Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૪. ખેત્તસુત્તવણ્ણના

    4. Khettasuttavaṇṇanā

    ૩૪. ચતુત્થે ન મહપ્ફલં હોતીતિ ધઞ્ઞફલેન મહપ્ફલં ન હોતિ. ન મહસ્સાદન્તિ યમ્પિસ્સ ફલં હોતિ, તસ્સ અસ્સાદો ન મહા હોતિ મન્દસ્સાદં ન મધુરં. ન ફાતિસેય્યન્તિ સેય્યાપિસ્સ ન હોતિ વુડ્ઢિ, તસ્સ મહન્તં વીહિથમ્ભસન્નિવેસં ન હોતીતિ અત્થો. ઉન્નામનિન્નામીતિ થલનિન્નવસેન વિસમતલં. તત્થ થલે ઉદકં ન સણ્ઠાતિ, નિન્ને અતિબહુ તિટ્ઠતિ. પાસાણસક્ખરિકન્તિ પત્થરિત્વા ઠિતપિટ્ઠિપાસાણેહિ ચ ખુદ્દકપાસાણેહિ ચ સક્ખરાહિ ચ સમન્નાગતં. ઊસરન્તિ ઉબ્ભિન્નલોણં. ન ચ ગમ્ભીરસિતન્તિ થદ્ધભૂમિતાય ગમ્ભીરાનુગતં, નઙ્ગલમગ્ગં કત્વા કસિતું ન સક્કા હોતિ, ઉત્તાનનઙ્ગલમગ્ગમેવ હોતિ. ન આયસમ્પન્નન્તિ ન ઉદકાગમનસમ્પન્નં. ન અપાયસમ્પન્નન્તિ પચ્છાભાગે ઉદકનિગ્ગમનમગ્ગસમ્પન્નં ન હોતિ. ન માતિકાસમ્પન્નન્તિ ન ખુદ્દકમહન્તીહિ ઉદકમાતિકાહિ સમ્પન્નં હોતિ . ન મરિયાદસમ્પન્નન્તિ ન કેદારમરિયાદાહિ સમ્પન્નં. ન મહપ્ફલન્તિઆદીનિ સબ્બાનિ વિપાકફલવસેનેવ વેદિતબ્બાનિ.

    34. Catutthe na mahapphalaṃ hotīti dhaññaphalena mahapphalaṃ na hoti. Na mahassādanti yampissa phalaṃ hoti, tassa assādo na mahā hoti mandassādaṃ na madhuraṃ. Na phātiseyyanti seyyāpissa na hoti vuḍḍhi, tassa mahantaṃ vīhithambhasannivesaṃ na hotīti attho. Unnāmaninnāmīti thalaninnavasena visamatalaṃ. Tattha thale udakaṃ na saṇṭhāti, ninne atibahu tiṭṭhati. Pāsāṇasakkharikanti pattharitvā ṭhitapiṭṭhipāsāṇehi ca khuddakapāsāṇehi ca sakkharāhi ca samannāgataṃ. Ūsaranti ubbhinnaloṇaṃ. Na ca gambhīrasitanti thaddhabhūmitāya gambhīrānugataṃ, naṅgalamaggaṃ katvā kasituṃ na sakkā hoti, uttānanaṅgalamaggameva hoti. Na āyasampannanti na udakāgamanasampannaṃ. Na apāyasampannanti pacchābhāge udakaniggamanamaggasampannaṃ na hoti. Na mātikāsampannanti na khuddakamahantīhi udakamātikāhi sampannaṃ hoti . Na mariyādasampannanti na kedāramariyādāhi sampannaṃ. Na mahapphalantiādīni sabbāni vipākaphalavaseneva veditabbāni.

