Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૬. કુહસુત્તવણ્ણના

    6. Kuhasuttavaṇṇanā

    ૨૬. છટ્ઠે કુહાતિ કુહકા. થદ્ધાતિ કોધેન ચ માનેન ચ થદ્ધા. લપાતિ ઉપલાપકા. સિઙ્ગીતિ ‘‘તત્થ કતમં સિઙ્ગં, યં સિઙ્ગં સિઙ્ગારતા ચાતુરતા ચાતુરિયં પરિક્ખત્તતા પારિક્ખત્તિય’’ન્તિ (વિભ॰ ૮૫૨) એવં વુત્તેહિ સિઙ્ગસદિસેહિ પાકટકિલેસેહિ સમન્નાગતા. ઉન્નળાતિ ઉગ્ગતનળા તુચ્છમાનં ઉક્ખિપિત્વા ઠિતા. અસમાહિતાતિ ચિત્તેકગ્ગમત્તસ્સાપિ અલાભિનો. મે તે, ભિક્ખવે, ભિક્ખૂ મામકાતિ તે મય્હં ભિક્ખૂ મમ સન્તકા ન હોન્તિ. ‘‘તે મય્હ’’ન્તિ ઇદં પન સત્થારં ઉદ્દિસ્સ પબ્બજિતત્તા વુત્તં. તે ખો મે, ભિક્ખવે, ભિક્ખૂ મામકાતિ ઇધાપિ મેતિ અત્તાનં ઉદ્દિસ્સ પબ્બજિતત્તા વદતિ, સમ્માપટિપન્નત્તા પન ‘‘મામકા’’તિ આહ. વુદ્ધિં વિરૂળ્હિં વેપુલ્લં આપજ્જન્તીતિ સીલાદીહિ ગુણેહિ વડ્ઢનતો વુદ્ધિં, નિચ્ચલભાવેન વિરૂળ્હિં, સબ્બત્થ પત્થટતાય વેપુલ્લં પાપુણન્તિ. તે પનેતે યાવ અરહત્તમગ્ગા વિરુહન્તિ, અરહત્તફલં પત્તે વિરૂળ્હા નામ હોન્તિ. ઇતિ ઇમસ્મિં સુત્તેપિ ગાથાસુપિ વટ્ટવિવટ્ટમેવ કથિતં.

    26. Chaṭṭhe kuhāti kuhakā. Thaddhāti kodhena ca mānena ca thaddhā. Lapāti upalāpakā. Siṅgīti ‘‘tattha katamaṃ siṅgaṃ, yaṃ siṅgaṃ siṅgāratā cāturatā cāturiyaṃ parikkhattatā pārikkhattiya’’nti (vibha. 852) evaṃ vuttehi siṅgasadisehi pākaṭakilesehi samannāgatā. Unnaḷāti uggatanaḷā tucchamānaṃ ukkhipitvā ṭhitā. Asamāhitāti cittekaggamattassāpi alābhino. Name te, bhikkhave, bhikkhū māmakāti te mayhaṃ bhikkhū mama santakā na honti. ‘‘Te mayha’’nti idaṃ pana satthāraṃ uddissa pabbajitattā vuttaṃ. Te kho me, bhikkhave, bhikkhū māmakāti idhāpi meti attānaṃ uddissa pabbajitattā vadati, sammāpaṭipannattā pana ‘‘māmakā’’ti āha. Vuddhiṃ virūḷhiṃ vepullaṃ āpajjantīti sīlādīhi guṇehi vaḍḍhanato vuddhiṃ, niccalabhāvena virūḷhiṃ, sabbattha patthaṭatāya vepullaṃ pāpuṇanti. Te panete yāva arahattamaggā viruhanti, arahattaphalaṃ patte virūḷhā nāma honti. Iti imasmiṃ suttepi gāthāsupi vaṭṭavivaṭṭameva kathitaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૬. કુહસુત્તં • 6. Kuhasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૬. કુહસુત્તવણ્ણના • 6. Kuhasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact