Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
૧૦. કોસમ્બકક્ખન્ધકં
10. Kosambakakkhandhakaṃ
કોસમ્બકવિવાદકથા
Kosambakavivādakathā
૪૫૧. કોસમ્બકક્ખન્ધકે – તં ભિક્ખું આપત્તિયા અદસ્સને ઉક્ખિપિંસૂતિ એત્થ અયમનુપુબ્બિકથા – દ્વે કિર ભિક્ખૂ એકસ્મિં આવાસે વસન્તિ વિનયધરો ચ સુત્તન્તિકો ચ. તેસુ સુત્તન્તિકો ભિક્ખુ એકદિવસં વચ્ચકુટિં પવિટ્ઠો આચમનઉદકાવસેસં ભાજને ઠપેત્વાવ નિક્ખમિ. વિનયધરો પચ્છા પવિટ્ઠો તં ઉદકં દિસ્વા નિક્ખમિત્વા તં ભિક્ખું પુચ્છિ – ‘‘આવુસો, તયા ઇદં ઉદકં ઠપિત’’ન્તિ? ‘‘આમાવુસો’’તિ. ‘‘કિં ત્વં એત્થ આપત્તિભાવં ન જાનાસી’’તિ? ‘‘આમ, ન જાનામી’’તિ. ‘‘હોતિ, આવુસો એત્થ આપત્તી’’તિ? ‘‘સચે હોતિ, દેસિસ્સામી’’તિ. ‘‘સચે પન તે, આવુસો, અસઞ્ચિચ્ચ અસતિયા કતં, નત્થિ આપત્તી’’તિ. સો તસ્સા આપત્તિયા અનાપત્તિદિટ્ઠિ અહોસિ.
451. Kosambakakkhandhake – taṃ bhikkhuṃ āpattiyā adassane ukkhipiṃsūti ettha ayamanupubbikathā – dve kira bhikkhū ekasmiṃ āvāse vasanti vinayadharo ca suttantiko ca. Tesu suttantiko bhikkhu ekadivasaṃ vaccakuṭiṃ paviṭṭho ācamanaudakāvasesaṃ bhājane ṭhapetvāva nikkhami. Vinayadharo pacchā paviṭṭho taṃ udakaṃ disvā nikkhamitvā taṃ bhikkhuṃ pucchi – ‘‘āvuso, tayā idaṃ udakaṃ ṭhapita’’nti? ‘‘Āmāvuso’’ti. ‘‘Kiṃ tvaṃ ettha āpattibhāvaṃ na jānāsī’’ti? ‘‘Āma, na jānāmī’’ti. ‘‘Hoti, āvuso ettha āpattī’’ti? ‘‘Sace hoti, desissāmī’’ti. ‘‘Sace pana te, āvuso, asañcicca asatiyā kataṃ, natthi āpattī’’ti. So tassā āpattiyā anāpattidiṭṭhi ahosi.
વિનયધરોપિ અત્તનો નિસ્સિતકાનં ‘‘અયં સુત્તન્તિકો આપત્તિં આપજ્જમાનોપિ ન જાનાતી’’તિ આરોચેસિ. તે તસ્સ નિસ્સિતકે દિસ્વા ‘‘તુમ્હાકં ઉપજ્ઝાયો આપત્તિં આપજ્જિત્વાપિ આપત્તિભાવં ન જાનાતી’’તિ આહંસુ. તે ગન્ત્વા અત્તનો ઉપજ્ઝાયસ્સ આરોચેસું. સો એવમાહ – ‘‘અયં વિનયધરો પુબ્બે અનાપત્તી’’તિ વત્વા ‘‘ઇદાનિ આપત્તી’’તિ વદતિ. મુસાવાદી એસોતિ. તે ગન્ત્વા ‘‘તુમ્હાકં ઉપજ્ઝાયો મુસાવાદી’’તિ એવં અઞ્ઞમઞ્ઞં કલહં વડ્ઢયિંસુ. તતો વિનયધરો ઓકાસં લભિત્વા તસ્સ આપત્તિયા અદસ્સને ઉક્ખેપનીયકમ્મં અકાસિ. તેન વુત્તં – ‘‘તં ભિક્ખું આપત્તિયા અદસ્સને ઉક્ખિપિંસૂ’’તિ.
