Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેતવત્થુપાળિ • Petavatthupāḷi

    નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    ખુદ્દકનિકાયે

    Khuddakanikāye

    પેતવત્થુપાળિ

    Petavatthupāḷi

    ૧. ઉરગવગ્ગો

    1. Uragavaggo

    ૧. ખેત્તૂપમપેતવત્થુ

    1. Khettūpamapetavatthu

    .

    1.

    ‘‘ખેત્તૂપમા અરહન્તો, દાયકા કસ્સકૂપમા;

    ‘‘Khettūpamā arahanto, dāyakā kassakūpamā;

    બીજૂપમં દેય્યધમ્મં, એત્તો નિબ્બત્તતે ફલં.

    Bījūpamaṃ deyyadhammaṃ, etto nibbattate phalaṃ.

    .

    2.

    ‘‘એતં બીજં કસિ ખેત્તં, પેતાનં દાયકસ્સ ચ;

    ‘‘Etaṃ bījaṃ kasi khettaṃ, petānaṃ dāyakassa ca;

    તં પેતા પરિભુઞ્જન્તિ, દાતા પુઞ્ઞેન વડ્ઢતિ.

    Taṃ petā paribhuñjanti, dātā puññena vaḍḍhati.

    .

    3.

    ‘‘ઇધેવ કુસલં કત્વા, પેતે ચ પટિપૂજિય;

    ‘‘Idheva kusalaṃ katvā, pete ca paṭipūjiya;

    સગ્ગઞ્ચ કમતિ 1 ટ્ઠાનં, કમ્મં કત્વાન ભદ્દક’’ન્તિ.

    Saggañca kamati 2 ṭṭhānaṃ, kammaṃ katvāna bhaddaka’’nti.

    ખેત્તૂપમપેતવત્થુ પઠમં.

    Khettūpamapetavatthu paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ગમતિ (ક॰)
    2. gamati (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા • Petavatthu-aṭṭhakathā / ૧. ખેત્તૂપમપેતવત્થુવણ્ણના • 1. Khettūpamapetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact