Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā |
8. கிமிலத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா
8. Kimilattheragāthāvaṇṇanā
அபி⁴ஸத்தோவ நிபததீதி ஆயஸ்மதோ கிமிலத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே புஞ்ஞானி கரொந்தோ ககுஸந்த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ பரினிப்³பு³தே ஸத்த²ரி தஸ்ஸ தா⁴துயோ உத்³தி³ஸ்ஸ ஸளலமாலாஹி மண்ட³பாகாரேன பூஜங் அகாஸி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தாவதிங்ஸே நிப்³ப³த்தித்வா அபராபரங் தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ கபிலவத்து²னக³ரே ஸாகியராஜகுலே நிப்³ப³த்தி, கிமிலோதிஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி. ஸோ வயப்பத்தோ போ⁴க³ஸம்பத்தியா ஸம்பன்னோ விஹரதி. தஸ்ஸ ஞாணபரிபாகங் தி³ஸ்வா ஸங்வேக³ஜனநத்த²ங் அனுபியாயங் விஹரந்தோ ஸத்தா² பட²மயொப்³ப³னே டி²தங் த³ஸ்ஸனீயங் இத்தி²ரூபங் அபி⁴னிம்மினித்வா புரதோ த³ஸ்ஸெத்வா புன அனுக்கமேன யதா² ஜராரோக³விபத்தீஹி அபி⁴பூ⁴தா தி³ஸ்ஸதி, ததா² அகாஸி. தங் தி³ஸ்வா கிமிலகுமாரோ அதிவிய ஸங்வேக³ங் பகாஸெந்தோ –
Abhisattova nipatatīti āyasmato kimilattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave puññāni karonto kakusandhassa bhagavato kāle kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patto parinibbute satthari tassa dhātuyo uddissa saḷalamālāhi maṇḍapākārena pūjaṃ akāsi. So tena puññakammena tāvatiṃse nibbattitvā aparāparaṃ devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde kapilavatthunagare sākiyarājakule nibbatti, kimilotissa nāmaṃ ahosi. So vayappatto bhogasampattiyā sampanno viharati. Tassa ñāṇaparipākaṃ disvā saṃvegajananatthaṃ anupiyāyaṃ viharanto satthā paṭhamayobbane ṭhitaṃ dassanīyaṃ itthirūpaṃ abhinimminitvā purato dassetvā puna anukkamena yathā jarārogavipattīhi abhibhūtā dissati, tathā akāsi. Taṃ disvā kimilakumāro ativiya saṃvegaṃ pakāsento –
118.
118.
‘‘அபி⁴ஸத்தோவ நிபததி வயோ, ரூபங் அஞ்ஞமிவ ததே²வ ஸந்தங்;
‘‘Abhisattova nipatati vayo, rūpaṃ aññamiva tatheva santaṃ;
தஸ்ஸேவ ஸதோ அவிப்பவஸதோ, அஞ்ஞஸ்ஸேவ ஸராமி அத்தான’’ந்தி. –
Tasseva sato avippavasato, aññasseva sarāmi attāna’’nti. –
கா³த²ங் அபா⁴ஸி.
Gāthaṃ abhāsi.
தத்த² அபி⁴ஸத்தோவாதி ‘‘த்வங் ஸீக⁴ங் க³ச்ச² மா திட்டா²’’தி தே³வேஹி அனுஸிட்டோ² ஆணத்தோ விய. ‘‘அபி⁴ஸட்டோ² வா’’திபி பாடோ², ‘‘த்வங் லஹுங் க³ச்சா²’’தி கேனசி அபி⁴லாஸாபிதோ வியாதி அத்தோ². நிபததீதி அதிபததி அபி⁴தா⁴வதி ந திட்ட²தி, க²ணே க²ணே க²யவயங் பாபுணாதீதி அத்தோ². வயோதி பா³ல்யயொப்³ப³னாதி³கோ ஸரீரஸ்ஸ அவத்தா²விஸேஸோ. இத⁴ பனஸ்ஸ யொப்³ப³ஞ்ஞங் அதி⁴ப்பேதங், தங் ஹிஸ்ஸ அபி⁴பதந்தங் கீ²யந்தங் ஹுத்வா உபட்டி²தங். ரூபந்தி ரூபஸம்பதா³தி வத³தி. ரூபந்தி பன ஸரீரங் ‘‘அட்டி²ஞ்ச படிச்ச ந்ஹாருஞ்ச படிச்ச மங்ஸஞ்ச படிச்ச ஆகாஸோ பரிவாரிதோ ரூபங்த்வேவ ஸங்க²ங் க³ச்ச²தீ’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 1.306) விய. அஞ்ஞமிவ ததே²வ ஸந்தந்தி இத³ங் ரூபங் யாதி³ஸங், ஸயங் ததே²வ தேனேவாகாரேன ஸந்தங் விஜ்ஜமானங் அஞ்ஞங் விய மய்ஹங் உபட்டா²தீதி அதி⁴ப்பாயோ. ‘‘ததே³வ ஸந்த’’ந்தி ச கேசி பட²ந்தி. தஸ்ஸேவ ஸதோதி தஸ்ஸேவ மே அனஞ்ஞஸ்ஸ ஸதோ ஸமானஸ்ஸ. அவிப்பவஸதோதி ந விப்பவஸந்தஸ்ஸ, சிரவிப்பவாஸேன ஹி ஸதோ அனஞ்ஞம்பி அஞ்ஞங் விய உபட்டா²தி இத³ம்பி இத⁴ நத்தீ²தி அதி⁴ப்பாயோ. அஞ்ஞஸ்ஸேவ ஸராமி அத்தானந்தி இமங் மம அத்தபா⁴வங் அஞ்ஞஸ்ஸ ஸத்தஸ்ஸ விய ஸராமி உபதா⁴ரேமி ஸஞ்ஜானாமீதி அத்தோ². தஸ்ஸேவங் அனிச்சதங் மனஸி கரொந்தஸ்ஸ த³ள்ஹதரோ ஸங்வேகோ³ உத³பாதி³, ஸோ ஸங்வேக³ஜாதோ ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா த⁴ம்மங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜித்வா விபஸ்ஸனங் பட்ட²பெத்வா நசிரஸ்ஸேவ அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 2.56.42-48) –
Tattha abhisattovāti ‘‘tvaṃ sīghaṃ gaccha mā tiṭṭhā’’ti devehi anusiṭṭho āṇatto viya. ‘‘Abhisaṭṭho vā’’tipi pāṭho, ‘‘tvaṃ lahuṃ gacchā’’ti kenaci abhilāsāpito viyāti attho. Nipatatīti atipatati abhidhāvati na tiṭṭhati, khaṇe khaṇe khayavayaṃ pāpuṇātīti attho. Vayoti bālyayobbanādiko sarīrassa avatthāviseso. Idha panassa yobbaññaṃ adhippetaṃ, taṃ hissa abhipatantaṃ khīyantaṃ hutvā upaṭṭhitaṃ. Rūpanti rūpasampadāti vadati. Rūpanti pana sarīraṃ ‘‘aṭṭhiñca paṭicca nhāruñca paṭicca maṃsañca paṭicca ākāso parivārito rūpaṃtveva saṅkhaṃ gacchatī’’tiādīsu (ma. ni. 1.306) viya. Aññamiva tatheva santanti idaṃ rūpaṃ yādisaṃ, sayaṃ tatheva tenevākārena santaṃ vijjamānaṃ aññaṃ viya mayhaṃ upaṭṭhātīti adhippāyo. ‘‘Tadeva santa’’nti ca keci paṭhanti. Tasseva satoti tasseva me anaññassa sato samānassa. Avippavasatoti na vippavasantassa, ciravippavāsena hi sato anaññampi aññaṃ viya upaṭṭhāti idampi idha natthīti adhippāyo. Aññasseva sarāmi attānanti imaṃ mama attabhāvaṃ aññassa sattassa viya sarāmi upadhāremi sañjānāmīti attho. Tassevaṃ aniccataṃ manasi karontassa daḷhataro saṃvego udapādi, so saṃvegajāto satthāraṃ upasaṅkamitvā dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā vipassanaṃ paṭṭhapetvā nacirasseva arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 2.56.42-48) –
‘‘நிப்³பு³தே ககுஸந்த⁴ம்ஹி, ப்³ராஹ்மணம்ஹி வுஸீமதி;
‘‘Nibbute kakusandhamhi, brāhmaṇamhi vusīmati;
க³ஹெத்வா ஸளலங் மாலங், மண்ட³பங் காரயிங் அஹங்.
Gahetvā saḷalaṃ mālaṃ, maṇḍapaṃ kārayiṃ ahaṃ.
‘‘தாவதிங்ஸங் க³தோ ஸந்தோ, லபி⁴ம்ஹ ப்³யம்ஹமுத்தமங்;
‘‘Tāvatiṃsaṃ gato santo, labhimha byamhamuttamaṃ;
அஞ்ஞே தே³வேதிரோசாமி, புஞ்ஞகம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்.
Aññe devetirocāmi, puññakammassidaṃ phalaṃ.
‘‘தி³வா வா யதி³ வா ரத்திங், சங்கமந்தோ டி²தோ சஹங்;
‘‘Divā vā yadi vā rattiṃ, caṅkamanto ṭhito cahaṃ;
ச²ன்னோ ஸளலபுப்பே²ஹி, புஞ்ஞகம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்.
Channo saḷalapupphehi, puññakammassidaṃ phalaṃ.
‘‘இமஸ்மிங்யேவ கப்பம்ஹி, யங் பு³த்³த⁴மபி⁴பூஜயிங்;
‘‘Imasmiṃyeva kappamhi, yaṃ buddhamabhipūjayiṃ;
து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.
Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
அரஹத்தங் பன பத்வாபி தே²ரோ அத்தனோ புரிமுப்பன்னங் அனிச்சதாமனஸிகாரங் விபா⁴வெந்தோ தமேவ கா³த²ங் பச்சுதா³ஹாஸி. தேனேதங் இமஸ்ஸ தே²ரஸ்ஸ அஞ்ஞாப்³யாகரணம்பி அஹோஸி.
Arahattaṃ pana patvāpi thero attano purimuppannaṃ aniccatāmanasikāraṃ vibhāvento tameva gāthaṃ paccudāhāsi. Tenetaṃ imassa therassa aññābyākaraṇampi ahosi.
கிமிலத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Kimilattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 8. கிமிலத்தே²ரகா³தா² • 8. Kimilattheragāthā