Vinayadharopi attano nissitakānaṃ ‘‘ayaṃ suttantiko āpattiṃ āpajjamānopi na jānātī’’ti ārocesi. Te tassa nissitake disvā ‘‘tumhākaṃ upajjhāyo āpattiṃ āpajjitvāpi āpattibhāvaṃ na jānātī’’ti āhaṃsu. Te gantvā attano upajjhāyassa ārocesuṃ. So evamāha – ‘‘ayaṃ vinayadharo pubbe anāpattī’’ti vatvā ‘‘idāni āpattī’’ti vadati. Musāvādī esoti. Te gantvā ‘‘tumhākaṃ upajjhāyo musāvādī’’ti evaṃ aññamaññaṃ kalahaṃ vaḍḍhayiṃsu. Tato vinayadharo okāsaṃ labhitvā tassa āpattiyā adassane ukkhepanīyakammaṃ akāsi. Tena vuttaṃ – ‘‘taṃ bhikkhuṃ āpattiyā adassane ukkhipiṃsū’’ti.
૪૫૩. ભિન્નો ભિક્ખુસઙ્ઘો ભિન્નો ભિક્ખુસઙ્ઘોતિ એત્થ ન તાવ ભિન્નો; અપિચ ખો યથા દેવે વુટ્ઠે ‘‘ઇદાનિ સસ્સં નિપ્ફન્ન’’ન્તિ વુચ્ચતિ, અવસ્સઞ્હિ તં નિપ્ફજ્જિસ્સતિ, એવમેવ ઇમિના કારણેન આયતિં અવસ્સં ભિજ્જિસ્સતિ, સો ચ ખો કલહવસેન ન સઙ્ઘભેદવસેન, તસ્મા ‘‘ભિન્નો’’તિ વુત્તં. સમ્ભમઅત્થવસેન ચેત્થ આમેડિતં વેદિતબ્બં.
453.Bhinno bhikkhusaṅgho bhinno bhikkhusaṅghoti ettha na tāva bhinno; apica kho yathā deve vuṭṭhe ‘‘idāni sassaṃ nipphanna’’nti vuccati, avassañhi taṃ nipphajjissati, evameva iminā kāraṇena āyatiṃ avassaṃ bhijjissati, so ca kho kalahavasena na saṅghabhedavasena, tasmā ‘‘bhinno’’ti vuttaṃ. Sambhamaatthavasena cettha āmeḍitaṃ veditabbaṃ.
૪૫૪. એતમત્થં ભાસિત્વા ઉટ્ઠાયાસના પક્કામીતિ કસ્મા એવં ભાસિત્વા પક્કામિ? સચે હિ ભગવા ઉક્ખેપકે વા ‘‘અકારણે તુમ્હેહિ સો ભિક્ખુ ઉક્ખિત્તો’’તિ વદેય્ય, ઉક્ખિત્તાનુવત્તકે વા ‘‘તુમ્હે આપત્તિં આપન્ના’’તિ વદેય્ય, ‘‘એતેસં ભગવા પક્ખો, એતેસં ભગવા પક્ખો’’તિ વત્વા આઘાતં બન્ધેય્યું, તસ્મા તન્તિમેવ ઠપેત્વા એતમત્થં ભાસિત્વા ઉટ્ઠાયાસના પક્કામિ.
454.Etamatthaṃbhāsitvā uṭṭhāyāsanā pakkāmīti kasmā evaṃ bhāsitvā pakkāmi? Sace hi bhagavā ukkhepake vā ‘‘akāraṇe tumhehi so bhikkhu ukkhitto’’ti vadeyya, ukkhittānuvattake vā ‘‘tumhe āpattiṃ āpannā’’ti vadeyya, ‘‘etesaṃ bhagavā pakkho, etesaṃ bhagavā pakkho’’ti vatvā āghātaṃ bandheyyuṃ, tasmā tantimeva ṭhapetvā etamatthaṃ bhāsitvā uṭṭhāyāsanā pakkāmi.
૪૫૫. અત્તના વા અત્તાનન્તિ એત્થ યો સઙ્ઘેન ઉક્ખેપનીયકતાનં અધમ્મવાદીનં પક્ખે નિસિન્નો ‘‘તુમ્હે કિં ભણથા’’તિ તેસઞ્ચ ઇતરેસઞ્ચ લદ્ધિં સુત્વા ‘‘ઇમે અધમ્મવાદિનો, ઇતરે ધમ્મવાદિનો’’તિ ચિત્તં ઉપ્પાદેતિ, અયં તેસં મજ્ઝે નિસિન્નોવ તેસં નાનાસંવાસકો હોતિ, કમ્મં કોપેતિ, ઇતરેસમ્પિ હત્થપાસં અનાગતત્તા કોપેતિ. એવં અત્તના વા અત્તાનં નાનાસંવાસકં કરોતિ. સમાનસંવાસકન્તિ એત્થાપિ યો અધમ્મવાદીનં પક્ખે નિસિન્નો ‘‘અધમ્મવાદિનો ઇમે, ઇતરે ધમ્મવાદિનો’’તિ તેસં મજ્ઝં પવિસતિ, યત્થ વા તત્થ વા પન પક્ખે નિસિન્નો ‘‘ઇમે ધમ્મવાદિનો’’તિ ગણ્હાતિ, અયં અત્તના વા અત્તાનં સમાનસંવાસકં કરોતીતિ વેદિતબ્બો.
455.Attanā vā attānanti ettha yo saṅghena ukkhepanīyakatānaṃ adhammavādīnaṃ pakkhe nisinno ‘‘tumhe kiṃ bhaṇathā’’ti tesañca itaresañca laddhiṃ sutvā ‘‘ime adhammavādino, itare dhammavādino’’ti cittaṃ uppādeti, ayaṃ tesaṃ majjhe nisinnova tesaṃ nānāsaṃvāsako hoti, kammaṃ kopeti, itaresampi hatthapāsaṃ anāgatattā kopeti. Evaṃ attanā vā attānaṃ nānāsaṃvāsakaṃ karoti. Samānasaṃvāsakanti etthāpi yo adhammavādīnaṃ pakkhe nisinno ‘‘adhammavādino ime, itare dhammavādino’’ti tesaṃ majjhaṃ pavisati, yattha vā tattha vā pana pakkhe nisinno ‘‘ime dhammavādino’’ti gaṇhāti, ayaṃ attanā vā attānaṃ samānasaṃvāsakaṃ karotīti veditabbo.
૪૫૬. કાયકમ્મં વચીકમ્મન્તિ એત્થ કાયેન પહરન્તા કાયકમ્મં ઉપદંસેન્તિ, ફરુસં વદન્તા વચીકમ્મં ઉપદંસેન્તીતિ વેદિતબ્બા. હત્થપરામાસં કરોન્તીતિ કોધવસેન હત્થેહિ અઞ્ઞમઞ્ઞં પરામસનં કરોન્તિ. અધમ્મિયાયમાનેતિ અધમ્મિયાનિ કિચ્ચાનિ કુરુમાને. અસમ્મોદિકાવત્તમાનાયાતિ અસમ્મોદિકાય વત્તમાનાય. અયમેવ વા પાઠો. સમ્મોદનકથાય અવત્તમાનાયાતિ અત્થો. એત્તાવતા ન અઞ્ઞમઞ્ઞન્તિ એત્થ દ્વે પન્તિયો કત્વા ઉપચારં મુઞ્ચિત્વા નિસીદિતબ્બં, ધમ્મિયાયમાને પન સમ્મોદિકાય વત્તમાનાય આસનન્તરિકાય નિસીદિતબ્બં, એકેકં આસનં અન્તરં કત્વા નિસીદિતબ્બં.
456.Kāyakammaṃ vacīkammanti ettha kāyena paharantā kāyakammaṃ upadaṃsenti, pharusaṃ vadantā vacīkammaṃ upadaṃsentīti veditabbā. Hatthaparāmāsaṃ karontīti kodhavasena hatthehi aññamaññaṃ parāmasanaṃ karonti. Adhammiyāyamāneti adhammiyāni kiccāni kurumāne. Asammodikāvattamānāyāti asammodikāya vattamānāya. Ayameva vā pāṭho. Sammodanakathāya avattamānāyāti attho. Ettāvatā na aññamaññanti ettha dve pantiyo katvā upacāraṃ muñcitvā nisīditabbaṃ, dhammiyāyamāne pana sammodikāya vattamānāya āsanantarikāya nisīditabbaṃ, ekekaṃ āsanaṃ antaraṃ katvā nisīditabbaṃ.
૪૫૭-૪૫૮. મા ભણ્ડનન્તિઆદીસુ ‘‘અકત્થા’’તિ પાઠસેસં ગહેત્વા ‘‘મા ભણ્ડનં અકત્થા’’તિ એવમત્થો દટ્ઠબ્બો. અધમ્મવાદીતિ ઉક્ખિત્તાનુવત્તકેસુ અઞ્ઞતરો. અયં પન ભિક્ખુ ભગવતો અત્થકામો, અયં કિરસ્સ અધિપ્પાયો ‘‘ઇમે ભિક્ખૂ કોધાભિભૂતા સત્થુ વચનં ન ગણ્હન્તિ, મા ભગવા એતે ઓવદન્તો કિલમિત્થા’’તિ તસ્મા એવમાહ. ભગવા પન ‘‘પચ્છાપિ સઞ્ઞં લભિત્વા ઓરમિસ્સન્તી’’તિ તેસં અનુકમ્પાય અતીતવત્થું આહરિત્વા કથેસિ. તત્થ અનત્થતોતિ અનત્થો અતો; એતસ્મા મે પુરિસા અનત્થોતિ વુત્તં હોતિ. અથ વા અનત્થતોતિ અનત્થદો. સેસં પાકટમેવ.
457-458.Mā bhaṇḍanantiādīsu ‘‘akatthā’’ti pāṭhasesaṃ gahetvā ‘‘mā bhaṇḍanaṃ akatthā’’ti evamattho daṭṭhabbo. Adhammavādīti ukkhittānuvattakesu aññataro. Ayaṃ pana bhikkhu bhagavato atthakāmo, ayaṃ kirassa adhippāyo ‘‘ime bhikkhū kodhābhibhūtā satthu vacanaṃ na gaṇhanti, mā bhagavā ete ovadanto kilamitthā’’ti tasmā evamāha. Bhagavā pana ‘‘pacchāpi saññaṃ labhitvā oramissantī’’ti tesaṃ anukampāya atītavatthuṃ āharitvā kathesi. Tattha anatthatoti anattho ato; etasmā me purisā anatthoti vuttaṃ hoti. Atha vā anatthatoti anatthado. Sesaṃ pākaṭameva.
૪૬૪. પુથુસદ્દોતિઆદિગાથાસુ પન પુથુ મહા સદ્દો અસ્સાતિ પુથુસદ્દો. સમજનોતિ સમાનો એકસદિસો જનો; સબ્બો ચાયં ભણ્ડનકારકોજનો સમન્તતો સદ્દનિચ્છારણેન પુથુસદ્દો ચેવ સદિસો ચાતિ વુત્તં હોતિ. ન બાલો કોચિ મઞ્ઞથાતિ તત્થ કોચિ એકોપિ ‘‘અહં બાલો’’તિ ન મઞ્ઞિત્થ; સબ્બેપિ પણ્ડિતમાનિનોયેવ. નાઞ્ઞં ભિય્યો અમઞ્ઞરુન્તિ કોચિ એકોપિ ‘‘અહં બાલો’’તિ ચ ન મઞ્ઞિત્થ; ભિય્યો ચ સઙ્ઘસ્મિં ભિજ્જમાને અઞ્ઞમ્પિ એકં ‘‘મય્હં કારણા સઙ્ઘો ભિજ્જતી’’તિ ઇદં કારણં ન મઞ્ઞિત્થાતિ અત્થો.
464.Puthusaddotiādigāthāsu pana puthu mahā saddo assāti puthusaddo. Samajanoti samāno ekasadiso jano; sabbo cāyaṃ bhaṇḍanakārakojano samantato saddanicchāraṇena puthusaddo ceva sadiso cāti vuttaṃ hoti. Na bālo koci maññathāti tattha koci ekopi ‘‘ahaṃ bālo’’ti na maññittha; sabbepi paṇḍitamāninoyeva. Nāññaṃ bhiyyo amaññarunti koci ekopi ‘‘ahaṃ bālo’’ti ca na maññittha; bhiyyo ca saṅghasmiṃ bhijjamāne aññampi ekaṃ ‘‘mayhaṃ kāraṇā saṅgho bhijjatī’’ti idaṃ kāraṇaṃ na maññitthāti attho.
પરિમુટ્ઠાતિ પરિમુટ્ઠસ્સતિનો. વાચાગોચરભાણિનોતિ રાકારસ્સ રસ્સાદેસો કતો , વાચાગોચરા ન સતિપટ્ઠાનાદિગોચરા. ભાણિનો ચ કથં ભાણિનો? યાવિચ્છન્તિ મુખાયામં યાવ મુખં પસારેતું ઇચ્છન્તિ, તાવ પસારેત્વા ભાણિનો, એકોપિ સઙ્ઘગારવેન મુખસઙ્કોચં ન કરોતીતિ અત્થો. યેન નીતાતિ યેન કલહેન ઇમં નિલ્લજ્જભાવં નીતા. ન તં વિદૂતિ ન તં જાનન્તિ, ‘‘એવં સાદીનવો અય’’ન્તિ.
Parimuṭṭhāti parimuṭṭhassatino. Vācāgocarabhāṇinoti rākārassa rassādeso kato , vācāgocarā na satipaṭṭhānādigocarā. Bhāṇino ca kathaṃ bhāṇino? Yāvicchanti mukhāyāmaṃ yāva mukhaṃ pasāretuṃ icchanti, tāva pasāretvā bhāṇino, ekopi saṅghagāravena mukhasaṅkocaṃ na karotīti attho. Yena nītāti yena kalahena imaṃ nillajjabhāvaṃ nītā. Na taṃ vidūti na taṃ jānanti, ‘‘evaṃ sādīnavo aya’’nti.
યે ચ તં ઉપનય્હન્તીતિ તં ‘‘અક્કોચ્છિ મં, અવધિ મ’’ન્તિઆદિકં આકારં યે ચ ઉપનય્હન્તિ. સનન્તનોતિ પોરાણો.
Ye ca taṃ upanayhantīti taṃ ‘‘akkocchi maṃ, avadhi ma’’ntiādikaṃ ākāraṃ ye ca upanayhanti. Sanantanoti porāṇo.
પરેતિ પણ્ડિતે ઠપેત્વા તતો અઞ્ઞે ભણ્ડનકારકા પરે નામ. તે એત્થ સઙ્ઘમજ્ઝે કલહં કરોન્તા ‘‘મયં યમામસે ઉપયમામ; સતતં સમિતં મચ્ચુસન્તિકં ગચ્છામા’’તિ ન જાનન્તિ. યે ચ તત્થ વિજાનન્તીતિ યે તત્થ પણ્ડિતા ‘‘મયં મચ્ચુસમીપં ગચ્છામા’’તિ વિજાનન્તિ. તતો સમ્મન્તિ મેધગાતિ એવઞ્હિ તે જાનન્તા યોનિસોમનસિકારં ઉપ્પાદેત્વા મેધગાનં કલહાનં વૂપસમાય પટિપજ્જન્તિ.
Pareti paṇḍite ṭhapetvā tato aññe bhaṇḍanakārakā pare nāma. Te ettha saṅghamajjhe kalahaṃ karontā ‘‘mayaṃ yamāmase upayamāma; satataṃ samitaṃ maccusantikaṃ gacchāmā’’ti na jānanti. Ye ca tattha vijānantīti ye tattha paṇḍitā ‘‘mayaṃ maccusamīpaṃ gacchāmā’’ti vijānanti. Tatosammanti medhagāti evañhi te jānantā yonisomanasikāraṃ uppādetvā medhagānaṃ kalahānaṃ vūpasamāya paṭipajjanti.
અટ્ઠિચ્છિન્નાતિ અયં ગાથા બ્રહ્મદત્તઞ્ચ દીઘાવુકુમારઞ્ચ સન્ધાય વુત્તા. તેસમ્પિ હોતિ સઙ્ગતિ, કસ્મા તુમ્હાકં ન હોતિ, યેસં વો નેવ માતાપિતૂનં અટ્ઠીનિ છિન્નાનિ, ન પાણા હતા, ન ગવાસ્સધનાનિ હટાનીતિ.
Aṭṭhicchinnāti ayaṃ gāthā brahmadattañca dīghāvukumārañca sandhāya vuttā. Tesampi hoti saṅgati, kasmā tumhākaṃ na hoti, yesaṃ vo neva mātāpitūnaṃ aṭṭhīni chinnāni, na pāṇā hatā, na gavāssadhanāni haṭānīti.
સચે લભેથાતિઆદિગાથા પણ્ડિતસહાયસ્સ ચ બાલસહાયસ્સ ચ વણ્ણાવણ્ણદીપનત્થં વુત્તા. અભિભુય્ય સબ્બાનિ પરિસ્સયાનીતિ પાકટપરિસ્સયે ચ પટિચ્છન્નપરિસ્સયે ચ અભિભવિત્વા તેન સદ્ધિં અત્તમનો સતિમા ચરેય્ય.
Sace labhethātiādigāthā paṇḍitasahāyassa ca bālasahāyassa ca vaṇṇāvaṇṇadīpanatthaṃ vuttā. Abhibhuyya sabbāni parissayānīti pākaṭaparissaye ca paṭicchannaparissaye ca abhibhavitvā tena saddhiṃ attamano satimā careyya.
રાજાવ રટ્ઠં વિજિતન્તિ યથા અત્તનો વિજિતં રટ્ઠં મહાજનકરાજા ચ અરિન્દમમહારાજા ચ પહાય એકકા ચરિંસુ; એવં ચરેય્યાતિ અત્થો. માતઙ્ગરઞ્ઞેવ નાગોતિ માતઙ્ગો અરઞ્ઞે નાગોવ. માતઙ્ગોતિ હત્થી વુચ્ચતિ; નાગોતિ મહન્તાધિવચનમેતં. યથા હિ માતુપોસકો માતઙ્ગનાગો અરઞ્ઞે એકો ચરિ, ન ચ પાપાનિ અકાસિ. યથા ચ પાલિલેય્યકો, એવં એકો ચરે, ન ચ પાપાનિ કયિરાતિ વુત્તં હોતિ.
Rājāvaraṭṭhaṃ vijitanti yathā attano vijitaṃ raṭṭhaṃ mahājanakarājā ca arindamamahārājā ca pahāya ekakā cariṃsu; evaṃ careyyāti attho. Mātaṅgaraññeva nāgoti mātaṅgo araññe nāgova. Mātaṅgoti hatthī vuccati; nāgoti mahantādhivacanametaṃ. Yathā hi mātuposako mātaṅganāgo araññe eko cari, na ca pāpāni akāsi. Yathā ca pālileyyako, evaṃ eko care, na ca pāpāni kayirāti vuttaṃ hoti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
૨૭૧. કોસમ્બકવિવાદકથા • 271. Kosambakavivādakathā
૨૭૨. દીઘાવુવત્થુ • 272. Dīghāvuvatthu
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā
કોસમ્બકવિવાદકથાવણ્ણના • Kosambakavivādakathāvaṇṇanā
દીઘાવુવત્થુકથાવણ્ણના • Dīghāvuvatthukathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā
કોસમ્બકવિવાદકથાવણ્ણના • Kosambakavivādakathāvaṇṇanā
દીઘાવુવત્થુકથાવણ્ણના • Dīghāvuvatthukathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / કોસમ્બકવિવાદકથાવણ્ણના • Kosambakavivādakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૨૭૧. કોસમ્બકવિવાદકથા • 271. Kosambakavivādakathā