Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૧. કોધપેય્યાલં
1. Kodhapeyyālaṃ
૧૮૧. ઇતો પરેસુ કુજ્ઝનલક્ખણો કોધો. ઉપનન્ધનલક્ખણો ઉપનાહો. સુકતકરણમક્ખનલક્ખણો મક્ખો. યુગગ્ગાહલક્ખણો પલાસો. ઉસૂયનલક્ખણા ઇસ્સા. પઞ્ચમચ્છેરભાવો મચ્છરિયં. તં સબ્બમ્પિ મચ્છરાયનલક્ખણં. કતપટિચ્છાદનલક્ખણા માયા. કેરાટિકલક્ખણં સાઠેય્યં. અલજ્જનાકારો અહિરિકં. ઉપવાદતો અભાયનાકારો અનોત્તપ્પં. અક્કોધાદયો તેસં પટિપક્ખવસેન વેદિતબ્બા.
181. Ito paresu kujjhanalakkhaṇo kodho. Upanandhanalakkhaṇo upanāho. Sukatakaraṇamakkhanalakkhaṇo makkho. Yugaggāhalakkhaṇo palāso. Usūyanalakkhaṇā issā. Pañcamaccherabhāvo macchariyaṃ. Taṃ sabbampi maccharāyanalakkhaṇaṃ. Katapaṭicchādanalakkhaṇā māyā. Kerāṭikalakkhaṇaṃ sāṭheyyaṃ. Alajjanākāro ahirikaṃ. Upavādato abhāyanākāro anottappaṃ. Akkodhādayo tesaṃ paṭipakkhavasena veditabbā.
૧૮૫. સેક્ખસ્સ ભિક્ખુનોતિ સત્તવિધસ્સાપિ સેક્ખસ્સ ઉપરિઉપરિગુણેહિ પરિહાનાય સંવત્તન્તિ, પુથુજ્જનસ્સ પન પઠમતરંયેવ પરિહાનાય સંવત્તન્તીતિ વેદિતબ્બા. અપરિહાનાયાતિ ઉપરિઉપરિગુણેહિ અપરિહાનત્થાય.
185.Sekkhassa bhikkhunoti sattavidhassāpi sekkhassa upariupariguṇehi parihānāya saṃvattanti, puthujjanassa pana paṭhamataraṃyeva parihānāya saṃvattantīti veditabbā. Aparihānāyāti upariupariguṇehi aparihānatthāya.
૧૮૭. યથાભતં નિક્ખિત્તોતિ યથા આનેત્વા નિક્ખિત્તો, એવં નિરયે પતિટ્ઠિતો વાતિ વેદિતબ્બો.
187.Yathābhataṃ nikkhittoti yathā ānetvā nikkhitto, evaṃ niraye patiṭṭhito vāti veditabbo.
૧૯૦. એકચ્ચોતિ યસ્સેતે કોધાદયો અત્થિ, સો એકચ્ચો નામ.
190.Ekaccoti yassete kodhādayo atthi, so ekacco nāma.
કોધપેય્યાલં નિટ્ઠિતં.
Kodhapeyyālaṃ niṭṭhitaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧. કોધપેય્યાલં • 1. Kodhapeyyālaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧. કોધપેય્યાલં • 1. Kodhapeyyālaṃ