Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā

    3. கே²மாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா

    3. Khemātherīgāthāvaṇṇanā

    த³ஹரா த்வங் ரூபவதீதிஆதி³கா கே²மாய தே²ரியா கா³தா². அயங் கிர பது³முத்தரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே ஹங்ஸவதீனக³ரே பராதீ⁴னவுத்திகா பரேஸங் தா³ஸீ அஹோஸி. ஸா பரேஸங் வெய்யாவச்சகரணேன ஜீவிகங் கப்பெந்தீ ஏகதி³வஸங் பது³முத்தரஸ்ஸ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ அக்³க³ஸாவகங் ஸுஜாதத்தே²ரங் பிண்டா³ய சரந்தங் தி³ஸ்வா தயோ மோத³கே த³த்வா தங்தி³வஸமேவ அத்தனோ கேஸே விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா தே²ரஸ்ஸ தா³னங் த³த்வா ‘‘அனாக³தே மஹாபஞ்ஞா பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாவிகா ப⁴வெய்ய’’ந்தி பத்த²னங் கத்வா யாவஜீவங் குஸலகம்மே அப்பமத்தா ஹுத்வா தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தீ அனுக்கமேன ச²காமஸக்³கே³, தேஸங் தேஸங் தே³வராஜூனங் மஹேஸிபா⁴வேன உபபன்னா, மனுஸ்ஸலோகேபி அனேகவாரங் சக்கவத்தீனங் மண்ட³லராஜூனஞ்ச மஹேஸிபா⁴வங் உபக³தா மஹாஸம்பத்தியோ அனுப⁴வித்வா விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே மனுஸ்ஸலோகே உப்பஜ்ஜித்வா விஞ்ஞுதங் பத்வா, ஸத்து² ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸங்வேகா³ பப்³ப³ஜித்வா த³ஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ப்³ரஹ்மசரியங் சரந்தீ ப³ஹுஸ்ஸுதா த⁴ம்மகதி²கா ஹுத்வா ப³ஹுஜனஸ்ஸ த⁴ம்மகத²னாதி³னா பஞ்ஞாஸங்வத்தனியகம்மங் கத்வா ததோ சவித்வா ஸுக³தீஸுயேவ ஸங்ஸரந்தீ இமஸ்மிங் கப்பே ப⁴க³வதோ ச ககுஸந்த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ச கோணாக³மனஸ்ஸ காலே விப⁴வஸம்பன்னே குலே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்வா மஹந்தங் ஸங்கா⁴ராமங் காரெத்வா பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ நிய்யாதே³ஸி.

    Daharā tvaṃ rūpavatītiādikā khemāya theriyā gāthā. Ayaṃ kira padumuttarassa bhagavato kāle haṃsavatīnagare parādhīnavuttikā paresaṃ dāsī ahosi. Sā paresaṃ veyyāvaccakaraṇena jīvikaṃ kappentī ekadivasaṃ padumuttarassa sammāsambuddhassa aggasāvakaṃ sujātattheraṃ piṇḍāya carantaṃ disvā tayo modake datvā taṃdivasameva attano kese vissajjetvā therassa dānaṃ datvā ‘‘anāgate mahāpaññā buddhassa sāvikā bhaveyya’’nti patthanaṃ katvā yāvajīvaṃ kusalakamme appamattā hutvā devamanussesu saṃsarantī anukkamena chakāmasagge, tesaṃ tesaṃ devarājūnaṃ mahesibhāvena upapannā, manussalokepi anekavāraṃ cakkavattīnaṃ maṇḍalarājūnañca mahesibhāvaṃ upagatā mahāsampattiyo anubhavitvā vipassissa bhagavato kāle manussaloke uppajjitvā viññutaṃ patvā, satthu santike dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaṃvegā pabbajitvā dasavassasahassāni brahmacariyaṃ carantī bahussutā dhammakathikā hutvā bahujanassa dhammakathanādinā paññāsaṃvattaniyakammaṃ katvā tato cavitvā sugatīsuyeva saṃsarantī imasmiṃ kappe bhagavato ca kakusandhassa bhagavato ca koṇāgamanassa kāle vibhavasampanne kule nibbattitvā viññutaṃ patvā mahantaṃ saṅghārāmaṃ kāretvā buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa niyyādesi.

    ப⁴க³வதோ பன கஸ்ஸபத³ஸப³லஸ்ஸ காலே கிகிஸ்ஸ காஸிரஞ்ஞோ ஸப்³ப³ஜெட்டி²கா ஸமணீ நாம தீ⁴தா ஹுத்வா, ஸத்து² ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸங்வேகா³ அகா³ரேயேவ டி²தா, வீஸதி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி கோமாரிப்³ரஹ்மசரியங் சரந்தீ ஸமணகு³த்தாதீ³ஹி அத்தனோ ப⁴கி³னீஹி ஸத்³தி⁴ங் ரமணீயங் பரிவேணங் காரெத்வா பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ நிய்யாதே³ஸி. ஏவமேவ தத்த² தத்த² ப⁴வே ஆயதனக³தங் உளாரங் புஞ்ஞகம்மங் கத்வா ஸுக³தீஸுயேவ ஸங்ஸரித்வா இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ மத்³த³ரட்டே² ஸாகலனக³ரே ராஜகுலே நிப்³ப³த்தி. கே²மாதிஸ்ஸா நாமங் அஹோஸி, ஸுவண்ணவண்ணா கஞ்சனஸன்னிப⁴த்தசா. ஸா வயப்பத்தா பி³ம்பி³ஸாரரஞ்ஞோ கே³ஹங் க³தா. ஸத்த²ரி வேளுவனே விஹரந்தே ரூபமத்தா ஹுத்வா ‘‘ரூபே தோ³ஸங் த³ஸ்ஸேதீ’’தி ஸத்து² த³ஸ்ஸனாய ந க³ச்ச²தி.

    Bhagavato pana kassapadasabalassa kāle kikissa kāsirañño sabbajeṭṭhikā samaṇī nāma dhītā hutvā, satthu santike dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaṃvegā agāreyeva ṭhitā, vīsati vassasahassāni komāribrahmacariyaṃ carantī samaṇaguttādīhi attano bhaginīhi saddhiṃ ramaṇīyaṃ pariveṇaṃ kāretvā buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa niyyādesi. Evameva tattha tattha bhave āyatanagataṃ uḷāraṃ puññakammaṃ katvā sugatīsuyeva saṃsaritvā imasmiṃ buddhuppāde maddaraṭṭhe sākalanagare rājakule nibbatti. Khemātissā nāmaṃ ahosi, suvaṇṇavaṇṇā kañcanasannibhattacā. Sā vayappattā bimbisārarañño gehaṃ gatā. Satthari veḷuvane viharante rūpamattā hutvā ‘‘rūpe dosaṃ dassetī’’ti satthu dassanāya na gacchati.

    ராஜா மனுஸ்ஸேஹி வேளுவனஸ்ஸ வண்ணே பகாஸாபெத்வா தே³வியா விஹாரத³ஸ்ஸனாய சித்தங் உப்பாதே³ஸி. அத² தே³வீ ‘‘விஹாரங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி ராஜானங் படிபுச்சி². ராஜா ‘‘விஹாரங் க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் அதி³ஸ்வா ஆக³ந்துங் ந லபி⁴ஸ்ஸஸீ’’தி வத்வா புரிஸானங் ஸஞ்ஞங் அதா³ஸி – ‘‘ப³லக்காரேனபி தே³விங் த³ஸப³லங் த³ஸ்ஸேதா²’’தி. தே³வீ விஹாரங் க³ந்த்வா தி³வஸபா⁴க³ங் கே²பெத்வா நிவத்தெந்தீ ஸத்தா²ரங் அதி³ஸ்வாவ க³ந்துங் ஆரத்³தா⁴. அத² நங் ராஜபுரிஸா அனிச்ச²ந்திம்பி ஸத்து² ஸந்திகங் நயிங்ஸு. ஸத்தா² தங் ஆக³ச்ச²ந்திங் தி³ஸ்வா இத்³தி⁴யா தே³வச்ச²ராஸதி³ஸங் இத்தி²ங் நிம்மினித்வா தாலபண்ணங் க³ஹெத்வா பீ³ஜயமானங் அகாஸி. கே²மா தே³வீ தங் தி³ஸ்வா சிந்தேஸி – ‘‘ஏவரூபா நாம தே³வச்ச²ரபடிபா⁴கா³ இத்தி²யோ ப⁴க³வதோ அவிதூ³ரே திட்ட²ந்தி, அஹங் ஏதாஸங் பரிசாரிகதாயபி நப்பஹோமி, மனம்பி நிக்காரணா பாபசித்தஸ்ஸ வஸேன நட்டா²’’தி நிமித்தங் க³ஹெத்வா தமேவ இத்தி²ங் ஓலோகயமானா அட்டா²ஸி. அத²ஸ்ஸா பஸ்ஸந்தியாவ ஸத்து² அதி⁴ட்டா²னப³லேன ஸா இத்தீ² பட²மவயங் அதிக்கம்ம மஜ்ஜி²மவயம்பி அதிக்கம்ம பச்சி²மவயங் பத்வா க²ண்ட³த³ந்தா பலிதகேஸா வலித்தசா ஹுத்வா ஸத்³தி⁴ங் தாலபண்ணேன பரிவத்தித்வா பதி . ததோ கே²மா கதாதி⁴காரத்தா ஏவங் சிந்தேஸி – ‘‘ஏவங்வித⁴ம்பி ஸரீரங் ஈதி³ஸங் விபத்திங் பாபுணி, மய்ஹம்பி ஸரீரங் ஏவங்க³திகமேவ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. அத²ஸ்ஸா சித்தாசாரங் ஞத்வா ஸத்தா² –

    Rājā manussehi veḷuvanassa vaṇṇe pakāsāpetvā deviyā vihāradassanāya cittaṃ uppādesi. Atha devī ‘‘vihāraṃ passissāmī’’ti rājānaṃ paṭipucchi. Rājā ‘‘vihāraṃ gantvā satthāraṃ adisvā āgantuṃ na labhissasī’’ti vatvā purisānaṃ saññaṃ adāsi – ‘‘balakkārenapi deviṃ dasabalaṃ dassethā’’ti. Devī vihāraṃ gantvā divasabhāgaṃ khepetvā nivattentī satthāraṃ adisvāva gantuṃ āraddhā. Atha naṃ rājapurisā anicchantimpi satthu santikaṃ nayiṃsu. Satthā taṃ āgacchantiṃ disvā iddhiyā devaccharāsadisaṃ itthiṃ nimminitvā tālapaṇṇaṃ gahetvā bījayamānaṃ akāsi. Khemā devī taṃ disvā cintesi – ‘‘evarūpā nāma devaccharapaṭibhāgā itthiyo bhagavato avidūre tiṭṭhanti, ahaṃ etāsaṃ paricārikatāyapi nappahomi, manampi nikkāraṇā pāpacittassa vasena naṭṭhā’’ti nimittaṃ gahetvā tameva itthiṃ olokayamānā aṭṭhāsi. Athassā passantiyāva satthu adhiṭṭhānabalena sā itthī paṭhamavayaṃ atikkamma majjhimavayampi atikkamma pacchimavayaṃ patvā khaṇḍadantā palitakesā valittacā hutvā saddhiṃ tālapaṇṇena parivattitvā pati . Tato khemā katādhikārattā evaṃ cintesi – ‘‘evaṃvidhampi sarīraṃ īdisaṃ vipattiṃ pāpuṇi, mayhampi sarīraṃ evaṃgatikameva bhavissatī’’ti. Athassā cittācāraṃ ñatvā satthā –

    ‘‘யே ராக³ரத்தானுபதந்தி ஸோதங், ஸயங் கதங் மக்கடகோவ ஜாலங்;

    ‘‘Ye rāgarattānupatanti sotaṃ, sayaṃ kataṃ makkaṭakova jālaṃ;

    ஏதம்பி செ²த்வான பரிப்³ப³ஜந்தி, அனபெக்கி²னோ காமஸுக²ங் பஹாயா’’தி. –

    Etampi chetvāna paribbajanti, anapekkhino kāmasukhaṃ pahāyā’’ti. –

    கா³த²மாஹ . ஸா கா³தா²பரியோஸானே ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பாபுணீதி அட்ட²கதா²ஸு ஆக³தங். அபதா³னே பன ‘‘இமங் கா³த²ங் ஸுத்வா ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டி²தா ராஜானங் அனுஜானாபெத்வா பப்³ப³ஜித்வா அரஹத்தங் பாபுணீ’’தி ஆக³தங். தத்தா²யங் அபதா³னபாளி (அப॰ தே²ரீ 2.2.289-383) –

    Gāthamāha . Sā gāthāpariyosāne saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇīti aṭṭhakathāsu āgataṃ. Apadāne pana ‘‘imaṃ gāthaṃ sutvā sotāpattiphale patiṭṭhitā rājānaṃ anujānāpetvā pabbajitvā arahattaṃ pāpuṇī’’ti āgataṃ. Tatthāyaṃ apadānapāḷi (apa. therī 2.2.289-383) –

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மேஸு சக்கு²மா;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammesu cakkhumā;

    இதோ ஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, கப்பே உப்பஜ்ஜி நாயகோ.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.

    ‘‘ததா³ஹங் ஹங்ஸவதியங், ஜாதா ஸெட்டி²குலே அஹுங்;

    ‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, jātā seṭṭhikule ahuṃ;

    நானாரதனபஜ்ஜோதே, மஹாஸுக²ஸமப்பிதா.

    Nānāratanapajjote, mahāsukhasamappitā.

    ‘‘உபெத்வா தங் மஹாவீரங், அஸ்ஸோஸிங் த⁴ம்மதே³ஸனங்;

    ‘‘Upetvā taṃ mahāvīraṃ, assosiṃ dhammadesanaṃ;

    ததோ ஜாதப்பஸாதா³ஹங், உபேமி ஸரணங் ஜினங்.

    Tato jātappasādāhaṃ, upemi saraṇaṃ jinaṃ.

    ‘‘மாதரங் பிதரங் சாஹங், ஆயாசித்வா வினாயகங்;

    ‘‘Mātaraṃ pitaraṃ cāhaṃ, āyācitvā vināyakaṃ;

    நிமந்தயித்வா ஸத்தாஹங், போ⁴ஜயிங் ஸஹஸாவகங்.

    Nimantayitvā sattāhaṃ, bhojayiṃ sahasāvakaṃ.

    ‘‘அதிக்கந்தே ச ஸத்தாஹே, மஹாபஞ்ஞானமுத்தமங்;

    ‘‘Atikkante ca sattāhe, mahāpaññānamuttamaṃ;

    பி⁴க்கு²னிங் ஏதத³க்³க³ம்ஹி, ட²பேஸி நரஸாரதி².

    Bhikkhuniṃ etadaggamhi, ṭhapesi narasārathi.

    ‘‘தங் ஸுத்வா முதி³தா ஹுத்வா, புனோ தஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    ‘‘Taṃ sutvā muditā hutvā, puno tassa mahesino;

    காரங் கத்வான தங் டா²னங், பணிபச்ச பணீத³ஹிங்.

    Kāraṃ katvāna taṃ ṭhānaṃ, paṇipacca paṇīdahiṃ.

    ‘‘ததோ மம ஜினோ ஆஹ, ஸிஜ்ஜ²தங் பணிதீ⁴ தவ;

    ‘‘Tato mama jino āha, sijjhataṃ paṇidhī tava;

    ஸஸங்கே⁴ மே கதங் காரங், அப்பமெய்யப²லங் தயா.

    Sasaṅghe me kataṃ kāraṃ, appameyyaphalaṃ tayā.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    ‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதா³, ஓரஸா த⁴ம்மனிம்மிதா;

    ‘‘Tassa dhammesu dāyādā, orasā dhammanimmitā;

    ஏதத³க்³க³மனுப்பத்தா, கே²மா நாம ப⁴விஸ்ஸதி.

    Etadaggamanuppattā, khemā nāma bhavissati.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸூபகா³ அஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsūpagā ahaṃ.

    ‘‘ததோ சுதா யாமமக³ங், ததோஹங் துஸிதங் க³தா;

    ‘‘Tato cutā yāmamagaṃ, tatohaṃ tusitaṃ gatā;

    ததோ ச நிம்மானரதிங், வஸவத்திபுரங் ததோ.

    Tato ca nimmānaratiṃ, vasavattipuraṃ tato.

    ‘‘யத்த² யத்தூ²பபஜ்ஜாமி, தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ வாஹஸா;

    ‘‘Yattha yatthūpapajjāmi, tassa kammassa vāhasā;

    தத்த² தத்தே²வ ராஜூனங், மஹேஸித்தமகாரயிங்.

    Tattha tattheva rājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ.

    ‘‘ததோ சுதா மனுஸ்ஸத்தே, ராஜூனங் சக்கவத்தினங்;

    ‘‘Tato cutā manussatte, rājūnaṃ cakkavattinaṃ;

    மண்ட³லீனஞ்ச ராஜூனங், மஹேஸித்தமகாரயிங்.

    Maṇḍalīnañca rājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ.

    ‘‘ஸம்பத்திங் அனுபொ⁴த்வான, தே³வேஸு மனுஜேஸு ச;

    ‘‘Sampattiṃ anubhotvāna, devesu manujesu ca;

    ஸப்³ப³த்த² ஸுகி²தா ஹுத்வா, நேககப்பேஸு ஸங்ஸரிங்.

    Sabbattha sukhitā hutvā, nekakappesu saṃsariṃ.

    ‘‘ஏகனவுதிதோ கப்பே, விபஸ்ஸீ லோகனாயகோ;

    ‘‘Ekanavutito kappe, vipassī lokanāyako;

    உப்பஜ்ஜி சாருத³ஸ்ஸனோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மவிபஸ்ஸகோ.

    Uppajji cārudassano, sabbadhammavipassako.

    ‘‘தமஹங் லோகனாயகங், உபெத்வா நரஸாரதி²ங்;

    ‘‘Tamahaṃ lokanāyakaṃ, upetvā narasārathiṃ;

    த⁴ம்மங் ப⁴ணிதங் ஸுத்வான, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்.

    Dhammaṃ bhaṇitaṃ sutvāna, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    ‘‘த³ஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, தஸ்ஸ வீரஸ்ஸ ஸாஸனே;

    ‘‘Dasavassasahassāni, tassa vīrassa sāsane;

    ப்³ரஹ்மசரியங் சரித்வான, யுத்தயோகா³ ப³ஹுஸ்ஸுதா.

    Brahmacariyaṃ caritvāna, yuttayogā bahussutā.

    ‘‘பச்சயாகாரகுஸலா, சதுஸச்சவிஸாரதா³;

    ‘‘Paccayākārakusalā, catusaccavisāradā;

    நிபுணா சித்தகதி²கா, ஸத்து²ஸாஸனகாரிகா.

    Nipuṇā cittakathikā, satthusāsanakārikā.

    ‘‘ததோ சுதாஹங் துஸிதங், உபபன்னா யஸஸ்ஸினீ;

    ‘‘Tato cutāhaṃ tusitaṃ, upapannā yasassinī;

    அபி⁴போ⁴மி தஹிங் அஞ்ஞே, ப்³ரஹ்மசாரீப²லேனஹங்.

    Abhibhomi tahiṃ aññe, brahmacārīphalenahaṃ.

    ‘‘யத்த² யத்தூ²பபன்னாஹங், மஹாபோ⁴கா³ மஹத்³த⁴னா;

    ‘‘Yattha yatthūpapannāhaṃ, mahābhogā mahaddhanā;

    மேதா⁴வினீ ஸீலவதீ, வினீதபரிஸாபி ச.

    Medhāvinī sīlavatī, vinītaparisāpi ca.

    ‘‘ப⁴வாமி தேன கம்மேன, யோகே³ன ஜினஸாஸனே;

    ‘‘Bhavāmi tena kammena, yogena jinasāsane;

    ஸப்³பா³ ஸம்பத்தியோ மய்ஹங், ஸுலபா⁴ மனஸோ பியா.

    Sabbā sampattiyo mayhaṃ, sulabhā manaso piyā.

    ‘‘யோபி மே ப⁴வதே ப⁴த்தா, யத்த² யத்த² க³தாயபி;

    ‘‘Yopi me bhavate bhattā, yattha yattha gatāyapi;

    விமானேதி ந மங் கோசி, படிபத்திப³லேன மே.

    Vimāneti na maṃ koci, paṭipattibalena me.

    ‘‘இமம்ஹி ப⁴த்³த³கே கப்பே, ப்³ரஹ்மப³ந்து⁴ மஹாயஸோ;

    ‘‘Imamhi bhaddake kappe, brahmabandhu mahāyaso;

    நாமேன கோணாக³மனோ, உப்பஜ்ஜி வத³தங் வரோ.

    Nāmena koṇāgamano, uppajji vadataṃ varo.

    ‘‘ததா³ ஹி பா³ராணஸியங், ஸுஸமித்³த⁴குலப்பஜா;

    ‘‘Tadā hi bārāṇasiyaṃ, susamiddhakulappajā;

    த⁴னஞ்ஜானீ ஸுமேதா⁴ ச, அஹம்பி ச தயோ ஜனா.

    Dhanañjānī sumedhā ca, ahampi ca tayo janā.

    ‘‘ஸங்கா⁴ராமமதா³ஸிம்ஹ, தா³னஸஹாயிகா புரே;

    ‘‘Saṅghārāmamadāsimha, dānasahāyikā pure;

    ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச விஹாரம்பி, உத்³தி³ஸ்ஸ காரிகா மயங்.

    Saṅghassa ca vihārampi, uddissa kārikā mayaṃ.

    ‘‘ததோ சுதா மயங் ஸப்³பா³, தாவதிங்ஸூபகா³ அஹுங்;

    ‘‘Tato cutā mayaṃ sabbā, tāvatiṃsūpagā ahuṃ;

    யஸஸா அக்³க³தங் பத்தா, மனுஸ்ஸேஸு ததே²வ ச.

    Yasasā aggataṃ pattā, manussesu tatheva ca.

    ‘‘இமஸ்மிங்யேவ கப்பம்ஹி, ப்³ரஹ்மப³ந்து⁴ மஹாயஸோ;

    ‘‘Imasmiṃyeva kappamhi, brahmabandhu mahāyaso;

    கஸ்ஸபோ நாம கொ³த்தேன, உப்பஜ்ஜி வத³தங் வரோ.

    Kassapo nāma gottena, uppajji vadataṃ varo.

    ‘‘உபட்டா²கோ மஹேஸிஸ்ஸ, ததா³ ஆஸி நரிஸ்ஸரோ;

    ‘‘Upaṭṭhāko mahesissa, tadā āsi narissaro;

    காஸிராஜா கிகீ நாம, பா³ராணஸிபுருத்தமே.

    Kāsirājā kikī nāma, bārāṇasipuruttame.

    ‘‘தஸ்ஸாஸிங் ஜெட்டி²கா தீ⁴தா, ஸமணீ இதி விஸ்ஸுதா;

    ‘‘Tassāsiṃ jeṭṭhikā dhītā, samaṇī iti vissutā;

    த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஜினக்³க³ஸ்ஸ, பப்³ப³ஜ்ஜங் ஸமரோசயிங்.

    Dhammaṃ sutvā jinaggassa, pabbajjaṃ samarocayiṃ.

    ‘‘அனுஜானி ந நோ தாதோ, அகா³ரேவ ததா³ மயங்;

    ‘‘Anujāni na no tāto, agāreva tadā mayaṃ;

    வீஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, விசரிம்ஹ அதந்தி³தா.

    Vīsavassasahassāni, vicarimha atanditā.

    ‘‘கோமாரிப்³ரஹ்மசரியங், ராஜகஞ்ஞா ஸுகே²தி⁴தா;

    ‘‘Komāribrahmacariyaṃ, rājakaññā sukhedhitā;

    பு³த்³தோ⁴பட்டா²னநிரதா, முதி³தா ஸத்த தீ⁴தரோ.

    Buddhopaṭṭhānaniratā, muditā satta dhītaro.

    ‘‘ஸமணீ ஸமணகு³த்தா ச, பி⁴க்கு²னீ பி⁴க்கு²தா³யிகா;

    ‘‘Samaṇī samaṇaguttā ca, bhikkhunī bhikkhudāyikā;

    த⁴ம்மா சேவ ஸுத⁴ம்மா ச, ஸத்தமீ ஸங்க⁴தா³யிகா.

    Dhammā ceva sudhammā ca, sattamī saṅghadāyikā.

    ‘‘அஹங் உப்பலவண்ணா ச, படாசாரா ச குண்ட³லா;

    ‘‘Ahaṃ uppalavaṇṇā ca, paṭācārā ca kuṇḍalā;

    கிஸாகோ³தமீ த⁴ம்மதி³ன்னா, விஸாகா² ஹோதி ஸத்தமீ.

    Kisāgotamī dhammadinnā, visākhā hoti sattamī.

    ‘‘கதா³சி ஸோ நராதி³ச்சோ, த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி அப்³பு⁴தங்;

    ‘‘Kadāci so narādicco, dhammaṃ desesi abbhutaṃ;

    மஹானிதா³னஸுத்தந்தங், ஸுத்வா தங் பரியாபுணிங்.

    Mahānidānasuttantaṃ, sutvā taṃ pariyāpuṇiṃ.

    ‘‘தேஹி கம்மேஹி ஸுகதேஹி, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tehi kammehi sukatehi, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ‘‘பச்சி²மே ச ப⁴வே தா³னி, ஸாகலாய புருத்தமே;

    ‘‘Pacchime ca bhave dāni, sākalāya puruttame;

    ரஞ்ஞோ மத்³த³ஸ்ஸ தீ⁴தாம்ஹி, மனாபா த³யிதா பியா.

    Rañño maddassa dhītāmhi, manāpā dayitā piyā.

    ‘‘ஸஹ மே ஜாதமத்தம்ஹி, கே²மங் தம்ஹி புரே அஹு;

    ‘‘Saha me jātamattamhi, khemaṃ tamhi pure ahu;

    ததோ கே²மாதி நாமங் மே, கு³ணதோ உபபஜ்ஜத².

    Tato khemāti nāmaṃ me, guṇato upapajjatha.

    ‘‘யதா³ஹங் யொப்³ப³னங் பத்தா, ரூபலாவஞ்ஞபூ⁴ஸிதா;

    ‘‘Yadāhaṃ yobbanaṃ pattā, rūpalāvaññabhūsitā;

    ததா³ அதா³ஸி மங் தாதோ, பி³ம்பி³ஸாரஸ்ஸ ராஜினோ.

    Tadā adāsi maṃ tāto, bimbisārassa rājino.

    ‘‘தஸ்ஸாஹங் ஸுப்பியா ஆஸிங், ரூபகேலாயனே ரதா;

    ‘‘Tassāhaṃ suppiyā āsiṃ, rūpakelāyane ratā;

    ரூபானங் தோ³ஸவாதீ³தி, ந உபேஸிங் மஹாத³யங்.

    Rūpānaṃ dosavādīti, na upesiṃ mahādayaṃ.

    ‘‘பி³ம்பி³ஸாரோ ததா³ ராஜா, மமானுக்³க³ஹபு³த்³தி⁴யா;

    ‘‘Bimbisāro tadā rājā, mamānuggahabuddhiyā;

    வண்ணயித்வா வேளுவனங், கா³யகே கா³பயீ மமங்.

    Vaṇṇayitvā veḷuvanaṃ, gāyake gāpayī mamaṃ.

    ‘‘ரம்மங் வேளுவனங் யேன, ந தி³ட்ட²ங் ஸுக³தாலயங்;

    ‘‘Rammaṃ veḷuvanaṃ yena, na diṭṭhaṃ sugatālayaṃ;

    ந தேன நந்த³னங் தி³ட்ட²ங், இதி மஞ்ஞாமஸே மயங்.

    Na tena nandanaṃ diṭṭhaṃ, iti maññāmase mayaṃ.

    ‘‘யேன வேளுவனங் தி³ட்ட²ங், நரனந்த³னநந்த³னங்;

    ‘‘Yena veḷuvanaṃ diṭṭhaṃ, naranandananandanaṃ;

    ஸுதி³ட்ட²ங் நந்த³னங் தேன, அமரிந்த³ஸுனந்த³னங்.

    Sudiṭṭhaṃ nandanaṃ tena, amarindasunandanaṃ.

    ‘‘விஹாய நந்த³னங் தே³வா, ஓதரித்வா மஹீதலங்;

    ‘‘Vihāya nandanaṃ devā, otaritvā mahītalaṃ;

    ரம்மங் வேளுவனங் தி³ஸ்வா, ந தப்பந்தி ஸுவிம்ஹிதா.

    Rammaṃ veḷuvanaṃ disvā, na tappanti suvimhitā.

    ‘‘ராஜபுஞ்ஞேன நிப்³ப³த்தங், பு³த்³த⁴புஞ்ஞேன பூ⁴ஸிதங்;

    ‘‘Rājapuññena nibbattaṃ, buddhapuññena bhūsitaṃ;

    கோ வத்தா தஸ்ஸ நிஸ்ஸேஸங், வனஸ்ஸ கு³ணஸஞ்சயங்.

    Ko vattā tassa nissesaṃ, vanassa guṇasañcayaṃ.

    ‘‘தங் ஸுத்வா வனஸமித்³த⁴ங், மம ஸோதமனோஹரங்;

    ‘‘Taṃ sutvā vanasamiddhaṃ, mama sotamanoharaṃ;

    த³ட்டு²காமா தமுய்யானங், ரஞ்ஞோ ஆரோசயிங் ததா³.

    Daṭṭhukāmā tamuyyānaṃ, rañño ārocayiṃ tadā.

    ‘‘மஹதா பரிவாரேன, ததா³ ச ஸோ மஹீபதி;

    ‘‘Mahatā parivārena, tadā ca so mahīpati;

    மங் பேஸேஸி தமுய்யானங், த³ஸ்ஸனாய ஸமுஸ்ஸுகங்.

    Maṃ pesesi tamuyyānaṃ, dassanāya samussukaṃ.

    ‘‘க³ச்ச² பஸ்ஸ மஹாபோ⁴கே³, வனங் நெத்தரஸாயனங்;

    ‘‘Gaccha passa mahābhoge, vanaṃ nettarasāyanaṃ;

    யங் ஸதா³ பா⁴தி ஸிரியா, ஸுக³தாபா⁴னுரஞ்ஜிதங்.

    Yaṃ sadā bhāti siriyā, sugatābhānurañjitaṃ.

    ‘‘யதா³ ச பிண்டா³ய முனி, கி³ரிப்³ப³ஜபுருத்தமங்;

    ‘‘Yadā ca piṇḍāya muni, giribbajapuruttamaṃ;

    பவிட்டோ²ஹங் ததா³யேவ, வனங் த³ட்டு²முபாக³மிங்.

    Paviṭṭhohaṃ tadāyeva, vanaṃ daṭṭhumupāgamiṃ.

    ‘‘ததா³ தங் பு²ல்லவிபினங், நானாப⁴மரகூஜிதங்;

    ‘‘Tadā taṃ phullavipinaṃ, nānābhamarakūjitaṃ;

    கோகிலாகீ³தஸஹிதங், மயூரக³ணனச்சிதங்.

    Kokilāgītasahitaṃ, mayūragaṇanaccitaṃ.

    ‘‘அப்பஸத்³த³மனாகிண்ணங், நானாசங்கமபூ⁴ஸிதங்;

    ‘‘Appasaddamanākiṇṇaṃ, nānācaṅkamabhūsitaṃ;

    குடிமண்ட³பஸங்கிண்ணங், யோகீ³வரவிராஜிதங்.

    Kuṭimaṇḍapasaṃkiṇṇaṃ, yogīvaravirājitaṃ.

    ‘‘விசரந்தீ அமஞ்ஞிஸ்ஸங், ஸப²லங் நயனங் மம;

    ‘‘Vicarantī amaññissaṃ, saphalaṃ nayanaṃ mama;

    தத்தா²பி தருணங் பி⁴க்கு²ங், யுத்தங் தி³ஸ்வா விசிந்தயிங்.

    Tatthāpi taruṇaṃ bhikkhuṃ, yuttaṃ disvā vicintayiṃ.

    ‘‘ஈதி³ஸே விபினே ரம்மே, டி²தோயங் நவயொப்³ப³னே;

    ‘‘Īdise vipine ramme, ṭhitoyaṃ navayobbane;

    வஸந்தமிவ கந்தேன, ரூபேன ச ஸமன்விதோ.

    Vasantamiva kantena, rūpena ca samanvito.

    ‘‘நிஸின்னோ ருக்க²மூலம்ஹி, முண்டோ³ ஸங்கா⁴டிபாருதோ;

    ‘‘Nisinno rukkhamūlamhi, muṇḍo saṅghāṭipāruto;

    ஜா²யதே வதயங் பி⁴க்கு², ஹித்வா விஸயஜங் ரதிங்.

    Jhāyate vatayaṃ bhikkhu, hitvā visayajaṃ ratiṃ.

    ‘‘நனு நாம க³ஹட்டே²ன, காமங் பு⁴த்வா யதா²ஸுக²ங்;

    ‘‘Nanu nāma gahaṭṭhena, kāmaṃ bhutvā yathāsukhaṃ;

    பச்சா² ஜிண்ணேன த⁴ம்மோயங், சரிதப்³போ³ ஸுப⁴த்³த³கோ.

    Pacchā jiṇṇena dhammoyaṃ, caritabbo subhaddako.

    ‘‘ஸுஞ்ஞகந்தி விதி³த்வான, க³ந்த⁴கே³ஹங் ஜினாலயங்;

    ‘‘Suññakanti viditvāna, gandhagehaṃ jinālayaṃ;

    உபெத்வா ஜினமத்³த³க்க²ங், உத³யந்தங் வ பா⁴கரங்.

    Upetvā jinamaddakkhaṃ, udayantaṃ va bhākaraṃ.

    ‘‘ஏககங் ஸுக²மாஸீனங், பீ³ஜமானங் வரித்தி²யா;

    ‘‘Ekakaṃ sukhamāsīnaṃ, bījamānaṃ varitthiyā;

    தி³ஸ்வானேவங் விசிந்தேஸிங், நாயங் லூகோ² நராஸபோ⁴.

    Disvānevaṃ vicintesiṃ, nāyaṃ lūkho narāsabho.

    ‘‘ஸா கஞ்ஞா கனகாபா⁴ஸா, பது³மானநலோசனா;

    ‘‘Sā kaññā kanakābhāsā, padumānanalocanā;

    பி³ம்பொ³ட்டீ² குந்த³த³ஸனா, மனோனெத்தரஸாயனா.

    Bimboṭṭhī kundadasanā, manonettarasāyanā.

    ‘‘ஹேமதோ³லாப⁴ஸவனா, கலிகாகாரஸுத்த²னீ;

    ‘‘Hemadolābhasavanā, kalikākārasutthanī;

    வேதி³மஜ்ஜா²வ ஸுஸ்ஸோணீ, ரம்போ⁴ரு சாருபூ⁴ஸனா.

    Vedimajjhāva sussoṇī, rambhoru cārubhūsanā.

    ‘‘ரத்தங்ஸகுபஸங்ப்³யானா , நீலமட்ட²னிவாஸனா;

    ‘‘Rattaṃsakupasaṃbyānā , nīlamaṭṭhanivāsanā;

    அதப்பனெய்யரூபேன, ஹாஸபா⁴வஸமன்விதா.

    Atappaneyyarūpena, hāsabhāvasamanvitā.

    ‘‘தி³ஸ்வா தமேவங் சிந்தேஸிங், அஹோயமபி⁴ரூபினீ;

    ‘‘Disvā tamevaṃ cintesiṃ, ahoyamabhirūpinī;

    ந மயானேன நெத்தேன, தி³ட்ட²புப்³பா³ குதா³சனங்.

    Na mayānena nettena, diṭṭhapubbā kudācanaṃ.

    ‘‘ததோ ஜராபி⁴பூ⁴தா ஸா, விவண்ணா விகதானநா;

    ‘‘Tato jarābhibhūtā sā, vivaṇṇā vikatānanā;

    பி⁴ன்னத³ந்தா ஸேதஸிரா, ஸலாலா வத³னாஸுசி.

    Bhinnadantā setasirā, salālā vadanāsuci.

    ‘‘ஸங்கி²த்தகண்ணா ஸேதக்கீ², லம்பா³ஸுப⁴பயோத⁴ரா;

    ‘‘Saṃkhittakaṇṇā setakkhī, lambāsubhapayodharā;

    வலிவிததஸப்³ப³ங்கீ³, ஸிராவிதததே³ஹினீ.

    Valivitatasabbaṅgī, sirāvitatadehinī.

    ‘‘நதங்கா³ த³ண்ட³து³தியா, உப்பா²ஸுலிகதா கிஸா;

    ‘‘Nataṅgā daṇḍadutiyā, upphāsulikatā kisā;

    பவேத⁴மானா பதிதா, நிஸ்ஸஸந்தீ முஹுங் முஹுங்.

    Pavedhamānā patitā, nissasantī muhuṃ muhuṃ.

    ‘‘ததோ மே ஆஸி ஸங்வேகோ³, அப்³பு⁴தோ லோமஹங்ஸனோ;

    ‘‘Tato me āsi saṃvego, abbhuto lomahaṃsano;

    தி⁴ரத்து² ரூபங் அஸுசிங், ரமந்தே யத்த² பா³லிஸா.

    Dhiratthu rūpaṃ asuciṃ, ramante yattha bālisā.

    ‘‘ததா³ மஹாகாருணிகோ, தி³ஸ்வா ஸங்விக்³க³மானஸங்;

    ‘‘Tadā mahākāruṇiko, disvā saṃviggamānasaṃ;

    உத³க்³க³சித்தோ ஸுக³தோ, இமா கா³தா² அபா⁴ஸத².

    Udaggacitto sugato, imā gāthā abhāsatha.

    ‘‘ஆதுரங் அஸுசிங் பூதிங், பஸ்ஸ கே²மே ஸமுஸ்ஸயங்;

    ‘‘Āturaṃ asuciṃ pūtiṃ, passa kheme samussayaṃ;

    உக்³க⁴ரந்தங் பக்³க⁴ரந்தங், பா³லானங் அபி⁴னந்தி³தங்.

    Uggharantaṃ paggharantaṃ, bālānaṃ abhinanditaṃ.

    ‘‘அஸுபா⁴ய சித்தங் பா⁴வேஹி, ஏகக்³க³ங் ஸுஸமாஹிதங்;

    ‘‘Asubhāya cittaṃ bhāvehi, ekaggaṃ susamāhitaṃ;

    ஸதி காயக³தா த்யத்து², நிப்³பி³தா³ ப³ஹுலா ப⁴வ.

    Sati kāyagatā tyatthu, nibbidā bahulā bhava.

    ‘‘யதா² இத³ங் ததா² ஏதங், யதா² ஏதங் ததா² இத³ங்;

    ‘‘Yathā idaṃ tathā etaṃ, yathā etaṃ tathā idaṃ;

    அஜ்ஜ²த்தஞ்ச ப³ஹித்³தா⁴ ச, காயே ச²ந்த³ங் விராஜய.

    Ajjhattañca bahiddhā ca, kāye chandaṃ virājaya.

    ‘‘அனிமித்தஞ்ச பா⁴வேஹி, மானானுஸயமுஜ்ஜஹ;

    ‘‘Animittañca bhāvehi, mānānusayamujjaha;

    ததோ மானாபி⁴ஸமயா, உபஸந்தா சரிஸ்ஸஸி.

    Tato mānābhisamayā, upasantā carissasi.

    ‘‘யே ராக³ரத்தானுபதந்தி ஸோதங், ஸயங் கதங் மக்கடகோவ ஜாலங்;

    ‘‘Ye rāgarattānupatanti sotaṃ, sayaṃ kataṃ makkaṭakova jālaṃ;

    ஏதம்பி செ²த்வான பரிப்³ப³ஜந்தி, அனபெக்கி²னோ காமஸுக²ங் பஹாய.

    Etampi chetvāna paribbajanti, anapekkhino kāmasukhaṃ pahāya.

    ‘‘ததோ கல்லிதசித்தங் மங், ஞத்வான நரஸாரதி²;

    ‘‘Tato kallitacittaṃ maṃ, ñatvāna narasārathi;

    மஹானிதா³னங் தே³ஸேஸி, ஸுத்தந்தங் வினயாய மே.

    Mahānidānaṃ desesi, suttantaṃ vinayāya me.

    ‘‘ஸுத்வா ஸுத்தந்தஸெட்ட²ங் தங், புப்³ப³ஸஞ்ஞமனுஸ்ஸரிங்;

    ‘‘Sutvā suttantaseṭṭhaṃ taṃ, pubbasaññamanussariṃ;

    தத்த² டி²தாவஹங் ஸந்தீ, த⁴ம்மசக்கு²ங் விஸோத⁴யிங்.

    Tattha ṭhitāvahaṃ santī, dhammacakkhuṃ visodhayiṃ.

    ‘‘நிபதித்வா மஹேஸிஸ்ஸ, பாத³மூலம்ஹி தாவதே³;

    ‘‘Nipatitvā mahesissa, pādamūlamhi tāvade;

    அச்சயங் தே³ஸனத்தா²ய, இத³ங் வசனமப்³ரவிங்.

    Accayaṃ desanatthāya, idaṃ vacanamabraviṃ.

    ‘‘நமோ தே ஸப்³ப³த³ஸ்ஸாவி, நமோ தே கருணாகர;

    ‘‘Namo te sabbadassāvi, namo te karuṇākara;

    நமோ தே திண்ணஸங்ஸார, நமோ தே அமதங் த³த³.

    Namo te tiṇṇasaṃsāra, namo te amataṃ dada.

    ‘‘தி³ட்டி²க³ஹனபக்க²ந்தா³, காமராக³விமோஹிதா;

    ‘‘Diṭṭhigahanapakkhandā, kāmarāgavimohitā;

    தயா ஸம்மா உபாயேன, வினீதா வினயே ரதா.

    Tayā sammā upāyena, vinītā vinaye ratā.

    ‘‘அத³ஸ்ஸனேன விபோ⁴கா³, தாதி³ஸானங் மஹேஸினங்;

    ‘‘Adassanena vibhogā, tādisānaṃ mahesinaṃ;

    அனுபொ⁴ந்தி மஹாது³க்க²ங், ஸத்தா ஸங்ஸாரஸாக³ரே.

    Anubhonti mahādukkhaṃ, sattā saṃsārasāgare.

    ‘‘யதா³ஹங் லோகஸரணங், அரணங் அரணந்தகு³ங்;

    ‘‘Yadāhaṃ lokasaraṇaṃ, araṇaṃ araṇantaguṃ;

    நாத்³த³ஸாமி அதூ³ரட்ட²ங், தே³ஸயாமி தமச்சயங்.

    Nāddasāmi adūraṭṭhaṃ, desayāmi tamaccayaṃ.

    ‘‘மஹாஹிதங் வரத³த³ங், அஹிதோதி விஸங்கிதா;

    ‘‘Mahāhitaṃ varadadaṃ, ahitoti visaṅkitā;

    நோபேஸிங் ரூபனிரதா, தே³ஸயாமி தமச்சயங்.

    Nopesiṃ rūpaniratā, desayāmi tamaccayaṃ.

    ‘‘ததா³ மது⁴ரனிக்³கோ⁴ஸோ, மஹாகாருணிகோ ஜினோ;

    ‘‘Tadā madhuranigghoso, mahākāruṇiko jino;

    அவோச திட்ட² கே²மேதி, ஸிஞ்சந்தோ அமதேன மங்.

    Avoca tiṭṭha khemeti, siñcanto amatena maṃ.

    ‘‘ததா³ பகம்ய ஸிரஸா, கத்வா ச நங் பத³க்கி²ணங்;

    ‘‘Tadā pakamya sirasā, katvā ca naṃ padakkhiṇaṃ;

    க³ந்த்வா தி³ஸ்வா நரபதிங், இத³ங் வசனமப்³ரவிங்.

    Gantvā disvā narapatiṃ, idaṃ vacanamabraviṃ.

    ‘‘அஹோ ஸம்மா உபாயோ தே, சிந்திதோயமரிந்த³ம;

    ‘‘Aho sammā upāyo te, cintitoyamarindama;

    வனத³ஸ்ஸனகாமாய, தி³ட்டோ² நிப்³பா³னதோ முனி.

    Vanadassanakāmāya, diṭṭho nibbānato muni.

    ‘‘யதி³ தே ருச்சதே ராஜ, ஸாஸனே தஸ்ஸ தாதி³னோ;

    ‘‘Yadi te ruccate rāja, sāsane tassa tādino;

    பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமி ரூபேஹங், நிப்³பி³ன்னா முனிவாணினா.

    Pabbajissāmi rūpehaṃ, nibbinnā munivāṇinā.

    ‘‘அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வான, ததா³ஹ ஸ மஹீபதி;

    ‘‘Añjaliṃ paggahetvāna, tadāha sa mahīpati;

    அனுஜானாமி தே ப⁴த்³தே³, பப்³ப³ஜ்ஜா தவ ஸிஜ்ஜ²து.

    Anujānāmi te bhadde, pabbajjā tava sijjhatu.

    ‘‘பப்³ப³ஜித்வா ததா³ சாஹங், அத்³த⁴மாஸே உபட்டி²தே;

    ‘‘Pabbajitvā tadā cāhaṃ, addhamāse upaṭṭhite;

    தீ³போத³யஞ்ச பே⁴த³ஞ்ச, தி³ஸ்வா ஸங்விக்³க³மானஸா.

    Dīpodayañca bhedañca, disvā saṃviggamānasā.

    ‘‘நிப்³பி³ன்னா ஸப்³ப³ஸங்கா²ரே, பச்சயாகாரகோவிதா³;

    ‘‘Nibbinnā sabbasaṅkhāre, paccayākārakovidā;

    சதுரோகே⁴ அதிக்கம்ம, அரஹத்தமபாபுணிங்.

    Caturoghe atikkamma, arahattamapāpuṇiṃ.

    ‘‘இத்³தீ⁴ஸு ச வஸீ ஆஸிங், தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயா;

    ‘‘Iddhīsu ca vasī āsiṃ, dibbāya sotadhātuyā;

    சேதோபரியஞாணஸ்ஸ, வஸீ சாபி ப⁴வாமஹங்.

    Cetopariyañāṇassa, vasī cāpi bhavāmahaṃ.

    ‘‘புப்³பே³னிவாஸங் ஜானாமி, தி³ப்³ப³சக்கு² விஸோதி⁴தங்;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    ஸப்³பா³ஸவபரிக்கீ²ணா, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ.

    Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    ‘‘அத்த²த⁴ம்மனிருத்தீஸ, படிபா⁴னே ததே²வ ச;

    ‘‘Atthadhammaniruttīsa, paṭibhāne tatheva ca;

    பரிஸுத்³த⁴ங் மம ஞாணங், உப்பன்னங் பு³த்³த⁴ஸாஸனே.

    Parisuddhaṃ mama ñāṇaṃ, uppannaṃ buddhasāsane.

    ‘‘குஸலாஹங் விஸுத்³தீ⁴ஸு, கதா²வத்து²விஸாரதா³;

    ‘‘Kusalāhaṃ visuddhīsu, kathāvatthuvisāradā;

    அபி⁴த⁴ம்மனயஞ்ஞூ ச, வஸிப்பத்தாம்ஹி ஸாஸனே.

    Abhidhammanayaññū ca, vasippattāmhi sāsane.

    ‘‘ததோ தோரணவத்து²ஸ்மிங், ரஞ்ஞா கோஸலஸாமினா;

    ‘‘Tato toraṇavatthusmiṃ, raññā kosalasāminā;

    புச்சி²தா நிபுணே பஞ்ஹே, ப்³யாகரொந்தீ யதா²தத²ங்.

    Pucchitā nipuṇe pañhe, byākarontī yathātathaṃ.

    ‘‘ததா³ ஸ ராஜா ஸுக³தங், உபஸங்கம்ம புச்ச²த²;

    ‘‘Tadā sa rājā sugataṃ, upasaṅkamma pucchatha;

    ததே²வ பு³த்³தோ⁴ ப்³யாகாஸி, யதா² தே ப்³யாகதா மயா.

    Tatheva buddho byākāsi, yathā te byākatā mayā.

    ‘‘ஜினோ தஸ்மிங் கு³ணே துட்டோ², ஏதத³க்³கே³ ட²பேஸி மங்;

    ‘‘Jino tasmiṃ guṇe tuṭṭho, etadagge ṭhapesi maṃ;

    மஹாபஞ்ஞானமக்³கா³தி, பி⁴க்கு²னீனங் நருத்தமோ.

    Mahāpaññānamaggāti, bhikkhunīnaṃ naruttamo.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி. (அப॰ தே²ரீ 2.2.289-383);

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti. (apa. therī 2.2.289-383);

    அரஹத்தங் பன பத்வா ப²லஸுகே²ன நிப்³பா³னஸுகே²ன ச விஹரந்தியா இமிஸ்ஸா தே²ரியா ஸதிபி அஞ்ஞாஸங் கீ²ணாஸவத்தே²ரீனங் பஞ்ஞாவேபுல்லப்பத்தியங் தத்த² பன கதாதி⁴காரதாய மஹாபஞ்ஞாபா⁴வோ பாகடோ அஹோஸி. ததா² ஹி நங் ப⁴க³வா ஜேதவனமஹாவிஹாரே அரியக³ணமஜ்ஜே² நிஸின்னோ படிபாடியா பி⁴க்கு²னியோ டா²னந்தரே ட²பெந்தோ ‘‘ஏதத³க்³க³ங், பி⁴க்க²வே, மம ஸாவிகானங் பி⁴க்கு²னீனங் மஹாபஞ்ஞானங் யதி³த³ங் கே²மா’’தி (அ॰ நி॰ 1.235-236) மஹாபஞ்ஞதாய அக்³க³ட்டா²னே ட²பேஸி. தங் ஏகதி³வஸங் அஞ்ஞதரஸ்மிங் ருக்க²மூலே தி³வாவிஹாரங் நிஸின்னங் மாரோ பாபிமா தருணரூபேன உபஸங்கமித்வா காமேஹி பலோபெ⁴ந்தோ –

    Arahattaṃ pana patvā phalasukhena nibbānasukhena ca viharantiyā imissā theriyā satipi aññāsaṃ khīṇāsavattherīnaṃ paññāvepullappattiyaṃ tattha pana katādhikāratāya mahāpaññābhāvo pākaṭo ahosi. Tathā hi naṃ bhagavā jetavanamahāvihāre ariyagaṇamajjhe nisinno paṭipāṭiyā bhikkhuniyo ṭhānantare ṭhapento ‘‘etadaggaṃ, bhikkhave, mama sāvikānaṃ bhikkhunīnaṃ mahāpaññānaṃ yadidaṃ khemā’’ti (a. ni. 1.235-236) mahāpaññatāya aggaṭṭhāne ṭhapesi. Taṃ ekadivasaṃ aññatarasmiṃ rukkhamūle divāvihāraṃ nisinnaṃ māro pāpimā taruṇarūpena upasaṅkamitvā kāmehi palobhento –

    139.

    139.

    ‘‘த³ஹரா த்வங் ரூபவதீ, அஹம்பி த³ஹரோ யுவா;

    ‘‘Daharā tvaṃ rūpavatī, ahampi daharo yuvā;

    பஞ்சங்கி³கேன துரியேன, ஏஹி கே²மே ரமாமஸே’’தி. – கா³த²மாஹ ;

    Pañcaṅgikena turiyena, ehi kheme ramāmase’’ti. – gāthamāha ;

    தஸ்ஸத்தோ² – கே²மே, த்வங் தருணப்பத்தா, யொப்³ப³னே டி²தா ரூபஸம்பன்னா, அஹம்பி தருணோ யுவா, தஸ்மா மயங் யொப்³ப³ஞ்ஞங் அகே²பெத்வா பஞ்சங்கி³கேன துரியேன வஜ்ஜமானேன ஏஹி காமகி²ட்³டா³ரதியா ரமாம கீளாமாதி.

    Tassattho – kheme, tvaṃ taruṇappattā, yobbane ṭhitā rūpasampannā, ahampi taruṇo yuvā, tasmā mayaṃ yobbaññaṃ akhepetvā pañcaṅgikena turiyena vajjamānena ehi kāmakhiḍḍāratiyā ramāma kīḷāmāti.

    தங் ஸுத்வா ஸா காமேஸு ஸப்³ப³த⁴ம்மேஸு ச அத்தனோ விரத்தபா⁴வங் தஸ்ஸ ச மாரபா⁴வங் அத்தாபி⁴னிவேஸேஸு ஸத்தேஸு அத்தனோ தா²மக³தங் அப்பஸாத³ங் கதகிச்சதஞ்ச பகாஸெந்தீ –

    Taṃ sutvā sā kāmesu sabbadhammesu ca attano virattabhāvaṃ tassa ca mārabhāvaṃ attābhinivesesu sattesu attano thāmagataṃ appasādaṃ katakiccatañca pakāsentī –

    140.

    140.

    ‘‘இமினா பூதிகாயேன, ஆதுரேன பப⁴ங்கு³னா;

    ‘‘Iminā pūtikāyena, āturena pabhaṅgunā;

    அட்டியாமி ஹராயாமி, காமதண்ஹா ஸமூஹதா.

    Aṭṭiyāmi harāyāmi, kāmataṇhā samūhatā.

    141.

    141.

    ‘‘ஸத்திஸூலூபமா காமா, க²ந்தா⁴ஸங் அதி⁴குட்டனா;

    ‘‘Sattisūlūpamā kāmā, khandhāsaṃ adhikuṭṭanā;

    யங் த்வங் காமரதிங் ப்³ரூஸி, அரதீ தா³னி ஸா மம.

    Yaṃ tvaṃ kāmaratiṃ brūsi, aratī dāni sā mama.

    142.

    142.

    ‘‘ஸப்³ப³த்த² விஹதா நந்தீ³, தமோக²ந்தோ⁴ பதா³லிதோ;

    ‘‘Sabbattha vihatā nandī, tamokhandho padālito;

    ஏவங் ஜானாஹி பாபிம, நிஹதோ த்வமஸி அந்தக.

    Evaṃ jānāhi pāpima, nihato tvamasi antaka.

    143.

    143.

    ‘‘நக்க²த்தானி நமஸ்ஸந்தா, அக்³கி³ங் பரிசரங் வனே;

    ‘‘Nakkhattāni namassantā, aggiṃ paricaraṃ vane;

    யதா²பு⁴ச்சமஜானந்தா, பா³லா ஸுத்³தி⁴மமஞ்ஞத².

    Yathābhuccamajānantā, bālā suddhimamaññatha.

    144.

    144.

    ‘‘அஹஞ்ச கோ² நமஸ்ஸந்தீ, ஸம்பு³த்³த⁴ங் புரிஸுத்தமங்;

    ‘‘Ahañca kho namassantī, sambuddhaṃ purisuttamaṃ;

    பமுத்தா ஸப்³ப³து³க்கே²ஹி, ஸத்து²ஸாஸனகாரிகா’’தி. – இமா கா³தா² அபா⁴ஸி;

    Pamuttā sabbadukkhehi, satthusāsanakārikā’’ti. – imā gāthā abhāsi;

    தத்த² அக்³கி³ங் பரிசரங் வனேதி தபோவனே அக்³கி³ஹுத்தங் பரிசரந்தோ. யதா²பு⁴ச்சமஜானந்தாதி பவத்தியோ யதா²பூ⁴தங் அபரிஜானந்தா. ஸேஸமெத்த² ஹெட்டா² வுத்தனயத்தா உத்தானமேவ.

    Tattha aggiṃ paricaraṃ vaneti tapovane aggihuttaṃ paricaranto. Yathābhuccamajānantāti pavattiyo yathābhūtaṃ aparijānantā. Sesamettha heṭṭhā vuttanayattā uttānameva.

    கே²மாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Khemātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi / 3. கே²மாதே²ரீகா³தா² • 3. Khemātherīgāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact