதே⁴கச்சோ பி⁴க்கு² ஹரதி, ந பச்சாஹரதி; ஏகச்சோ பச்சாஹரதி, ந ஹரதி; ஏகச்சோ பன நேவ ஹரதி, ந பச்சாஹரதி; ஏகச்சோ ஹரதி ச பச்சாஹரதி ச. தத்த² யோ பி⁴க்கு² பகே³வ வுட்டா²ய சேதியங்க³ணபோ³தி⁴யங்க³ணவத்தங் கத்வா, போ³தி⁴ருக்கே² உத³கங் ஆஸிஞ்சித்வா, பானீயக⁴டங் பூரெத்வா பானீயமாளே ட²பெத்வா, ஆசரியவத்தங் உபஜ்ஜா²யவத்தங் கத்வா, த்³வேஅஸீதி கு²த்³த³கவத்தானி சுத்³த³ஸ மஹாவத்தானி ச ஸமாதா³ய வத்ததி, ஸோ ஸரீரபரிகம்மங் கத்வா, ஸேனாஸனங் பவிஸித்வா, யாவ பி⁴க்கா²சாரவேலா தாவ விவித்தாஸனே வீதினாமெத்வா, வேலங் ஞத்வா, நிவாஸெத்வா, காயப³ந்த⁴னங் ப³ந்தி⁴த்வா, உத்தராஸங்க³ங் கரித்வா, ஸங்கா⁴டிங் க²ந்தே⁴ கரித்வா, பத்தங் அங்ஸே ஆலக்³கெ³த்வா, கம்மட்டா²னங் மனஸி கரொந்தோ சேதியங்க³ணங் பத்வா, சேதியஞ்ச போ³தி⁴ஞ்ச வந்தி³த்வா, கா³மஸமீபே சீவரங் பாருபித்வா, பத்தமாதா³ய கா³மங் பிண்டா³ய பவிஸதி, ஏவங் பவிட்டோ² ச லாபீ⁴ பி⁴க்கு² புஞ்ஞவா உபாஸகேஹி ஸக்கதக³ருகதோ உபட்டா²ககுலே வா படிக்கமனஸாலாயங் வா படிக்கமித்வா உபாஸகேஹி தங் தங் பஞ்ஹங் புச்சி²யமானோ தேஸங் பஞ்ஹவிஸ்ஸஜ்ஜனேன த⁴ம்மதே³ஸனாவிக்கே²பேன ச தங் மனஸிகாரங் ச²ட்³டெ³த்வா நிக்க²மதி, விஹாரங் ஆக³தோபி பி⁴க்கூ²னங் பஞ்ஹங் புட்டோ² கதே²தி, த⁴ம்மங் ப⁴ணதி, தங் தங் ப்³யாபாரமாபஜ்ஜதி, பச்சா²ப⁴த்தம்பி புரிமயாமம்பி மஜ்ஜி²மயாமம்பி ஏவங் பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் பபஞ்சித்வா காயது³ட்டு²ல்லாபி⁴பூ⁴தோ பச்சி²மயாமேபி ஸயதி, நேவ கம்மட்டா²னங் மனஸி கரோதி, அயங் வுச்சதி ஹரதி, ந பச்சாஹரதீதி.

    Idhekacco bhikkhu harati, na paccāharati; ekacco paccāharati, na harati; ekacco pana neva harati, na paccāharati; ekacco harati ca paccāharati ca. Tattha yo bhikkhu pageva vuṭṭhāya cetiyaṅgaṇabodhiyaṅgaṇavattaṃ katvā, bodhirukkhe udakaṃ āsiñcitvā, pānīyaghaṭaṃ pūretvā pānīyamāḷe ṭhapetvā, ācariyavattaṃ upajjhāyavattaṃ katvā, dveasīti khuddakavattāni cuddasa mahāvattāni ca samādāya vattati, so sarīraparikammaṃ katvā, senāsanaṃ pavisitvā, yāva bhikkhācāravelā tāva vivittāsane vītināmetvā, velaṃ ñatvā, nivāsetvā, kāyabandhanaṃ bandhitvā, uttarāsaṅgaṃ karitvā, saṅghāṭiṃ khandhe karitvā, pattaṃ aṃse ālaggetvā, kammaṭṭhānaṃ manasi karonto cetiyaṅgaṇaṃ patvā, cetiyañca bodhiñca vanditvā, gāmasamīpe cīvaraṃ pārupitvā, pattamādāya gāmaṃ piṇḍāya pavisati, evaṃ paviṭṭho ca lābhī bhikkhu puññavā upāsakehi sakkatagarukato upaṭṭhākakule vā paṭikkamanasālāyaṃ vā paṭikkamitvā upāsakehi taṃ taṃ pañhaṃ pucchiyamāno tesaṃ pañhavissajjanena dhammadesanāvikkhepena ca taṃ manasikāraṃ chaḍḍetvā nikkhamati, vihāraṃ āgatopi bhikkhūnaṃ pañhaṃ puṭṭho katheti, dhammaṃ bhaṇati, taṃ taṃ byāpāramāpajjati, pacchābhattampi purimayāmampi majjhimayāmampi evaṃ bhikkhūhi saddhiṃ papañcitvā kāyaduṭṭhullābhibhūto pacchimayāmepi sayati, neva kammaṭṭhānaṃ manasi karoti, ayaṃ vuccati harati, na paccāharatīti.

    யோ பன ப்³யாதி⁴ப³ஹுலோ ஹோதி, பு⁴த்தாஹாரோ பச்சூஸஸமயே ந ஸம்மா பரிணமதி, பகே³வ வுட்டா²ய யதா²வுத்தங் வத்தங் காதுங் ந ஸக்கோதி கம்மட்டா²னங் வா மனஸி காதுங், அஞ்ஞத³த்து² யாகு³ங் வா பே⁴ஸஜ்ஜங் வா பத்த²யமானோ காலஸ்ஸேவ பத்தசீவரமாதா³ய கா³மங் பவிஸதி. தத்த² யாகு³ங் வா பே⁴ஸஜ்ஜங் வா ப⁴த்தங் வா லத்³தா⁴ ப⁴த்தகிச்சங் நிட்டா²பெத்வா, பஞ்ஞத்தாஸனே நிஸின்னோ கம்மட்டா²னங் மனஸி கத்வா, விஸேஸங் பத்வா வா அப்பத்வா வா, விஹாரங் ஆக³ந்த்வா, தேனேவ மனஸிகாரேன விஹரதி. அயங் வுச்சதி பச்சாஹரதி ந ஹரதீதி. ஏதி³ஸா ச பி⁴க்கூ² யாகு³ங் பிவித்வா, விபஸ்ஸனங் ஆரபி⁴த்வா, பு³த்³த⁴ஸாஸனே அரஹத்தங் பத்தா க³ணனபத²ங் வீதிவத்தா. ஸீஹளதீ³பேயேவ தேஸு தேஸு கா³மேஸு ஆஸனஸாலாய ந தங் ஆஸனங் அத்தி², யத்த² யாகு³ங் பிவித்வா அரஹத்தங் பத்தோ பி⁴க்கு² நத்தீ²தி.

