Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કઙ્ખાવિતરણી-અભિનવ-ટીકા • Kaṅkhāvitaraṇī-abhinava-ṭīkā |
૨. એળકલોમવગ્ગો
2. Eḷakalomavaggo
૧. કોસિયસિક્ખાપદવણ્ણના
1. Kosiyasikkhāpadavaṇṇanā
કોસિયમિસ્સકન્તિ ‘‘કોસકારકા’’તિ લદ્ધવોહારાનં પાણકાનં કોસતો નિબ્બત્તં અંસુ કોસિયં, તેન મિસ્સં કોસિયમિસ્સકં. તેન પન કોસિયેન અપ્પકેનાપિ મિસ્સિતં કોસિયમિસ્સકમેવ, ન ઇદં અબ્બોહારિકન્તિ વત્તું લબ્ભા. તેનાહ ‘‘એકેનાપી’’તિઆદિ. કોસિયંસુનાતિ કિમિકોસસમ્ભવેન અંસુના. ‘‘અન્તમસો’’તિઆદિકં પન ઇમસ્સ સિક્ખાપદસ્સ અચિત્તકત્તા વુત્તં. સન્થતં નામ સન્થરિત્વા કતં અવાયિમં. તેનાહ ‘‘સમે ભૂમિભાગે’’તિઆદિ. ઇમસ્સેવ વચનસ્સ અનુસારેનાતિ ઇમસ્સેવ પઠમસન્થતસ્સ નિસ્સજ્જનવિધાનવચનાનુસારેન. સબ્બસન્થતન્તિ સબ્બસન્થતનિસ્સજ્જનવિધાનં.
Kosiyamissakanti ‘‘kosakārakā’’ti laddhavohārānaṃ pāṇakānaṃ kosato nibbattaṃ aṃsu kosiyaṃ, tena missaṃ kosiyamissakaṃ. Tena pana kosiyena appakenāpi missitaṃ kosiyamissakameva, na idaṃ abbohārikanti vattuṃ labbhā. Tenāha ‘‘ekenāpī’’tiādi. Kosiyaṃsunāti kimikosasambhavena aṃsunā. ‘‘Antamaso’’tiādikaṃ pana imassa sikkhāpadassa acittakattā vuttaṃ. Santhataṃ nāma santharitvā kataṃ avāyimaṃ. Tenāha ‘‘same bhūmibhāge’’tiādi. Imasseva vacanassa anusārenāti imasseva paṭhamasanthatassa nissajjanavidhānavacanānusārena. Sabbasanthatanti sabbasanthatanissajjanavidhānaṃ.
અઞ્ઞસ્સત્થાય કારાપને દુક્કટત્તા અત્તનો અત્થાય કારાપનવસેન ‘‘સાણત્તિક’’ન્તિ વુત્તં. અત્તના વિપ્પકતપરિયોસાપનનયેનાતિ ‘‘અત્તના વિપ્પકતં અત્તના પરિયોસાપેતિ, નિસ્સગ્ગિયં પાચિત્તિયં. અત્તના વિપ્પકતં પરેહિ પરિયોસાપેતિ, નિસ્સગ્ગિયં પાચિત્તિયં. પરેહિ વિપ્પકતં અત્તના પરિયોસાપેતિ, નિસ્સગ્ગિયં પાચિત્તિયં. પરેહિ વિપ્પકતં પરેહિ પરિયોસાપેતિ, નિસ્સગ્ગિયં પાચિત્તિય’’ન્તિ (પારા॰ ૫૪૫) ઇમિના નયેન. વિતાનાદિકરણેતિ વિતાનભૂમત્થરણસાણિપાકારભિસિબિબ્બોહનકરણે. યથા ચ વિતાનાદિકરણે, એવં તેનાકારેન પરિભોગેપિ અનાપત્તિ. ‘‘અવાયિમ’’ન્તિ (પારા॰ ૫૪૪) વુત્તત્તા વાયિત્વા કરોન્તસ્સાપિ અનાપત્તિ.
Aññassatthāya kārāpane dukkaṭattā attano atthāya kārāpanavasena ‘‘sāṇattika’’nti vuttaṃ. Attanā vippakatapariyosāpananayenāti ‘‘attanā vippakataṃ attanā pariyosāpeti, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Attanā vippakataṃ parehi pariyosāpeti, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Parehi vippakataṃ attanā pariyosāpeti, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Parehi vippakataṃ parehi pariyosāpeti, nissaggiyaṃ pācittiya’’nti (pārā. 545) iminā nayena. Vitānādikaraṇeti vitānabhūmattharaṇasāṇipākārabhisibibbohanakaraṇe. Yathā ca vitānādikaraṇe, evaṃ tenākārena paribhogepi anāpatti. ‘‘Avāyima’’nti (pārā. 544) vuttattā vāyitvā karontassāpi anāpatti.
કોસિયસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Kosiyasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.