Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi

    10. ஏகாத³ஸனிபாதோ

    10. Ekādasanipāto

    1. கிஸாகோ³தமீதே²ரீகா³தா²

    1. Kisāgotamītherīgāthā

    213.

    213.

    ‘‘கல்யாணமித்ததா முனினா, லோகங் ஆதி³ஸ்ஸ வண்ணிதா;

    ‘‘Kalyāṇamittatā muninā, lokaṃ ādissa vaṇṇitā;

    கல்யாணமித்தே ப⁴ஜமானோ, அபி பா³லோ பண்டி³தோ அஸ்ஸ.

    Kalyāṇamitte bhajamāno, api bālo paṇḍito assa.

    214.

    214.

    ‘‘ப⁴ஜிதப்³பா³ ஸப்புரிஸா, பஞ்ஞா ததா² வட்³ட⁴தி ப⁴ஜந்தானங்;

    ‘‘Bhajitabbā sappurisā, paññā tathā vaḍḍhati bhajantānaṃ;

    ப⁴ஜமானோ ஸப்புரிஸே, ஸப்³பே³ஹிபி து³க்கே²ஹி பமுச்செய்ய.

    Bhajamāno sappurise, sabbehipi dukkhehi pamucceyya.

    215.

    215.

    ‘‘து³க்க²ஞ்ச விஜானெய்ய, து³க்க²ஸ்ஸ ச ஸமுத³யங் நிரோத⁴ங்;

    ‘‘Dukkhañca vijāneyya, dukkhassa ca samudayaṃ nirodhaṃ;

    அட்ட²ங்கி³கஞ்ச மக்³க³ங், சத்தாரிபி அரியஸச்சானி.

    Aṭṭhaṅgikañca maggaṃ, cattāripi ariyasaccāni.

    216.

    216.

    ‘‘து³க்கோ² இத்தி²பா⁴வோ, அக்கா²தோ புரிஸத³ம்மஸாரதி²னா;

    ‘‘Dukkho itthibhāvo, akkhāto purisadammasārathinā;

    ஸபத்திகம்பி ஹி து³க்க²ங், அப்பேகச்சா ஸகிங் விஜாதாயோ.

    Sapattikampi hi dukkhaṃ, appekaccā sakiṃ vijātāyo.

    217.

    217.

    ‘‘க³லகே அபி கந்தந்தி, ஸுகு²மாலினியோ விஸானி கா²த³ந்தி;

    ‘‘Galake api kantanti, sukhumāliniyo visāni khādanti;

    ஜனமாரகமஜ்ஜ²க³தா, உபோ⁴பி ப்³யஸனானி அனுபொ⁴ந்தி.

    Janamārakamajjhagatā, ubhopi byasanāni anubhonti.

    218.

    218.

    ‘‘உபவிஜஞ்ஞா க³ச்ச²ந்தீ, அத்³த³ஸாஹங் பதிங் மதங்;

    ‘‘Upavijaññā gacchantī, addasāhaṃ patiṃ mataṃ;

    பந்த²ம்ஹி விஜாயித்வான, அப்பத்தாவ ஸகங் க⁴ரங்.

    Panthamhi vijāyitvāna, appattāva sakaṃ gharaṃ.

    219.

    219.

    ‘‘த்³வே புத்தா காலகதா, பதீ ச பந்தே² மதோ கபணிகாய;

    ‘‘Dve puttā kālakatā, patī ca panthe mato kapaṇikāya;

    மாதா பிதா ச பா⁴தா, ட³ய்ஹந்தி ச ஏகசிதகாயங்.

    Mātā pitā ca bhātā, ḍayhanti ca ekacitakāyaṃ.

    220.

    220.

    ‘‘கீ²ணகுலீனே கபணே, அனுபூ⁴தங் தே து³க²ங் அபரிமாணங்;

    ‘‘Khīṇakulīne kapaṇe, anubhūtaṃ te dukhaṃ aparimāṇaṃ;

    அஸ்ஸூ ச தே பவத்தங், ப³ஹூனி ச ஜாதிஸஹஸ்ஸானி.

    Assū ca te pavattaṃ, bahūni ca jātisahassāni.

    221.

    221.

    ‘‘வஸிதா ஸுஸானமஜ்ஜே², அதோ²பி கா²தி³தானி புத்தமங்ஸானி;

    ‘‘Vasitā susānamajjhe, athopi khāditāni puttamaṃsāni;

    ஹதகுலிகா ஸப்³ப³க³ரஹிதா, மதபதிகா அமதமதி⁴க³ச்சி²ங்.

    Hatakulikā sabbagarahitā, matapatikā amatamadhigacchiṃ.

    222.

    222.

    ‘‘பா⁴விதோ மே மக்³கோ³, அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ அமதகா³மீ;

    ‘‘Bhāvito me maggo, ariyo aṭṭhaṅgiko amatagāmī;

    நிப்³பா³னங் ஸச்சி²கதங், த⁴ம்மாதா³ஸங் அவெக்கி²ங்ஹங் 1.

    Nibbānaṃ sacchikataṃ, dhammādāsaṃ avekkhiṃhaṃ 2.

    223.

    223.

    ‘‘அஹமம்ஹி கந்தஸல்லா, ஓஹிதபா⁴ரா கதஞ்ஹி கரணீயங்;

    ‘‘Ahamamhi kantasallā, ohitabhārā katañhi karaṇīyaṃ;

    கிஸா கோ³தமீ தே²ரீ, விமுத்தசித்தா இமங் ப⁴ணீ’’தி.

    Kisā gotamī therī, vimuttacittā imaṃ bhaṇī’’ti.

    … கிஸா கோ³தமீ தே²ரீ….

    … Kisā gotamī therī….

    ஏகாத³ஸனிபாதோ நிட்டி²தோ.

    Ekādasanipāto niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. அபெக்கி²ஹங் (ஸீ॰)
    2. apekkhihaṃ (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā / 1. கிஸாகோ³தமீதே²ரீகா³தா²வண்ணனா • 1. Kisāgotamītherīgāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact