Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેતવત્થુપાળિ • Petavatthupāḷi

    ૧૦. ખલ્લાટિયપેતિવત્થુ

    10. Khallāṭiyapetivatthu

    ૫૮.

    58.

    ‘‘કા નુ અન્તોવિમાનસ્મિં, તિટ્ઠન્તી નૂપનિક્ખમિ;

    ‘‘Kā nu antovimānasmiṃ, tiṭṭhantī nūpanikkhami;

    ઉપનિક્ખમસ્સુ ભદ્દે, પસ્સામ તં બહિટ્ઠિત’’ન્તિ.

    Upanikkhamassu bhadde, passāma taṃ bahiṭṭhita’’nti.

    ૫૯.

    59.

    ‘‘અટ્ટીયામિ હરાયામિ, નગ્ગા નિક્ખમિતું બહિ;

    ‘‘Aṭṭīyāmi harāyāmi, naggā nikkhamituṃ bahi;

    કેસેહમ્હિ પટિચ્છન્ના, પુઞ્ઞં મે અપ્પકં કત’’ન્તિ.

    Kesehamhi paṭicchannā, puññaṃ me appakaṃ kata’’nti.

    ૬૦.

    60.

    ‘‘હન્દુત્તરીયં દદામિ તે, ઇદં દુસ્સં નિવાસય;

    ‘‘Handuttarīyaṃ dadāmi te, idaṃ dussaṃ nivāsaya;

    ઇદં દુસ્સં નિવાસેત્વા, એહિ નિક્ખમ સોભને;

    Idaṃ dussaṃ nivāsetvā, ehi nikkhama sobhane;

    ઉપનિક્ખમસ્સુ ભદ્દે, પસ્સામ તં બહિટ્ઠિત’’ન્તિ.

    Upanikkhamassu bhadde, passāma taṃ bahiṭṭhita’’nti.

    ૬૧.

    61.

    ‘‘હત્થેન હત્થે તે દિન્નં, ન મય્હં ઉપકપ્પતિ;

    ‘‘Hatthena hatthe te dinnaṃ, na mayhaṃ upakappati;

    એસેત્થુપાસકો સદ્ધો, સમ્માસમ્બુદ્ધસાવકો.

    Esetthupāsako saddho, sammāsambuddhasāvako.

    ૬૨.

    62.

    ‘‘એતં અચ્છાદયિત્વાન, મમ દક્ખિણમાદિસ;

    ‘‘Etaṃ acchādayitvāna, mama dakkhiṇamādisa;

    તથાહં 1 સુખિતા હેસ્સં, સબ્બકામસમિદ્ધિની’’તિ.

    Tathāhaṃ 2 sukhitā hessaṃ, sabbakāmasamiddhinī’’ti.

    ૬૩.

    63.

    તઞ્ચ તે ન્હાપયિત્વાન, વિલિમ્પેત્વાન વાણિજા;

    Tañca te nhāpayitvāna, vilimpetvāna vāṇijā;

    વત્થેહચ્છાદયિત્વાન, તસ્સા દક્ખિણમાદિસું.

    Vatthehacchādayitvāna, tassā dakkhiṇamādisuṃ.

    ૬૪.

    64.

    સમનન્તરાનુદ્દિટ્ઠે 3, વિપાકો ઉદપજ્જથ 4;

    Samanantarānuddiṭṭhe 5, vipāko udapajjatha 6;

    ભોજનચ્છાદનપાનીયં 7, દક્ખિણાય ઇદં ફલં.

    Bhojanacchādanapānīyaṃ 8, dakkhiṇāya idaṃ phalaṃ.

    ૬૫.

    65.

    તતો સુદ્ધા સુચિવસના, કાસિકુત્તમધારિની;

    Tato suddhā sucivasanā, kāsikuttamadhārinī;

    હસન્તી વિમાના નિક્ખમિ, ‘દક્ખિણાય ઇદં ફલ’’’ન્તિ.

    Hasantī vimānā nikkhami, ‘dakkhiṇāya idaṃ phala’’’nti.

    ૬૬.

    66.

    ‘‘સુચિત્તરૂપં રુચિરં, વિમાનં તે પભાસતિ;

    ‘‘Sucittarūpaṃ ruciraṃ, vimānaṃ te pabhāsati;

    દેવતે પુચ્છિતાચિક્ખ, કિસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલ’’ન્તિ.

    Devate pucchitācikkha, kissa kammassidaṃ phala’’nti.

    ૬૭.

    67.

    ‘‘ભિક્ખુનો ચરમાનસ્સ, દોણિનિમ્મજ્જનિં અહં;

    ‘‘Bhikkhuno caramānassa, doṇinimmajjaniṃ ahaṃ;

    અદાસિં ઉજુભૂતસ્સ, વિપ્પસન્નેન ચેતસા.

    Adāsiṃ ujubhūtassa, vippasannena cetasā.

    ૬૮.

    68.

    ‘‘તસ્સ કમ્મસ્સ કુસલસ્સ, વિપાકં દીઘમન્તરં;

    ‘‘Tassa kammassa kusalassa, vipākaṃ dīghamantaraṃ;

    અનુભોમિ વિમાનસ્મિં, તઞ્ચ દાનિ પરિત્તકં.

    Anubhomi vimānasmiṃ, tañca dāni parittakaṃ.

    ૬૯.

    69.

    ‘‘ઉદ્ધં ચતૂહિ માસેહિ, કાલંકિરિયા 9 ભવિસ્સતિ;

    ‘‘Uddhaṃ catūhi māsehi, kālaṃkiriyā 10 bhavissati;

    એકન્તકટુકં ઘોરં, નિરયં પપતિસ્સહં.

    Ekantakaṭukaṃ ghoraṃ, nirayaṃ papatissahaṃ.

    ૭૦.

    70.

    11 ‘‘ચતુક્કણ્ણં ચતુદ્વારં, વિભત્તં ભાગસો મિતં;

    12 ‘‘Catukkaṇṇaṃ catudvāraṃ, vibhattaṃ bhāgaso mitaṃ;

    અયોપાકારપરિયન્તં, અયસા પટિકુજ્જિતં.

    Ayopākārapariyantaṃ, ayasā paṭikujjitaṃ.

    ૭૧.

    71.

    ‘‘તસ્સ અયોમયા ભૂમિ, જલિતા તેજસા યુતા;

    ‘‘Tassa ayomayā bhūmi, jalitā tejasā yutā;

    સમન્તા યોજનસતં, ફરિત્વા તિટ્ઠતિ સબ્બદા.

    Samantā yojanasataṃ, pharitvā tiṭṭhati sabbadā.

    ૭૨.

    72.

    ‘‘તત્થાહં દીઘમદ્ધાનં, દુક્ખં વેદિસ્સ વેદનં;

    ‘‘Tatthāhaṃ dīghamaddhānaṃ, dukkhaṃ vedissa vedanaṃ;

    ફલઞ્ચ પાપકમ્મસ્સ, તસ્મા સોચામહં ભુસ’’ન્તિ.

    Phalañca pāpakammassa, tasmā socāmahaṃ bhusa’’nti.

    ખલ્લાટિયપેતિવત્થુ દસમં.

    Khallāṭiyapetivatthu dasamaṃ.







    Footnotes:
    1. અથાહં (સી॰)
    2. athāhaṃ (sī.)
    3. સમનન્તરા અનુદ્દિટ્ઠે (સ્યા॰ ક॰)
    4. ઉપપજ્જથ (સી॰ સ્યા॰)
    5. samanantarā anuddiṭṭhe (syā. ka.)
    6. upapajjatha (sī. syā.)
    7. ભોજનચ્છાદનં પાનીયં (સ્યા॰ ક॰)
    8. bhojanacchādanaṃ pānīyaṃ (syā. ka.)
    9. કાલંકિરિયા (ક॰)
    10. kālaṃkiriyā (ka.)
    11. મ॰ નિ॰ ૩.૨૫૦, ૨૬૭; અ॰ નિ॰ ૩.૩૬; પે॰ વ॰ ૨૪૦, ૬૯૩
    12. ma. ni. 3.250, 267; a. ni. 3.36; pe. va. 240, 693



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા • Petavatthu-aṭṭhakathā / ૧૦. ખલ્લાટિયપેતિવત્થુવણ્ણના • 10. Khallāṭiyapetivatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact