Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya |
૧. કોધપેય્યાલં
1. Kodhapeyyālaṃ
૧૮૧. ‘‘દ્વેમે , ભિક્ખવે, ધમ્મા. કતમે દ્વે? કોધો ચ ઉપનાહો ચ…પે॰… મક્ખો ચ પળાસો 1 ચ… ઇસ્સા ચ મચ્છરિયઞ્ચ… માયા ચ સાઠેય્યઞ્ચ… અહિરિકઞ્ચ અનોત્તપ્પઞ્ચ. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, દ્વે ધમ્મા’’.
181. ‘‘Dveme , bhikkhave, dhammā. Katame dve? Kodho ca upanāho ca…pe… makkho ca paḷāso 2 ca… issā ca macchariyañca… māyā ca sāṭheyyañca… ahirikañca anottappañca. Ime kho, bhikkhave, dve dhammā’’.
૧૮૨. ‘‘દ્વેમે, ભિક્ખવે, ધમ્મા. કતમે દ્વે? અક્કોધો ચ અનુપનાહો ચ… અમક્ખો ચ અપળાસો ચ… અનિસ્સા ચ અમચ્છરિયઞ્ચ… અમાયા ચ અસાઠેય્યઞ્ચ… હિરી ચ ઓત્તપ્પઞ્ચ. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, દ્વે ધમ્મા’’.
182. ‘‘Dveme, bhikkhave, dhammā. Katame dve? Akkodho ca anupanāho ca… amakkho ca apaḷāso ca… anissā ca amacchariyañca… amāyā ca asāṭheyyañca… hirī ca ottappañca. Ime kho, bhikkhave, dve dhammā’’.
૧૮૩. ‘‘દ્વીહિ, ભિક્ખવે, ધમ્મેહિ સમન્નાગતો દુક્ખં વિહરતિ. કતમેહિ દ્વીહિ? કોધેન ચ ઉપનાહેન ચ… મક્ખેન ચ પળાસેન ચ… ઇસ્સાય ચ મચ્છરિયેન ચ… માયાય ચ સાઠેય્યેન ચ… અહિરિકેન ચ અનોત્તપ્પેન ચ. ઇમેહિ ખો, ભિક્ખવે, દ્વીહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો દુક્ખં વિહરતિ’’.
183. ‘‘Dvīhi, bhikkhave, dhammehi samannāgato dukkhaṃ viharati. Katamehi dvīhi? Kodhena ca upanāhena ca… makkhena ca paḷāsena ca… issāya ca macchariyena ca… māyāya ca sāṭheyyena ca… ahirikena ca anottappena ca. Imehi kho, bhikkhave, dvīhi dhammehi samannāgato dukkhaṃ viharati’’.
૧૮૪. ‘‘દ્વીહિ, ભિક્ખવે, ધમ્મેહિ સમન્નાગતો સુખં વિહરતિ. કતમેહિ દ્વીહિ? અક્કોધેન ચ અનુપનાહેન ચ… અમક્ખેન ચ અપળાસેન ચ… અનિસ્સાય ચ અમચ્છરિયેન ચ… અમાયાય ચ અસાઠેય્યેન ચ … હિરિયા ચ ઓત્તપ્પેન ચ. ઇમેહિ ખો, ભિક્ખવે, દ્વીહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો સુખં વિહરતિ’’.
184. ‘‘Dvīhi, bhikkhave, dhammehi samannāgato sukhaṃ viharati. Katamehi dvīhi? Akkodhena ca anupanāhena ca… amakkhena ca apaḷāsena ca… anissāya ca amacchariyena ca… amāyāya ca asāṭheyyena ca … hiriyā ca ottappena ca. Imehi kho, bhikkhave, dvīhi dhammehi samannāgato sukhaṃ viharati’’.
૧૮૫. ‘‘દ્વેમે, ભિક્ખવે, ધમ્મા સેખસ્સ ભિક્ખુનો પરિહાનાય સંવત્તન્તિ. કતમે દ્વે? કોધો ચ ઉપનાહો ચ… મક્ખો ચ પળાસો ચ… ઇસ્સા ચ મચ્છરિયઞ્ચ… માયા ચ સાઠેય્યઞ્ચ… અહિરિકઞ્ચ અનોત્તપ્પઞ્ચ. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, દ્વે ધમ્મા સેખસ્સ ભિક્ખુનો પરિહાનાય સંવત્તન્તિ’’.
185. ‘‘Dveme, bhikkhave, dhammā sekhassa bhikkhuno parihānāya saṃvattanti. Katame dve? Kodho ca upanāho ca… makkho ca paḷāso ca… issā ca macchariyañca… māyā ca sāṭheyyañca… ahirikañca anottappañca. Ime kho, bhikkhave, dve dhammā sekhassa bhikkhuno parihānāya saṃvattanti’’.
૧૮૬. ‘‘દ્વેમે, ભિક્ખવે, ધમ્મા સેખસ્સ ભિક્ખુનો અપરિહાનાય સંવત્તન્તિ. કતમે દ્વે ? અક્કોધો ચ અનુપનાહો ચ… અમક્ખો ચ અપળાસો ચ… અનિસ્સા ચ અમચ્છરિયઞ્ચ… અમાયા ચ અસાઠેય્યઞ્ચ… હિરી ચ ઓત્તપ્પઞ્ચ. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, દ્વે ધમ્મા સેખસ્સ ભિક્ખુનો અપરિહાનાય સંવત્તન્તિ’’.
186. ‘‘Dveme, bhikkhave, dhammā sekhassa bhikkhuno aparihānāya saṃvattanti. Katame dve ? Akkodho ca anupanāho ca… amakkho ca apaḷāso ca… anissā ca amacchariyañca… amāyā ca asāṭheyyañca… hirī ca ottappañca. Ime kho, bhikkhave, dve dhammā sekhassa bhikkhuno aparihānāya saṃvattanti’’.
૧૮૭. ‘‘દ્વીહિ, ભિક્ખવે, ધમ્મેહિ સમન્નાગતો યથાભતં નિક્ખિત્તો એવં નિરયે. કતમેહિ દ્વીહિ? કોધેન ચ ઉપનાહેન ચ… મક્ખેન ચ પળાસેન ચ… ઇસ્સાય ચ મચ્છરિયેન ચ… માયાય ચ સાઠેય્યેન ચ… અહિરિકેન ચ અનોત્તપ્પેન ચ. ઇમેહિ ખો, ભિક્ખવે, દ્વીહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો યથાભતં નિક્ખિત્તો એવં નિરયે’’.
187. ‘‘Dvīhi, bhikkhave, dhammehi samannāgato yathābhataṃ nikkhitto evaṃ niraye. Katamehi dvīhi? Kodhena ca upanāhena ca… makkhena ca paḷāsena ca… issāya ca macchariyena ca… māyāya ca sāṭheyyena ca… ahirikena ca anottappena ca. Imehi kho, bhikkhave, dvīhi dhammehi samannāgato yathābhataṃ nikkhitto evaṃ niraye’’.
૧૮૮. ‘‘દ્વીહિ , ભિક્ખવે, ધમ્મેહિ સમન્નાગતો યથાભતં નિક્ખિત્તો એવં સગ્ગે. કતમેહિ દ્વીહિ? અક્કોધેન ચ અનુપનાહેન ચ… અમક્ખેન ચ અપળાસેન ચ… અનિસ્સાય ચ અમચ્છરિયેન ચ… અમાયાય ચ અસાઠેય્યેન ચ… હિરિયા ચ ઓત્તપ્પેન ચ. ઇમેહિ ખો, ભિક્ખવે, દ્વીહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો યથાભતં નિક્ખિત્તો એવં સગ્ગે’’.
188. ‘‘Dvīhi , bhikkhave, dhammehi samannāgato yathābhataṃ nikkhitto evaṃ sagge. Katamehi dvīhi? Akkodhena ca anupanāhena ca… amakkhena ca apaḷāsena ca… anissāya ca amacchariyena ca… amāyāya ca asāṭheyyena ca… hiriyā ca ottappena ca. Imehi kho, bhikkhave, dvīhi dhammehi samannāgato yathābhataṃ nikkhitto evaṃ sagge’’.
૧૮૯. ‘‘દ્વીહિ, ભિક્ખવે, ધમ્મેહિ સમન્નાગતો ઇધેકચ્ચો કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા અપાયં દુગ્ગતિં વિનિપાતં નિરયં ઉપપજ્જતિ. કતમેહિ દ્વીહિ? કોધેન ચ ઉપનાહેન ચ… મક્ખેન ચ પળાસેન ચ… ઇસ્સાય ચ મચ્છરિયેન ચ… માયાય ચ સાઠેય્યેન ચ… અહિરિકેન ચ અનોત્તપ્પેન ચ. ઇમેહિ ખો, ભિક્ખવે, દ્વીહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો ઇધેકચ્ચો કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા અપાયં દુગ્ગતિં વિનિપાતં નિરયં ઉપપજ્જતિ’’.
189. ‘‘Dvīhi, bhikkhave, dhammehi samannāgato idhekacco kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjati. Katamehi dvīhi? Kodhena ca upanāhena ca… makkhena ca paḷāsena ca… issāya ca macchariyena ca… māyāya ca sāṭheyyena ca… ahirikena ca anottappena ca. Imehi kho, bhikkhave, dvīhi dhammehi samannāgato idhekacco kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjati’’.
૧૯૦. ‘‘દ્વીહિ, ભિક્ખવે, ધમ્મેહિ સમન્નાગતો ઇધેકચ્ચો કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા સુગતિં સગ્ગં લોકં ઉપપજ્જતિ. કતમેહિ દ્વીહિ? અક્કોધેન ચ અનુપનાહેન ચ… અમક્ખેન ચ અપળાસેન ચ… અનિસ્સાય ચ અમચ્છરિયેન ચ… અમાયાય ચ અસાઠેય્યેન ચ… હિરિયા ચ ઓત્તપ્પેન ચ. ઇમેહિ ખો, ભિક્ખવે, દ્વીહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો ઇધેકચ્ચો કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા સુગતિં સગ્ગં લોકં ઉપપજ્જતિ’’.
190. ‘‘Dvīhi, bhikkhave, dhammehi samannāgato idhekacco kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjati. Katamehi dvīhi? Akkodhena ca anupanāhena ca… amakkhena ca apaḷāsena ca… anissāya ca amacchariyena ca… amāyāya ca asāṭheyyena ca… hiriyā ca ottappena ca. Imehi kho, bhikkhave, dvīhi dhammehi samannāgato idhekacco kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjati’’.
કોધપેય્યાલં નિટ્ઠિતં.
Kodhapeyyālaṃ niṭṭhitaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧. કોધપેય્યાલં • 1. Kodhapeyyālaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧. કોધપેય્યાલં • 1. Kodhapeyyālaṃ