Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi

    ૪. ખેત્તઙ્ગપઞ્હો

    4. Khettaṅgapañho

    . ‘‘ભન્તે નાગસેન, ‘ખેત્તસ્સ તીણિ અઙ્ગાનિ ગહેતબ્બાની’તિ યં વદેસિ, કતમાનિ તાનિ તીણિ અઙ્ગાનિ ગહેતબ્બાની’’તિ? ‘‘યથા, મહારાજ, ખેત્તં માતિકાસમ્પન્નં હોતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન સુચરિતવત્તપ્પટિવત્તમાતિકાસમ્પન્નેન ભવિતબ્બં. ઇદં, મહારાજ, ખેત્તસ્સ પઠમં અઙ્ગં ગહેતબ્બં.

    4. ‘‘Bhante nāgasena, ‘khettassa tīṇi aṅgāni gahetabbānī’ti yaṃ vadesi, katamāni tāni tīṇi aṅgāni gahetabbānī’’ti? ‘‘Yathā, mahārāja, khettaṃ mātikāsampannaṃ hoti, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena sucaritavattappaṭivattamātikāsampannena bhavitabbaṃ. Idaṃ, mahārāja, khettassa paṭhamaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.

    ‘‘પુન ચપરં, મહારાજ, ખેત્તં મરિયાદાસમ્પન્નં હોતિ, તાય ચ મરિયાદાય ઉદકં રક્ખિત્વા ધઞ્ઞં પરિપાચેતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન સીલહિરિમરિયાદાસમ્પન્નેન ભવિતબ્બં, તાય ચ સીલહિરિમરિયાદાય સામઞ્ઞં રક્ખિત્વા ચત્તારિ સામઞ્ઞફલાનિ ગહેતબ્બાનિ. ઇદં, મહારાજ, ખેત્તસ્સ દુતિયં અઙ્ગં ગહેતબ્બં.

    ‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, khettaṃ mariyādāsampannaṃ hoti, tāya ca mariyādāya udakaṃ rakkhitvā dhaññaṃ paripāceti, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena sīlahirimariyādāsampannena bhavitabbaṃ, tāya ca sīlahirimariyādāya sāmaññaṃ rakkhitvā cattāri sāmaññaphalāni gahetabbāni. Idaṃ, mahārāja, khettassa dutiyaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.

    ‘‘પુન ચપરં, મહારાજ, ખેત્તં ઉટ્ઠાનસમ્પન્નં હોતિ, કસ્સકસ્સ હાસજનકં અપ્પમ્પિ બીજં વુત્તં બહુ હોતિ, બહુ વુત્તં બહુતરં હોતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન ઉટ્ઠાનસમ્પન્નેન વિપુલફલદાયિના ભવિતબ્બં, દાયકાનં હાસજનકેન ભવિતબ્બં, યથા અપ્પં દિન્નં બહુ હોતિ, બહુ દિન્નં બહુતરં હોતિ. ઇદં, મહારાજ, ખેત્તસ્સ તતિયં અઙ્ગં ગહેતબ્બં. ભાસિતમ્પેતં, મહારાજ, થેરેન ઉપાલિના વિનયધરેન –

    ‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, khettaṃ uṭṭhānasampannaṃ hoti, kassakassa hāsajanakaṃ appampi bījaṃ vuttaṃ bahu hoti, bahu vuttaṃ bahutaraṃ hoti, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena uṭṭhānasampannena vipulaphaladāyinā bhavitabbaṃ, dāyakānaṃ hāsajanakena bhavitabbaṃ, yathā appaṃ dinnaṃ bahu hoti, bahu dinnaṃ bahutaraṃ hoti. Idaṃ, mahārāja, khettassa tatiyaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ. Bhāsitampetaṃ, mahārāja, therena upālinā vinayadharena –

    ‘‘‘ખેત્તૂપમેન ભવિતબ્બં, ઉટ્ઠાનવિપુલદાયિના;

    ‘‘‘Khettūpamena bhavitabbaṃ, uṭṭhānavipuladāyinā;

    એસ ખેત્તવરો નામ, યો દદાતિ વિપુલં ફલ’’’ન્તિ.

    Esa khettavaro nāma, yo dadāti vipulaṃ phala’’’nti.

    ખેત્તઙ્ગપઞ્હો ચતુત્થો.

    Khettaṅgapañho catuttho.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact