Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૧૧. કોધનસુત્તવણ્ણના

    11. Kodhanasuttavaṇṇanā

    ૬૪. એકાદસમે સપત્તકન્તાતિ સપત્તાનં વેરીનં કન્તા પિયા તેહિ ઇચ્છિતપત્થિતા. સપત્તકરણાતિ સપત્તાનં વેરીનં અત્થકરણા. કોધપરેતોતિ કોધાનુગતો. પચુરત્થતાયાતિ બહુઅત્થતાય બહુહિતતાય. અનત્થમ્પીતિ અવુદ્ધિમ્પિ. અત્થો મે ગહિતોતિ વુડ્ઢિ મે ગહિતા.

    64. Ekādasame sapattakantāti sapattānaṃ verīnaṃ kantā piyā tehi icchitapatthitā. Sapattakaraṇāti sapattānaṃ verīnaṃ atthakaraṇā. Kodhaparetoti kodhānugato. Pacuratthatāyāti bahuatthatāya bahuhitatāya. Anatthampīti avuddhimpi. Attho me gahitoti vuḍḍhi me gahitā.

    અથો અત્થં ગહેત્વાનાતિ અથો વુદ્ધિં ગહેત્વા. અનત્થં અધિપજ્જતીતિ અનત્થો મે ગહિતોતિ સલ્લક્ખેતિ. વધં કત્વાનાતિ પાણાતિપાતકમ્મં કત્વા. કોધસમ્મદસમ્મત્તોતિ કોધમદેન મત્તો, આદિન્નગહિતપરામટ્ઠોતિ અત્થો. આયસક્યન્તિ અયસભાવં, અયસો નિયસો હોતીતિ અત્થો. અન્તરતો જાતન્તિ અબ્ભન્તરે ઉપ્પન્નં. અત્થં ન જાનાતીતિ વુદ્ધિઅત્થં ન જાનાતિ. ધમ્મં ન પસ્સતીતિ સમથવિપસ્સનાધમ્મં ન પસ્સતિ. અન્ધતમન્તિ અન્ધભાવકરં તમં બહલતમં. સહતેતિ અભિભવતિ.

    Atho atthaṃ gahetvānāti atho vuddhiṃ gahetvā. Anatthaṃ adhipajjatīti anattho me gahitoti sallakkheti. Vadhaṃ katvānāti pāṇātipātakammaṃ katvā. Kodhasammadasammattoti kodhamadena matto, ādinnagahitaparāmaṭṭhoti attho. Āyasakyanti ayasabhāvaṃ, ayaso niyaso hotīti attho. Antarato jātanti abbhantare uppannaṃ. Atthaṃ na jānātīti vuddhiatthaṃ na jānāti. Dhammaṃ na passatīti samathavipassanādhammaṃ na passati. Andhatamanti andhabhāvakaraṃ tamaṃ bahalatamaṃ. Sahateti abhibhavati.

    દુમ્મઙ્કુયન્તિ દુમ્મઙ્કુભાવં નિત્તેજતં દુબ્બણ્ણમુખતં. યતો પતાયતીતિ યદા નિબ્બત્તતિ. ન વાચો હોતિ ગારવોતિ વચનસ્સપિ ગરુભાવો ન હોતિ. ન દીપં હોતિ કિઞ્ચનન્તિ કાચિ પતિટ્ઠા નામ ન હોતિ. તપનીયાનીતિ તાપજનકાનિ. ધમ્મેહીતિ સમથવિપસ્સનાધમ્મેહિ. આરકાતિ દૂરે. બ્રાહ્મણન્તિ ખીણાસવબ્રાહ્મણં. યાય માતુ ભતોતિ યાય માતરા ભતો પોસિતો. પાણદદિં સન્તિન્તિ જીવિતદાયિકં સમાનં. હન્તિ કુદ્ધો પુથુત્તાનન્તિ કુદ્ધો પુગ્ગલો પુથુ નાનાકારણેહિ અત્તાનં હન્તિ. નાનારૂપેસુ મુચ્છિતોતિ નાનારમ્મણેસુ અધિમુચ્છિતો હુત્વા. રજ્જુયા બજ્ઝ મીયન્તીતિ રજ્જુયા બન્ધિત્વા મરન્તિ. પબ્બતામપિ કન્દરેતિ પબ્બતકન્દરેપિ પતિત્વા મરન્તિ.

    Dummaṅkuyanti dummaṅkubhāvaṃ nittejataṃ dubbaṇṇamukhataṃ. Yato patāyatīti yadā nibbattati. Na vāco hoti gāravoti vacanassapi garubhāvo na hoti. Na dīpaṃ hoti kiñcananti kāci patiṭṭhā nāma na hoti. Tapanīyānīti tāpajanakāni. Dhammehīti samathavipassanādhammehi. Ārakāti dūre. Brāhmaṇanti khīṇāsavabrāhmaṇaṃ. Yāya mātu bhatoti yāya mātarā bhato posito. Pāṇadadiṃ santinti jīvitadāyikaṃ samānaṃ. Hanti kuddho puthuttānanti kuddho puggalo puthu nānākāraṇehi attānaṃ hanti. Nānārūpesu mucchitoti nānārammaṇesu adhimucchito hutvā. Rajjuyā bajjha mīyantīti rajjuyā bandhitvā maranti. Pabbatāmapi kandareti pabbatakandarepi patitvā maranti.

    ભૂનહચ્ચાનીતિ હતવુદ્ધીનિ. ઇતાયન્તિ ઇતિ અયં. તં દમેન સમુચ્છિન્દેતિ તં કોધં દમેન છિન્દેય્ય. કતરેન દમેનાતિ? પઞ્ઞાવીરિયેન દિટ્ઠિયાતિ વિપસ્સનાપઞ્ઞાય ચેવ વિપસ્સનાસમ્પયુત્તેન કાયિકચેતસિકવીરિયેન ચ મગ્ગસમ્માદિટ્ઠિયા ચ. તથેવ ધમ્મે સિક્ખેથાતિ યથા અકુસલં સમુચ્છિન્દેય્ય, સમથવિપસ્સનાધમ્મેપિ તથેવ સિક્ખેય્ય. મા નો દુમ્મઙ્કુયં અહૂતિ મા અમ્હાકં દુમ્મઙ્કુભાવો અહોસીતિ ઇમમત્થં પત્થયમાના. અનાયાસાતિ અનુપાયાસા. અનુસ્સુકાતિ કત્થચિ ઉસ્સુક્કં અનાપન્ના. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવાતિ.

    Bhūnahaccānīti hatavuddhīni. Itāyanti iti ayaṃ. Taṃ damena samucchindeti taṃ kodhaṃ damena chindeyya. Katarena damenāti? Paññāvīriyena diṭṭhiyāti vipassanāpaññāya ceva vipassanāsampayuttena kāyikacetasikavīriyena ca maggasammādiṭṭhiyā ca. Tatheva dhamme sikkhethāti yathā akusalaṃ samucchindeyya, samathavipassanādhammepi tatheva sikkheyya. Mā no dummaṅkuyaṃ ahūti mā amhākaṃ dummaṅkubhāvo ahosīti imamatthaṃ patthayamānā. Anāyāsāti anupāyāsā. Anussukāti katthaci ussukkaṃ anāpannā. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.

    અબ્યાકતવગ્ગો છટ્ઠો.

    Abyākatavaggo chaṭṭho.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧૧. કોધનસુત્તં • 11. Kodhanasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧૧. કોધનસુત્તવણ્ણના • 11. Kodhanasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact