Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય • Majjhimanikāya

    ૩. કિન્તિસુત્તં

    3. Kintisuttaṃ

    ૩૪. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા પિસિનારાયં 1 વિહરતિ બલિહરણે વનસણ્ડે. તત્ર ખો ભગવા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘ભિક્ખવો’’તિ. ‘‘ભદન્તે’’તિ તે ભિક્ખૂ ભગવતો પચ્ચસ્સોસું. ભગવા એતદવોચ – ‘‘કિન્તિ વો , ભિક્ખવે, મયિ હોતિ – ‘ચીવરહેતુ વા સમણો ગોતમો ધમ્મં દેસેતિ, પિણ્ડપાતહેતુ વા સમણો ગોતમો ધમ્મં દેસેતિ, સેનાસનહેતુ વા સમણો ગોતમો ધમ્મં દેસેતિ, ઇતિભવાભવહેતુ વા સમણો ગોતમો ધમ્મં દેસેતી’’’તિ? ‘‘ન ખો નો, ભન્તે, ભગવતિ એવં હોતિ – ‘ચીવરહેતુ વા સમણો ગોતમો ધમ્મં દેસેતિ, પિણ્ડપાતહેતુ વા સમણો ગોતમો ધમ્મં દેસેતિ, સેનાસનહેતુ વા સમણો ગોતમો ધમ્મં દેસેતિ, ઇતિભવાભવહેતુ વા સમણો ગોતમો ધમ્મં દેસેતી’’’તિ.

    34. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā pisinārāyaṃ 2 viharati baliharaṇe vanasaṇḍe. Tatra kho bhagavā bhikkhū āmantesi – ‘‘bhikkhavo’’ti. ‘‘Bhadante’’ti te bhikkhū bhagavato paccassosuṃ. Bhagavā etadavoca – ‘‘kinti vo , bhikkhave, mayi hoti – ‘cīvarahetu vā samaṇo gotamo dhammaṃ deseti, piṇḍapātahetu vā samaṇo gotamo dhammaṃ deseti, senāsanahetu vā samaṇo gotamo dhammaṃ deseti, itibhavābhavahetu vā samaṇo gotamo dhammaṃ desetī’’’ti? ‘‘Na kho no, bhante, bhagavati evaṃ hoti – ‘cīvarahetu vā samaṇo gotamo dhammaṃ deseti, piṇḍapātahetu vā samaṇo gotamo dhammaṃ deseti, senāsanahetu vā samaṇo gotamo dhammaṃ deseti, itibhavābhavahetu vā samaṇo gotamo dhammaṃ desetī’’’ti.

    ‘‘ન ચ કિર વો, ભિક્ખવે, મયિ એવં હોતિ – ‘ચીવરહેતુ વા સમણો ગોતમો ધમ્મં દેસેતિ…પે॰… ઇતિભવાભવહેતુ વા સમણો ગોતમો ધમ્મં દેસેતી’તિ; અથ કિન્તિ ચરહિ વો 3, ભિક્ખવે, મયિ હોતી’’તિ? ‘‘એવં ખો નો, ભન્તે, ભગવતિ હોતિ – ‘અનુકમ્પકો ભગવા હિતેસી; અનુકમ્પં ઉપાદાય ધમ્મં દેસેતી’’’તિ. ‘‘એવઞ્ચ 4 કિર વો, ભિક્ખવે, મયિ હોતિ – ‘અનુકમ્પકો ભગવા હિતેસી; અનુકમ્પં ઉપાદાય ધમ્મં દેસેતી’’’તિ.

    ‘‘Na ca kira vo, bhikkhave, mayi evaṃ hoti – ‘cīvarahetu vā samaṇo gotamo dhammaṃ deseti…pe… itibhavābhavahetu vā samaṇo gotamo dhammaṃ desetī’ti; atha kinti carahi vo 5, bhikkhave, mayi hotī’’ti? ‘‘Evaṃ kho no, bhante, bhagavati hoti – ‘anukampako bhagavā hitesī; anukampaṃ upādāya dhammaṃ desetī’’’ti. ‘‘Evañca 6 kira vo, bhikkhave, mayi hoti – ‘anukampako bhagavā hitesī; anukampaṃ upādāya dhammaṃ desetī’’’ti.

    ૩૫. ‘‘તસ્માતિહ, ભિક્ખવે, યે વો 7 મયા ધમ્મા અભિઞ્ઞા દેસિતા, સેય્યથિદં – ચત્તારો સતિપટ્ઠાના ચત્તારો સમ્મપ્પધાના ચત્તારો ઇદ્ધિપાદા પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ પઞ્ચ બલાનિ સત્ત બોજ્ઝઙ્ગા અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો, તત્થ સબ્બેહેવ સમગ્ગેહિ સમ્મોદમાનેહિ અવિવદમાનેહિ સિક્ખિતબ્બં. તેસઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, સમગ્ગાનં સમ્મોદમાનાનં અવિવદમાનાનં સિક્ખતં સિયંસુ 8 દ્વે ભિક્ખૂ અભિધમ્મે નાનાવાદા. તત્ર ચે તુમ્હાકં એવમસ્સ – ‘ઇમેસં ખો આયસ્મન્તાનં અત્થતો ચેવ નાનં બ્યઞ્જનતો ચ નાન’ન્તિ, તત્થ યં ભિક્ખું સુવચતરં 9 મઞ્ઞેય્યાથ સો ઉપસઙ્કમિત્વા એવમસ્સ વચનીયો – ‘આયસ્મન્તાનં ખો અત્થતો ચેવ નાનં, બ્યઞ્જનતો ચ નાનં. તદમિનાપેતં 10 આયસ્મન્તો જાનાથ – યથા અત્થતો ચેવ નાનં, બ્યઞ્જનતો ચ નાનં. માયસ્મન્તો વિવાદં આપજ્જિત્થા’તિ. અથાપરેસં એકતોપક્ખિકાનં ભિક્ખૂનં યં ભિક્ખું સુવચતરં મઞ્ઞેય્યાથ સો ઉપસઙ્કમિત્વા એવમસ્સ વચનીયો – ‘આયસ્મન્તાનં ખો અત્થતો ચેવ નાનં, બ્યઞ્જનતો ચ નાનં. તદમિનાપેતં આયસ્મન્તો જાનાથ – યથા અત્થતો ચેવ નાનં, બ્યઞ્જનતો ચ નાનં. માયસ્મન્તો વિવાદં આપજ્જિત્થા’તિ. ઇતિ દુગ્ગહિતં દુગ્ગહિતતો ધારેતબ્બં, સુગ્ગહિતં સુગ્ગહિતતો ધારેતબ્બં. દુગ્ગહિતં દુગ્ગહિતતો ધારેત્વા સુગ્ગહિતં સુગ્ગહિતતો ધારેત્વા 11 યો ધમ્મો યો વિનયો સો ભાસિતબ્બો.

    35. ‘‘Tasmātiha, bhikkhave, ye vo 12 mayā dhammā abhiññā desitā, seyyathidaṃ – cattāro satipaṭṭhānā cattāro sammappadhānā cattāro iddhipādā pañcindriyāni pañca balāni satta bojjhaṅgā ariyo aṭṭhaṅgiko maggo, tattha sabbeheva samaggehi sammodamānehi avivadamānehi sikkhitabbaṃ. Tesañca vo, bhikkhave, samaggānaṃ sammodamānānaṃ avivadamānānaṃ sikkhataṃ siyaṃsu 13 dve bhikkhū abhidhamme nānāvādā. Tatra ce tumhākaṃ evamassa – ‘imesaṃ kho āyasmantānaṃ atthato ceva nānaṃ byañjanato ca nāna’nti, tattha yaṃ bhikkhuṃ suvacataraṃ 14 maññeyyātha so upasaṅkamitvā evamassa vacanīyo – ‘āyasmantānaṃ kho atthato ceva nānaṃ, byañjanato ca nānaṃ. Tadamināpetaṃ 15 āyasmanto jānātha – yathā atthato ceva nānaṃ, byañjanato ca nānaṃ. Māyasmanto vivādaṃ āpajjitthā’ti. Athāparesaṃ ekatopakkhikānaṃ bhikkhūnaṃ yaṃ bhikkhuṃ suvacataraṃ maññeyyātha so upasaṅkamitvā evamassa vacanīyo – ‘āyasmantānaṃ kho atthato ceva nānaṃ, byañjanato ca nānaṃ. Tadamināpetaṃ āyasmanto jānātha – yathā atthato ceva nānaṃ, byañjanato ca nānaṃ. Māyasmanto vivādaṃ āpajjitthā’ti. Iti duggahitaṃ duggahitato dhāretabbaṃ, suggahitaṃ suggahitato dhāretabbaṃ. Duggahitaṃ duggahitato dhāretvā suggahitaṃ suggahitato dhāretvā 16 yo dhammo yo vinayo so bhāsitabbo.