    Yo pana byādhibahulo hoti, bhuttāhāro paccūsasamaye na sammā pariṇamati, pageva vuṭṭhāya yathāvuttaṃ vattaṃ kātuṃ na sakkoti kammaṭṭhānaṃ vā manasi kātuṃ, aññadatthu yāguṃ vā bhesajjaṃ vā patthayamāno kālasseva pattacīvaramādāya gāmaṃ pavisati. Tattha yāguṃ vā bhesajjaṃ vā bhattaṃ vā laddhā bhattakiccaṃ niṭṭhāpetvā, paññattāsane nisinno kammaṭṭhānaṃ manasi katvā, visesaṃ patvā vā appatvā vā, vihāraṃ āgantvā, teneva manasikārena viharati. Ayaṃ vuccati paccāharati na haratīti. Edisā ca bhikkhū yāguṃ pivitvā, vipassanaṃ ārabhitvā, buddhasāsane arahattaṃ pattā gaṇanapathaṃ vītivattā. Sīhaḷadīpeyeva tesu tesu gāmesu āsanasālāya na taṃ āsanaṃ atthi, yattha yāguṃ pivitvā arahattaṃ patto bhikkhu natthīti.

    யோ பன பமாத³விஹாரீ ஹோதி நிக்கி²த்தது⁴ரோ, ஸப்³ப³வத்தானி பி⁴ந்தி³த்வா பஞ்சவித⁴சேதோகி²லவினிப³ந்த⁴னப³த்³த⁴சித்தோ விஹரந்தோ கம்மட்டா²னமனஸிகாரமனநுயுத்தோ கா³மங் பிண்டா³ய பவிஸித்வா கி³ஹிபபஞ்சேன பபஞ்சிதோ துச்ச²கோ நிக்க²மதி, அயங் வுச்சதி நேவ ஹரதி ந பச்சாஹரதீதி.

    Yo pana pamādavihārī hoti nikkhittadhuro, sabbavattāni bhinditvā pañcavidhacetokhilavinibandhanabaddhacitto viharanto kammaṭṭhānamanasikāramananuyutto gāmaṃ piṇḍāya pavisitvā gihipapañcena papañcito tucchako nikkhamati, ayaṃ vuccati neva harati na paccāharatīti.

    யோ பன பகே³வ வுட்டா²ய புரிமனயேனேவ ஸப்³ப³வத்தானி பரிபூரெத்வா யாவ பி⁴க்கா²சாரவேலா, தாவ பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா கம்மட்டா²னங் மனஸி கரோதி. கம்மட்டா²னங் நாம து³வித⁴ங் – ஸப்³ப³த்த²கங், பாரிஹாரியஞ்ச. ஸப்³ப³த்த²கங் நாம மெத்தா ச மரணஸ்ஸதி ச. தங் ஸப்³ப³த்த² இச்சி²தப்³ப³தோ ‘‘ஸப்³ப³த்த²க’’ந்தி வுச்சதி. மெத்தா நாம ஆவாஸாதீ³ஸு ஸப்³ப³த்த² இச்சி²தப்³பா³. ஆவாஸேஸு ஹி மெத்தாவிஹாரீ பி⁴க்கு² ஸப்³ரஹ்மசாரீனங் பியோ ஹோதி, தேன பா²ஸு அஸங்க⁴ட்டோ² விஹரதி. தே³வதாஸு மெத்தாவிஹாரீ தே³வதாஹி ரக்கி²தகோ³பிதோ ஸுக²ங் விஹரதி. ராஜராஜமஹாமத்தாதீ³ஸு மெத்தாவிஹாரீ, தேஹி மமாயிதோ ஸுக²ங் விஹரதி. கா³மனிக³மாதீ³ஸு மெத்தாவிஹாரீ ஸப்³ப³த்த² பி⁴க்கா²சரியாதீ³ஸு மனுஸ்ஸேஹி ஸக்கதக³ருகதோ ஸுக²ங் விஹரதி. மரணஸ்ஸதிபா⁴வனாய ஜீவிதனிகந்திங் பஹாய அப்பமத்தோ விஹரதி.

    Yo pana pageva vuṭṭhāya purimanayeneva sabbavattāni paripūretvā yāva bhikkhācāravelā, tāva pallaṅkaṃ ābhujitvā kammaṭṭhānaṃ manasi karoti. Kammaṭṭhānaṃ nāma duvidhaṃ – sabbatthakaṃ, pārihāriyañca. Sabbatthakaṃ nāma mettā ca maraṇassati ca. Taṃ sabbattha icchitabbato ‘‘sabbatthaka’’nti vuccati. Mettā nāma āvāsādīsu sabbattha icchitabbā. Āvāsesu hi mettāvihārī bhikkhu sabrahmacārīnaṃ piyo hoti, tena phāsu asaṅghaṭṭho viharati. Devatāsu mettāvihārī devatāhi rakkhitagopito sukhaṃ viharati. Rājarājamahāmattādīsu mettāvihārī, tehi mamāyito sukhaṃ viharati. Gāmanigamādīsu mettāvihārī sabbattha bhikkhācariyādīsu manussehi sakkatagarukato sukhaṃ viharati. Maraṇassatibhāvanāya jīvitanikantiṃ pahāya appamatto viharati.

    யங் பன ஸதா³ பரிஹரிதப்³ப³ங் சரிதானுகூலேன க³ஹிதத்தா த³ஸாஸுப⁴கஸிணானுஸ்ஸதீஸு அஞ்ஞதரங், சதுதா⁴துவவத்தா²னமேவ வா, தங் ஸதா³ பரிஹரிதப்³ப³தோ, ரக்கி²தப்³ப³தோ, பா⁴வேதப்³ப³தோ ச பாரிஹாரியந்தி வுச்சதி, மூலகம்மட்டா²னந்திபி ததே³வ. தத்த² யங் பட²மங் ஸப்³ப³த்த²ககம்மட்டா²னங் மனஸி கரித்வா பச்சா² பாரிஹாரியகம்மட்டா²னங் மனஸி கரோதி, தங் சதுதா⁴துவவத்தா²னமுகே²ன த³ஸ்ஸெஸ்ஸாம.

    Yaṃ pana sadā pariharitabbaṃ caritānukūlena gahitattā dasāsubhakasiṇānussatīsu aññataraṃ, catudhātuvavatthānameva vā, taṃ sadā pariharitabbato, rakkhitabbato, bhāvetabbato ca pārihāriyanti vuccati, mūlakammaṭṭhānantipi tadeva. Tattha yaṃ paṭhamaṃ sabbatthakakammaṭṭhānaṃ manasi karitvā pacchā pārihāriyakammaṭṭhānaṃ manasi karoti, taṃ catudhātuvavatthānamukhena dassessāma.

    அயஞ்ஹி யதா²டி²தங் யதா²பணிஹிதங் காயங் தா⁴துஸோ பச்சவெக்க²தி – யங் இமஸ்மிங் ஸரீரே வீஸதிகொட்டா²ஸேஸு கக்க²ளங் க²ரக³தங், ஸா பத²வீதா⁴து. யங் த்³வாத³ஸஸு ஆப³ந்த⁴னகிச்சகரங் ஸ்னேஹக³தங், ஸா ஆபோதா⁴து. யங் சதூஸு பரிபாசனகரங் உஸுமக³தங், ஸா தேஜோதா⁴து. யங் பன ச²ஸு வித்த²ம்ப⁴னகரங் வாயோக³தங், ஸா வாயோதா⁴து. யங் பனெத்த² சதூஹி மஹாபூ⁴தேஹி அஸம்பு²ட்ட²ங் சி²த்³த³ங் விவரங், ஸா ஆகாஸதா⁴து. தங்விஜானநகங் சித்தங் விஞ்ஞாணதா⁴து. ததோ உத்தரி அஞ்ஞோ ஸத்தோ வா புக்³க³லோ வா நத்தி². கேவலங் ஸுத்³த⁴ஸங்கா²ரபுஞ்ஜோவ அயந்தி.

    Ayañhi yathāṭhitaṃ yathāpaṇihitaṃ kāyaṃ dhātuso paccavekkhati – yaṃ imasmiṃ sarīre vīsatikoṭṭhāsesu kakkhaḷaṃ kharagataṃ, sā pathavīdhātu. Yaṃ dvādasasu ābandhanakiccakaraṃ snehagataṃ, sā āpodhātu. Yaṃ catūsu paripācanakaraṃ usumagataṃ, sā tejodhātu. Yaṃ pana chasu vitthambhanakaraṃ vāyogataṃ, sā vāyodhātu. Yaṃ panettha catūhi mahābhūtehi asamphuṭṭhaṃ chiddaṃ vivaraṃ, sā ākāsadhātu. Taṃvijānanakaṃ cittaṃ viññāṇadhātu. Tato uttari añño satto vā puggalo vā natthi. Kevalaṃ suddhasaṅkhārapuñjova ayanti.

    ஏவங் ஆதி³மஜ்ஜ²பரியோஸானதோ கம்மட்டா²னங் மனஸி கரித்வா, காலங் ஞத்வா, உட்டா²யாஸனா நிவாஸெத்வா, புப்³பே³ வுத்தனயேனேவ கா³மங் பிண்டா³ய க³ச்ச²தி. க³ச்ச²ந்தோ ச யதா² அந்த⁴புது²ஜ்ஜனா அபி⁴க்கமாதீ³ஸு ‘‘அத்தா அபி⁴க்கமதி, அத்தனா அபி⁴க்கமோ நிப்³ப³த்திதோ’’தி வா, ‘‘அஹங் அபி⁴க்கமாமி, மயா அபி⁴க்கமோ நிப்³ப³த்திதோ’’தி வா ஸம்முய்ஹந்தி, ததா² அஸம்முய்ஹந்தோ ‘‘அபி⁴க்கமாமீதி சித்தே உப்பஜ்ஜமானே தேனேவ சித்தேன ஸத்³தி⁴ங் சித்தஸமுட்டா²னா ஸந்தா⁴ரணவாயோதா⁴து உப்பஜ்ஜதி. ஸா இமங் பத²வீதா⁴த்வாதி³ஸன்னிவேஸபூ⁴தங் காயஸம்மதங் அட்டி²கஸங்கா⁴டங் விப்ப²ரதி, ததோ சித்தகிரியாவாயோதா⁴துவிப்பா²ரவஸேன அயங் காயஸம்மதோ அட்டி²கஸங்கா⁴டோ அபி⁴க்கமதி. தஸ்ஸேவங் அபி⁴க்கமதோ ஏகேகபாது³த்³தா⁴ரணே சதூஸு தா⁴தூஸு வாயோதா⁴துஅனுக³தா தேஜோதா⁴து அதி⁴கா உப்பஜ்ஜதி, மந்தா³ இதரா. அதிஹரணவீதிஹரணாபஹரணேஸு பன தேஜோதா⁴துஅனுக³தா வாயோதா⁴து அதி⁴கா உப்பஜ்ஜதி, மந்தா³ இதரா. ஓரோஹணே பன பத²வீதா⁴துஅனுக³தா ஆபோதா⁴து அதி⁴கா உப்பஜ்ஜதி, மந்தா³ இதரா. ஸன்னிக்கே²பனஸமுப்பீளனேஸு ஆபோதா⁴துஅனுக³தா பத²வீதா⁴து அதி⁴கா உப்பஜ்ஜதி, மந்தா³ இதரா. இச்சேதா தா⁴துயோ தேன தேன அத்தனோ உப்பாத³கசித்தேன ஸத்³தி⁴ங் தத்த² தத்தே²வ பி⁴ஜ்ஜந்தி . தத்த² கோ ஏகோ அபி⁴க்கமதி, கஸ்ஸ வா ஏகஸ்ஸ அபி⁴க்கமன’’ந்தி ஏவங் ஏகேகபாது³த்³தா⁴ரணாதி³ப்பகாரேஸு ஏகேகஸ்மிங் பகாரே உப்பன்னதா⁴துயோ, தத³வினிப்³பு⁴த்தா ச ஸேஸா ரூபத⁴ம்மா, தங்ஸமுட்டா²பகங் சித்தங், தங்ஸம்பயுத்தா ச ஸேஸா அரூபத⁴ம்மாதி ஏதே ரூபாரூபத⁴ம்மா. ததோ பரங் அதிஹரணவீதிஹரணாதீ³ஸு அஞ்ஞங் பகாரங் ந ஸம்பாபுணந்தி, தத்த² தத்தே²வ பி⁴ஜ்ஜந்தி. தஸ்மா அனிச்சா. யஞ்ச அனிச்சங், தங் து³க்க²ங். யங் து³க்க²ங், தத³னத்தாதி ஏவங் ஸப்³பா³காரபரிபூரங் கம்மட்டா²னங் மனஸிகரொந்தோவ க³ச்ச²தி. அத்த²காமா ஹி குலபுத்தா ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா த³ஸபி வீஸம்பி திங்ஸம்பி சத்தாலீஸம்பி பஞ்ஞாஸம்பி ஸட்டி²பி ஸத்ததிபி ஸதம்பி ஏகதோ வஸந்தா கதிகவத்தங் கத்வா விஹரந்தி – ‘‘ஆவுஸோ, தும்ஹே ந இணட்டா², ந ப⁴யட்டா², ந ஜீவிகாபகதா பப்³ப³ஜிதா; து³க்கா² முச்சிதுகாமா பனெத்த² பப்³ப³ஜிதா. தஸ்மா க³மனே உப்பன்னகிலேஸங் க³மனேயேவ நிக்³க³ண்ஹத², டா²னே நிஸஜ்ஜாய, ஸயனே உப்பன்னகிலேஸங் க³மனேயேவ நிக்³க³ண்ஹதா²’’தி. தே ஏவங் கதிகவத்தங் கத்வா பி⁴க்கா²சாரங் க³ச்ச²ந்தா அட்³ட⁴உஸப⁴உஸப⁴அட்³ட⁴கா³வுதகா³வுதந்தரேஸு பாஸாணா ஹொந்தி, தாய ஸஞ்ஞாய கம்மட்டா²னங் மனஸிகரொந்தாவ க³ச்ச²ந்தி. ஸசே கஸ்ஸசி க³மனே கிலேஸோ உப்பஜ்ஜதி, தத்தே²வ நங் நிக்³க³ண்ஹாதி. ததா² அஸக்கொந்தோ திட்ட²தி. அத²ஸ்ஸ பச்ச²தோ ஆக³ச்ச²ந்தோபி திட்ட²தி. ஸோ – ‘‘அயங் பி⁴க்கு² துய்ஹங் உப்பன்னவிதக்கங் ஜானாதி, அனநுச்ச²விகங் தே ஏத’’ந்தி அத்தானங் படிசோதெ³த்வா விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா தத்தே²வ அரியபூ⁴மிங் ஓக்கமதி. ததா² அஸக்கொந்தோ நிஸீத³தி. அத²ஸ்ஸ பச்ச²தோ ஆக³ச்ச²ந்தோபி நிஸீத³தீதி ஸோயேவ நயோ. அரியபூ⁴மி ஓக்கமிதுங் அஸக்கொந்தோபி தங் கிலேஸங் விக்க²ம்பெ⁴த்வா கம்மட்டா²னங் மனஸிகரொந்தோவ க³ச்ச²தி. ந கம்மட்டா²னவிப்பயுத்தேன சித்தேன பாத³ங் உத்³த⁴ரதி. உத்³த⁴ரதி சே, படினிவத்தித்வா புரிமப்பதே³ஸங்யேவ ஏதி ஸீஹளதீ³பே ஆலிந்த³கவாஸீ மஹாபு²ஸ்ஸதே³வத்தே²ரோ விய .
