Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૪. કોધસુત્તં

    4. Kodhasuttaṃ

    . વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    4. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘એકધમ્મં, ભિક્ખવે, પજહથ; અહં વો પાટિભોગો અનાગામિતાય. કતમં એકધમ્મં? કોધં, ભિક્ખવે, એકધમ્મં પજહથ; અહં વો પાટિભોગો અનાગામિતાયા’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Ekadhammaṃ, bhikkhave, pajahatha; ahaṃ vo pāṭibhogo anāgāmitāya. Katamaṃ ekadhammaṃ? Kodhaṃ, bhikkhave, ekadhammaṃ pajahatha; ahaṃ vo pāṭibhogo anāgāmitāyā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘યેન કોધેન કુદ્ધાસે, સત્તા ગચ્છન્તિ દુગ્ગતિં;

    ‘‘Yena kodhena kuddhāse, sattā gacchanti duggatiṃ;

    તં કોધં સમ્મદઞ્ઞાય, પજહન્તિ વિપસ્સિનો;

    Taṃ kodhaṃ sammadaññāya, pajahanti vipassino;

    પહાય ન પુનાયન્તિ, ઇમં લોકં કુદાચન’’ન્તિ.

    Pahāya na punāyanti, imaṃ lokaṃ kudācana’’nti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. ચતુત્થં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Catutthaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૪. કોધસુત્તવણ્ણના • 4. Kodhasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact