Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિભઙ્ગપાળિ • Vibhaṅgapāḷi

    ૧૭. ખુદ્દકવત્થુવિભઙ્ગો

    17. Khuddakavatthuvibhaṅgo

    ૧. એકકમાતિકા

    1. Ekakamātikā

    ૮૩૨. (૧)જાતિમદો (૨)ગોત્તમદો (૩)આરોગ્યમદો (૪)યોબ્બનમદો (૫)જીવિતમદો (૬)લાભમદો (૭)સક્કારમદો (૮) ગરુકારમદો (૯) પુરેક્ખારમદો (૧૦) પરિવારમદો (૧૧) ભોગમદો (૧૨) વણ્ણમદો (૧૩) સુતમદો (૧૪) પટિભાનમદો (૧૫) રત્તઞ્ઞુમદો (૧૬) પિણ્ડપાતિકમદો (૧૭) અનવઞ્ઞાતમદો (૧૮) ઇરિયાપથમદો (૧૯) ઇદ્ધિમદો (૨૦) યસમદો (૨૧) સીલમદો (૨૨) ઝાનમદો (૨૩) સિપ્પમદો (૨૪) આરોહમદો (૨૫) પરિણાહમદો (૨૬) સણ્ઠાનમદો (૨૭) પારિપૂરિમદો (૨૮)મદો (૨૯) પમાદો (૩૦) થમ્ભો (૩૧) સારમ્ભો (૩૨) અત્રિચ્છતા (૩૩)મહિચ્છતા (૩૪) પાપિચ્છતા (૩૫) સિઙ્ગં (૩૬) તિન્તિણં (૩૭) ચાપલ્યં (૩૮)અસભાગવુત્તિ (૩૯) અરતિ (૪૦) તન્દી (૪૧) વિજમ્ભિતા (૪૨) ભત્તસમ્મદો (૪૩) ચેતસો ચ લીનત્તં 1 (૪૪) કુહના (૪૫) લપના (૪૬) નેમિત્તિકતા (૪૭)નિપ્પેસિકતા (૪૮) લાભેન લાભં નિજિગીસનતા 2 (૪૯) સેય્યોહમસ્મીતિ માનો (૫૦) સદિસોહમસ્મીતિ માનો (૫૧) હીનો હમસ્મીતિ માનો (૫૨) સેય્યસ્સ સેય્યોહમસ્મીતિ માનો (૫૩) સેય્યસ્સ સદિસોહમસ્મીતિ માનો (૫૪) સેય્યસ્સ હીનોહમસ્મીતિ માનો (૫૫) સદિસસ્સ સેય્યોહમસ્મીતિ માનો (૫૬) સદિસસ્સ સદિસોહમસ્મીતિ માનો (૫૭) સદિસસ્સ હીનોહમસ્મીતિ માનો (૫૮) હીનસ્સ સેય્યોહમસ્મીતિ માનો (૫૯) હીનસ્સ સદિસોહમસ્મીતિ માનો (૬૦) હીનસ્સ હીનોહમસ્મીતિ માનો (૬૧) માનો (૬૨) અતિમાનો (૬૩) માનાતિમાનો (૬૪) ઓમાનો (૬૫)અધિમાનો (૬૬) અસ્મિમાનો (૬૭) મિચ્છામાનો (૬૮) ઞાતિવિતક્કો (૬૯)જનપદવિતક્કો (૭૦) અમરવિતક્કો (૭૧) પરાનુદ્દયતાપટિસંયુત્તો વિતક્કો (૭૨) લાભસક્કારસિલોકપટિસંયુત્તો વિતક્કો (૭૩) અનવઞ્ઞત્તિપટિસંયુત્તો વિતક્કો

    832. (1)Jātimado (2)gottamado (3)ārogyamado (4)yobbanamado (5)jīvitamado (6)lābhamado (7)sakkāramado (8) garukāramado (9) purekkhāramado (10) parivāramado (11) bhogamado (12) vaṇṇamado (13) sutamado (14) paṭibhānamado (15) rattaññumado (16) piṇḍapātikamado (17) anavaññātamado (18) iriyāpathamado (19) iddhimado (20) yasamado (21) sīlamado (22) jhānamado (23) sippamado (24) ārohamado (25) pariṇāhamado (26) saṇṭhānamado (27) pāripūrimado (28)mado (29) pamādo (30) thambho (31) sārambho (32) atricchatā (33)mahicchatā (34) pāpicchatā (35) siṅgaṃ (36) tintiṇaṃ (37) cāpalyaṃ (38)asabhāgavutti (39) arati (40) tandī (41) vijambhitā (42) bhattasammado (43) cetaso ca līnattaṃ 3 (44) kuhanā (45) lapanā (46) nemittikatā (47)nippesikatā (48) lābhena lābhaṃ nijigīsanatā 4 (49) seyyohamasmīti māno (50) sadisohamasmīti māno (51) hīno hamasmīti māno (52) seyyassa seyyohamasmīti māno (53) seyyassa sadisohamasmīti māno (54) seyyassa hīnohamasmīti māno (55) sadisassa seyyohamasmīti māno (56) sadisassa sadisohamasmīti māno (57) sadisassa hīnohamasmīti māno (58) hīnassa seyyohamasmīti māno (59) hīnassa sadisohamasmīti māno (60) hīnassa hīnohamasmīti māno (61) māno (62) atimāno (63) mānātimāno (64) omāno (65)adhimāno (66) asmimāno (67) micchāmāno (68) ñātivitakko (69)janapadavitakko (70) amaravitakko (71) parānuddayatāpaṭisaṃyutto vitakko (72) lābhasakkārasilokapaṭisaṃyutto vitakko (73) anavaññattipaṭisaṃyutto vitakko

    એકકં.

    Ekakaṃ.

    ૨. દુકમાતિકા

    2. Dukamātikā

    ૮૩૩. (૧) કોધો ચ ઉપનાહો ચ (૨) મક્ખો ચ પળાસો 5 ચ (૩) ઇસ્સા ચ મચ્છરિયઞ્ચ (૪) માયા ચ સાઠેય્યઞ્ચ (૫) અવિજ્જા ચ ભવતણ્હા ચ (૬) ભવદિટ્ઠિ ચ વિભવદિટ્ઠિ ચ (૭) સસ્સતદિટ્ઠિ ચ ઉચ્છેદદિટ્ઠિ ચ (૮) અન્તવાદિટ્ઠિ ચ અનન્તવાદિટ્ઠિ ચ (૯) પુબ્બન્તાનુદિટ્ઠિ ચ અપરન્તાનુદિટ્ઠિ ચ (૧૦) અહિરિકઞ્ચ અનોત્તપ્પઞ્ચ (૧૧) દોવચસ્સતા ચ પાપમિત્તતા ચ (૧૨) અનજ્જવો ચ અમદ્દવો ચ (૧૩) અક્ખન્તિ ચ અસોરચ્ચઞ્ચ (૧૪) અસાખલ્યઞ્ચ અપ્પટિસન્થારો ચ (૧૫)ઇન્દ્રિયેસુ અગુત્તદ્વારતા ચ ભોજને અમત્તઞ્ઞુતા ચ (૧૬) મુટ્ઠસ્સચ્ચઞ્ચ અસમ્પજઞ્ઞઞ્ચ (૧૭) સીલવિપત્તિ ચ દિટ્ઠિવિપત્તિ ચ (૧૮) અજ્ઝત્તસંયોજનઞ્ચ બહિદ્ધાસંયોજનઞ્ચ

    833. (1) Kodho ca upanāho ca (2) makkho ca paḷāso 6 ca (3) issā ca macchariyañca (4) māyā ca sāṭheyyañca (5) avijjā ca bhavataṇhā ca (6) bhavadiṭṭhi ca vibhavadiṭṭhi ca (7) sassatadiṭṭhi ca ucchedadiṭṭhi ca (8) antavādiṭṭhi ca anantavādiṭṭhi ca (9) pubbantānudiṭṭhi ca aparantānudiṭṭhi ca (10) ahirikañca anottappañca (11) dovacassatā ca pāpamittatā ca (12) anajjavo ca amaddavo ca (13) akkhanti ca asoraccañca (14) asākhalyañca appaṭisanthāro ca (15)indriyesu aguttadvāratā ca bhojane amattaññutā ca (16) muṭṭhassaccañca asampajaññañca (17) sīlavipatti ca diṭṭhivipatti ca (18) ajjhattasaṃyojanañca bahiddhāsaṃyojanañca

    દુકં.

    Dukaṃ.

    ૩. તિકમાતિકા

    3. Tikamātikā

    ૮૩૪. (૧) તીણિ અકુસલમૂલાનિ (૨) તયો અકુસલવિતક્કા (૩) તિસ્સો અકુસલસઞ્ઞા (૪) તિસ્સો અકુસલધાતુયો (૫) તીણિ દુચ્ચરિતાનિ (૬) તયો આસવા (૭) તીણિ સંયોજનાનિ (૮) તિસ્સો તણ્હા (૯) અપરાપિ તિસ્સો તણ્હા (૧૦) અપરાપિ તિસ્સો તણ્હા (૧૧) તિસ્સો એસના (૧૨) તિસ્સો વિધા (૧૩) તીણિ ભયાનિ (૧૪)તીણિ તમાનિ (૧૫) તીણિ તિત્થાયતનાનિ (૧૬) તયો કિઞ્ચના (૧૭) તીણિ અઙ્ગણાનિ (૧૮) તીણિ મલાનિ (૧૯) તીણિ વિસમાનિ (૨૦) અપરાનિપિ તીણિ વિસમાનિ (૨૧) તયો અગ્ગી (૨૨) તયો કસાવા (૨૩) અપરેપિ તયો કસાવા (૨૪)અસ્સાદદિટ્ઠિ, અત્તાનુદિટ્ઠિ, મિચ્છાદિટ્ઠિ (૨૫) અરતિ, વિહેસા, અધમ્મચરિયા (૨૬)દોવચસ્સતા, પાપમિત્તતા, નાનત્તસઞ્ઞા (૨૭) ઉદ્ધચ્ચં, કોસજ્જં, પમાદો (૨૮) અસન્તુટ્ઠિતા, અસમ્પજઞ્ઞતા, મહિચ્છતા (૨૯) અહિરિકં, અનોત્તપ્પં, પમાદો (૩૦)અનાદરિયં, દોવચસ્સતા, પાપમિત્તતા (૩૧) અસ્સદ્ધિયં, અવદઞ્ઞુતા, કોસજ્જં (૩૨) ઉદ્ધચ્ચં, અસંવરો, દુસ્સીલ્યં (૩૩) અરિયાનં અદસ્સનકમ્યતા, સદ્ધમ્મં અસોતુકમ્યતા, ઉપારમ્ભચિત્તતા (૩૪) મુટ્ઠસ્સચ્ચં, અસમ્પજઞ્ઞં, ચેતસો વિક્ખેપો (૩૫)અયોનિસો મનસિકારો, કુમ્મગ્ગસેવના, ચેતસો ચ લીનત્તં

    834. (1) Tīṇi akusalamūlāni (2) tayo akusalavitakkā (3) tisso akusalasaññā (4) tisso akusaladhātuyo (5) tīṇi duccaritāni (6) tayo āsavā (7) tīṇi saṃyojanāni (8) tisso taṇhā (9) aparāpi tisso taṇhā (10) aparāpi tisso taṇhā (11) tisso esanā (12) tisso vidhā (13) tīṇi bhayāni (14)tīṇi tamāni (15) tīṇi titthāyatanāni (16) tayo kiñcanā (17) tīṇi aṅgaṇāni (18) tīṇi malāni (19) tīṇi visamāni (20) aparānipi tīṇi visamāni (21) tayo aggī (22) tayo kasāvā (23) aparepi tayo kasāvā (24)assādadiṭṭhi, attānudiṭṭhi, micchādiṭṭhi (25) arati, vihesā, adhammacariyā (26)dovacassatā, pāpamittatā, nānattasaññā (27) uddhaccaṃ, kosajjaṃ, pamādo (28) asantuṭṭhitā, asampajaññatā, mahicchatā (29) ahirikaṃ, anottappaṃ, pamādo (30)anādariyaṃ, dovacassatā, pāpamittatā (31) assaddhiyaṃ, avadaññutā, kosajjaṃ (32) uddhaccaṃ, asaṃvaro, dussīlyaṃ (33) ariyānaṃ adassanakamyatā, saddhammaṃ asotukamyatā, upārambhacittatā (34) muṭṭhassaccaṃ, asampajaññaṃ, cetaso vikkhepo (35)ayoniso manasikāro, kummaggasevanā, cetaso ca līnattaṃ

    તિકં.

    Tikaṃ.

    ૪. ચતુક્કમાતિકા

    4. Catukkamātikā

    ૮૩૫. (૧) ચત્તારો આસવા (૨) ચત્તારો ગન્થા (૩) ચત્તારો ઓઘા (૪) ચત્તારો યોગા (૫) ચત્તારિ ઉપાદાનાનિ (૬) ચત્તારો તણ્હુપ્પાદા (૭) ચત્તારિ અગતિગમનાનિ (૮) ચત્તારો વિપરિયાસા 7 (૯) ચત્તારો અનરિયવોહારા (૧૦) અપરેપિ ચત્તારો અનરિયવોહારા (૧૧) ચત્તારિ દુચ્ચરિતાનિ (૧૨) અપરાનિપિ ચત્તારિ દુચ્ચરિતાનિ (૧૩)ચત્તારિ ભયાનિ (૧૪) અપરાનિપિ ચત્તારિ ભયાનિ (૧૫) ચતસ્સો દિટ્ઠિયો

    835. (1) Cattāro āsavā (2) cattāro ganthā (3) cattāro oghā (4) cattāro yogā (5) cattāri upādānāni (6) cattāro taṇhuppādā (7) cattāri agatigamanāni (8) cattāro vipariyāsā 8 (9) cattāro anariyavohārā (10) aparepi cattāro anariyavohārā (11) cattāri duccaritāni (12) aparānipi cattāri duccaritāni (13)cattāri bhayāni (14) aparānipi cattāri bhayāni (15) catasso diṭṭhiyo

    ચતુક્કં.

    Catukkaṃ.

    ૫. પઞ્ચકમાતિકા

    5. Pañcakamātikā

    ૮૩૬. (૧) પઞ્ચોરમ્ભાગિયાનિ સંયોજનાનિ (૨) પઞ્ચુદ્ધમ્ભાગિયાનિ સંયોજનાનિ (૩) પઞ્ચ મચ્છરિયાનિ (૪) પઞ્ચ સઙ્ગા (૫) પઞ્ચ સલ્લા (૬) પઞ્ચ ચેતોખિલા (૭)પઞ્ચ ચેતસોવિનિબન્ધા 9 (૮) પઞ્ચ નીવરણાનિ (૯) પઞ્ચ કમ્માનિ આનન્તરિકાનિ (૧૦) પઞ્ચ દિટ્ઠિયો (૧૧) પઞ્ચ વેરા (૧૨) પઞ્ચ બ્યસના (૧૩) પઞ્ચ અક્ખન્તિયા આદીનવા (૧૪) પઞ્ચ ભયાનિ (૧૫) પઞ્ચ દિટ્ઠધમ્મનિબ્બાનવાદા

    836. (1) Pañcorambhāgiyāni saṃyojanāni (2) pañcuddhambhāgiyāni saṃyojanāni (3) pañca macchariyāni (4) pañca saṅgā (5) pañca sallā (6) pañca cetokhilā (7)pañca cetasovinibandhā 10 (8) pañca nīvaraṇāni (9) pañca kammāni ānantarikāni (10) pañca diṭṭhiyo (11) pañca verā (12) pañca byasanā (13) pañca akkhantiyā ādīnavā (14) pañca bhayāni (15) pañca diṭṭhadhammanibbānavādā

    પઞ્ચકં.

    Pañcakaṃ.

    ૬. છક્કમાતિકા

    6. Chakkamātikā

    ૮૩૭. (૧) છ વિવાદમૂલાનિ (૨) છ છન્દરાગા (૩) છ વિરોધવત્થૂનિ (૪) છ તણ્હાકાયા (૫) છ અગારવા (૬) છ પરિહાનિયા ધમ્મા (૭) અપરેપિ છ પરિહાનિયા ધમ્મા (૮) છ સોમનસ્સુપવિચારા (૯) છ દોમનસ્સુપવિચારા (૧૦) છ ઉપેક્ખુપવિચારા (૧૧) છ ગેહસિતાનિ સોમનસ્સાનિ (૧૨) છ ગેહસિતાનિ દોમનસ્સાનિ (૧૩) છ ગેહસિતા ઉપેક્ખા (૧૪) છ દિટ્ઠિયો

    837. (1) Cha vivādamūlāni (2) cha chandarāgā (3) cha virodhavatthūni (4) cha taṇhākāyā (5) cha agāravā (6) cha parihāniyā dhammā (7) aparepi cha parihāniyā dhammā (8) cha somanassupavicārā (9) cha domanassupavicārā (10) cha upekkhupavicārā (11) cha gehasitāni somanassāni (12) cha gehasitāni domanassāni (13) cha gehasitā upekkhā (14) cha diṭṭhiyo

    છક્કં.

    Chakkaṃ.

    ૭. સત્તકમાતિકા

    7. Sattakamātikā

    ૮૩૮. (૧) સત્ત અનુસયા (૨) સત્ત સંયોજનાનિ (૩) સત્ત પરિયુટ્ઠાનાનિ (૪)સત્ત અસદ્ધમ્મા (૫) સત્ત દુચ્ચરિતાનિ (૬) સત્ત માના (૭) સત્ત દિટ્ઠિયો

    838. (1) Satta anusayā (2) satta saṃyojanāni (3) satta pariyuṭṭhānāni (4)satta asaddhammā (5) satta duccaritāni (6) satta mānā (7) satta diṭṭhiyo

    સત્તકં.

    Sattakaṃ.

    ૮. અટ્ઠકમાતિકા

    8. Aṭṭhakamātikā

    ૮૩૯. (૧) અટ્ઠ કિલેસવત્થૂનિ (૨) અટ્ઠ કુસીતવત્થૂનિ (૩) અટ્ઠસુ લોકધમ્મેસુ ચિત્તસ્સ પટિઘાતો (૪) અટ્ઠ અનરિયવોહારા (૫) અટ્ઠ મિચ્છત્તા (૬) અટ્ઠ પુરિસદોસા (૭) અટ્ઠ અસઞ્ઞિવાદા (૮) અટ્ઠ નેવસઞ્ઞિનાસઞ્ઞિવાદા

    839. (1) Aṭṭha kilesavatthūni (2) aṭṭha kusītavatthūni (3) aṭṭhasu lokadhammesu cittassa paṭighāto (4) aṭṭha anariyavohārā (5) aṭṭha micchattā (6) aṭṭha purisadosā (7) aṭṭha asaññivādā (8) aṭṭha nevasaññināsaññivādā

    અટ્ઠકં.

    Aṭṭhakaṃ.

    ૯. નવકમાતિકા

    9. Navakamātikā

    ૮૪૦. (૧) નવ આઘાતવત્થૂનિ (૨) નવ પુરિસમલાનિ (૩) નવવિધા માના (૪)નવ તણ્હામૂલકા ધમ્મા (૫) નવ ઇઞ્જિતાનિ (૬) નવ મઞ્ઞિતાનિ (૭) નવ ફન્દિતાનિ (૮) નવ પપઞ્ચિતાનિ (૯) નવ સઙ્ખતાનિ

    840. (1) Nava āghātavatthūni (2) nava purisamalāni (3) navavidhā mānā (4)nava taṇhāmūlakā dhammā (5) nava iñjitāni (6) nava maññitāni (7) nava phanditāni (8) nava papañcitāni (9) nava saṅkhatāni

    નવકં.

    Navakaṃ.

    ૧૦. દસકમાતિકા

    10. Dasakamātikā

    ૮૪૧. (૧) દસ કિલેસવત્થૂનિ (૨) દસ આઘાતવત્થૂનિ (૩) દસ અકુસલકમ્મપથા (૪) દસ સંયોજનાનિ (૫) દસ મિચ્છત્તા (૬) દસવત્થુકા મિચ્છાદિટ્ઠિ (૭) દસવત્થુકા અન્તગ્ગાહિકા દિટ્ઠિ

    841. (1) Dasa kilesavatthūni (2) dasa āghātavatthūni (3) dasa akusalakammapathā (4) dasa saṃyojanāni (5) dasa micchattā (6) dasavatthukā micchādiṭṭhi (7) dasavatthukā antaggāhikā diṭṭhi

    દસકં.

    Dasakaṃ.

    ૮૪૨. અટ્ઠારસ તણ્હાવિચરિતાનિ અજ્ઝત્તિકસ્સ ઉપાદાય, અટ્ઠારસ તણ્હાવિચરિતાનિ બાહિરસ્સ ઉપાદાય, તદેકજ્ઝં અભિસઞ્ઞૂહિત્વા અભિસઙ્ખિપિત્વા છત્તિંસ તણ્હાવિચરિતાનિ હોન્તિ. ઇતિ અતીતાનિ છત્તિંસ તણ્હાવિચરિતાનિ, અનાગતાનિ છત્તિંસ તણ્હાવિચરિતાનિ, પચ્ચુપ્પન્નાનિ છત્તિંસ તણ્હાવિચરિતાનિ, તદેકજ્ઝં અભિસઞ્ઞૂહિત્વા અભિસઙ્ખિપિત્વા અટ્ઠ તણ્હાવિચરિતસતં હોતિ. યાનિ ચ દ્વાસટ્ઠિ દિટ્ઠિગતાનિ બ્રહ્મજાલે વેય્યાકરણે વુત્તાનિ ભગવતા.

    842. Aṭṭhārasa taṇhāvicaritāni ajjhattikassa upādāya, aṭṭhārasa taṇhāvicaritāni bāhirassa upādāya, tadekajjhaṃ abhisaññūhitvā abhisaṅkhipitvā chattiṃsa taṇhāvicaritāni honti. Iti atītāni chattiṃsa taṇhāvicaritāni, anāgatāni chattiṃsa taṇhāvicaritāni, paccuppannāni chattiṃsa taṇhāvicaritāni, tadekajjhaṃ abhisaññūhitvā abhisaṅkhipitvā aṭṭha taṇhāvicaritasataṃ hoti. Yāni ca dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni brahmajāle veyyākaraṇe vuttāni bhagavatā.

    માતિકા.

    Mātikā.

    ૧. એકકનિદ્દેસો

    1. Ekakaniddeso

    (૧) જાતિમદો

    (1) Jātimado

    ૮૪૩. તત્થ કતમો જાતિમદો? જાતિં પટિચ્ચ મદો મજ્જના મજ્જિતત્તં માનો મઞ્ઞના મઞ્ઞિતત્તં ઉન્નતિ ઉન્નામો 11 ધજો સમ્પગ્ગાહો કેતુકમ્યતા ચિત્તસ્સ – અયં વુચ્ચતિ ‘‘જાતિમદો’’.

    843. Tattha katamo jātimado? Jātiṃ paṭicca mado majjanā majjitattaṃ māno maññanā maññitattaṃ unnati unnāmo 12 dhajo sampaggāho ketukamyatā cittassa – ayaṃ vuccati ‘‘jātimado’’.

    (૨-૨૭) ગોત્તમદાદી

    (2-27) Gottamadādī

    ૮૪૪. તત્થ કતમો ગોત્તમદો? ગોત્તં પટિચ્ચ…પે॰… આરોગ્યં પટિચ્ચ…પે॰… યોબ્બનં પટિચ્ચ…પે॰… જીવિતં પટિચ્ચ…પે॰… લાભં પટિચ્ચ…પે॰… સક્કારં પટિચ્ચ…પે॰… ગરુકારં પટિચ્ચ…પે॰… પુરેક્ખારં પટિચ્ચ…પે॰… પરિવારં પટિચ્ચ…પે॰… ભોગં પટિચ્ચ…પે॰… વણ્ણં પટિચ્ચ…પે॰… સુતં પટિચ્ચ…પે॰… પટિભાનં પટિચ્ચ…પે॰… રત્તઞ્ઞુતં પટિચ્ચ…પે॰… પિણ્ડપાતિકત્તં પટિચ્ચ…પે॰… અનવઞ્ઞાતં પટિચ્ચ…પે॰… ઇરિયાપથં પટિચ્ચ…પે॰… ઇદ્ધિં પટિચ્ચ…પે॰… યસં પટિચ્ચ…પે॰… સીલં પટિચ્ચ…પે॰… ઝાનં પટિચ્ચ…પે॰… સિપ્પં પટિચ્ચ…પે॰… આરોહં પટિચ્ચ…પે॰… પરિણાહં પટિચ્ચ…પે॰… સણ્ઠાનં પટિચ્ચ…પે॰… પારિપૂરિં પટિચ્ચ મદો મજ્જના મજ્જિતત્તં માનો મઞ્ઞના મઞ્ઞિતત્તં ઉન્નતિ ઉન્નામો ધજો સમ્પગ્ગાહો કેતુકમ્યતા ચિત્તસ્સ – અયં વુચ્ચતિ ‘‘પારિપૂરિમદો’’.

    844. Tattha katamo gottamado? Gottaṃ paṭicca…pe… ārogyaṃ paṭicca…pe… yobbanaṃ paṭicca…pe… jīvitaṃ paṭicca…pe… lābhaṃ paṭicca…pe… sakkāraṃ paṭicca…pe… garukāraṃ paṭicca…pe… purekkhāraṃ paṭicca…pe… parivāraṃ paṭicca…pe… bhogaṃ paṭicca…pe… vaṇṇaṃ paṭicca…pe… sutaṃ paṭicca…pe… paṭibhānaṃ paṭicca…pe… rattaññutaṃ paṭicca…pe… piṇḍapātikattaṃ paṭicca…pe… anavaññātaṃ paṭicca…pe… iriyāpathaṃ paṭicca…pe… iddhiṃ paṭicca…pe… yasaṃ paṭicca…pe… sīlaṃ paṭicca…pe… jhānaṃ paṭicca…pe… sippaṃ paṭicca…pe… ārohaṃ paṭicca…pe… pariṇāhaṃ paṭicca…pe… saṇṭhānaṃ paṭicca…pe… pāripūriṃ paṭicca mado majjanā majjitattaṃ māno maññanā maññitattaṃ unnati unnāmo dhajo sampaggāho ketukamyatā cittassa – ayaṃ vuccati ‘‘pāripūrimado’’.

    (૨૮) મદો

    (28) Mado

    ૮૪૫. તત્થ કતમો મદો? યો મદો મજ્જના મજ્જિતત્તં માનો મઞ્ઞના મઞ્ઞિતત્તં ઉન્નતિ ઉન્નામો ધજો સમ્પગ્ગાહો કેતુકમ્યતા ચિત્તસ્સ – અયં વુચ્ચતિ ‘‘મદો’’.

    845. Tattha katamo mado? Yo mado majjanā majjitattaṃ māno maññanā maññitattaṃ unnati unnāmo dhajo sampaggāho ketukamyatā cittassa – ayaṃ vuccati ‘‘mado’’.

    (૨૯) પમાદો

    (29) Pamādo

    ૮૪૬. તત્થ કતમો પમાદો? કાયદુચ્ચરિતે વા વચીદુચ્ચરિતે વા મનોદુચ્ચરિતે વા પઞ્ચસુ વા કામગુણેસુ ચિત્તસ્સ વોસ્સગ્ગો વોસ્સગ્ગાનુપ્પદાનં કુસલાનં વા ધમ્માનં ભાવનાય અસક્કચ્ચકિરિયતા અસાતચ્ચકિરિયતા અનટ્ઠિતકિરિયતા ઓલીનવુત્તિતા નિક્ખિત્તછન્દતા નિક્ખિત્તધુરતા અનાસેવના અભાવના અબહુલીકમ્મં અનધિટ્ઠાનં અનનુયોગો પમાદો, યો એવરૂપો પમાદો પમજ્જના પમજ્જિતત્તં – અયં વુચ્ચતિ ‘‘પમાદો’’.

    846. Tattha katamo pamādo? Kāyaduccarite vā vacīduccarite vā manoduccarite vā pañcasu vā kāmaguṇesu cittassa vossaggo vossaggānuppadānaṃ kusalānaṃ vā dhammānaṃ bhāvanāya asakkaccakiriyatā asātaccakiriyatā anaṭṭhitakiriyatā olīnavuttitā nikkhittachandatā nikkhittadhuratā anāsevanā abhāvanā abahulīkammaṃ anadhiṭṭhānaṃ ananuyogo pamādo, yo evarūpo pamādo pamajjanā pamajjitattaṃ – ayaṃ vuccati ‘‘pamādo’’.

    (૩૦) થમ્ભો

    (30) Thambho

    ૮૪૭. તત્થ કતમો થમ્ભો? યો થમ્ભો થમ્ભના થમ્ભિતત્તં કક્ખળિયં ફારુસિયં ઉજુચિત્તતા અમુદુતા – અયં વુચ્ચતિ ‘‘થમ્ભો’’.

    847. Tattha katamo thambho? Yo thambho thambhanā thambhitattaṃ kakkhaḷiyaṃ phārusiyaṃ ujucittatā amudutā – ayaṃ vuccati ‘‘thambho’’.

    (૩૧) સારમ્ભો

    (31) Sārambho

    ૮૪૮. તત્થ કતમો સારમ્ભો? યો સારમ્ભો પટિસારમ્ભો સારમ્ભના પટિસારમ્ભના પટિસારમ્ભિતત્તં – અયં વુચ્ચતિ ‘‘સારમ્ભો’’.

    848. Tattha katamo sārambho? Yo sārambho paṭisārambho sārambhanā paṭisārambhanā paṭisārambhitattaṃ – ayaṃ vuccati ‘‘sārambho’’.

    (૩૨) અત્રિચ્છતા

    (32) Atricchatā

    ૮૪૯. તત્થ કતમા અત્રિચ્છતા? ઇતરીતરચીવરપિણ્ડપાતસેનાસનગિલાનપ્પચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારેહિ પઞ્ચહિ વા કામગુણેહિ અસન્તુટ્ઠસ્સ ભિય્યોકમ્યતા , યા એવરૂપા ઇચ્છા ઇચ્છાગતા અત્રિચ્છતા રાગો સારાગો ચિત્તસ્સ સારાગો – અયં વુચ્ચતિ ‘‘અત્રિચ્છતા’’.

    849. Tattha katamā atricchatā? Itarītaracīvarapiṇḍapātasenāsanagilānappaccayabhesajjaparikkhārehi pañcahi vā kāmaguṇehi asantuṭṭhassa bhiyyokamyatā , yā evarūpā icchā icchāgatā atricchatā rāgo sārāgo cittassa sārāgo – ayaṃ vuccati ‘‘atricchatā’’.

    (૩૩) મહિચ્છતા

    (33) Mahicchatā

    ૮૫૦. તત્થ કતમા મહિચ્છતા? ઇતરીતરચીવરપિણ્ડપાતસેનાસનગિલાનપ્પચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારેહિ પઞ્ચહિ વા કામગુણેહિ અસન્તુટ્ઠસ્સ ભિય્યોકમ્યતા, યા એવરૂપા ઇચ્છા ઇચ્છાગતા મહિચ્છતા રાગો સારાગો ચિત્તસ્સ સારાગો – અયં વુચ્ચતિ ‘‘મહિચ્છતા’’.

    850. Tattha katamā mahicchatā? Itarītaracīvarapiṇḍapātasenāsanagilānappaccayabhesajjaparikkhārehi pañcahi vā kāmaguṇehi asantuṭṭhassa bhiyyokamyatā, yā evarūpā icchā icchāgatā mahicchatā rāgo sārāgo cittassa sārāgo – ayaṃ vuccati ‘‘mahicchatā’’.

    (૩૪) પાપિચ્છતા

    (34) Pāpicchatā

    ૮૫૧. તત્થ કતમા પાપિચ્છતા? ઇધેકચ્ચો અસ્સદ્ધો સમાનો ‘‘સદ્ધોતિ મં જનો જાનાતૂ’’તિ ઇચ્છતિ, દુસ્સીલો સમાનો ‘‘સીલવાતિ મં જનો જાનાતૂ’’તિ ઇચ્છતિ, અપ્પસ્સુતો સમાનો ‘‘બહુસ્સુતોતિ મં જનો જાનાતૂ’’તિ ઇચ્છતિ, સઙ્ગણિકારામો સમાનો ‘‘પવિવિત્તોતિ મં જનો જાનાતૂ’’તિ ઇચ્છતિ, કુસીતો સમાનો ‘‘આરદ્ધવીરિયોતિ મં જનો જાનાતૂ’’તિ ઇચ્છતિ, મુટ્ઠસ્સતી સમાનો ‘‘ઉપટ્ઠિતસ્સતીતિ મં જનો જાનાતૂ’’તિ ઇચ્છતિ, અસમાહિતો સમાનો ‘‘સમાહિતોતિ મં જનો જાનાતૂ’’તિ ઇચ્છતિ, દુપ્પઞ્ઞો સમાનો ‘‘પઞ્ઞવાતિ મં જનો જાનાતૂ’’તિ ઇચ્છતિ, અખીણાસવો સમાનો ‘‘ખીણાસવોતિ મં જનો જાનાતૂ’’તિ ઇચ્છતિ – યા એવરૂપા ઇચ્છા ઇચ્છાગતા પાપિચ્છતા રાગો સારાગો ચિત્તસ્સ સારાગો – અયં વુચ્ચતિ ‘‘પાપિચ્છતા’’.

    851. Tattha katamā pāpicchatā? Idhekacco assaddho samāno ‘‘saddhoti maṃ jano jānātū’’ti icchati, dussīlo samāno ‘‘sīlavāti maṃ jano jānātū’’ti icchati, appassuto samāno ‘‘bahussutoti maṃ jano jānātū’’ti icchati, saṅgaṇikārāmo samāno ‘‘pavivittoti maṃ jano jānātū’’ti icchati, kusīto samāno ‘‘āraddhavīriyoti maṃ jano jānātū’’ti icchati, muṭṭhassatī samāno ‘‘upaṭṭhitassatīti maṃ jano jānātū’’ti icchati, asamāhito samāno ‘‘samāhitoti maṃ jano jānātū’’ti icchati, duppañño samāno ‘‘paññavāti maṃ jano jānātū’’ti icchati, akhīṇāsavo samāno ‘‘khīṇāsavoti maṃ jano jānātū’’ti icchati – yā evarūpā icchā icchāgatā pāpicchatā rāgo sārāgo cittassa sārāgo – ayaṃ vuccati ‘‘pāpicchatā’’.

    (૩૫) સિઙ્ગં

    (35) Siṅgaṃ

    ૮૫૨. તત્થ કતમં સિઙ્ગં? યં સિઙ્ગં સિઙ્ગારતા ચાતુરતા ચાતુરિયં પરિક્ખત્તતા પારિક્ખત્તિયં – ઇદં વુચ્ચતિ ‘‘સિઙ્ગં’’.

    852. Tattha katamaṃ siṅgaṃ? Yaṃ siṅgaṃ siṅgāratā cāturatā cāturiyaṃ parikkhattatā pārikkhattiyaṃ – idaṃ vuccati ‘‘siṅgaṃ’’.

    (૩૬) તિન્તિણં

    (36) Tintiṇaṃ

    ૮૫૩. તત્થ કતમં તિન્તિણં? યં તિન્તિણં તિન્તિણાયના તિન્તિણાયિતત્તં લોલુપ્પં લોલુપ્પાયના લોલુપ્પાયિતત્તં પુચ્છઞ્જિકતા સાધુકમ્યતા – ઇદં વુચ્ચતિ ‘‘તિન્તિણં’’.

    853. Tattha katamaṃ tintiṇaṃ? Yaṃ tintiṇaṃ tintiṇāyanā tintiṇāyitattaṃ loluppaṃ loluppāyanā loluppāyitattaṃ pucchañjikatā sādhukamyatā – idaṃ vuccati ‘‘tintiṇaṃ’’.

    (૩૭) ચાપલ્યં

    (37) Cāpalyaṃ

    ૮૫૪. તત્થ કતમં ચાપલ્યં? ચીવરમણ્ડના પત્તમણ્ડના સેનાસનમણ્ડના ઇમસ્સ વા પૂતિકાયસ્સ બાહિરાનં વા પરિક્ખારાનં મણ્ડના વિભૂસના કેળના પરિકેળના ગિદ્ધિકતા ગિદ્ધિકત્તં ચપલતા ચાપલ્યં – ઇદં વુચ્ચતિ ‘‘ચાપલ્યં’’.

    854. Tattha katamaṃ cāpalyaṃ? Cīvaramaṇḍanā pattamaṇḍanā senāsanamaṇḍanā imassa vā pūtikāyassa bāhirānaṃ vā parikkhārānaṃ maṇḍanā vibhūsanā keḷanā parikeḷanā giddhikatā giddhikattaṃ capalatā cāpalyaṃ – idaṃ vuccati ‘‘cāpalyaṃ’’.

    (૩૮) અસભાગવુત્તિ

    (38) Asabhāgavutti

    ૮૫૫. તત્થ કતમં અસભાગવુત્તિ? માતરિ વા પિતરિ વા જેટ્ઠે વા ભાતરિ વા આચરિયેસુ વા ઉપજ્ઝાયે વા બુદ્ધે વા સાવકેસુ વા અઞ્ઞતરઞ્ઞતરેસુ ગરુટ્ઠાનિયેસુ વિપ્પટિકૂલગ્ગાહિતા વિપચ્ચનીકસાતતા અનાદરિયં અનાદરિયતા અગારવતા અપ્પતિસ્સવતા – અયં વુચ્ચતિ ‘‘અસભાગવુત્તિ’’.

    855. Tattha katamaṃ asabhāgavutti? Mātari vā pitari vā jeṭṭhe vā bhātari vā ācariyesu vā upajjhāye vā buddhe vā sāvakesu vā aññataraññataresu garuṭṭhāniyesu vippaṭikūlaggāhitā vipaccanīkasātatā anādariyaṃ anādariyatā agāravatā appatissavatā – ayaṃ vuccati ‘‘asabhāgavutti’’.

    (૩૯) અરતિ

    (39) Arati

    ૮૫૬. તત્થ કતમા અરતિ? પન્તેસુ વા સેનાસનેસુ અઞ્ઞતરઞ્ઞતરેસુ વા અધિકુસલેસુ ધમ્મેસુ અરતિ અરતિતા અનભિરતિ અનભિરમણા ઉક્કણ્ઠિતા પરિતસ્સિતા – અયં વુચ્ચતિ ‘‘અરતિ’’.

    856. Tattha katamā arati? Pantesu vā senāsanesu aññataraññataresu vā adhikusalesu dhammesu arati aratitā anabhirati anabhiramaṇā ukkaṇṭhitā paritassitā – ayaṃ vuccati ‘‘arati’’.

    (૪૦) તન્દી

    (40) Tandī

    ૮૫૭. તત્થ કતમા તન્દી? યા તન્દી તન્દિયના તન્દિમનકતા આલસ્યં આલસ્યાયના આલસ્યાયિતત્તં – અયં વુચ્ચતિ ‘‘તન્દી’’.

    857. Tattha katamā tandī? Yā tandī tandiyanā tandimanakatā ālasyaṃ ālasyāyanā ālasyāyitattaṃ – ayaṃ vuccati ‘‘tandī’’.

    (૪૧) વિજમ્ભિતા

    (41) Vijambhitā

    ૮૫૮. તત્થ કતમા વિજમ્ભિતા? યા કાયસ્સ જમ્ભના વિજમ્ભના આનમના વિનમના સન્નમના પણમના બ્યાધિયકં – અયં વુચ્ચતિ ‘‘વિજમ્ભિતા’’.

    858. Tattha katamā vijambhitā? Yā kāyassa jambhanā vijambhanā ānamanā vinamanā sannamanā paṇamanā byādhiyakaṃ – ayaṃ vuccati ‘‘vijambhitā’’.

    (૪૨) ભત્તસમ્મદો

    (42) Bhattasammado

    ૮૫૯. તત્થ કતમો ભત્તસમ્મદો? યા ભુત્તાવિસ્સ ભત્તમુચ્છા ભત્તકિલમથો ભત્તપરિળાહો કાયદુટ્ઠુલ્લં – અયં વુચ્ચતિ ‘‘ભત્તસમ્મદો’’.

    859. Tattha katamo bhattasammado? Yā bhuttāvissa bhattamucchā bhattakilamatho bhattapariḷāho kāyaduṭṭhullaṃ – ayaṃ vuccati ‘‘bhattasammado’’.

    (૪૩) ચેતસો ચ લીનત્તં

    (43) Cetaso ca līnattaṃ

    ૮૬૦. તત્થ કતમં ચેતસો ચ લીનત્તં? યા ચિત્તસ્સ અકલ્યતા અકમ્મઞ્ઞતા ઓલીયના સલ્લીયના લીનં લીયના લીયિતત્તં થિનં થીયના થીયિતત્તં ચિત્તસ્સ – ઇદં વુચ્ચતિ ‘‘ચેતસો ચ લીનત્તં’’.

    860. Tattha katamaṃ cetaso ca līnattaṃ? Yā cittassa akalyatā akammaññatā olīyanā sallīyanā līnaṃ līyanā līyitattaṃ thinaṃ thīyanā thīyitattaṃ cittassa – idaṃ vuccati ‘‘cetaso ca līnattaṃ’’.

    (૪૪) કુહના

    (44) Kuhanā

    ૮૬૧. તત્થ કતમા કુહના? લાભસક્કારસિલોકસન્નિસ્સિતસ્સ પાપિચ્છસ્સ ઇચ્છાપકતસ્સ પચ્ચયપટિસેવનસઙ્ખાતેન 13 વા સામન્તજપ્પિતેન વા ઇરિયાપથસ્સ વા અઠપના 14 ઠપના સણ્ઠપના ભાકુટિતા ભાકુટિયં કુહના કુહાયના કુહિતત્તં – અયં વુચ્ચતિ ‘‘કુહના’’.

    861. Tattha katamā kuhanā? Lābhasakkārasilokasannissitassa pāpicchassa icchāpakatassa paccayapaṭisevanasaṅkhātena 15 vā sāmantajappitena vā iriyāpathassa vā aṭhapanā 16 ṭhapanā saṇṭhapanā bhākuṭitā bhākuṭiyaṃ kuhanā kuhāyanā kuhitattaṃ – ayaṃ vuccati ‘‘kuhanā’’.

    (૪૫) લપના

    (45) Lapanā

    ૮૬૨. તત્થ કતમા લપના? લાભસક્કારસિલોકસન્નિસ્સિતસ્સ પાપિચ્છસ્સ ઇચ્છાપકતસ્સ યા પરેસં આલપના લપના સલ્લપના ઉલ્લપના સમુલ્લપના ઉન્નહના સમુન્નહના ઉક્કાચના સમુક્કાચના અનુપ્પિયભાણિતા ચાટુકમ્યતા મુગ્ગસૂપ્યતા પારિભટયતા – અયં વુચ્ચતિ ‘‘લપના’’.

    862. Tattha katamā lapanā? Lābhasakkārasilokasannissitassa pāpicchassa icchāpakatassa yā paresaṃ ālapanā lapanā sallapanā ullapanā samullapanā unnahanā samunnahanā ukkācanā samukkācanā anuppiyabhāṇitā cāṭukamyatā muggasūpyatā pāribhaṭayatā – ayaṃ vuccati ‘‘lapanā’’.

    (૪૬) નેમિત્તિકતા

    (46) Nemittikatā

    ૮૬૩. તત્થ કતમા નેમિત્તિકતા? લાભસક્કારસિલોકસન્નિસ્સિતસ્સ પાપિચ્છસ્સ ઇચ્છાપકતસ્સ યં પરેસં નિમિત્તં નિમિત્તકમ્મં ઓભાસો ઓભાસકમ્મં સામન્તજપ્પા પરિકથા – અયં વુચ્ચતિ ‘‘નેમિત્તિકતા’’.

    863. Tattha katamā nemittikatā? Lābhasakkārasilokasannissitassa pāpicchassa icchāpakatassa yaṃ paresaṃ nimittaṃ nimittakammaṃ obhāso obhāsakammaṃ sāmantajappā parikathā – ayaṃ vuccati ‘‘nemittikatā’’.

    (૪૭) નિપ્પેસિકતા

    (47) Nippesikatā

    ૮૬૪. તત્થ કતમા નિપ્પેસિકતા? લાભસક્કારસિલોકસન્નિસ્સિતસ્સ પાપિચ્છસ્સ ઇચ્છાપકતસ્સ યા પરેસં અક્કોસના વમ્ભના ગરહણા ઉક્ખેપના સમુક્ખેપના ખિપના સઙ્ખિપના પાપના સમ્પાપના અવણ્ણહારિકા પરપિટ્ઠિમંસિકતા – અયં વુચ્ચતિ ‘‘નિપ્પેસિકતા’’.

    864. Tattha katamā nippesikatā? Lābhasakkārasilokasannissitassa pāpicchassa icchāpakatassa yā paresaṃ akkosanā vambhanā garahaṇā ukkhepanā samukkhepanā khipanā saṅkhipanā pāpanā sampāpanā avaṇṇahārikā parapiṭṭhimaṃsikatā – ayaṃ vuccati ‘‘nippesikatā’’.

    (૪૮) લાભેન લાભં નિજિગીસનતા

    (48) Lābhena lābhaṃ nijigīsanatā

    ૮૬૫. તત્થ કતમા લાભેન લાભં નિજિગીસનતા? લાભસક્કારસિલોકસન્નિસ્સિતો પાપિચ્છો ઇચ્છાપકતો ઇતો લદ્ધં આમિસં અમુત્ર હરતિ અમુત્ર વા લદ્ધં આમિસં ઇધ આહરતિ, યા એવરૂપા આમિસસ્સ એટ્ઠિ ગવેટ્ઠિ પરિયેટ્ઠિ એસના ગવેસના પરિયેસના – અયં વુચ્ચતિ ‘‘લાભેન લાભં નિજિગીસનતા’’.

    865. Tattha katamā lābhena lābhaṃ nijigīsanatā? Lābhasakkārasilokasannissito pāpiccho icchāpakato ito laddhaṃ āmisaṃ amutra harati amutra vā laddhaṃ āmisaṃ idha āharati, yā evarūpā āmisassa eṭṭhi gaveṭṭhi pariyeṭṭhi esanā gavesanā pariyesanā – ayaṃ vuccati ‘‘lābhena lābhaṃ nijigīsanatā’’.

    (૪૯) સેય્યોહમસ્મીતિ માનો

    (49) Seyyohamasmīti māno

    ૮૬૬. તત્થ કતમો સેય્યોહમસ્મીતિ માનો? ઇધેકચ્ચો જાતિયા વા ગોત્તેન વા કોલપુત્તિયેન વા વણ્ણપોક્ખરતાય વા ધનેન વા અજ્ઝેનેન વા કમ્માયતનેન વા સિપ્પાયતનેન વા વિજ્જાટ્ઠાનેન 17 વા સુતેન વા પટિભાનેન વા અઞ્ઞતરઞ્ઞતરેન વત્થુના માનં જપ્પેતિ, યો એવરૂપો માનો મઞ્ઞના મઞ્ઞિતત્તં ઉન્નતિ ઉન્નામો ધજો સમ્પગ્ગાહો કેતુકમ્યતા ચિત્તસ્સ – અયં વુચ્ચતિ ‘‘સેય્યોહમસ્મીતિ માનો’’.

    866. Tattha katamo seyyohamasmīti māno? Idhekacco jātiyā vā gottena vā kolaputtiyena vā vaṇṇapokkharatāya vā dhanena vā ajjhenena vā kammāyatanena vā sippāyatanena vā vijjāṭṭhānena 18 vā sutena vā paṭibhānena vā aññataraññatarena vatthunā mānaṃ jappeti, yo evarūpo māno maññanā maññitattaṃ unnati unnāmo dhajo sampaggāho ketukamyatā cittassa – ayaṃ vuccati ‘‘seyyohamasmīti māno’’.

    (૫૦) સદિસોહમસ્મીતિ માનો

    (50) Sadisohamasmīti māno

    ૮૬૭. તત્થ કતમો સદિસોહમસ્મીતિ માનો? ઇધેકચ્ચો જાતિયા વા ગોત્તેન વા કોલપુત્તિયેન વા વણ્ણપોક્ખરતાય વા ધનેન વા અજ્ઝેનેન વા કમ્માયતનેન વા સિપ્પાયતનેન વા વિજ્જાટ્ઠાનેન વા સુતેન વા પટિભાનેન વા અઞ્ઞતરઞ્ઞતરેન વત્થુના માનં જપ્પેતિ, યો એવરૂપો માનો મઞ્ઞના મઞ્ઞિતત્તં ઉન્નતિ ઉન્નામો ધજો સમ્પગ્ગાહો કેતુકમ્યતા ચિત્તસ્સ – અયં વુચ્ચતિ ‘‘સદિસોહમસ્મીતિ માનો’’.

    867. Tattha katamo sadisohamasmīti māno? Idhekacco jātiyā vā gottena vā kolaputtiyena vā vaṇṇapokkharatāya vā dhanena vā ajjhenena vā kammāyatanena vā sippāyatanena vā vijjāṭṭhānena vā sutena vā paṭibhānena vā aññataraññatarena vatthunā mānaṃ jappeti, yo evarūpo māno maññanā maññitattaṃ unnati unnāmo dhajo sampaggāho ketukamyatā cittassa – ayaṃ vuccati ‘‘sadisohamasmīti māno’’.

    (૫૧) હીનોહમસ્મીતિ માનો

    (51) Hīnohamasmīti māno

    ૮૬૮. તત્થ કતમો હીનોહમસ્મીતિ માનો? ઇધેકચ્ચો જાતિયા વા ગોત્તેન વા કોલપુત્તિયેન વા વણ્ણપોક્ખરતાય વા ધનેન વા અજ્ઝેનેન વા કમ્માયતનેન વા સિપ્પાયતનેન વા વિજ્જાટ્ઠાનેન વા સુતેન વા પટિભાનેન વા અઞ્ઞતરઞ્ઞતરેન વત્થુના ઓમાનં જપ્પેતિ, યો એવરૂપો ઓમાનો ઓમઞ્ઞના ઓમઞ્ઞિતત્તં હીળના ઓહીળના ઓહીળિતત્તં અત્તુઞ્ઞા અત્તવઞ્ઞા અત્તપરિભવો – અયં વુચ્ચતિ ‘‘હીનોહમસ્મીતિ માનો’’.

    868. Tattha katamo hīnohamasmīti māno? Idhekacco jātiyā vā gottena vā kolaputtiyena vā vaṇṇapokkharatāya vā dhanena vā ajjhenena vā kammāyatanena vā sippāyatanena vā vijjāṭṭhānena vā sutena vā paṭibhānena vā aññataraññatarena vatthunā omānaṃ jappeti, yo evarūpo omāno omaññanā omaññitattaṃ hīḷanā ohīḷanā ohīḷitattaṃ attuññā attavaññā attaparibhavo – ayaṃ vuccati ‘‘hīnohamasmīti māno’’.

    (૫૨) સેય્યસ્સ સેય્યોહમસ્મીતિ માનો

    (52) Seyyassa seyyohamasmīti māno

    ૮૬૯. તત્થ કતમો સેય્યસ્સ સેય્યોહમસ્મીતિ માનો? ઇધેકચ્ચો સેય્યો હોતિ જાતિયા વા ગોત્તેન વા કોલપુત્તિયેન વા વણ્ણપોક્ખરતાય વા ધનેન વા અજ્ઝેનેન વા કમ્માયતનેન વા સિપ્પાયતનેન વા વિજ્જાટ્ઠાનેન વા સુતેન વા પટિભાનેન વા અઞ્ઞતરઞ્ઞતરેન વત્થુના પરેહિ સેય્યં અત્તાનં દહતિ; સો તં નિસ્સાય માનં જપ્પેતિ. યો એવરૂપો માનો મઞ્ઞના મઞ્ઞિતત્તં ઉન્નતિ ઉન્નામો ધજો સમ્પગ્ગાહો કેતુકમ્યતા ચિત્તસ્સ – અયં વુચ્ચતિ ‘‘સેય્યસ્સ સેય્યોહમસ્મીતિ માનો’’.

    869. Tattha katamo seyyassa seyyohamasmīti māno? Idhekacco seyyo hoti jātiyā vā gottena vā kolaputtiyena vā vaṇṇapokkharatāya vā dhanena vā ajjhenena vā kammāyatanena vā sippāyatanena vā vijjāṭṭhānena vā sutena vā paṭibhānena vā aññataraññatarena vatthunā parehi seyyaṃ attānaṃ dahati; so taṃ nissāya mānaṃ jappeti. Yo evarūpo māno maññanā maññitattaṃ unnati unnāmo dhajo sampaggāho ketukamyatā cittassa – ayaṃ vuccati ‘‘seyyassa seyyohamasmīti māno’’.

    (૫૩) સેય્યસ્સ સદિસોહમસ્મીતિ માનો

    (53) Seyyassa sadisohamasmīti māno

    ૮૭૦. તત્થ કતમો સેય્યસ્સ સદિસોહમસ્મીતિ માનો? ઇધેકચ્ચો સેય્યો હોતિ જાતિયા વા ગોત્તેન વા કોલપુત્તિયેન વા વણ્ણપોક્ખરતાય વા ધનેન વા અજ્ઝેનેન વા કમ્માયતનેન વા સિપ્પાયતનેન વા વિજ્જાટ્ઠાનેન વા સુતેન વા પટિભાનેન વા અઞ્ઞતરઞ્ઞતરેન વત્થુના પરેહિ સદિસં અત્તાનં દહતિ; સો તં નિસ્સાય માનં જપ્પેતિ. યો એવરૂપો માનો મઞ્ઞના મઞ્ઞિતત્તં ઉન્નતિ ઉન્નામો ધજો સમ્પગ્ગાહો કેતુકમ્યતા ચિત્તસ્સ – અયં વુચ્ચતિ ‘‘સેય્યસ્સ સદિસોહમસ્મીતિ માનો’’.

    870. Tattha katamo seyyassa sadisohamasmīti māno? Idhekacco seyyo hoti jātiyā vā gottena vā kolaputtiyena vā vaṇṇapokkharatāya vā dhanena vā ajjhenena vā kammāyatanena vā sippāyatanena vā vijjāṭṭhānena vā sutena vā paṭibhānena vā aññataraññatarena vatthunā parehi sadisaṃ attānaṃ dahati; so taṃ nissāya mānaṃ jappeti. Yo evarūpo māno maññanā maññitattaṃ unnati unnāmo dhajo sampaggāho ketukamyatā cittassa – ayaṃ vuccati ‘‘seyyassa sadisohamasmīti māno’’.

    (૫૪) સેય્યસ્સ હીનોહમસ્મીતિ માનો

    (54) Seyyassa hīnohamasmīti māno

    ૮૭૧. તત્થ કતમો સેય્યસ્સ હીનોહમસ્મીતિ માનો? ઇધેકચ્ચો સેય્યો હોતિ જાતિયા વા ગોત્તેન વા કોલપુત્તિયેન વા વણ્ણપોક્ખરતાય વા ધનેન વા અજ્ઝેનેન વા કમ્માયતનેન વા સિપ્પાયતનેન વા વિજ્જાટ્ઠાનેન વા સુતેન વા પટિભાનેન વા અઞ્ઞતરઞ્ઞતરેન વત્થુના પરેહિ હીનં અત્તાનં દહતિ; સો તં નિસ્સાય ઓમાનં જપ્પેતિ. યો એવરૂપો ઓમાનો ઓમઞ્ઞના ઓમઞ્ઞિતત્તં હીળના ઓહીળના ઓહીળિતત્તં અત્તુઞ્ઞા અત્તવઞ્ઞા અત્તપરિભવો – અયં વુચ્ચતિ ‘‘સેય્યસ્સ હીનોહમસ્મીતિ માનો’’.

    871. Tattha katamo seyyassa hīnohamasmīti māno? Idhekacco seyyo hoti jātiyā vā gottena vā kolaputtiyena vā vaṇṇapokkharatāya vā dhanena vā ajjhenena vā kammāyatanena vā sippāyatanena vā vijjāṭṭhānena vā sutena vā paṭibhānena vā aññataraññatarena vatthunā parehi hīnaṃ attānaṃ dahati; so taṃ nissāya omānaṃ jappeti. Yo evarūpo omāno omaññanā omaññitattaṃ hīḷanā ohīḷanā ohīḷitattaṃ attuññā attavaññā attaparibhavo – ayaṃ vuccati ‘‘seyyassa hīnohamasmīti māno’’.

    (૫૫) સદિસસ્સ સેય્યોહમસ્મીતિ માનો

    (55) Sadisassa seyyohamasmīti māno

    ૮૭૨. તત્થ કતમો સદિસસ્સ સેય્યોહમસ્મીતિ માનો? ઇધેકચ્ચો સદિસો હોતિ જાતિયા વા ગોત્તેન વા કોલપુત્તિયેન વા…પે॰… અઞ્ઞતરઞ્ઞતરેન વત્થુના પરેહિ સેય્યં અત્તાનં દહતિ; સો તં નિસ્સાય માનં જપ્પેતિ. યો એવરૂપો માનો મઞ્ઞના મઞ્ઞિતત્તં…પે॰… કેતુકમ્યતા ચિત્તસ્સ – અયં વુચ્ચતિ ‘‘સદિસસ્સ સેય્યોહમસ્મીતિ માનો’’.

    872. Tattha katamo sadisassa seyyohamasmīti māno? Idhekacco sadiso hoti jātiyā vā gottena vā kolaputtiyena vā…pe… aññataraññatarena vatthunā parehi seyyaṃ attānaṃ dahati; so taṃ nissāya mānaṃ jappeti. Yo evarūpo māno maññanā maññitattaṃ…pe… ketukamyatā cittassa – ayaṃ vuccati ‘‘sadisassa seyyohamasmīti māno’’.

    (૫૬) સદિસસ્સ સદિસોહમસ્મીતિ માનો

    (56) Sadisassa sadisohamasmīti māno

    ૮૭૩. તત્થ કતમો સદિસસ્સ સદિસોહમસ્મીતિ માનો? ઇધેકચ્ચો સદિસો હોતિ જાતિયા વા ગોત્તેન વા કોલપુત્તિયેન વા…પે॰… અઞ્ઞતરઞ્ઞતરેન વત્થુના પરેહિ સદિસં અત્તાનં દહતિ; સો તં નિસ્સાય માનં જપ્પેતિ. યો એવરૂપો માનો મઞ્ઞના મઞ્ઞિતત્તં ઉન્નતિ ઉન્નામો ધજો સમ્પગ્ગાહો કેતુકમ્યતા ચિત્તસ્સ – અયં વુચ્ચતિ ‘‘સદિસસ્સ સદિસોહમસ્મીતિ માનો’’.

    873. Tattha katamo sadisassa sadisohamasmīti māno? Idhekacco sadiso hoti jātiyā vā gottena vā kolaputtiyena vā…pe… aññataraññatarena vatthunā parehi sadisaṃ attānaṃ dahati; so taṃ nissāya mānaṃ jappeti. Yo evarūpo māno maññanā maññitattaṃ unnati unnāmo dhajo sampaggāho ketukamyatā cittassa – ayaṃ vuccati ‘‘sadisassa sadisohamasmīti māno’’.

    (૫૭) સદિસસ્સ હીનોહમસ્મીતિ માનો

    (57) Sadisassa hīnohamasmīti māno
