A World of Knowledge
    Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மபத³பாளி • Dhammapadapāḷi

    17. கோத⁴வக்³கோ³

    17. Kodhavaggo

    221.

    221.

    கோத⁴ங் ஜஹே விப்பஜஹெய்ய மானங், ஸங்யோஜனங் ஸப்³ப³மதிக்கமெய்ய;

    Kodhaṃ jahe vippajaheyya mānaṃ, saṃyojanaṃ sabbamatikkameyya;

    தங் நாமரூபஸ்மிமஸஜ்ஜமானங், அகிஞ்சனங் நானுபதந்தி து³க்கா².

    Taṃ nāmarūpasmimasajjamānaṃ, akiñcanaṃ nānupatanti dukkhā.

    222.

    222.

    யோ வே உப்பதிதங் கோத⁴ங், ரத²ங் ப⁴ந்தங்வ வாரயே 1;

    Yo ve uppatitaṃ kodhaṃ, rathaṃ bhantaṃva vāraye 2;

    தமஹங் ஸாரதி²ங் ப்³ரூமி, ரஸ்மிக்³கா³ஹோ இதரோ ஜனோ.

    Tamahaṃ sārathiṃ brūmi, rasmiggāho itaro jano.

    223.

    223.

    அக்கோதே⁴ன ஜினே கோத⁴ங், அஸாது⁴ங் ஸாது⁴னா ஜினே;

    Akkodhena jine kodhaṃ, asādhuṃ sādhunā jine;

    ஜினே கத³ரியங் தா³னேன, ஸச்சேனாலிகவாதி³னங்.

    Jine kadariyaṃ dānena, saccenālikavādinaṃ.

    224.

    224.

    ஸச்சங் ப⁴ணே ந குஜ்ஜெ²ய்ய, த³ஜ்ஜா அப்பம்பி 3 யாசிதோ;

    Saccaṃ bhaṇe na kujjheyya, dajjā appampi 4 yācito;

    ஏதேஹி தீஹி டா²னேஹி, க³ச்சே² தே³வான ஸந்திகே.

    Etehi tīhi ṭhānehi, gacche devāna santike.

    225.

    225.

    அஹிங்ஸகா யே முனயோ 5, நிச்சங் காயேன ஸங்வுதா;

    Ahiṃsakā ye munayo 6, niccaṃ kāyena saṃvutā;

    தே யந்தி அச்சுதங் டா²னங், யத்த² க³ந்த்வா ந ஸோசரே.

    Te yanti accutaṃ ṭhānaṃ, yattha gantvā na socare.

    226.

    226.

    ஸதா³ ஜாக³ரமானானங், அஹோரத்தானுஸிக்கி²னங்;

    Sadā jāgaramānānaṃ, ahorattānusikkhinaṃ;

    நிப்³பா³னங் அதி⁴முத்தானங், அத்த²ங் க³ச்ச²ந்தி ஆஸவா.

    Nibbānaṃ adhimuttānaṃ, atthaṃ gacchanti āsavā.

    227.

    227.

    போராணமேதங் அதுல, நேதங் அஜ்ஜதனாமிவ;

    Porāṇametaṃ atula, netaṃ ajjatanāmiva;

    நிந்த³ந்தி துண்ஹிமாஸீனங், நிந்த³ந்தி ப³ஹுபா⁴ணினங்;

    Nindanti tuṇhimāsīnaṃ, nindanti bahubhāṇinaṃ;

    மிதபா⁴ணிம்பி நிந்த³ந்தி, நத்தி² லோகே அனிந்தி³தோ.

    Mitabhāṇimpi nindanti, natthi loke anindito.

    228.

    228.

    ந சாஹு ந ச ப⁴விஸ்ஸதி, ந சேதரஹி விஜ்ஜதி;

    Na cāhu na ca bhavissati, na cetarahi vijjati;

    ஏகந்தங் நிந்தி³தோ போஸோ, ஏகந்தங் வா பஸங்ஸிதோ.

    Ekantaṃ nindito poso, ekantaṃ vā pasaṃsito.

    229.

    229.

    யங் சே விஞ்ஞூ பஸங்ஸந்தி, அனுவிச்ச ஸுவே ஸுவே;

    Yaṃ ce viññū pasaṃsanti, anuvicca suve suve;

    அச்சி²த்³த³வுத்திங் 7 மேதா⁴விங், பஞ்ஞாஸீலஸமாஹிதங்.

    Acchiddavuttiṃ 8 medhāviṃ, paññāsīlasamāhitaṃ.

    230.

    230.

    நிக்க²ங் 9 ஜம்போ³னத³ஸ்ஸேவ, கோ தங் நிந்தி³துமரஹதி;

    Nikkhaṃ 10 jambonadasseva, ko taṃ ninditumarahati;

    தே³வாபி நங் பஸங்ஸந்தி, ப்³ரஹ்முனாபி பஸங்ஸிதோ.

    Devāpi naṃ pasaṃsanti, brahmunāpi pasaṃsito.

    231.

    231.

    காயப்பகோபங் ரக்கெ²ய்ய, காயேன ஸங்வுதோ ஸியா;

    Kāyappakopaṃ rakkheyya, kāyena saṃvuto siyā;

    காயது³ச்சரிதங் ஹித்வா, காயேன ஸுசரிதங் சரே.

    Kāyaduccaritaṃ hitvā, kāyena sucaritaṃ care.

    232.

    232.

    வசீபகோபங் ரக்கெ²ய்ய, வாசாய ஸங்வுதோ ஸியா;

    Vacīpakopaṃ rakkheyya, vācāya saṃvuto siyā;

    வசீது³ச்சரிதங் ஹித்வா, வாசாய ஸுசரிதங் சரே.

    Vacīduccaritaṃ hitvā, vācāya sucaritaṃ care.

    233.

    233.

    மனோபகோபங் ரக்கெ²ய்ய, மனஸா ஸங்வுதோ ஸியா;

    Manopakopaṃ rakkheyya, manasā saṃvuto siyā;

    மனோது³ச்சரிதங் ஹித்வா, மனஸா ஸுசரிதங் சரே.

    Manoduccaritaṃ hitvā, manasā sucaritaṃ care.

    234.

    234.

    காயேன ஸங்வுதா தீ⁴ரா, அதோ² வாசாய ஸங்வுதா;

    Kāyena saṃvutā dhīrā, atho vācāya saṃvutā;

    மனஸா ஸங்வுதா தீ⁴ரா, தே வே ஸுபரிஸங்வுதா.

    Manasā saṃvutā dhīrā, te ve suparisaṃvutā.

    கோத⁴வக்³கோ³ ஸத்தரஸமோ நிட்டி²தோ.

    Kodhavaggo sattarasamo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. தா⁴ரயே (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. dhāraye (sī. syā. pī.)
    3. த³ஜ்ஜா’ப்பஸ்மிம்பி (ஸீ॰ பீ॰), த³ஜ்ஜா அப்பஸ்மி (ஸ்யா॰ க॰)
    4. dajjā’ppasmimpi (sī. pī.), dajjā appasmi (syā. ka.)
    5. அஹிங்ஸகாயா முனயோ (க॰)
    6. ahiṃsakāyā munayo (ka.)
    7. அச்சி²ன்னவுத்திங் (க॰)
    8. acchinnavuttiṃ (ka.)
    9. நெக்க²ங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    10. nekkhaṃ (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / த⁴ம்மபத³-அட்ட²கதா² • Dhammapada-aṭṭhakathā / 17. கோத⁴வக்³கோ³ • 17. Kodhavaggo


    © 1991-2025 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact