Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    9. கோகாலிகஸுத்தவண்ணனா

    9. Kokālikasuttavaṇṇanā

    89. நவமே கோகாலிகோ பி⁴க்கு² யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமீதி கோயங் கோகாலிகோ, கஸ்மா ச உபஸங்கமி? அயங் கிர கோகாலிகரட்டே² கோகாலிகனக³ரே கோகாலிகஸெட்டி²ஸ்ஸ புத்தோ பப்³ப³ஜித்வா பிதரா காரிதே விஹாரே வஸதி சூளகோகாலிகோதி நாமேன, ந பன தே³வத³த்தஸ்ஸ ஸிஸ்ஸோ. ஸோ ஹி ப்³ராஹ்மணபுத்தோ மஹாகோகாலிகோ நாம. ப⁴க³வதி பன ஸாவத்தி²யங் விஹரந்தே த்³வே அக்³க³ஸாவகா பஞ்சமத்தேஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஜனபத³சாரிகங் சரமானா உபகட்டா²ய வஸ்ஸூபனாயிகாய விவேகவாஸங் வஸிதுகாமா தே பி⁴க்கூ² உய்யோஜெத்வா அத்தனோ பத்தசீவரமாதா³ய தஸ்மிங் ஜனபதே³ தங் நக³ரங் பத்வா விஹாரங் அக³மிங்ஸு. தத்த² நேஸங் கோகாலிகோ வத்தங் அகாஸி. தேபி தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³த்வா, ‘‘ஆவுஸோ, மயங் இத⁴ தேமாஸங் வஸிஸ்ஸாம, மா நோ கஸ்ஸசி ஆரோசேஸீ’’தி படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வா வஸிங்ஸு. வஸித்வா பவாரணாதி³வஸே பவாரெத்வா ‘‘க³ச்சா²ம மயங், ஆவுஸோ’’தி கோகாலிகங் ஆபுச்சி²ங்ஸு. கோகாலிகோ ‘‘அஜ்ஜ, ஆவுஸோ, ஏகதி³வஸங் வஸித்வா ஸ்வே க³மிஸ்ஸதா²’’தி வத்வா து³தியதி³வஸே நக³ரங் பவிஸித்வா மனுஸ்ஸே ஆமந்தேஸி – ‘‘ஆவுஸோ, தும்ஹே த்³வே அக்³க³ஸாவகே இத⁴ ஆக³ந்த்வா வஸமானேபி ந ஜானாத², ந தே கோசி பச்சயேனபி நிமந்தேதீ’’தி. நக³ரவாஸினோ ‘‘கஹங், ப⁴ந்தே, தே²ரா, கஸ்மா நோ நாரோசயித்தா²’’தி? கிங், ஆவுஸோ, ஆரோசிதேன, கிங் ந பஸ்ஸத² த்³வே பி⁴க்கூ² தே²ராஸனே நிஸீத³ந்தே, ஏதே அக்³க³ஸாவகாதி. தே கி²ப்பங் ஸன்னிபதித்வா ஸப்பிபா²ணிதாதீ³னி சேவ சீவரது³ஸ்ஸானி ச ஸங்ஹரிங்ஸு.

    89. Navame kokāliko bhikkhu yena bhagavā tenupasaṅkamīti koyaṃ kokāliko, kasmā ca upasaṅkami? Ayaṃ kira kokālikaraṭṭhe kokālikanagare kokālikaseṭṭhissa putto pabbajitvā pitarā kārite vihāre vasati cūḷakokālikoti nāmena, na pana devadattassa sisso. So hi brāhmaṇaputto mahākokāliko nāma. Bhagavati pana sāvatthiyaṃ viharante dve aggasāvakā pañcamattehi bhikkhusatehi saddhiṃ janapadacārikaṃ caramānā upakaṭṭhāya vassūpanāyikāya vivekavāsaṃ vasitukāmā te bhikkhū uyyojetvā attano pattacīvaramādāya tasmiṃ janapade taṃ nagaraṃ patvā vihāraṃ agamiṃsu. Tattha nesaṃ kokāliko vattaṃ akāsi. Tepi tena saddhiṃ sammoditvā, ‘‘āvuso, mayaṃ idha temāsaṃ vasissāma, mā no kassaci ārocesī’’ti paṭiññaṃ gahetvā vasiṃsu. Vasitvā pavāraṇādivase pavāretvā ‘‘gacchāma mayaṃ, āvuso’’ti kokālikaṃ āpucchiṃsu. Kokāliko ‘‘ajja, āvuso, ekadivasaṃ vasitvā sve gamissathā’’ti vatvā dutiyadivase nagaraṃ pavisitvā manusse āmantesi – ‘‘āvuso, tumhe dve aggasāvake idha āgantvā vasamānepi na jānātha, na te koci paccayenapi nimantetī’’ti. Nagaravāsino ‘‘kahaṃ, bhante, therā, kasmā no nārocayitthā’’ti? Kiṃ, āvuso, ārocitena, kiṃ na passatha dve bhikkhū therāsane nisīdante, ete aggasāvakāti. Te khippaṃ sannipatitvā sappiphāṇitādīni ceva cīvaradussāni ca saṃhariṃsu.

    கோகாலிகோ சிந்தேஸி – ‘‘பரமப்பிச்சா² அக்³க³ஸாவகா பயுத்தவாசாய உப்பன்னலாப⁴ங் ந ஸாதி³யிஸ்ஸந்தி, அஸாதி³யந்தா ‘ஆவாஸிகஸ்ஸ தே³தா²’தி வக்க²ந்தீ’’தி தங் லாப⁴ங் கா³ஹாபெத்வா தே²ரானங் ஸந்திகங் அக³மாஸி. தே²ரா தி³ஸ்வாவ ‘‘இமே பச்சயா நேவ அம்ஹாகங், ந கோகாலிகஸ்ஸ கப்பந்தீ’’தி படிக்கி²பித்வா பக்கமிங்ஸு. கோகாலிகோ ‘‘கத²ஞ்ஹி நாம ஸயங் அக்³க³ண்ஹந்தா மய்ஹம்பி அதா³பெத்வா பக்கமிஸ்ஸந்தீ’’தி ஆகா⁴தங் உப்பாதே³ஸி . தேபி ப⁴க³வதோ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா புன அத்தனோ பரிஸங் ஆதா³ய ஜனபத³சாரிகங் சரந்தா அனுபுப்³பே³ன தஸ்மிங் ரட்டே² தமேவ நக³ரங் பச்சாக³மிங்ஸு. நாக³ரா தே²ரே ஸஞ்ஜானித்வா ஸஹ பரிக்கா²ரேஹி தா³னங் ஸஜ்ஜெத்வா நக³ரமஜ்ஜே² மண்ட³பங் கத்வா தா³னங் அத³ங்ஸு, தே²ரானஞ்ச பரிக்கா²ரே உபனாமேஸுங். தே²ரா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ நிய்யாத³யிங்ஸு. தங் தி³ஸ்வா கோகாலிகோ சிந்தேஸி – ‘‘இமே புப்³பே³ அப்பிச்சா² அஹேஸுங், இதா³னி பாபிச்சா² ஜாதா, புப்³பே³பி அப்பிச்ச²ஸந்துட்ட²பவிவித்தஸதி³ஸாவ மஞ்ஞே’’தி தே²ரே உபஸங்கமித்வா, ‘‘ஆவுஸோ, தும்ஹே புப்³பே³ அப்பிச்சா² விய, இதா³னி பன பாபபி⁴க்கூ² ஜாதத்தா²’’தி வத்வா ‘‘மூலட்டா²னேயேவ நேஸங் பதிட்ட²ங் பி⁴ந்தி³ஸ்ஸாமீ’’தி தரமானரூபோ நிக்க²மித்வா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி. அயமேஸ கோகாலிகோ, இமினா ச காரணேன உபஸங்கமீதி வேதி³தப்³போ³.

    Kokāliko cintesi – ‘‘paramappicchā aggasāvakā payuttavācāya uppannalābhaṃ na sādiyissanti, asādiyantā ‘āvāsikassa dethā’ti vakkhantī’’ti taṃ lābhaṃ gāhāpetvā therānaṃ santikaṃ agamāsi. Therā disvāva ‘‘ime paccayā neva amhākaṃ, na kokālikassa kappantī’’ti paṭikkhipitvā pakkamiṃsu. Kokāliko ‘‘kathañhi nāma sayaṃ aggaṇhantā mayhampi adāpetvā pakkamissantī’’ti āghātaṃ uppādesi . Tepi bhagavato santikaṃ gantvā bhagavantaṃ vanditvā puna attano parisaṃ ādāya janapadacārikaṃ carantā anupubbena tasmiṃ raṭṭhe tameva nagaraṃ paccāgamiṃsu. Nāgarā there sañjānitvā saha parikkhārehi dānaṃ sajjetvā nagaramajjhe maṇḍapaṃ katvā dānaṃ adaṃsu, therānañca parikkhāre upanāmesuṃ. Therā bhikkhusaṅghassa niyyādayiṃsu. Taṃ disvā kokāliko cintesi – ‘‘ime pubbe appicchā ahesuṃ, idāni pāpicchā jātā, pubbepi appicchasantuṭṭhapavivittasadisāva maññe’’ti there upasaṅkamitvā, ‘‘āvuso, tumhe pubbe appicchā viya, idāni pana pāpabhikkhū jātatthā’’ti vatvā ‘‘mūlaṭṭhāneyeva nesaṃ patiṭṭhaṃ bhindissāmī’’ti taramānarūpo nikkhamitvā yena bhagavā tenupasaṅkami. Ayamesa kokāliko, iminā ca kāraṇena upasaṅkamīti veditabbo.

    ப⁴க³வா தங் துரிததுரிதங் ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வாவ ஆவஜ்ஜெந்தோ அஞ்ஞாஸி ‘‘அயங் அக்³க³ஸாவகே அக்கோஸிதுகாமோ ஆக³தோ, ஸக்கா நு கோ² படிஸேதே⁴து’’ந்தி. ததோ ‘‘ந ஸக்கா படிஸேதே⁴துங், தே²ரேஸு அபரஜ்ஜி²த்வா ஆக³தோ, ஏகங்ஸேன பன பது³மனிரயே நிப்³ப³த்திஸ்ஸதீ’’தி தி³ஸ்வா ‘‘ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானேபி நாம க³ரஹந்தங் ஸுத்வா ந நிஸேதே⁴தீ’’தி வாத³மோசனத்த²ங் அரியூபவாத³ஸ்ஸ ச மஹாஸாவஜ்ஜபா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங் மா ஹேவந்தி திக்க²த்துங் படிஸேதே⁴ஸி. தத்த² மா ஹேவந்தி மா ஏவங் அப⁴ணி. ஸத்³தா⁴யிகோதி ஸத்³தா⁴ய ஆக³மகரோ பஸாதா³வஹோ, ஸத்³தா⁴தப்³ப³வசனோ வா. பச்சயிகோதி பத்தியாயிதப்³ப³வசனோ.

    Bhagavā taṃ turitaturitaṃ āgacchantaṃ disvāva āvajjento aññāsi ‘‘ayaṃ aggasāvake akkositukāmo āgato, sakkā nu kho paṭisedhetu’’nti. Tato ‘‘na sakkā paṭisedhetuṃ, theresu aparajjhitvā āgato, ekaṃsena pana padumaniraye nibbattissatī’’ti disvā ‘‘sāriputtamoggallānepi nāma garahantaṃ sutvā na nisedhetī’’ti vādamocanatthaṃ ariyūpavādassa ca mahāsāvajjabhāvadassanatthaṃ mā hevanti tikkhattuṃ paṭisedhesi. Tattha mā hevanti mā evaṃ abhaṇi. Saddhāyikoti saddhāya āgamakaro pasādāvaho, saddhātabbavacano vā. Paccayikoti pattiyāyitabbavacano.

    பக்காமீதி கம்மானுபா⁴வேன சோதி³யமானோ பக்காமி. ஓகாஸகதஞ்ஹி கம்மங் ந ஸக்கா படிபா³ஹிதுங். அசிரபக்கந்தஸ்ஸாதி பக்கந்தஸ்ஸ ஸதோ நசிரேனேவ. ஸப்³போ³ காயோ பு²டோ அஹோஸீதி கேஸக்³க³மத்தம்பி ஓகாஸங் அவஜ்ஜெத்வா ஸகலஸரீரங் அட்டீ²னி பி⁴ந்தி³த்வா உக்³க³தாஹி பீளகாஹி அஜ்ஜொ²த்த²டங் அஹோஸி. யஸ்மா பன பு³த்³தா⁴னுபா⁴வேன ததா²ரூபங் கம்மங் பு³த்³தா⁴னங் ஸம்முகீ²பா⁴வே விபாகங் தா³துங் ந ஸக்கோதி, த³ஸ்ஸனூபசாரே விஜஹிதமத்தே தே³தி, தஸ்மா தஸ்ஸ அசிரபக்கந்தஸ்ஸ பீளகா உட்ட²ஹிங்ஸு. கலாயமத்தியோதி சணகமத்தியோ. பே³லுவஸலாடுகமத்தியோதி தருணபே³லுவமத்தியோ. பபி⁴ஜ்ஜிங்ஸூதி பி⁴ஜ்ஜிங்ஸு. தாஸு பி⁴ன்னாஸு ஸகலஸரீரங் பனஸபக்கங் விய அஹோஸி. ஸோ பக்கேன க³த்தேன ஜேதவனத்³வாரகொட்ட²கே விஸகி³லிதோ மச்சோ² விய கத³லிபத்தேஸு நிபஜ்ஜி. அத² த⁴ம்மஸ்ஸவனத்த²ங் ஆக³தாக³தா மனுஸ்ஸா ‘‘தி⁴ கோகாலிக, தி⁴ கோகாலிக, அயுத்தமகாஸி, அத்தனோயேவ முக²ங் நிஸ்ஸாய அனயப்³யஸனங் பத்தோஸீ’’தி ஆஹங்ஸு. தேஸங் ஸத்³த³ங் ஸுத்வா ஆரக்க²தே³வதா தி⁴க்காரமகங்ஸு, ஆரக்க²தே³வதானங் ஆகாஸதே³வதாதி இமினா உபாயேன யாவ அகனிட்ட²ப⁴வனா ஏகதி⁴க்காரோ உத³பாதி³.

    Pakkāmīti kammānubhāvena codiyamāno pakkāmi. Okāsakatañhi kammaṃ na sakkā paṭibāhituṃ. Acirapakkantassāti pakkantassa sato nacireneva. Sabbo kāyo phuṭo ahosīti kesaggamattampi okāsaṃ avajjetvā sakalasarīraṃ aṭṭhīni bhinditvā uggatāhi pīḷakāhi ajjhotthaṭaṃ ahosi. Yasmā pana buddhānubhāvena tathārūpaṃ kammaṃ buddhānaṃ sammukhībhāve vipākaṃ dātuṃ na sakkoti, dassanūpacāre vijahitamatte deti, tasmā tassa acirapakkantassa pīḷakā uṭṭhahiṃsu. Kalāyamattiyoti caṇakamattiyo. Beluvasalāṭukamattiyoti taruṇabeluvamattiyo. Pabhijjiṃsūti bhijjiṃsu. Tāsu bhinnāsu sakalasarīraṃ panasapakkaṃ viya ahosi. So pakkena gattena jetavanadvārakoṭṭhake visagilito maccho viya kadalipattesu nipajji. Atha dhammassavanatthaṃ āgatāgatā manussā ‘‘dhi kokālika, dhi kokālika, ayuttamakāsi, attanoyeva mukhaṃ nissāya anayabyasanaṃ pattosī’’ti āhaṃsu. Tesaṃ saddaṃ sutvā ārakkhadevatā dhikkāramakaṃsu, ārakkhadevatānaṃ ākāsadevatāti iminā upāyena yāva akaniṭṭhabhavanā ekadhikkāro udapādi.

    துரூதி கோகாலிகஸ்ஸ உபஜ்ஜா²யோ துருத்தே²ரோ நாம அனாகா³மிப²லங் வத்வா ப்³ரஹ்மலோகே நிப்³ப³த்தோ. ஸோ பு⁴ம்மட்ட²தே³வதா ஆதி³ங் கத்வா ‘‘அயுத்தங் கோகாலிகேன கதங் அக்³க³ஸாவகே அந்திமவத்து²னா அப்³பா⁴சிக்க²ந்தேனா’’தி பரம்பராய ப்³ரஹ்மலோகஸம்பத்தங் தங் ஸத்³த³ங் ஸுத்வா ‘‘மா மய்ஹங் பஸ்ஸந்தஸ்ஸேவ வராகோ நஸ்ஸி, ஓவதி³ஸ்ஸாமி நங் தே²ரேஸு சித்தப்பஸாத³த்தா²யா’’தி ஆக³ந்த்வா தஸ்ஸ புரதோ அட்டா²ஸி. தங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங் – ‘‘துரூ பச்சேகப்³ரஹ்மா’’தி. பேஸலாதி பியஸீலா. கோஸி த்வங், ஆவுஸோதி நிஸின்னகோவ கப³ரக்கீ²னி உம்மீலெத்வா ஏவமாஹ. பஸ்ஸ யாவஞ்ச தே இத³ங் அபரத்³த⁴தி யத்தகங் தயா அபரத்³த⁴ங், அத்தனோ நலாடே மஹாக³ண்ட³ங் அபஸ்ஸந்தோ ஸாஸபமத்தாய பீளகாய மங் சோதே³தப்³ப³ங் மஞ்ஞஸீதி ஆஹ.

    Turūti kokālikassa upajjhāyo turutthero nāma anāgāmiphalaṃ vatvā brahmaloke nibbatto. So bhummaṭṭhadevatā ādiṃ katvā ‘‘ayuttaṃ kokālikena kataṃ aggasāvake antimavatthunā abbhācikkhantenā’’ti paramparāya brahmalokasampattaṃ taṃ saddaṃ sutvā ‘‘mā mayhaṃ passantasseva varāko nassi, ovadissāmi naṃ theresu cittappasādatthāyā’’ti āgantvā tassa purato aṭṭhāsi. Taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ – ‘‘turū paccekabrahmā’’ti. Pesalāti piyasīlā. Kosi tvaṃ, āvusoti nisinnakova kabarakkhīni ummīletvā evamāha. Passa yāvañca te idaṃ aparaddhati yattakaṃ tayā aparaddhaṃ, attano nalāṭe mahāgaṇḍaṃ apassanto sāsapamattāya pīḷakāya maṃ codetabbaṃ maññasīti āha.

    அத² நங் ‘‘அதி³ட்டி²ப்பத்தோ அயங் கோகாலிகோ, கி³லிதவிஸோ விய ந கஸ்ஸசி வசனங் ந கரிஸ்ஸதீ’’தி ஞத்வா புரிஸஸ்ஸ ஹீதிஆதி³மாஹ. தத்த² குடா²ரீதி குடா²ரிஸதி³ஸா ப²ருஸவாசா. சி²ந்த³தீதி குஸலமூலஸங்கா²தே மூலேயேவ நிகந்ததி. நிந்தி³யந்தி நிந்தி³தப்³ப³ங் து³ஸ்ஸீலபுக்³க³லங். பஸங்ஸதீதி உத்தமத்தே² ஸம்பா⁴வெத்வா கீ²ணாஸவோதி வத³தி. தங் வா நிந்த³தி யோ பஸங்ஸியோதி யோ வா பஸங்ஸிதப்³போ³ கீ²ணாஸவோ, தங் அந்திமவத்து²னா சோதெ³ந்தோ ‘‘து³ஸ்ஸீலோ அய’’ந்தி வத³தி. விசினாதி முகே²ன ஸோ கலிந்தி ஸோ தங் அபராத⁴ங் முகே²ன விசினாதி நாம. கலினா தேனாதி தேன அபராதே⁴ன ஸுக²ங் ந விந்த³தி. நிந்தி³யபஸங்ஸாய ஹி பஸங்ஸியனிந்தா³ய ச ஸமகோவ விபாகோ.

    Atha naṃ ‘‘adiṭṭhippatto ayaṃ kokāliko, gilitaviso viya na kassaci vacanaṃ na karissatī’’ti ñatvā purisassa hītiādimāha. Tattha kuṭhārīti kuṭhārisadisā pharusavācā. Chindatīti kusalamūlasaṅkhāte mūleyeva nikantati. Nindiyanti ninditabbaṃ dussīlapuggalaṃ. Pasaṃsatīti uttamatthe sambhāvetvā khīṇāsavoti vadati. Taṃ vā nindati yo pasaṃsiyoti yo vā pasaṃsitabbo khīṇāsavo, taṃ antimavatthunā codento ‘‘dussīlo aya’’nti vadati. Vicināti mukhena so kalinti so taṃ aparādhaṃ mukhena vicināti nāma. Kalinātenāti tena aparādhena sukhaṃ na vindati. Nindiyapasaṃsāya hi pasaṃsiyanindāya ca samakova vipāko.

    ஸப்³ப³ஸ்ஸாபி ஸஹாபி அத்தனாதி ஸப்³பே³ன ஸகேன த⁴னேனபி அத்தனாபி ஸத்³தி⁴ங் யோ அக்கே²ஸு த⁴னபராஜயோ நாம, அயங் அப்பமத்தகோ அபராதோ⁴. யோ ஸுக³தேஸூதி யோ பன ஸம்மக்³க³தேஸு புக்³க³லேஸு சித்தங் தூ³ஸெய்ய, அயங் சித்தபதோ³ஸோவ ததோ கலிதோ மஹந்ததரோ கலி.

    Sabbassāpi sahāpi attanāti sabbena sakena dhanenapi attanāpi saddhiṃ yo akkhesu dhanaparājayo nāma, ayaṃ appamattako aparādho. Yo sugatesūti yo pana sammaggatesu puggalesu cittaṃ dūseyya, ayaṃ cittapadosova tato kalito mahantataro kali.

    இதா³னி தஸ்ஸ மஹந்ததரபா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஸதங் ஸஹஸ்ஸானந்திஆதி³மாஹ. தத்த² ஸதங் ஸஹஸ்ஸானந்தி நிரப்³பு³த³க³ணனாய ஸதஸஹஸ்ஸஞ்ச. ச²த்திங்ஸதீதி அபரானி ச²த்திங்ஸதி நிரப்³பு³தா³னி. பஞ்ச சாதி அப்³பு³த³க³ணனாய பஞ்ச அப்³பு³தா³னி. யமரியக³ரஹீதி யங் அரியே க³ரஹந்தோ நிரயங் உபபஜ்ஜதி, தத்த² எத்தகங் ஆயுப்பமாணந்தி அத்தோ².

    Idāni tassa mahantatarabhāvaṃ dassento sataṃ sahassānantiādimāha. Tattha sataṃ sahassānanti nirabbudagaṇanāya satasahassañca. Chattiṃsatīti aparāni chattiṃsati nirabbudāni. Pañca cāti abbudagaṇanāya pañca abbudāni. Yamariyagarahīti yaṃ ariye garahanto nirayaṃ upapajjati, tattha ettakaṃ āyuppamāṇanti attho.

    காலமகாஸீதி உபஜ்ஜா²யே பக்கந்தே காலங் அகாஸி. பது³மனிரயந்தி பாடியேக்கோ பது³மனிரயோ நாம நத்தி², அவீசிமஹானிரயஸ்மிங்யேவ பன பது³மக³ணனாய பச்சிதப்³பே³ ஏகஸ்மிங் டா²னே நிப்³ப³த்தி.

    Kālamakāsīti upajjhāye pakkante kālaṃ akāsi. Padumanirayanti pāṭiyekko padumanirayo nāma natthi, avīcimahānirayasmiṃyeva pana padumagaṇanāya paccitabbe ekasmiṃ ṭhāne nibbatti.

    வீஸதிகா²ரிகோதி மாக³த⁴கேன பத்தே²ன சத்தாரோ பத்தா², கோஸலரட்டே² ஏகோ பத்தோ² ஹோதி. தேன பத்தே²ன சத்தாரோ பத்தா² ஆள்ஹகங் , சத்தாரி ஆள்ஹகானி தோ³ணங், சதுதோ³ணா மானிகா, சதுமானிகா கா²ரீ, தாய கா²ரியா வீஸதிகா²ரிகோ. திலவாஹோதி மாக³த⁴கானங் ஸுகு²மதிலானங் திலஸகடங். அப்³பு³தோ³ நிரயோதி அப்³பு³தோ³ நாம பாடியேக்கோ நிரயோ நத்தி², அவீசிம்ஹியேவ பன அப்³பு³த³க³ணனாய பச்சிதப்³ப³ட்டா²னஸ்ஸேதங் நாமங். நிரப்³பு³தா³தீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.

    Vīsatikhārikoti māgadhakena patthena cattāro patthā, kosalaraṭṭhe eko pattho hoti. Tena patthena cattāro patthā āḷhakaṃ , cattāri āḷhakāni doṇaṃ, catudoṇā mānikā, catumānikā khārī, tāya khāriyā vīsatikhāriko. Tilavāhoti māgadhakānaṃ sukhumatilānaṃ tilasakaṭaṃ. Abbudo nirayoti abbudo nāma pāṭiyekko nirayo natthi, avīcimhiyeva pana abbudagaṇanāya paccitabbaṭṭhānassetaṃ nāmaṃ. Nirabbudādīsupi eseva nayo.

    வஸ்ஸக³ணனாபி பனெத்த² ஏவங் வேதி³தப்³பா³ – யதே²வ ஹி ஸதங் ஸதஸஹஸ்ஸானி கோடி ஹோதி, ஏவங் ஸதங் ஸதஸஹஸ்ஸகோடியோ பகோடி நாம ஹோதி, ஸதங் ஸதஸஹஸ்ஸபகோடியோ கோடிபகோடி நாம, ஸதங் ஸதஸஹஸ்ஸகோடிபகோடியோ நஹுதங், ஸதங் ஸதஸஹஸ்ஸனஹுதானி நின்னஹுதங், ஸதங் ஸதஸஹஸ்ஸனின்னஹுதானி ஏகங் அப்³பு³த³ங், ததோ வீஸதிகு³ணங் நிரப்³பு³த³ங், ஏஸ நயோ ஸப்³ப³த்தா²தி. த³ஸமங் ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² உத்தானத்த²மேவாதி.

    Vassagaṇanāpi panettha evaṃ veditabbā – yatheva hi sataṃ satasahassāni koṭi hoti, evaṃ sataṃ satasahassakoṭiyo pakoṭi nāma hoti, sataṃ satasahassapakoṭiyo koṭipakoṭi nāma, sataṃ satasahassakoṭipakoṭiyo nahutaṃ, sataṃ satasahassanahutāni ninnahutaṃ, sataṃ satasahassaninnahutāni ekaṃ abbudaṃ, tato vīsatiguṇaṃ nirabbudaṃ, esa nayo sabbatthāti. Dasamaṃ heṭṭhā vuttanayeneva veditabbaṃ. Sesaṃ sabbattha uttānatthamevāti.

    தே²ரவக்³கோ³ சதுத்தோ².

    Theravaggo catuttho.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 9. கோகாலிகஸுத்தங் • 9. Kokālikasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 9-10. கோகாலிகஸுத்தாதி³வண்ணனா • 9-10. Kokālikasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact