Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૬૪. ખજ્જોપનકજાતકં (૫-૨-૪)

    364. Khajjopanakajātakaṃ (5-2-4)

    ૭૫.

    75.

    કો નુ સન્તમ્હિ પજ્જોતે, અગ્ગિપરિયેસનં ચરં;

    Ko nu santamhi pajjote, aggipariyesanaṃ caraṃ;

    અદ્દક્ખિ રત્તિ 1 ખજ્જોતં, જાતવેદં અમઞ્ઞથ.

    Addakkhi ratti 2 khajjotaṃ, jātavedaṃ amaññatha.

    ૭૬.

    76.

    સ્વસ્સ ગોમયચુણ્ણાનિ, અભિમત્થં તિણાનિ ચ;

    Svassa gomayacuṇṇāni, abhimatthaṃ tiṇāni ca;

    વિપરીતાય સઞ્ઞાય, નાસક્ખિ પજ્જલેતવે.

    Viparītāya saññāya, nāsakkhi pajjaletave.

    ૭૭.

    77.

    એવમ્પિ અનુપાયેન, અત્થં ન લભતે મિગો 3;

    Evampi anupāyena, atthaṃ na labhate migo 4;

    વિસાણતો ગવં દોહં, યત્થ ખીરં ન વિન્દતિ.

    Visāṇato gavaṃ dohaṃ, yattha khīraṃ na vindati.

    ૭૮.

    78.

    વિવિધેહિ ઉપાયેહિ, અત્થં પપ્પોન્તિ માણવા;

    Vividhehi upāyehi, atthaṃ papponti māṇavā;

    નિગ્ગહેન અમિત્તાનં, મિત્તાનં પગ્ગહેન ચ.

    Niggahena amittānaṃ, mittānaṃ paggahena ca.

    ૭૯.

    79.

    સેનામોક્ખપલાભેન 5, વલ્લભાનં નયેન ચ;

    Senāmokkhapalābhena 6, vallabhānaṃ nayena ca;

    જગતિં જગતિપાલા, આવસન્તિ વસુન્ધરન્તિ.

    Jagatiṃ jagatipālā, āvasanti vasundharanti.

    ખજ્જોપનકજાતકં ચતુત્થં.

    Khajjopanakajātakaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. રત્તિં (સ્યા॰)
    2. rattiṃ (syā.)
    3. મૂગો (સ્યા॰)
    4. mūgo (syā.)
    5. સેની મોક્ખૂપલાભેન (સ્યા॰)
    6. senī mokkhūpalābhena (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૬૪] ૪. ખજ્જોપનકજાતકવણ્ણના • [364] 4. Khajjopanakajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact