Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટ્ઠાનપાળિ • Paṭṭhānapāḷi |
નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ
Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa
અભિધમ્મપિટકે
Abhidhammapiṭake
પટ્ઠાનપાળિ
Paṭṭhānapāḷi
(ચતુત્થો ભાગો)
(Catuttho bhāgo)
ધમ્માનુલોમે દુકપટ્ઠાનં
Dhammānulome dukapaṭṭhānaṃ
૧૨. કિલેસગોચ્છકં
12. Kilesagocchakaṃ
૭૫. કિલેસદુકં
75. Kilesadukaṃ
૧. પટિચ્ચવારો
1. Paṭiccavāro
૧. પચ્ચયાનુલોમં
1. Paccayānulomaṃ
૧. વિભઙ્ગવારો
1. Vibhaṅgavāro
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૧. કિલેસં ધમ્મં પટિચ્ચ કિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – લોભં પટિચ્ચ મોહો દિટ્ઠિ થિનં 1 ઉદ્ધચ્ચં અહિરિકં અનોત્તપ્પં, લોભં પટિચ્ચ મોહો દિટ્ઠિ ઉદ્ધચ્ચં અહિરિકં અનોત્તપ્પં, લોભં પટિચ્ચ મોહો માનો થિનં ઉદ્ધચ્ચં અહિરિકં અનોત્તપ્પં , લોભં પટિચ્ચ મોહો માનો ઉદ્ધચ્ચં અહિરિકં અનોત્તપ્પં, લોભં પટિચ્ચ મોહો થિનં ઉદ્ધચ્ચં અહિરિકં અનોત્તપ્પં, લોભં પટિચ્ચ મોહો ઉદ્ધચ્ચં અહિરિકં અનોત્તપ્પં; દોસં પટિચ્ચ મોહો થિનં ઉદ્ધચ્ચં અહિરિકં અનોત્તપ્પં, દોસં પટિચ્ચ મોહો ઉદ્ધચ્ચં અહિરિકં અનોત્તપ્પં ; વિચિકિચ્છં પટિચ્ચ મોહો ઉદ્ધચ્ચં અહિરિકં અનોત્તપ્પં; ઉદ્ધચ્ચં પટિચ્ચ મોહો અહિરિકં અનોત્તપ્પં. (૧)
1. Kilesaṃ dhammaṃ paṭicca kileso dhammo uppajjati hetupaccayā – lobhaṃ paṭicca moho diṭṭhi thinaṃ 2 uddhaccaṃ ahirikaṃ anottappaṃ, lobhaṃ paṭicca moho diṭṭhi uddhaccaṃ ahirikaṃ anottappaṃ, lobhaṃ paṭicca moho māno thinaṃ uddhaccaṃ ahirikaṃ anottappaṃ , lobhaṃ paṭicca moho māno uddhaccaṃ ahirikaṃ anottappaṃ, lobhaṃ paṭicca moho thinaṃ uddhaccaṃ ahirikaṃ anottappaṃ, lobhaṃ paṭicca moho uddhaccaṃ ahirikaṃ anottappaṃ; dosaṃ paṭicca moho thinaṃ uddhaccaṃ ahirikaṃ anottappaṃ, dosaṃ paṭicca moho uddhaccaṃ ahirikaṃ anottappaṃ ; vicikicchaṃ paṭicca moho uddhaccaṃ ahirikaṃ anottappaṃ; uddhaccaṃ paṭicca moho ahirikaṃ anottappaṃ. (1)
કિલેસં ધમ્મં પટિચ્ચ નોકિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – કિલેસં પટિચ્ચ સમ્પયુત્તકા ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં. (૨)
Kilesaṃ dhammaṃ paṭicca nokileso dhammo uppajjati hetupaccayā – kilesaṃ paṭicca sampayuttakā khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ. (2)
કિલેસં ધમ્મં પટિચ્ચ કિલેસો ચ નોકિલેસો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા – લોભં પટિચ્ચ મોહો દિટ્ઠિ થિનં ઉદ્ધચ્ચં અહિરિકં અનોત્તપ્પં સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં (ચક્કં). (૩)
Kilesaṃ dhammaṃ paṭicca kileso ca nokileso ca dhammā uppajjanti hetupaccayā – lobhaṃ paṭicca moho diṭṭhi thinaṃ uddhaccaṃ ahirikaṃ anottappaṃ sampayuttakā ca khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ (cakkaṃ). (3)
૨. નોકિલેસં ધમ્મં પટિચ્ચ નોકિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોકિલેસં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰… પટિસન્ધિક્ખણે…પે॰… ખન્ધે પટિચ્ચ વત્થુ, વત્થું પટિચ્ચ ખન્ધા, એકં મહાભૂતં…પે॰…. (૧)
2. Nokilesaṃ dhammaṃ paṭicca nokileso dhammo uppajjati hetupaccayā – nokilesaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe… paṭisandhikkhaṇe…pe… khandhe paṭicca vatthu, vatthuṃ paṭicca khandhā, ekaṃ mahābhūtaṃ…pe…. (1)
નોકિલેસં ધમ્મં પટિચ્ચ કિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોકિલેસે ખન્ધે પટિચ્ચ કિલેસા. (૨)
Nokilesaṃ dhammaṃ paṭicca kileso dhammo uppajjati hetupaccayā – nokilese khandhe paṭicca kilesā. (2)
નોકિલેસં ધમ્મં પટિચ્ચ કિલેસો ચ નોકિલેસો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા – નોકિલેસં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા કિલેસા ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰…. (૩)
Nokilesaṃ dhammaṃ paṭicca kileso ca nokileso ca dhammā uppajjanti hetupaccayā – nokilesaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā kilesā ca cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe…. (3)
૩. કિલેસઞ્ચ નોકિલેસઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ કિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – લોભઞ્ચ સમ્પયુત્તકે ચ ખન્ધે પટિચ્ચ મોહો દિટ્ઠિ થિનં ઉદ્ધચ્ચં અહિરિકં અનોત્તપ્પં (ચક્કં). (૧)
3. Kilesañca nokilesañca dhammaṃ paṭicca kileso dhammo uppajjati hetupaccayā – lobhañca sampayuttake ca khandhe paṭicca moho diṭṭhi thinaṃ uddhaccaṃ ahirikaṃ anottappaṃ (cakkaṃ). (1)
કિલેસઞ્ચ નોકિલેસઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નોકિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોકિલેસં એકં ખન્ધઞ્ચ કિલેસે ચ પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે ચ…પે॰… કિલેસે ચ મહાભૂતે ચ પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૨)
Kilesañca nokilesañca dhammaṃ paṭicca nokileso dhammo uppajjati hetupaccayā – nokilesaṃ ekaṃ khandhañca kilese ca paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe ca…pe… kilese ca mahābhūte ca paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (2)
કિલેસઞ્ચ નોકિલેસઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ કિલેસો ચ નોકિલેસો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા – નોકિલેસં એકં ખન્ધઞ્ચ લોભઞ્ચ પટિચ્ચ તયો ખન્ધા મોહો દિટ્ઠિ થિનં ઉદ્ધચ્ચં અહિરિકં અનોત્તપ્પં ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે ચ…પે॰… (ચક્કં, સંખિત્તં). (૩)
Kilesañca nokilesañca dhammaṃ paṭicca kileso ca nokileso ca dhammā uppajjanti hetupaccayā – nokilesaṃ ekaṃ khandhañca lobhañca paṭicca tayo khandhā moho diṭṭhi thinaṃ uddhaccaṃ ahirikaṃ anottappaṃ cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe ca…pe… (cakkaṃ, saṃkhittaṃ). (3)
૧. પચ્ચયાનુલોમં
1. Paccayānulomaṃ
૨. સઙ્ખ્યાવારો
2. Saṅkhyāvāro
૪. હેતુયા નવ, આરમ્મણે નવ, અધિપતિયા નવ, અનન્તરે નવ, સમનન્તરે નવ (સબ્બત્થ નવ), વિપાકે એકં…પે॰… અવિગતે નવ.
4. Hetuyā nava, ārammaṇe nava, adhipatiyā nava, anantare nava, samanantare nava (sabbattha nava), vipāke ekaṃ…pe… avigate nava.
૨. પચ્ચયપચ્ચનીયં
2. Paccayapaccanīyaṃ
૧. વિભઙ્ગવારો
1. Vibhaṅgavāro
નહેતુપચ્ચયો
Nahetupaccayo
૫. કિલેસં ધમ્મં પટિચ્ચ કિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – વિચિકિચ્છં પટિચ્ચ મોહો, ઉદ્ધચ્ચં પટિચ્ચ મોહો. (૧)
5. Kilesaṃ dhammaṃ paṭicca kileso dhammo uppajjati nahetupaccayā – vicikicchaṃ paṭicca moho, uddhaccaṃ paṭicca moho. (1)
નોકિલેસં ધમ્મં પટિચ્ચ નોકિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – અહેતુકં નોકિલેસં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰… અહેતુકપટિસન્ધિક્ખણે…પે॰… (યાવ અસઞ્ઞસત્તા). (૧)
Nokilesaṃ dhammaṃ paṭicca nokileso dhammo uppajjati nahetupaccayā – ahetukaṃ nokilesaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe… ahetukapaṭisandhikkhaṇe…pe… (yāva asaññasattā). (1)
નોકિલેસં ધમ્મં પટિચ્ચ કિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – વિચિકિચ્છાસહગતે ઉદ્ધચ્ચસહગતે ખન્ધે પટિચ્ચ વિચિકિચ્છાસહગતો ઉદ્ધચ્ચસહગતો મોહો. (૨)
Nokilesaṃ dhammaṃ paṭicca kileso dhammo uppajjati nahetupaccayā – vicikicchāsahagate uddhaccasahagate khandhe paṭicca vicikicchāsahagato uddhaccasahagato moho. (2)
કિલેસઞ્ચ નોકિલેસઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ કિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – વિચિકિચ્છાસહગતે ખન્ધે ચ વિચિકિચ્છઞ્ચ પટિચ્ચ વિચિકિચ્છાસહગતો મોહો, ઉદ્ધચ્ચસહગતે ખન્ધે ચ ઉદ્ધચ્ચઞ્ચ પટિચ્ચ ઉદ્ધચ્ચસહગતો મોહો. (૧)
Kilesañca nokilesañca dhammaṃ paṭicca kileso dhammo uppajjati nahetupaccayā – vicikicchāsahagate khandhe ca vicikicchañca paṭicca vicikicchāsahagato moho, uddhaccasahagate khandhe ca uddhaccañca paṭicca uddhaccasahagato moho. (1)
નઆરમ્મણપચ્ચયાદિ
Naārammaṇapaccayādi
૬. કિલેસં ધમ્મં પટિચ્ચ નોકિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆરમ્મણપચ્ચયા – કિલેસે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૧)
6. Kilesaṃ dhammaṃ paṭicca nokileso dhammo uppajjati naārammaṇapaccayā – kilese paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (1)
નોકિલેસં ધમ્મં પટિચ્ચ નોકિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆરમ્મણપચ્ચયા – નોકિલેસે ખન્ધે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં; પટિસન્ધિક્ખણે…પે॰… ખન્ધે પટિચ્ચ વત્થુ (યાવ અસઞ્ઞસત્તા). (૧)
Nokilesaṃ dhammaṃ paṭicca nokileso dhammo uppajjati naārammaṇapaccayā – nokilese khandhe paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ; paṭisandhikkhaṇe…pe… khandhe paṭicca vatthu (yāva asaññasattā). (1)
કિલેસઞ્ચ નોકિલેસઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નોકિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆરમ્મણપચ્ચયા – કિલેસે ચ સમ્પયુત્તકે ચ ખન્ધે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં, કિલેસે ચ મહાભૂતે ચ પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૧)
Kilesañca nokilesañca dhammaṃ paṭicca nokileso dhammo uppajjati naārammaṇapaccayā – kilese ca sampayuttake ca khandhe paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ, kilese ca mahābhūte ca paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (1)
નઅધિપતિપચ્ચયા… નઅનન્તરપચ્ચયા… નસમનન્તરપચ્ચયા… નઅઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયા… નઉપનિસ્સયપચ્ચયા.
Naadhipatipaccayā… naanantarapaccayā… nasamanantarapaccayā… naaññamaññapaccayā… naupanissayapaccayā.
નપુરેજાતપચ્ચયાદિ
Napurejātapaccayādi
૭. કિલેસં ધમ્મં પટિચ્ચ કિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નપુરેજાતપચ્ચયા – અરૂપે લોભં પટિચ્ચ મોહો દિટ્ઠિ થિનં ઉદ્ધચ્ચં અહિરિકં અનોત્તપ્પં, લોભં પટિચ્ચ મોહો દિટ્ઠિ ઉદ્ધચ્ચં અહિરિકં અનોત્તપ્પં, લોભં પટિચ્ચ મોહો માનો થિનં ઉદ્ધચ્ચં અહિરિકં અનોત્તપ્પં, લોભં પટિચ્ચ મોહો માનો ઉદ્ધચ્ચં અહિરિકં અનોત્તપ્પં, લોભં પટિચ્ચ મોહો થિનં ઉદ્ધચ્ચં અહિરિકં અનોત્તપ્પં, લોભં પટિચ્ચ મોહો ઉદ્ધચ્ચં અહિરિકં અનોત્તપ્પં; વિચિકિચ્છં પટિચ્ચ મોહો ઉદ્ધચ્ચં અહિરિકં અનોત્તપ્પં; ઉદ્ધચ્ચં પટિચ્ચ મોહો અહિરિકં અનોત્તપ્પં (અરૂપે દોસમૂલકં નત્થિ). (૧)
7. Kilesaṃ dhammaṃ paṭicca kileso dhammo uppajjati napurejātapaccayā – arūpe lobhaṃ paṭicca moho diṭṭhi thinaṃ uddhaccaṃ ahirikaṃ anottappaṃ, lobhaṃ paṭicca moho diṭṭhi uddhaccaṃ ahirikaṃ anottappaṃ, lobhaṃ paṭicca moho māno thinaṃ uddhaccaṃ ahirikaṃ anottappaṃ, lobhaṃ paṭicca moho māno uddhaccaṃ ahirikaṃ anottappaṃ, lobhaṃ paṭicca moho thinaṃ uddhaccaṃ ahirikaṃ anottappaṃ, lobhaṃ paṭicca moho uddhaccaṃ ahirikaṃ anottappaṃ; vicikicchaṃ paṭicca moho uddhaccaṃ ahirikaṃ anottappaṃ; uddhaccaṃ paṭicca moho ahirikaṃ anottappaṃ (arūpe dosamūlakaṃ natthi). (1)
કિલેસં ધમ્મં પટિચ્ચ નોકિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નપુરેજાતપચ્ચયા – અરૂપે કિલેસે પટિચ્ચ સમ્પયુત્તકા ખન્ધા, કિલેસે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં (એવં નવપિ પઞ્હા કાતબ્બા), નપચ્છાજાતપચ્ચયા, નઆસેવનપચ્ચયા.
Kilesaṃ dhammaṃ paṭicca nokileso dhammo uppajjati napurejātapaccayā – arūpe kilese paṭicca sampayuttakā khandhā, kilese paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ (evaṃ navapi pañhā kātabbā), napacchājātapaccayā, naāsevanapaccayā.
નકમ્મપચ્ચયો
Nakammapaccayo
૮. કિલેસં ધમ્મં પટિચ્ચ નોકિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નકમ્મપચ્ચયા – કિલેસે પટિચ્ચ સમ્પયુત્તકા ચેતના. (૧)
8. Kilesaṃ dhammaṃ paṭicca nokileso dhammo uppajjati nakammapaccayā – kilese paṭicca sampayuttakā cetanā. (1)
નોકિલેસં ધમ્મં પટિચ્ચ નોકિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નકમ્મપચ્ચયા – નોકિલેસે ખન્ધે પટિચ્ચ સમ્પયુત્તકા ચેતના; બાહિરં… આહારસમુટ્ઠાનં… ઉતુસમુટ્ઠાનં…પે॰…. (૧)
Nokilesaṃ dhammaṃ paṭicca nokileso dhammo uppajjati nakammapaccayā – nokilese khandhe paṭicca sampayuttakā cetanā; bāhiraṃ… āhārasamuṭṭhānaṃ… utusamuṭṭhānaṃ…pe…. (1)
કિલેસઞ્ચ નોકિલેસઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નોકિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નકમ્મપચ્ચયા – કિલેસે ચ સમ્પયુત્તકે ચ ખન્ધે પટિચ્ચ સમ્પયુત્તકા ચેતના. (૧) (એવં સબ્બે પચ્ચયા કાતબ્બા.)
Kilesañca nokilesañca dhammaṃ paṭicca nokileso dhammo uppajjati nakammapaccayā – kilese ca sampayuttake ca khandhe paṭicca sampayuttakā cetanā. (1) (Evaṃ sabbe paccayā kātabbā.)
૨. પચ્ચયપચ્ચનીયં
2. Paccayapaccanīyaṃ
૨. સઙ્ખ્યાવારો
2. Saṅkhyāvāro
સુદ્ધં
Suddhaṃ
૯. નહેતુયા ચત્તારિ, નઆરમ્મણે તીણિ, નઅધિપતિયા નવ, નઅનન્તરે તીણિ, નસમનન્તરે તીણિ, નઅઞ્ઞમઞ્ઞે તીણિ, નઉપનિસ્સયે તીણિ, નપુરેજાતે નવ, નપચ્છાજાતે નવ, નઆસેવને નવ, નકમ્મે તીણિ, નવિપાકે નવ, નઆહારે એકં, નઇન્દ્રિયે એકં, નઝાને એકં, નમગ્ગે એકં, નસમ્પયુત્તે તીણિ, નવિપ્પયુત્તે નવ, નોનત્થિયા તીણિ, નોવિગતે તીણિ.
9. Nahetuyā cattāri, naārammaṇe tīṇi, naadhipatiyā nava, naanantare tīṇi, nasamanantare tīṇi, naaññamaññe tīṇi, naupanissaye tīṇi, napurejāte nava, napacchājāte nava, naāsevane nava, nakamme tīṇi, navipāke nava, naāhāre ekaṃ, naindriye ekaṃ, najhāne ekaṃ, namagge ekaṃ, nasampayutte tīṇi, navippayutte nava, nonatthiyā tīṇi, novigate tīṇi.
૨. સહજાતવારો
2. Sahajātavāro
(એવં ઇતરે દ્વે ગણનાપિ સહજાતવારોપિ કાતબ્બો.)
(Evaṃ itare dve gaṇanāpi sahajātavāropi kātabbo.)
૩. પચ્ચયવારો
3. Paccayavāro
૧. પચ્ચયાનુલોમં
1. Paccayānulomaṃ
૧. વિભઙ્ગવારો
1. Vibhaṅgavāro
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૧૦. કિલેસં ધમ્મં પચ્ચયા કિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ (પટિચ્ચસદિસા).
10. Kilesaṃ dhammaṃ paccayā kileso dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi (paṭiccasadisā).
નોકિલેસં ધમ્મં પચ્ચયા નોકિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોકિલેસં એકં ખન્ધં પચ્ચયા તયો ખન્ધા…પે॰… (યાવ અજ્ઝત્તિકા મહાભૂતા) વત્થું પચ્ચયા નોકિલેસા ખન્ધા. (૧)
Nokilesaṃ dhammaṃ paccayā nokileso dhammo uppajjati hetupaccayā – nokilesaṃ ekaṃ khandhaṃ paccayā tayo khandhā…pe… (yāva ajjhattikā mahābhūtā) vatthuṃ paccayā nokilesā khandhā. (1)
નોકિલેસં ધમ્મં પચ્ચયા કિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોકિલેસે ખન્ધે પચ્ચયા કિલેસા, વત્થું પચ્ચયા કિલેસા. (૨)
Nokilesaṃ dhammaṃ paccayā kileso dhammo uppajjati hetupaccayā – nokilese khandhe paccayā kilesā, vatthuṃ paccayā kilesā. (2)
નોકિલેસં ધમ્મં પચ્ચયા કિલેસો ચ નોકિલેસો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા – નોકિલેસં એકં ખન્ધં પચ્ચયા તયો ખન્ધા કિલેસા ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰… વત્થું પચ્ચયા કિલેસા, મહાભૂતે પચ્ચયા ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં, વત્થું પચ્ચયા કિલેસા ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા. (૩)
Nokilesaṃ dhammaṃ paccayā kileso ca nokileso ca dhammā uppajjanti hetupaccayā – nokilesaṃ ekaṃ khandhaṃ paccayā tayo khandhā kilesā ca cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe… vatthuṃ paccayā kilesā, mahābhūte paccayā cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ, vatthuṃ paccayā kilesā ca sampayuttakā ca khandhā. (3)
૧૧. કિલેસઞ્ચ નોકિલેસઞ્ચ ધમ્મં પચ્ચયા કિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – લોભઞ્ચ સમ્પયુત્તકે ચ ખન્ધે પચ્ચયા મોહો દિટ્ઠિ થિનં ઉદ્ધચ્ચં અહિરિકં અનોત્તપ્પં (ચક્કં). લોભઞ્ચ વત્થુઞ્ચ પચ્ચયા કિલેસા. (૧)
11. Kilesañca nokilesañca dhammaṃ paccayā kileso dhammo uppajjati hetupaccayā – lobhañca sampayuttake ca khandhe paccayā moho diṭṭhi thinaṃ uddhaccaṃ ahirikaṃ anottappaṃ (cakkaṃ). Lobhañca vatthuñca paccayā kilesā. (1)
કિલેસઞ્ચ નોકિલેસઞ્ચ ધમ્મં પચ્ચયા નોકિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોકિલેસં એકં ખન્ધઞ્ચ કિલેસઞ્ચ પચ્ચયા તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે ચ…પે॰… કિલેસે ચ મહાભૂતે ચ પચ્ચયા ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં, કિલેસે ચ વત્થુઞ્ચ પચ્ચયા નોકિલેસા ખન્ધા. (૨)
Kilesañca nokilesañca dhammaṃ paccayā nokileso dhammo uppajjati hetupaccayā – nokilesaṃ ekaṃ khandhañca kilesañca paccayā tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe ca…pe… kilese ca mahābhūte ca paccayā cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ, kilese ca vatthuñca paccayā nokilesā khandhā. (2)
કિલેસઞ્ચ નોકિલેસઞ્ચ ધમ્મં પચ્ચયા કિલેસો ચ નોકિલેસો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા – નોકિલેસં એકં ખન્ધઞ્ચ લોભઞ્ચ પચ્ચયા તયો ખન્ધા મોહો દિટ્ઠિ થિનં ઉદ્ધચ્ચં અહિરિકં અનોત્તપ્પં ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે ચ…પે॰… (ચક્કં). લોભઞ્ચ વત્થુઞ્ચ પચ્ચયા મોહો દિટ્ઠિ થિનં ઉદ્ધચ્ચં અહિરિકં અનોત્તપ્પં સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા (ચક્કં). (૩)
Kilesañca nokilesañca dhammaṃ paccayā kileso ca nokileso ca dhammā uppajjanti hetupaccayā – nokilesaṃ ekaṃ khandhañca lobhañca paccayā tayo khandhā moho diṭṭhi thinaṃ uddhaccaṃ ahirikaṃ anottappaṃ cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe ca…pe… (cakkaṃ). Lobhañca vatthuñca paccayā moho diṭṭhi thinaṃ uddhaccaṃ ahirikaṃ anottappaṃ sampayuttakā ca khandhā (cakkaṃ). (3)
(આરમ્મણપચ્ચયે નોકિલેસમૂલે પઞ્ચ વિઞ્ઞાણા કાતબ્બા.)
(Ārammaṇapaccaye nokilesamūle pañca viññāṇā kātabbā.)
૧. પચ્ચયાનુલોમં
1. Paccayānulomaṃ
૨. સઙ્ખ્યાવારો
2. Saṅkhyāvāro
૧૨. હેતુયા નવ, આરમ્મણે નવ, અધિપતિયા નવ (સબ્બત્થ નવ), વિપાકે એકં…પે॰… અવિગતે નવ.
12. Hetuyā nava, ārammaṇe nava, adhipatiyā nava (sabbattha nava), vipāke ekaṃ…pe… avigate nava.
૨. પચ્ચયપચ્ચનીયં
2. Paccayapaccanīyaṃ
૧. વિભઙ્ગવારો
1. Vibhaṅgavāro
નહેતુપચ્ચયો
Nahetupaccayo
૧૩. કિલેસં ધમ્મં પચ્ચયા કિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – વિચિકિચ્છં પચ્ચયા વિચિકિચ્છાસહગતો મોહો, ઉદ્ધચ્ચં પચ્ચયા ઉદ્ધચ્ચસહગતો મોહો. (૧)
13. Kilesaṃ dhammaṃ paccayā kileso dhammo uppajjati nahetupaccayā – vicikicchaṃ paccayā vicikicchāsahagato moho, uddhaccaṃ paccayā uddhaccasahagato moho. (1)
નોકિલેસં ધમ્મં પચ્ચયા નોકિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા (યાવ અસઞ્ઞસત્તા) – ચક્ખાયતનં પચ્ચયા ચક્ખુવિઞ્ઞાણં…પે॰… કાયાયતનં…પે॰… વત્થું પચ્ચયા અહેતુકા નોકિલેસા ખન્ધા. (૧)
Nokilesaṃ dhammaṃ paccayā nokileso dhammo uppajjati nahetupaccayā (yāva asaññasattā) – cakkhāyatanaṃ paccayā cakkhuviññāṇaṃ…pe… kāyāyatanaṃ…pe… vatthuṃ paccayā ahetukā nokilesā khandhā. (1)
નોકિલેસં ધમ્મં પચ્ચયા કિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – વિચિકિચ્છાસહગતે ઉદ્ધચ્ચસહગતે ખન્ધે ચ વત્થુઞ્ચ પચ્ચયા વિચિકિચ્છાસહગતો ઉદ્ધચ્ચસહગતો મોહો. (૨)
Nokilesaṃ dhammaṃ paccayā kileso dhammo uppajjati nahetupaccayā – vicikicchāsahagate uddhaccasahagate khandhe ca vatthuñca paccayā vicikicchāsahagato uddhaccasahagato moho. (2)
કિલેસઞ્ચ નોકિલેસઞ્ચ ધમ્મં પચ્ચયા કિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – વિચિકિચ્છઞ્ચ સમ્પયુત્તકે ચ ખન્ધે વત્થુઞ્ચ પચ્ચયા વિચિકિચ્છાસહગતો મોહો, ઉદ્ધચ્ચઞ્ચ સમ્પયુત્તકે ચ ખન્ધે વત્થુઞ્ચ પચ્ચયા ઉદ્ધચ્ચસહગતો મોહો (સંખિત્તં). (૧)
Kilesañca nokilesañca dhammaṃ paccayā kileso dhammo uppajjati nahetupaccayā – vicikicchañca sampayuttake ca khandhe vatthuñca paccayā vicikicchāsahagato moho, uddhaccañca sampayuttake ca khandhe vatthuñca paccayā uddhaccasahagato moho (saṃkhittaṃ). (1)
૨. પચ્ચયપચ્ચનીયં
2. Paccayapaccanīyaṃ
૨. સઙ્ખ્યાવારો
2. Saṅkhyāvāro
૧૪. નહેતુયા ચત્તારિ, નઆરમ્મણે તીણિ, નઅધિપતિયા નવ…પે॰… નકમ્મે તીણિ, નવિપાકે નવ, નઆહારે એકં…પે॰… નોવિગતે તીણિ.
14. Nahetuyā cattāri, naārammaṇe tīṇi, naadhipatiyā nava…pe… nakamme tīṇi, navipāke nava, naāhāre ekaṃ…pe… novigate tīṇi.
૪. નિસ્સયવારો
4. Nissayavāro
(એવં ઇતરે દ્વે ગણનાપિ નિસ્સયવારોપિ કાતબ્બો.)
(Evaṃ itare dve gaṇanāpi nissayavāropi kātabbo.)
૫. સંસટ્ઠવારો
5. Saṃsaṭṭhavāro
૧-૪. પચ્ચયાનુલોમાદિ
1-4. Paccayānulomādi
૧૫. કિલેસં ધમ્મં સંસટ્ઠો કિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – લોભં સંસટ્ઠો મોહો દિટ્ઠિ થિનં ઉદ્ધચ્ચં અહિરિકં અનોત્તપ્પં. (ચક્કં. એવં નવ પઞ્હા કાતબ્બા.)
15. Kilesaṃ dhammaṃ saṃsaṭṭho kileso dhammo uppajjati hetupaccayā – lobhaṃ saṃsaṭṭho moho diṭṭhi thinaṃ uddhaccaṃ ahirikaṃ anottappaṃ. (Cakkaṃ. Evaṃ nava pañhā kātabbā.)
હેતુયા નવ, આરમ્મણે નવ (સબ્બત્થ નવ), વિપાકે એકં…પે॰… અવિગતે નવ.
Hetuyā nava, ārammaṇe nava (sabbattha nava), vipāke ekaṃ…pe… avigate nava.
અનુલોમં.
Anulomaṃ.
કિલેસં ધમ્મં સંસટ્ઠો કિલેસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા (એવં નહેતુપઞ્હા ચત્તારિ કાતબ્બા.)
Kilesaṃ dhammaṃ saṃsaṭṭho kileso dhammo uppajjati nahetupaccayā (evaṃ nahetupañhā cattāri kātabbā.)
નહેતુયા ચત્તારિ, નઅધિપતિયા નવ, નપુરેજાતે નવ, નપચ્છાજાતે નવ, નઆસેવને નવ, નકમ્મે તીણિ, નવિપાકે નવ, નઝાને એકં, નમગ્ગે એકં, નવિપ્પયુત્તે નવ.
Nahetuyā cattāri, naadhipatiyā nava, napurejāte nava, napacchājāte nava, naāsevane nava, nakamme tīṇi, navipāke nava, najhāne ekaṃ, namagge ekaṃ, navippayutte nava.
પચ્ચનીયં.
Paccanīyaṃ.
૬. સમ્પયુત્તવારો
6. Sampayuttavāro
(એવં ઇતરે દ્વે ગણનાપિ સમ્પયુત્તવારોપિ કાતબ્બો.)
(Evaṃ itare dve gaṇanāpi sampayuttavāropi kātabbo.)
૭. પઞ્હાવારો
7. Pañhāvāro
૧. પચ્ચયાનુલોમં
1. Paccayānulomaṃ
૧. વિભઙ્ગવારો
1. Vibhaṅgavāro
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૧૬. કિલેસો ધમ્મો કિલેસસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો – કિલેસા હેતૂ સમ્પયુત્તકાનં કિલેસાનં હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (મૂલં પુચ્છિતબ્બં.) કિલેસા હેતૂ સમ્પયુત્તકાનં ખન્ધાનં ચિત્તસમુટ્ઠાનાનઞ્ચ રૂપાનં હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (મૂલં પુચ્છિતબ્બં.) કિલેસા હેતૂ સમ્પયુત્તકાનં ખન્ધાનં કિલેસાનં ચિત્તસમુટ્ઠાનાનઞ્ચ રૂપાનં હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)
16. Kileso dhammo kilesassa dhammassa hetupaccayena paccayo – kilesā hetū sampayuttakānaṃ kilesānaṃ hetupaccayena paccayo. (Mūlaṃ pucchitabbaṃ.) Kilesā hetū sampayuttakānaṃ khandhānaṃ cittasamuṭṭhānānañca rūpānaṃ hetupaccayena paccayo. (Mūlaṃ pucchitabbaṃ.) Kilesā hetū sampayuttakānaṃ khandhānaṃ kilesānaṃ cittasamuṭṭhānānañca rūpānaṃ hetupaccayena paccayo. (3)
નોકિલેસો ધમ્મો નોકિલેસસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો – નોકિલેસા હેતૂ સમ્પયુત્તકાનં ખન્ધાનં ચિત્તસમુટ્ઠાનાનઞ્ચ રૂપાનં હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો; પટિસન્ધિક્ખણે…પે॰…. (૧)
Nokileso dhammo nokilesassa dhammassa hetupaccayena paccayo – nokilesā hetū sampayuttakānaṃ khandhānaṃ cittasamuṭṭhānānañca rūpānaṃ hetupaccayena paccayo; paṭisandhikkhaṇe…pe…. (1)
આરમ્મણપચ્ચયો
Ārammaṇapaccayo
૧૭. કિલેસો ધમ્મો કિલેસસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો – કિલેસે આરબ્ભ કિલેસા ઉપ્પજ્જન્તિ. (મૂલં પુચ્છિતબ્બં.) કિલેસે આરબ્ભ નોકિલેસા ખન્ધા ઉપ્પજ્જન્તિ. (મૂલં પુચ્છિતબ્બં.) કિલેસે આરબ્ભ કિલેસા ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા ઉપ્પજ્જન્તિ. (૩)
17. Kileso dhammo kilesassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – kilese ārabbha kilesā uppajjanti. (Mūlaṃ pucchitabbaṃ.) Kilese ārabbha nokilesā khandhā uppajjanti. (Mūlaṃ pucchitabbaṃ.) Kilese ārabbha kilesā ca sampayuttakā ca khandhā uppajjanti. (3)
૧૮. નોકિલેસો ધમ્મો નોકિલેસસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો – દાનં…પે॰… સીલં…પે॰… ઉપોસથકમ્મં…પે॰… પુબ્બે સુચિણ્ણાનિ…પે॰… ઝાના વુટ્ઠહિત્વા ઝાનં પચ્ચવેક્ખતિ અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં આરબ્ભ રાગો…પે॰… દિટ્ઠિ…પે॰… વિચિકિચ્છા…પે॰… ઉદ્ધચ્ચં…પે॰… દોમનસ્સં ઉપ્પજ્જતિ; અરિયા મગ્ગા વુટ્ઠહિત્વા…પે॰… ફલસ્સ, આવજ્જનાય આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો; ચક્ખું…પે॰… વત્થું નોકિલેસે ખન્ધે અનિચ્ચતો…પે॰… દોમનસ્સં ઉપ્પજ્જતિ; દિબ્બેન ચક્ખુના રૂપં પસ્સતિ, દિબ્બાય સોતધાતુયા સદ્દં સુણાતિ…પે॰… અનાગતંસઞાણસ્સ, આવજ્જનાય આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
18. Nokileso dhammo nokilesassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – dānaṃ…pe… sīlaṃ…pe… uposathakammaṃ…pe… pubbe suciṇṇāni…pe… jhānā vuṭṭhahitvā jhānaṃ paccavekkhati assādeti abhinandati, taṃ ārabbha rāgo…pe… diṭṭhi…pe… vicikicchā…pe… uddhaccaṃ…pe… domanassaṃ uppajjati; ariyā maggā vuṭṭhahitvā…pe… phalassa, āvajjanāya ārammaṇapaccayena paccayo; cakkhuṃ…pe… vatthuṃ nokilese khandhe aniccato…pe… domanassaṃ uppajjati; dibbena cakkhunā rūpaṃ passati, dibbāya sotadhātuyā saddaṃ suṇāti…pe… anāgataṃsañāṇassa, āvajjanāya ārammaṇapaccayena paccayo. (1)
નોકિલેસો ધમ્મો કિલેસસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો – દાનં…પે॰… ઝાના વુટ્ઠહિત્વા ઝાનં અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં આરબ્ભ રાગો…પે॰… દિટ્ઠિ…પે॰… વિચિકિચ્છા…પે॰… ઉદ્ધચ્ચં ઉપ્પજ્જતિ, ઝાને પરિહીને વિપ્પટિસારિસ્સ દોમનસ્સં ઉપ્પજ્જતિ, ચક્ખું…પે॰… વત્થું નોકિલેસે ખન્ધે અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં આરબ્ભ રાગો…પે॰… દોમનસ્સં ઉપ્પજ્જતિ. (૨)
Nokileso dhammo kilesassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – dānaṃ…pe… jhānā vuṭṭhahitvā jhānaṃ assādeti abhinandati, taṃ ārabbha rāgo…pe… diṭṭhi…pe… vicikicchā…pe… uddhaccaṃ uppajjati, jhāne parihīne vippaṭisārissa domanassaṃ uppajjati, cakkhuṃ…pe… vatthuṃ nokilese khandhe assādeti abhinandati, taṃ ārabbha rāgo…pe… domanassaṃ uppajjati. (2)
નોકિલેસો ધમ્મો કિલેસસ્સ ચ નોકિલેસસ્સ ચ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો – દાનં…પે॰… ઝાના વુટ્ઠહિત્વા…પે॰… ચક્ખું…પે॰… વત્થું નોકિલેસે ખન્ધે અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં આરબ્ભ કિલેસા ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા ઉપ્પજ્જન્તિ. (૩)
Nokileso dhammo kilesassa ca nokilesassa ca dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – dānaṃ…pe… jhānā vuṭṭhahitvā…pe… cakkhuṃ…pe… vatthuṃ nokilese khandhe assādeti abhinandati, taṃ ārabbha kilesā ca sampayuttakā ca khandhā uppajjanti. (3)
કિલેસો ચ નોકિલેસો ચ ધમ્મા કિલેસસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ.
Kileso ca nokileso ca dhammā kilesassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo… tīṇi.
અધિપતિપચ્ચયો
Adhipatipaccayo
૧૯. કિલેસો ધમ્મો કિલેસસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. આરમ્મણાધિપતિ – કિલેસે ગરું કત્વા કિલેસા ઉપ્પજ્જન્તિ… તીણિ (આરમ્મણાધિપતિયેવ). (૩)
19. Kileso dhammo kilesassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo. Ārammaṇādhipati – kilese garuṃ katvā kilesā uppajjanti… tīṇi (ārammaṇādhipatiyeva). (3)
નોકિલેસો ધમ્મો નોકિલેસસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણાધિપતિ, સહજાતાધિપતિ. આરમ્મણાધિપતિ – દાનં…પે॰… સીલં…પે॰… ઉપોસથકમ્મં કત્વા તં ગરું કત્વા પચ્ચવેક્ખતિ અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં ગરું કત્વા રાગો ઉપ્પજ્જતિ, દિટ્ઠિ ઉપ્પજ્જતિ; પુબ્બે…પે॰… ઝાના…પે॰… અરિયા મગ્ગા વુટ્ઠહિત્વા મગ્ગં ગરું કત્વા પચ્ચવેક્ખન્તિ…પે॰… ફલસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો; ચક્ખું…પે॰… વત્થું નોકિલેસે ખન્ધે ગરું કત્વા અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં ગરું કત્વા રાગો ઉપ્પજ્જતિ, દિટ્ઠિ ઉપ્પજ્જતિ. સહજાતાધિપતિ – નોકિલેસાધિપતિ સમ્પયુત્તકાનં ખન્ધાનં ચિત્તસમુટ્ઠાનાનઞ્ચ રૂપાનં અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
Nokileso dhammo nokilesassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo – ārammaṇādhipati, sahajātādhipati. Ārammaṇādhipati – dānaṃ…pe… sīlaṃ…pe… uposathakammaṃ katvā taṃ garuṃ katvā paccavekkhati assādeti abhinandati, taṃ garuṃ katvā rāgo uppajjati, diṭṭhi uppajjati; pubbe…pe… jhānā…pe… ariyā maggā vuṭṭhahitvā maggaṃ garuṃ katvā paccavekkhanti…pe… phalassa adhipatipaccayena paccayo; cakkhuṃ…pe… vatthuṃ nokilese khandhe garuṃ katvā assādeti abhinandati, taṃ garuṃ katvā rāgo uppajjati, diṭṭhi uppajjati. Sahajātādhipati – nokilesādhipati sampayuttakānaṃ khandhānaṃ cittasamuṭṭhānānañca rūpānaṃ adhipatipaccayena paccayo. (1)
નોકિલેસો ધમ્મો કિલેસસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણાધિપતિ, સહજાતાધિપતિ. આરમ્મણાધિપતિ – દાનં…પે॰… ઝાનં…પે॰… ચક્ખું…પે॰… વત્થું નોકિલેસે ખન્ધે ગરું કત્વા અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં ગરું કત્વા રાગો ઉપ્પજ્જતિ, દિટ્ઠિ ઉપ્પજ્જતિ. સહજાતાધિપતિ – નોકિલેસાધિપતિ સમ્પયુત્તકાનં કિલેસાનં અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૨)
Nokileso dhammo kilesassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo – ārammaṇādhipati, sahajātādhipati. Ārammaṇādhipati – dānaṃ…pe… jhānaṃ…pe… cakkhuṃ…pe… vatthuṃ nokilese khandhe garuṃ katvā assādeti abhinandati, taṃ garuṃ katvā rāgo uppajjati, diṭṭhi uppajjati. Sahajātādhipati – nokilesādhipati sampayuttakānaṃ kilesānaṃ adhipatipaccayena paccayo. (2)
નોકિલેસો ધમ્મો કિલેસસ્સ ચ નોકિલેસસ્સ ચ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણાધિપતિ, સહજાતાધિપતિ. આરમ્મણાધિપતિ – દાનં…પે॰… ઝાનં…પે॰… ચક્ખું…પે॰… વત્થું નોકિલેસે ખન્ધે ગરું કત્વા અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં ગરું કત્વા કિલેસા ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા ઉપ્પજ્જન્તિ. સહજાતાધિપતિ – નોકિલેસાધિપતિ સમ્પયુત્તકાનં ખન્ધાનં કિલેસાનઞ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનાનઞ્ચ રૂપાનં અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)
Nokileso dhammo kilesassa ca nokilesassa ca dhammassa adhipatipaccayena paccayo – ārammaṇādhipati, sahajātādhipati. Ārammaṇādhipati – dānaṃ…pe… jhānaṃ…pe… cakkhuṃ…pe… vatthuṃ nokilese khandhe garuṃ katvā assādeti abhinandati, taṃ garuṃ katvā kilesā ca sampayuttakā ca khandhā uppajjanti. Sahajātādhipati – nokilesādhipati sampayuttakānaṃ khandhānaṃ kilesānañca cittasamuṭṭhānānañca rūpānaṃ adhipatipaccayena paccayo. (3)
કિલેસો ચ નોકિલેસો ચ ધમ્મા કિલેસસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ (આરમ્મણાધિપતિયેવ). (૩)
Kileso ca nokileso ca dhammā kilesassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo… tīṇi (ārammaṇādhipatiyeva). (3)
અનન્તરપચ્ચયાદિ
Anantarapaccayādi
૨૦. કિલેસો ધમ્મો કિલેસસ્સ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો – પુરિમા પુરિમા કિલેસા પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં કિલેસાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (મૂલં કાતબ્બં.) પુરિમા પુરિમા કિલેસા પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં નોકિલેસાનં ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો; કિલેસા વુટ્ઠાનસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (મૂલં કાતબ્બં.) પુરિમા પુરિમા કિલેસા પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં કિલેસાનં સમ્પયુત્તકાનઞ્ચ ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)
20. Kileso dhammo kilesassa dhammassa anantarapaccayena paccayo – purimā purimā kilesā pacchimānaṃ pacchimānaṃ kilesānaṃ anantarapaccayena paccayo. (Mūlaṃ kātabbaṃ.) Purimā purimā kilesā pacchimānaṃ pacchimānaṃ nokilesānaṃ khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo; kilesā vuṭṭhānassa anantarapaccayena paccayo. (Mūlaṃ kātabbaṃ.) Purimā purimā kilesā pacchimānaṃ pacchimānaṃ kilesānaṃ sampayuttakānañca khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo. (3)
૨૧. નોકિલેસો ધમ્મો નોકિલેસસ્સ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો – પુરિમા પુરિમા નોકિલેસા ખન્ધા પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં નોકિલેસાનં ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો…પે॰… ફલસમાપત્તિયા અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (મૂલં કાતબ્બં.) પુરિમા પુરિમા નોકિલેસા ખન્ધા પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં કિલેસાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો; આવજ્જના કિલેસાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (મૂલં કાતબ્બં.) પુરિમા પુરિમા નોકિલેસા ખન્ધા પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં કિલેસાનં સમ્પયુત્તકાનઞ્ચ ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો; આવજ્જના કિલેસાનં સમ્પયુત્તકાનઞ્ચ ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)
21. Nokileso dhammo nokilesassa dhammassa anantarapaccayena paccayo – purimā purimā nokilesā khandhā pacchimānaṃ pacchimānaṃ nokilesānaṃ khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo…pe… phalasamāpattiyā anantarapaccayena paccayo. (Mūlaṃ kātabbaṃ.) Purimā purimā nokilesā khandhā pacchimānaṃ pacchimānaṃ kilesānaṃ anantarapaccayena paccayo; āvajjanā kilesānaṃ anantarapaccayena paccayo. (Mūlaṃ kātabbaṃ.) Purimā purimā nokilesā khandhā pacchimānaṃ pacchimānaṃ kilesānaṃ sampayuttakānañca khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo; āvajjanā kilesānaṃ sampayuttakānañca khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo. (3)
૨૨. કિલેસો ચ નોકિલેસો ચ ધમ્મા કિલેસસ્સ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો – પુરિમા પુરિમા કિલેસા ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં કિલેસાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (મૂલં કાતબ્બં.) પુરિમા પુરિમા કિલેસા ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં નોકિલેસાનં ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો; કિલેસા ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા વુટ્ઠાનસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (મૂલં કાતબ્બં.) પુરિમા પુરિમા કિલેસા ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં કિલેસાનં સમ્પયુત્તકાનઞ્ચ ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)
22. Kileso ca nokileso ca dhammā kilesassa dhammassa anantarapaccayena paccayo – purimā purimā kilesā ca sampayuttakā ca khandhā pacchimānaṃ pacchimānaṃ kilesānaṃ anantarapaccayena paccayo. (Mūlaṃ kātabbaṃ.) Purimā purimā kilesā ca sampayuttakā ca khandhā pacchimānaṃ pacchimānaṃ nokilesānaṃ khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo; kilesā ca sampayuttakā ca khandhā vuṭṭhānassa anantarapaccayena paccayo. (Mūlaṃ kātabbaṃ.) Purimā purimā kilesā ca sampayuttakā ca khandhā pacchimānaṃ pacchimānaṃ kilesānaṃ sampayuttakānañca khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo. (3)
સમનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો, સહજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો, અઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયેન પચ્ચયો, નિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો.
Samanantarapaccayena paccayo, sahajātapaccayena paccayo, aññamaññapaccayena paccayo, nissayapaccayena paccayo.
ઉપનિસ્સયપચ્ચયો
Upanissayapaccayo
૨૩. કિલેસો ધમ્મો કિલેસસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણૂપનિસ્સયો, અનન્તરૂપનિસ્સયો, પકતૂપનિસ્સયો…પે॰…. પકતૂપનિસ્સયો – કિલેસા કિલેસાનં ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ.
23. Kileso dhammo kilesassa dhammassa upanissayapaccayena paccayo – ārammaṇūpanissayo, anantarūpanissayo, pakatūpanissayo…pe…. Pakatūpanissayo – kilesā kilesānaṃ upanissayapaccayena paccayo… tīṇi.
૨૪. નોકિલેસો ધમ્મો નોકિલેસસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણૂપનિસ્સયો, અનન્તરૂપનિસ્સયો, પકતૂપનિસ્સયો…પે॰…. પકતૂપનિસ્સયો – સદ્ધં ઉપનિસ્સાય દાનં દેતિ…પે॰… માનં જપ્પેતિ, દિટ્ઠિં ગણ્હાતિ; સીલં…પે॰… પઞ્ઞં… રાગં… દોસં… મોહં… માનં… દિટ્ઠિં… પત્થનં… કાયિકં સુખં…પે॰… સેનાસનં ઉપનિસ્સાય દાનં દેતિ…પે॰… સઙ્ઘં ભિન્દતિ; સદ્ધા…પે॰… સેનાસનં સદ્ધાય…પે॰… ફલસમાપત્તિયા ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
24. Nokileso dhammo nokilesassa dhammassa upanissayapaccayena paccayo – ārammaṇūpanissayo, anantarūpanissayo, pakatūpanissayo…pe…. Pakatūpanissayo – saddhaṃ upanissāya dānaṃ deti…pe… mānaṃ jappeti, diṭṭhiṃ gaṇhāti; sīlaṃ…pe… paññaṃ… rāgaṃ… dosaṃ… mohaṃ… mānaṃ… diṭṭhiṃ… patthanaṃ… kāyikaṃ sukhaṃ…pe… senāsanaṃ upanissāya dānaṃ deti…pe… saṅghaṃ bhindati; saddhā…pe… senāsanaṃ saddhāya…pe… phalasamāpattiyā upanissayapaccayena paccayo. (1)
નોકિલેસો ધમ્મો કિલેસસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણૂપનિસ્સયો, અનન્તરૂપનિસ્સયો, પકતૂપનિસ્સયો…પે॰…. પકતૂપનિસ્સયો – સદ્ધં ઉપનિસ્સાય માનં જપ્પેતિ… દિટ્ઠિં ગણ્હાતિ; સીલં…પે॰… સેનાસનં ઉપનિસ્સાય પાણં હનતિ…પે॰… સઙ્ઘં ભિન્દતિ; સદ્ધા…પે॰… સેનાસનં કિલેસાનં ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૨)
Nokileso dhammo kilesassa dhammassa upanissayapaccayena paccayo – ārammaṇūpanissayo, anantarūpanissayo, pakatūpanissayo…pe…. Pakatūpanissayo – saddhaṃ upanissāya mānaṃ jappeti… diṭṭhiṃ gaṇhāti; sīlaṃ…pe… senāsanaṃ upanissāya pāṇaṃ hanati…pe… saṅghaṃ bhindati; saddhā…pe… senāsanaṃ kilesānaṃ upanissayapaccayena paccayo. (2)
નોકિલેસો ધમ્મો કિલેસસ્સ ચ નોકિલેસસ્સ ચ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણૂપનિસ્સયો, અનન્તરૂપનિસ્સયો, પકતૂપનિસ્સયો…પે॰…. પકતૂપનિસ્સયો – સદ્ધં ઉપનિસ્સાય માનં જપ્પેતિ… દિટ્ઠિં ગણ્હાતિ; સીલં…પે॰… સેનાસનં ઉપનિસ્સાય પાણં હનતિ…પે॰… સઙ્ઘં ભિન્દતિ; સદ્ધા…પે॰… સેનાસનં કિલેસાનં સમ્પયુત્તકાનઞ્ચ ખન્ધાનં ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)