    સમ્પન્નેતિ પરિપુણ્ણે સમ્પત્તિયુત્તે. પવુત્તા બીજસમ્પદાતિ સમ્પન્નં બીજં રોપિતં. દેવે સમ્પાદયન્તમ્હીતિ દેવે સમ્મા વસ્સન્તે. અનીતિસમ્પદા હોતીતિ કીટકિમિઆદિપાણકઈતિયા અભાવો એકા સમ્પદા હોતિ. વિરૂળ્હીતિ વડ્ઢિ દુતિયા સમ્પદા હોતિ. વેપુલ્લન્તિ વિપુલભાવો તતિયા સમ્પદા હોતિ. ફલન્તિ પરિપુણ્ણફલં ચતુત્થી સમ્પદા હોતિ. સમ્પન્નસીલેસૂતિ પરિપુણ્ણસીલેસુ. ભોજનસમ્પદાતિ સમ્પન્નં વિવિધભોજનં. સમ્પદાનન્તિ તિવિધં કુસલસમ્પદં. ઉપનેતીતિ સા ભોજનસમ્પદા ઉપનયતિ. કસ્મા? સમ્પન્નઞ્હિસ્સ તં કતં, યસ્માસ્સ તં કતકમ્મં સમ્પન્નં પરિપુણ્ણન્તિ અત્થો. સમ્પન્નત્થૂધાતિ સમ્પન્નો અત્થુ ઇધ. વિજ્જાચરણસમ્પન્નોતિ તીહિ વિજ્જાહિ ચ પઞ્ચદસહિ ચરણધમ્મેહિ ચ સમન્નાગતો. લદ્ધાતિ એવરૂપો પુગ્ગલો ચિત્તસ્સ સમ્પદં અવેકલ્લપરિપુણ્ણભાવં લભિત્વા. કરોતિ કમ્મસમ્પદન્તિ પરિપુણ્ણકમ્મં કરોતિ. લભતિ ચત્થસમ્પદન્તિ અત્થઞ્ચ પરિપુણ્ણં લભતિ. દિટ્ઠિસમ્પદન્તિ વિપસ્સનાદિટ્ઠિં. મગ્ગસમ્પદન્તિ સોતાપત્તિમગ્ગં. યાતિ સમ્પન્નમાનસોતિ પરિપુણ્ણચિત્તો હુત્વા અરહત્તં યાતિ. સા હોતિ સબ્બસમ્પદાતિ સા સબ્બદુક્ખેહિ વિમુત્તિ સબ્બસમ્પદા નામ હોતીતિ.

    Sampanneti paripuṇṇe sampattiyutte. Pavuttā bījasampadāti sampannaṃ bījaṃ ropitaṃ. Devesampādayantamhīti deve sammā vassante. Anītisampadā hotīti kīṭakimiādipāṇakaītiyā abhāvo ekā sampadā hoti. Virūḷhīti vaḍḍhi dutiyā sampadā hoti. Vepullanti vipulabhāvo tatiyā sampadā hoti. Phalanti paripuṇṇaphalaṃ catutthī sampadā hoti. Sampannasīlesūti paripuṇṇasīlesu. Bhojanasampadāti sampannaṃ vividhabhojanaṃ. Sampadānanti tividhaṃ kusalasampadaṃ. Upanetīti sā bhojanasampadā upanayati. Kasmā? Sampannañhissa taṃ kataṃ, yasmāssa taṃ katakammaṃ sampannaṃ paripuṇṇanti attho. Sampannatthūdhāti sampanno atthu idha. Vijjācaraṇasampannoti tīhi vijjāhi ca pañcadasahi caraṇadhammehi ca samannāgato. Laddhāti evarūpo puggalo cittassa sampadaṃ avekallaparipuṇṇabhāvaṃ labhitvā. Karoti kammasampadanti paripuṇṇakammaṃ karoti. Labhati catthasampadanti atthañca paripuṇṇaṃ labhati. Diṭṭhisampadanti vipassanādiṭṭhiṃ. Maggasampadanti sotāpattimaggaṃ. Yāti sampannamānasoti paripuṇṇacitto hutvā arahattaṃ yāti. Sā hoti sabbasampadāti sā sabbadukkhehi vimutti sabbasampadā nāma hotīti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૪. ખેત્તસુત્તં • 4. Khettasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧-૪. પઠમદાનસુત્તાદિવણ્ણના • 1-4. Paṭhamadānasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact