Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi

    ૧૨. કોસિયત્થેરગાથા

    12. Kosiyattheragāthā

    ૩૭૦.

    370.

    ‘‘યો વે ગરૂનં વચનઞ્ઞુ ધીરો, વસે ચ તમ્હિ જનયેથ પેમં;

    ‘‘Yo ve garūnaṃ vacanaññu dhīro, vase ca tamhi janayetha pemaṃ;

    સો ભત્તિમા નામ ચ હોતિ પણ્ડિતો, ઞત્વા ચ ધમ્મેસુ વિસેસિ અસ્સ.

    So bhattimā nāma ca hoti paṇḍito, ñatvā ca dhammesu visesi assa.

    ૩૭૧.

    371.

    ‘‘યં આપદા ઉપ્પતિતા ઉળારા, નક્ખમ્ભયન્તે પટિસઙ્ખયન્તં;

    ‘‘Yaṃ āpadā uppatitā uḷārā, nakkhambhayante paṭisaṅkhayantaṃ;

    સો થામવા નામ ચ હોતિ પણ્ડિતો, ઞત્વા ચ ધમ્મેસુ વિસેસિ અસ્સ.

    So thāmavā nāma ca hoti paṇḍito, ñatvā ca dhammesu visesi assa.

    ૩૭૨.

    372.

    ‘‘યો વે સમુદ્દોવ ઠિતો અનેજો, ગમ્ભીરપઞ્ઞો નિપુણત્થદસ્સી;

    ‘‘Yo ve samuddova ṭhito anejo, gambhīrapañño nipuṇatthadassī;

    અસંહારિયો નામ ચ હોતિ પણ્ડિતો, ઞત્વા ચ ધમ્મેસુ વિસેસિ અસ્સ.

    Asaṃhāriyo nāma ca hoti paṇḍito, ñatvā ca dhammesu visesi assa.

    ૩૭૩.

    373.

    ‘‘બહુસ્સુતો ધમ્મધરો ચ હોતિ, ધમ્મસ્સ હોતિ અનુધમ્મચારી;

    ‘‘Bahussuto dhammadharo ca hoti, dhammassa hoti anudhammacārī;

    સો તાદિસો નામ ચ હોતિ પણ્ડિતો, ઞત્વા ચ ધમ્મેસુ વિસેસિ અસ્સ.

    So tādiso nāma ca hoti paṇḍito, ñatvā ca dhammesu visesi assa.

    ૩૭૪.

    374.

    ‘‘અત્થઞ્ચ યો જાનાતિ ભાસિતસ્સ, અત્થઞ્ચ ઞત્વાન તથા કરોતિ;

    ‘‘Atthañca yo jānāti bhāsitassa, atthañca ñatvāna tathā karoti;

    અત્થન્તરો નામ સ હોતિ પણ્ડિતો, ઞત્વા ચ ધમ્મેસુ વિસેસિ અસ્સા’’તિ.

    Atthantaro nāma sa hoti paṇḍito, ñatvā ca dhammesu visesi assā’’ti.

    … કોસિયો થેરો….

    … Kosiyo thero….

    પઞ્ચકનિપાતો નિટ્ઠિતો.

    Pañcakanipāto niṭṭhito.

    તત્રુદ્દાનં –

    Tatruddānaṃ –

    રાજદત્તો સુભૂતો ચ, ગિરિમાનન્દસુમના;

    Rājadatto subhūto ca, girimānandasumanā;

    વડ્ઢો ચ કસ્સપો થેરો, ગયાકસ્સપવક્કલી.

    Vaḍḍho ca kassapo thero, gayākassapavakkalī.

    વિજિતો યસદત્તો ચ, સોણો કોસિયસવ્હયો;

    Vijito yasadatto ca, soṇo kosiyasavhayo;

    સટ્ઠિ ચ પઞ્ચ ગાથાયો, થેરા ચ એત્થ દ્વાદસાતિ.

    Saṭṭhi ca pañca gāthāyo, therā ca ettha dvādasāti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૧૨. કોસિયત્થેરગાથાવણ્ણના • 12. Kosiyattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact