Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
૨. કોસિયવગ્ગો
2. Kosiyavaggo
૧. કોસિયસિક્ખાપદવણ્ણના
1. Kosiyasikkhāpadavaṇṇanā
૫૪૨. પાળિયં ‘‘કોસિયકારકે’’તિ એત્થ કોસં કરોન્તીતિ કોસકારકાતિ લદ્ધવોહારાનં પાણકાનં કોસતો નિબ્બત્તં કોસિયં, તં કરોન્તીતિ કોસિયકારકા, તન્તવાયા. સંહનનં સઙ્ઘાતો , વિનાસોતિ અત્થો. કોસિયમિસ્સકન્તિ કોસિયતન્તુના મિસ્સં. ‘‘અવાયિમ’’ન્તિ વુત્તત્તા વાયિત્વા ચે કરોન્તિ, અનાપત્તિ. અનાપત્તિ વિતાનં વાતિઆદિના વિતાનાદીનં અત્થાય કરણેપિ તેનાકારેન પરિભોગેપિ અનાપત્તિ વુત્તા.
542. Pāḷiyaṃ ‘‘kosiyakārake’’ti ettha kosaṃ karontīti kosakārakāti laddhavohārānaṃ pāṇakānaṃ kosato nibbattaṃ kosiyaṃ, taṃ karontīti kosiyakārakā, tantavāyā. Saṃhananaṃ saṅghāto, vināsoti attho. Kosiyamissakanti kosiyatantunā missaṃ. ‘‘Avāyima’’nti vuttattā vāyitvā ce karonti, anāpatti. Anāpatti vitānaṃ vātiādinā vitānādīnaṃ atthāya karaṇepi tenākārena paribhogepi anāpatti vuttā.
એવમ્પિ મિસ્સેત્વા કતમેવ હોતીતિ ઇમિના વાતેન આહરિત્વા પાતિતેપિ અચિત્તકત્તા આપત્તિયેવાતિ દસ્સેતિ. કોસિયમિસ્સકતા, અત્તનો અત્થાય સન્થતસ્સ કરણં કારાપનં, પટિલાભો ચાતિ ઇમાનેત્થ તીણિ અઙ્ગાનિ.
Evampi missetvā katameva hotīti iminā vātena āharitvā pātitepi acittakattā āpattiyevāti dasseti. Kosiyamissakatā, attano atthāya santhatassa karaṇaṃ kārāpanaṃ, paṭilābho cāti imānettha tīṇi aṅgāni.
કોસિયસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Kosiyasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
૫૪૭. સુદ્ધકાળકસિક્ખાપદં ઉત્તાનત્થમેવ.
547. Suddhakāḷakasikkhāpadaṃ uttānatthameva.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga
૧. કોસિયસિક્ખાપદં • 1. Kosiyasikkhāpadaṃ
૨. સુદ્ધકાળકસિક્ખાપદં • 2. Suddhakāḷakasikkhāpadaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā
૧. કોસિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Kosiyasikkhāpadavaṇṇanā
૨. સુદ્ધકાળકસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Suddhakāḷakasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā
૧. કોસિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Kosiyasikkhāpadavaṇṇanā
૨. સુદ્ધકાળકસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Suddhakāḷakasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧. કોસિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Kosiyasikkhāpadavaṇṇanā