    ૩૬. ‘‘તત્ર ચે તુમ્હાકં એવમસ્સ – ‘ઇમેસં ખો આયસ્મન્તાનં અત્થતો હિ ખો નાનં, બ્યઞ્જનતો સમેતી’તિ, તત્થ યં ભિક્ખું સુવચતરં મઞ્ઞેય્યાથ સો ઉપસઙ્કમિત્વા એવમસ્સ વચનીયો – ‘આયસ્મન્તાનં ખો અત્થતો હિ નાનં, બ્યઞ્જનતો સમેતિ. તદમિનાપેતં આયસ્મન્તો જાનાથ – યથા અત્થતો હિ ખો નાનં, બ્યઞ્જનતો સમેતિ. માયસ્મન્તો વિવાદં આપજ્જિત્થા’તિ. અથાપરેસં એકતોપક્ખિકાનં ભિક્ખૂનં યં ભિક્ખું સુવચતરં મઞ્ઞેય્યાથ સો ઉપસઙ્કમિત્વા એવમસ્સ વચનીયો – ‘આયસ્મન્તાનં ખો અત્થતો હિ ખો નાનં, બ્યઞ્જનતો સમેતિ. તદમિનાપેતં આયસ્મન્તો જાનાથ – યથા અત્થતો હિ ખો નાનં, બ્યઞ્જનતો સમેતિ. માયસ્મન્તો વિવાદં આપજ્જિત્થા’તિ . ઇતિ દુગ્ગહિતં દુગ્ગહિતતો ધારેતબ્બં, સુગ્ગહિતં સુગ્ગહિતતો ધારેતબ્બં. દુગ્ગહિતં દુગ્ગહિતતો ધારેત્વા સુગ્ગહિતં સુગ્ગહિતતો ધારેત્વા યો ધમ્મો યો વિનયો સો ભાસિતબ્બો.

    36. ‘‘Tatra ce tumhākaṃ evamassa – ‘imesaṃ kho āyasmantānaṃ atthato hi kho nānaṃ, byañjanato sametī’ti, tattha yaṃ bhikkhuṃ suvacataraṃ maññeyyātha so upasaṅkamitvā evamassa vacanīyo – ‘āyasmantānaṃ kho atthato hi nānaṃ, byañjanato sameti. Tadamināpetaṃ āyasmanto jānātha – yathā atthato hi kho nānaṃ, byañjanato sameti. Māyasmanto vivādaṃ āpajjitthā’ti. Athāparesaṃ ekatopakkhikānaṃ bhikkhūnaṃ yaṃ bhikkhuṃ suvacataraṃ maññeyyātha so upasaṅkamitvā evamassa vacanīyo – ‘āyasmantānaṃ kho atthato hi kho nānaṃ, byañjanato sameti. Tadamināpetaṃ āyasmanto jānātha – yathā atthato hi kho nānaṃ, byañjanato sameti. Māyasmanto vivādaṃ āpajjitthā’ti . Iti duggahitaṃ duggahitato dhāretabbaṃ, suggahitaṃ suggahitato dhāretabbaṃ. Duggahitaṃ duggahitato dhāretvā suggahitaṃ suggahitato dhāretvā yo dhammo yo vinayo so bhāsitabbo.

    ૩૭. ‘‘તત્ર ચે તુમ્હાકં એવમસ્સ – ‘ઇમેસં ખો આયસ્મન્તાનં અત્થતો હિ ખો સમેતિ, બ્યઞ્જનતો નાન’ન્તિ, તત્થ યં ભિક્ખું સુવચતરં મઞ્ઞેય્યાથ સો ઉપસઙ્કમિત્વા એવમસ્સ વચનીયો – ‘આયસ્મન્તાનં ખો અત્થતો હિ સમેતિ, બ્યઞ્જનતો નાનં. તદમિનાપેતં આયસ્મન્તો જાનાથ – યથા અત્થતો હિ ખો સમેતિ, બ્યઞ્જનતો નાનં. અપ્પમત્તકં ખો પનેતં યદિદં – બ્યઞ્જનં. માયસ્મન્તો અપ્પમત્તકે વિવાદં આપજ્જિત્થા’તિ. અથાપરેસં એકતોપક્ખિકાનં ભિક્ખૂનં યં ભિક્ખું સુવચતરં મઞ્ઞેય્યાથ સો ઉપસઙ્કમિત્વા એવમસ્સ વચનીયો – ‘આયસ્મન્તાનં ખો અત્થતો હિ સમેતિ, બ્યઞ્જનતો નાનં. તદમિનાપેતં આયસ્મન્તો જાનાથ – યથા અત્થતો હિ ખો સમેતિ, બ્યઞ્જનતો નાનં. અપ્પમત્તકં ખો પનેતં યદિદં – બ્યઞ્જનં. માયસ્મન્તો અપ્પમત્તકે 17 વિવાદં આપજ્જિત્થા’તિ. ઇતિ સુગ્ગહિતં સુગ્ગહિતતો ધારેતબ્બં, દુગ્ગહિતં દુગ્ગહિતતો ધારેતબ્બં. સુગ્ગહિતં સુગ્ગહિતતો ધારેત્વા દુગ્ગહિતં દુગ્ગહિતતો ધારેત્વા યો ધમ્મો યો વિનયો સો ભાસિતબ્બો.

    37. ‘‘Tatra ce tumhākaṃ evamassa – ‘imesaṃ kho āyasmantānaṃ atthato hi kho sameti, byañjanato nāna’nti, tattha yaṃ bhikkhuṃ suvacataraṃ maññeyyātha so upasaṅkamitvā evamassa vacanīyo – ‘āyasmantānaṃ kho atthato hi sameti, byañjanato nānaṃ. Tadamināpetaṃ āyasmanto jānātha – yathā atthato hi kho sameti, byañjanato nānaṃ. Appamattakaṃ kho panetaṃ yadidaṃ – byañjanaṃ. Māyasmanto appamattake vivādaṃ āpajjitthā’ti. Athāparesaṃ ekatopakkhikānaṃ bhikkhūnaṃ yaṃ bhikkhuṃ suvacataraṃ maññeyyātha so upasaṅkamitvā evamassa vacanīyo – ‘āyasmantānaṃ kho atthato hi sameti, byañjanato nānaṃ. Tadamināpetaṃ āyasmanto jānātha – yathā atthato hi kho sameti, byañjanato nānaṃ. Appamattakaṃ kho panetaṃ yadidaṃ – byañjanaṃ. Māyasmanto appamattake 18 vivādaṃ āpajjitthā’ti. Iti suggahitaṃ suggahitato dhāretabbaṃ, duggahitaṃ duggahitato dhāretabbaṃ. Suggahitaṃ suggahitato dhāretvā duggahitaṃ duggahitato dhāretvā yo dhammo yo vinayo so bhāsitabbo.

    ૩૮. ‘‘તત્ર ચે તુમ્હાકં એવમસ્સ – ‘ઇમેસં ખો આયસ્મન્તાનં અત્થતો ચેવ સમેતિ બ્યઞ્જનતો ચ સમેતી’તિ, તત્થ યં ભિક્ખું સુવચતરં મઞ્ઞેય્યાથ સો ઉપસઙ્કમિત્વા એવમસ્સ વચનીયો – ‘આયસ્મન્તાનં ખો અત્થતો ચેવ સમેતિ, બ્યઞ્જનતો ચ સમેતિ. તદમિનાપેતં આયસ્મન્તો જાનાથ – યથા અત્થતો ચેવ સમેતિ બ્યઞ્જનતો ચ સમેતિ. માયસ્મન્તો વિવાદં આપજ્જિત્થા’તિ. અથાપરેસં એકતોપક્ખિકાનં ભિક્ખૂનં યં ભિક્ખું સુવચતરં મઞ્ઞેય્યાથ સો ઉપસઙ્કમિત્વા એવમસ્સ વચનીયો – ‘આયસ્મન્તાનં ખો અત્થતો ચેવ સમેતિ બ્યઞ્જનતો ચ સમેતિ. તદમિનાપેતં આયસ્મન્તો જાનાથ – યથા અત્થતો ચેવ સમેતિ બ્યઞ્જનતો ચ સમેતિ. માયસ્મન્તો વિવાદં આપજ્જિત્થા’તિ. ઇતિ સુગ્ગહિતં સુગ્ગહિતતો ધારેતબ્બં. સુગ્ગહિતં સુગ્ગહિતતો ધારેત્વા યો ધમ્મો યો વિનયો સો ભાસિતબ્બો.

    38. ‘‘Tatra ce tumhākaṃ evamassa – ‘imesaṃ kho āyasmantānaṃ atthato ceva sameti byañjanato ca sametī’ti, tattha yaṃ bhikkhuṃ suvacataraṃ maññeyyātha so upasaṅkamitvā evamassa vacanīyo – ‘āyasmantānaṃ kho atthato ceva sameti, byañjanato ca sameti. Tadamināpetaṃ āyasmanto jānātha – yathā atthato ceva sameti byañjanato ca sameti. Māyasmanto vivādaṃ āpajjitthā’ti. Athāparesaṃ ekatopakkhikānaṃ bhikkhūnaṃ yaṃ bhikkhuṃ suvacataraṃ maññeyyātha so upasaṅkamitvā evamassa vacanīyo – ‘āyasmantānaṃ kho atthato ceva sameti byañjanato ca sameti. Tadamināpetaṃ āyasmanto jānātha – yathā atthato ceva sameti byañjanato ca sameti. Māyasmanto vivādaṃ āpajjitthā’ti. Iti suggahitaṃ suggahitato dhāretabbaṃ. Suggahitaṃ suggahitato dhāretvā yo dhammo yo vinayo so bhāsitabbo.

    ૩૯. ‘‘તેસઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, સમગ્ગાનં સમ્મોદમાનાનં અવિવદમાનાનં સિક્ખતં સિયા અઞ્ઞતરસ્સ ભિક્ખુનો આપત્તિ સિયા વીતિક્કમો, તત્ર, ભિક્ખવે, ન ચોદનાય તરિતબ્બં 19. પુગ્ગલો ઉપપરિક્ખિતબ્બો – ‘ઇતિ મય્હઞ્ચ અવિહેસા ભવિસ્સતિ પરસ્સ ચ પુગ્ગલસ્સ અનુપઘાતો, પરો હિ પુગ્ગલો અક્કોધનો અનુપનાહી અદળ્હદિટ્ઠી સુપ્પટિનિસ્સગ્ગી, સક્કોમિ ચાહં એતં પુગ્ગલં અકુસલા વુટ્ઠાપેત્વા કુસલે પતિટ્ઠાપેતુ’ન્તિ. સચે, ભિક્ખવે, એવમસ્સ, કલ્લં વચનાય.

    39. ‘‘Tesañca vo, bhikkhave, samaggānaṃ sammodamānānaṃ avivadamānānaṃ sikkhataṃ siyā aññatarassa bhikkhuno āpatti siyā vītikkamo, tatra, bhikkhave, na codanāya taritabbaṃ 20. Puggalo upaparikkhitabbo – ‘iti mayhañca avihesā bhavissati parassa ca puggalassa anupaghāto, paro hi puggalo akkodhano anupanāhī adaḷhadiṭṭhī suppaṭinissaggī, sakkomi cāhaṃ etaṃ puggalaṃ akusalā vuṭṭhāpetvā kusale patiṭṭhāpetu’nti. Sace, bhikkhave, evamassa, kallaṃ vacanāya.

    ‘‘સચે પન, ભિક્ખવે, એવમસ્સ – ‘મય્હં ખો અવિહેસા ભવિસ્સતિ પરસ્સ ચ પુગ્ગલસ્સ ઉપઘાતો, પરો હિ પુગ્ગલો કોધનો ઉપનાહી અદળ્હદિટ્ઠી સુપ્પટિનિસ્સગ્ગી, સક્કોમિ ચાહં એતં પુગ્ગલં અકુસલા વુટ્ઠાપેત્વા કુસલે પતિટ્ઠાપેતું. અપ્પમત્તકં ખો પનેતં યદિદં – પરસ્સ 21 પુગ્ગલસ્સ ઉપઘાતો. અથ ખો એતદેવ બહુતરં – સ્વાહં સક્કોમિ એતં પુગ્ગલં અકુસલા વુટ્ઠાપેત્વા કુસલે પતિટ્ઠાપેતુ’ન્તિ . સચે, ભિક્ખવે, એવમસ્સ, કલ્લં વચનાય.

    ‘‘Sace pana, bhikkhave, evamassa – ‘mayhaṃ kho avihesā bhavissati parassa ca puggalassa upaghāto, paro hi puggalo kodhano upanāhī adaḷhadiṭṭhī suppaṭinissaggī, sakkomi cāhaṃ etaṃ puggalaṃ akusalā vuṭṭhāpetvā kusale patiṭṭhāpetuṃ. Appamattakaṃ kho panetaṃ yadidaṃ – parassa 22 puggalassa upaghāto. Atha kho etadeva bahutaraṃ – svāhaṃ sakkomi etaṃ puggalaṃ akusalā vuṭṭhāpetvā kusale patiṭṭhāpetu’nti . Sace, bhikkhave, evamassa, kallaṃ vacanāya.

    ‘‘સચે પન, ભિક્ખવે, એવમસ્સ – ‘મય્હં ખો વિહેસા ભવિસ્સતિ પરસ્સ ચ પુગ્ગલસ્સ અનુપઘાતો. પરો હિ પુગ્ગલો અક્કોધનો અનુપનાહી દળ્હદિટ્ઠી દુપ્પટિનિસ્સગ્ગી, સક્કોમિ ચાહં એતં પુગ્ગલં અકુસલા વુટ્ઠાપેત્વા કુસલે પતિટ્ઠાપેતું. અપ્પમત્તકં ખો પનેતં યદિદં – મય્હં વિહેસા 23. અથ ખો એતદેવ બહુતરં – સ્વાહં સક્કોમિ એતં પુગ્ગલં અકુસલા વુટ્ઠાપેત્વા કુસલે પતિટ્ઠાપેતુ’ન્તિ. સચે, ભિક્ખવે, એવમસ્સ, કલ્લં વચનાય.

    ‘‘Sace pana, bhikkhave, evamassa – ‘mayhaṃ kho vihesā bhavissati parassa ca puggalassa anupaghāto. Paro hi puggalo akkodhano anupanāhī daḷhadiṭṭhī duppaṭinissaggī, sakkomi cāhaṃ etaṃ puggalaṃ akusalā vuṭṭhāpetvā kusale patiṭṭhāpetuṃ. Appamattakaṃ kho panetaṃ yadidaṃ – mayhaṃ vihesā 24. Atha kho etadeva bahutaraṃ – svāhaṃ sakkomi etaṃ puggalaṃ akusalā vuṭṭhāpetvā kusale patiṭṭhāpetu’nti. Sace, bhikkhave, evamassa, kallaṃ vacanāya.

    ‘‘સચે પન, ભિક્ખવે, એવમસ્સ – ‘મય્હઞ્ચ ખો વિહેસા ભવિસ્સતિ પરસ્સ ચ પુગ્ગલસ્સ ઉપઘાતો. પરો હિ પુગ્ગલો કોધનો ઉપનાહી દળ્હદિટ્ઠી દુપ્પટિનિસ્સગ્ગી, સક્કોમિ ચાહં એતં પુગ્ગલં અકુસલા વુટ્ઠાપેત્વા કુસલે પતિટ્ઠાપેતું. અપ્પમત્તકં ખો પનેતં યદિદં – મય્હઞ્ચ વિહેસા ભવિસ્સતિ પરસ્સ ચ પુગ્ગલસ્સ ઉપઘાતો. અથ ખો એતદેવ બહુતરં – સ્વાહં સક્કોમિ એતં પુગ્ગલં અકુસલા વુટ્ઠાપેત્વા કુસલે પતિટ્ઠાપેતુ’ન્તિ. સચે, ભિક્ખવે, એવમસ્સ, કલ્લં વચનાય.

    ‘‘Sace pana, bhikkhave, evamassa – ‘mayhañca kho vihesā bhavissati parassa ca puggalassa upaghāto. Paro hi puggalo kodhano upanāhī daḷhadiṭṭhī duppaṭinissaggī, sakkomi cāhaṃ etaṃ puggalaṃ akusalā vuṭṭhāpetvā kusale patiṭṭhāpetuṃ. Appamattakaṃ kho panetaṃ yadidaṃ – mayhañca vihesā bhavissati parassa ca puggalassa upaghāto. Atha kho etadeva bahutaraṃ – svāhaṃ sakkomi etaṃ puggalaṃ akusalā vuṭṭhāpetvā kusale patiṭṭhāpetu’nti. Sace, bhikkhave, evamassa, kallaṃ vacanāya.

    ‘‘સચે પન, ભિક્ખવે, એવમસ્સ – ‘મય્હઞ્ચ ખો વિહેસા ભવિસ્સતિ પરસ્સ ચ પુગ્ગલસ્સ ઉપઘાતો. પરો હિ પુગ્ગલો કોધનો ઉપનાહી દળ્હદિટ્ઠી દુપ્પટિનિસ્સગ્ગી, ન ચાહં સક્કોમિ એતં પુગ્ગલં અકુસલા વુટ્ઠાપેત્વા કુસલે પતિટ્ઠાપેતુ’ન્તિ. એવરૂપે, ભિક્ખવે, પુગ્ગલે ઉપેક્ખા નાતિમઞ્ઞિતબ્બા.

    ‘‘Sace pana, bhikkhave, evamassa – ‘mayhañca kho vihesā bhavissati parassa ca puggalassa upaghāto. Paro hi puggalo kodhano upanāhī daḷhadiṭṭhī duppaṭinissaggī, na cāhaṃ sakkomi etaṃ puggalaṃ akusalā vuṭṭhāpetvā kusale patiṭṭhāpetu’nti. Evarūpe, bhikkhave, puggale upekkhā nātimaññitabbā.

    ૪૦. ‘‘તેસઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, સમગ્ગાનં સમ્મોદમાનાનં અવિવદમાનાનં સિક્ખતં અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ વચીસંહારો 25 ઉપ્પજ્જેય્ય દિટ્ઠિપળાસો 26 ચેતસો આઘાતો અપ્પચ્ચયો અનભિરદ્ધિ. તત્થ એકતોપક્ખિકાનં ભિક્ખૂનં યં ભિક્ખું સુવચતરં મઞ્ઞેય્યાથ સો ઉપસઙ્કમિત્વા એવમસ્સ વચનીયો – ‘યં નો, આવુસો, અમ્હાકં સમગ્ગાનં સમ્મોદમાનાનં અવિવદમાનાનં સિક્ખતં અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ વચીસંહારો ઉપ્પન્નો દિટ્ઠિપળાસો ચેતસો આઘાતો અપ્પચ્ચયો અનભિરદ્ધિ, તં જાનમાનો સમણો ગરહેય્યા’તિ 27. સમ્મા બ્યાકરમાનો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ એવં બ્યાકરેય્ય – ‘યં નો, આવુસો, અમ્હાકં સમગ્ગાનં સમ્મોદમાનાનં અવિવદમાનાનં સિક્ખતં અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ વચીસંહારો ઉપ્પન્નો દિટ્ઠિપળાસો ચેતસો આઘાતો અપ્પચ્ચયો અનભિરદ્ધિ, તં જાનમાનો સમણો ગરહેય્યાતિ. એતં પનાવુસો, ધમ્મં અપ્પહાય નિબ્બાનં સચ્છિકરેય્યા’તિ. સમ્મા બ્યાકરમાનો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ એવં બ્યાકરેય્ય – ‘એતં, આવુસો, ધમ્મં અપ્પહાય ન નિબ્બાનં સચ્છિકરેય્યા’તિ.

    40. ‘‘Tesañca vo, bhikkhave, samaggānaṃ sammodamānānaṃ avivadamānānaṃ sikkhataṃ aññamaññassa vacīsaṃhāro 28 uppajjeyya diṭṭhipaḷāso 29 cetaso āghāto appaccayo anabhiraddhi. Tattha ekatopakkhikānaṃ bhikkhūnaṃ yaṃ bhikkhuṃ suvacataraṃ maññeyyātha so upasaṅkamitvā evamassa vacanīyo – ‘yaṃ no, āvuso, amhākaṃ samaggānaṃ sammodamānānaṃ avivadamānānaṃ sikkhataṃ aññamaññassa vacīsaṃhāro uppanno diṭṭhipaḷāso cetaso āghāto appaccayo anabhiraddhi, taṃ jānamāno samaṇo garaheyyā’ti 30. Sammā byākaramāno, bhikkhave, bhikkhu evaṃ byākareyya – ‘yaṃ no, āvuso, amhākaṃ samaggānaṃ sammodamānānaṃ avivadamānānaṃ sikkhataṃ aññamaññassa vacīsaṃhāro uppanno diṭṭhipaḷāso cetaso āghāto appaccayo anabhiraddhi, taṃ jānamāno samaṇo garaheyyāti. Etaṃ panāvuso, dhammaṃ appahāya nibbānaṃ sacchikareyyā’ti. Sammā byākaramāno, bhikkhave, bhikkhu evaṃ byākareyya – ‘etaṃ, āvuso, dhammaṃ appahāya na nibbānaṃ sacchikareyyā’ti.

    ‘‘અથાપરેસં એકતોપક્ખિકાનં ભિક્ખૂનં યં ભિક્ખું સુવચતરં મઞ્ઞેય્યાથ, સો ઉપસઙ્કમિત્વા એવમસ્સ વચનીયો – ‘યં નો, આવુસો, અમ્હાકં સમગ્ગાનં સમ્મોદમાનાનં અવિવદમાનાનં સિક્ખતં અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ વચીસંહારો ઉપ્પન્નો દિટ્ઠિપળાસો ચેતસો આઘાતો અપ્પચ્ચયો અનભિરદ્ધિ, તં જાનમાનો સમણો ગરહેય્યા’તિ. સમ્મા બ્યાકરમાનો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ એવં બ્યાકરેય્ય – ‘યં નો, આવુસો, અમ્હાકં સમગ્ગાનં સમ્મોદમાનાનં અવિવદમાનાનં સિક્ખતં અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ વચીસંહારો ઉપ્પન્નો દિટ્ઠિપળાસો ચેતસો આઘાતો અપ્પચ્ચયો અનભિરદ્ધિ તં જાનમાનો સમણો ગરહેય્યાતિ. એતં પનાવુસો, ધમ્મં અપ્પહાય નિબ્બાનં સચ્છિકરેય્યા’તિ. સમ્મા બ્યાકરમાનો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ એવં બ્યાકરેય્ય – ‘એતં ખો, આવુસો, ધમ્મં અપ્પહાય ન નિબ્બાનં સચ્છિકરેય્યા’’’તિ.

    ‘‘Athāparesaṃ ekatopakkhikānaṃ bhikkhūnaṃ yaṃ bhikkhuṃ suvacataraṃ maññeyyātha, so upasaṅkamitvā evamassa vacanīyo – ‘yaṃ no, āvuso, amhākaṃ samaggānaṃ sammodamānānaṃ avivadamānānaṃ sikkhataṃ aññamaññassa vacīsaṃhāro uppanno diṭṭhipaḷāso cetaso āghāto appaccayo anabhiraddhi, taṃ jānamāno samaṇo garaheyyā’ti. Sammā byākaramāno, bhikkhave, bhikkhu evaṃ byākareyya – ‘yaṃ no, āvuso, amhākaṃ samaggānaṃ sammodamānānaṃ avivadamānānaṃ sikkhataṃ aññamaññassa vacīsaṃhāro uppanno diṭṭhipaḷāso cetaso āghāto appaccayo anabhiraddhi taṃ jānamāno samaṇo garaheyyāti. Etaṃ panāvuso, dhammaṃ appahāya nibbānaṃ sacchikareyyā’ti. Sammā byākaramāno, bhikkhave, bhikkhu evaṃ byākareyya – ‘etaṃ kho, āvuso, dhammaṃ appahāya na nibbānaṃ sacchikareyyā’’’ti.

    ‘‘તં ચે, ભિક્ખવે, ભિક્ખું પરે એવં પુચ્છેય્યું – ‘આયસ્મતા નો એતે ભિક્ખૂ અકુસલા વુટ્ઠાપેત્વા કુસલે પતિટ્ઠાપિતા’તિ? સમ્મા બ્યાકરમાનો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ એવં બ્યાકરેય્ય – ‘ઇધાહં, આવુસો, યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિં, તસ્સ મે ભગવા ધમ્મં દેસેસિ, તાહં ધમ્મં સુત્વા તેસં ભિક્ખૂનં અભાસિં. તં તે ભિક્ખૂ ધમ્મં સુત્વા અકુસલા વુટ્ઠહિંસુ, કુસલે પતિટ્ઠહિંસૂ’તિ. એવં બ્યાકરમાનો ખો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ ન ચેવ અત્તાનં ઉક્કંસેતિ, ન પરં વમ્ભેતિ, ધમ્મસ્સ ચાનુધમ્મં બ્યાકરોતિ, ન ચ કોચિ સહધમ્મિકો વાદાનુવાદો ગારય્હં ઠાનં આગચ્છતી’’તિ.

    ‘‘Taṃ ce, bhikkhave, bhikkhuṃ pare evaṃ puccheyyuṃ – ‘āyasmatā no ete bhikkhū akusalā vuṭṭhāpetvā kusale patiṭṭhāpitā’ti? Sammā byākaramāno, bhikkhave, bhikkhu evaṃ byākareyya – ‘idhāhaṃ, āvuso, yena bhagavā tenupasaṅkamiṃ, tassa me bhagavā dhammaṃ desesi, tāhaṃ dhammaṃ sutvā tesaṃ bhikkhūnaṃ abhāsiṃ. Taṃ te bhikkhū dhammaṃ sutvā akusalā vuṭṭhahiṃsu, kusale patiṭṭhahiṃsū’ti. Evaṃ byākaramāno kho, bhikkhave, bhikkhu na ceva attānaṃ ukkaṃseti, na paraṃ vambheti, dhammassa cānudhammaṃ byākaroti, na ca koci sahadhammiko vādānuvādo gārayhaṃ ṭhānaṃ āgacchatī’’ti.

    ઇદમવોચ ભગવા. અત્તમના તે ભિક્ખૂ ભગવતો ભાસિતં અભિનન્દુન્તિ.

    Idamavoca bhagavā. Attamanā te bhikkhū bhagavato bhāsitaṃ abhinandunti.

    કિન્તિસુત્તં નિટ્ઠિતં તતિયં.

    Kintisuttaṃ niṭṭhitaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. કુસિનારાયં (સી॰)
    2. kusinārāyaṃ (sī.)
    3. અથ કિન્તિ વો (સી॰ પી॰), અથ કિઞ્ચરહિ વો (ક॰)
    4. એવં (સી॰ પી॰)
    5. atha kinti vo (sī. pī.), atha kiñcarahi vo (ka.)
    6. evaṃ (sī. pī.)
    7. યે તે (ક॰)
    8. સિયું (સી॰ સ્યા॰ કં॰) સદ્દનીતિ ઓલોકેતબ્બા
    9. સુબ્બચતરં (ક॰)
    10. તદિમિનાપેતં (સ્યા॰ કં॰)
    11. ઇતિ દુગ્ગહિતં દુગ્ગહિતતો ધારેતબ્બં, દુગ્ગહિતં દુગ્ગહિતતો ધારેત્વા (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰) અનન્તરવારત્તયે પન ઇદં પાઠનાનત્તં નત્થિ
    12. ye te (ka.)
    13. siyuṃ (sī. syā. kaṃ.) saddanīti oloketabbā
    14. subbacataraṃ (ka.)
    15. tadimināpetaṃ (syā. kaṃ.)
    16. iti duggahitaṃ duggahitato dhāretabbaṃ, duggahitaṃ duggahitato dhāretvā (sī. syā. kaṃ. pī.) anantaravārattaye pana idaṃ pāṭhanānattaṃ natthi
    17. અપ્પમત્તકેહિ (સી॰ પી॰)
    18. appamattakehi (sī. pī.)
    19. ચોદિતબ્બં (સ્યા॰ કં॰ ક॰) તુરિતબ્બં (?)
    20. coditabbaṃ (syā. kaṃ. ka.) turitabbaṃ (?)
    21. યદિદં મય્હઞ્ચ વિહેસા ભવિસ્સતિ પરસ્સ ચ (ક॰)
    22. yadidaṃ mayhañca vihesā bhavissati parassa ca (ka.)
    23. મય્હઞ્ચ વિહેસા ભવિસ્સતિ પરસ્સ ચ પુગ્ગલસ્સ ઉપઘાતો (ક॰)
    24. mayhañca vihesā bhavissati parassa ca puggalassa upaghāto (ka.)
    25. વચીસઙ્ખારો (સી॰ પી॰)
    26. દિટ્ઠિપલાસો (સી॰ ક॰)
    27. સમાનો (સી॰ ક॰)
    28. vacīsaṅkhāro (sī. pī.)
    29. diṭṭhipalāso (sī. ka.)
    30. samāno (sī. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / મજ્ઝિમનિકાય (અટ્ઠકથા) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / ૩. કિન્તિસુત્તવણ્ણના • 3. Kintisuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā) / ૩. કિન્તિસુત્તવણ્ણના • 3. Kintisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact