Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi |
૯૮. કુક્કુચ્ચપકતપન્નરસકં
98. Kukkuccapakatapannarasakaṃ
૧૭૫. ઇધ પન, ભિક્ખવે, અઞ્ઞતરસ્મિં આવાસે તદહુપોસથે સમ્બહુલા આવાસિકા ભિક્ખૂ સન્નિપતન્તિ ચત્તારો વા અતિરેકા વા. તે જાનન્તિ ‘‘અત્થઞ્ઞે આવાસિકા ભિક્ખૂ અનાગતા’’તિ. તે ‘‘કપ્પતેવ અમ્હાકં ઉપોસથો કાતું નામ્હાકં ન કપ્પતી’’તિ, કુક્કુચ્ચપકતા ઉપોસથં કરોન્તિ, પાતિમોક્ખં ઉદ્દિસન્તિ. તેહિ ઉદ્દિસ્સમાને પાતિમોક્ખે, અથઞ્ઞે આવાસિકા ભિક્ખૂ આગચ્છન્તિ બહુતરા. તેહિ, ભિક્ખવે, ભિક્ખૂહિ પુન પાતિમોક્ખં ઉદ્દિસિતબ્બં. ઉદ્દેસકાનં આપત્તિ દુક્કટસ્સ.
175. Idha pana, bhikkhave, aññatarasmiṃ āvāse tadahuposathe sambahulā āvāsikā bhikkhū sannipatanti cattāro vā atirekā vā. Te jānanti ‘‘atthaññe āvāsikā bhikkhū anāgatā’’ti. Te ‘‘kappateva amhākaṃ uposatho kātuṃ nāmhākaṃ na kappatī’’ti, kukkuccapakatā uposathaṃ karonti, pātimokkhaṃ uddisanti. Tehi uddissamāne pātimokkhe, athaññe āvāsikā bhikkhū āgacchanti bahutarā. Tehi, bhikkhave, bhikkhūhi puna pātimokkhaṃ uddisitabbaṃ. Uddesakānaṃ āpatti dukkaṭassa.
ઇધ પન, ભિક્ખવે, અઞ્ઞતરસ્મિં આવાસે તદહુપોસથે સમ્બહુલા આવાસિકા ભિક્ખૂ સન્નિપતન્તિ ચત્તારો વા અતિરેકા વા. તે જાનન્તિ ‘‘અત્થઞ્ઞે આવાસિકા ભિક્ખૂ અનાગતા’’તિ. તે ‘‘કપ્પતેવ અમ્હાકં ઉપોસથો કાતું નામ્હાકં ન કપ્પતી’’તિ, કુક્કુચ્ચપકતા ઉપોસથં કરોન્તિ, પાતિમોક્ખં ઉદ્દિસન્તિ. તેહિ ઉદ્દિસ્સમાને પાતિમોક્ખે, અથઞ્ઞે આવાસિકા ભિક્ખૂ આગચ્છન્તિ સમસમા. ઉદ્દિટ્ઠં સુઉદ્દિટ્ઠં, અવસેસં સોતબ્બં. ઉદ્દેસકાનં આપત્તિ દુક્કટસ્સ.
Idha pana, bhikkhave, aññatarasmiṃ āvāse tadahuposathe sambahulā āvāsikā bhikkhū sannipatanti cattāro vā atirekā vā. Te jānanti ‘‘atthaññe āvāsikā bhikkhū anāgatā’’ti. Te ‘‘kappateva amhākaṃ uposatho kātuṃ nāmhākaṃ na kappatī’’ti, kukkuccapakatā uposathaṃ karonti, pātimokkhaṃ uddisanti. Tehi uddissamāne pātimokkhe, athaññe āvāsikā bhikkhū āgacchanti samasamā. Uddiṭṭhaṃ suuddiṭṭhaṃ, avasesaṃ sotabbaṃ. Uddesakānaṃ āpatti dukkaṭassa.
ઇધ પન, ભિક્ખવે, અઞ્ઞતરસ્મિં આવાસે તદહુપોસથે સમ્બહુલા આવાસિકા ભિક્ખૂ સન્નિપતન્તિ ચત્તારો વા અતિરેકા વા. તે જાનન્તિ ‘‘અત્થઞ્ઞે આવાસિકા ભિક્ખૂ અનાગતા’’તિ. તે ‘‘કપ્પતેવ અમ્હાકં ઉપોસથો કાતું, નામ્હાકં ન કપ્પતી’’તિ, કુક્કુચ્ચપકતા ઉપોસથં કરોન્તિ, પાતિમોક્ખં ઉદ્દિસન્તિ. તેહિ ઉદ્દિસ્સમાને પાતિમોક્ખે, અથઞ્ઞે આવાસિકા ભિક્ખૂ આગચ્છન્તિ થોકતરા. ઉદ્દિટ્ઠં સુઉદ્દિટ્ઠં, અવસેસં સોતબ્બં. ઉદ્દેસકાનં આપત્તિ દુક્કટસ્સ.
Idha pana, bhikkhave, aññatarasmiṃ āvāse tadahuposathe sambahulā āvāsikā bhikkhū sannipatanti cattāro vā atirekā vā. Te jānanti ‘‘atthaññe āvāsikā bhikkhū anāgatā’’ti. Te ‘‘kappateva amhākaṃ uposatho kātuṃ, nāmhākaṃ na kappatī’’ti, kukkuccapakatā uposathaṃ karonti, pātimokkhaṃ uddisanti. Tehi uddissamāne pātimokkhe, athaññe āvāsikā bhikkhū āgacchanti thokatarā. Uddiṭṭhaṃ suuddiṭṭhaṃ, avasesaṃ sotabbaṃ. Uddesakānaṃ āpatti dukkaṭassa.
ઇધ પન, ભિક્ખવે , અઞ્ઞતરસ્મિં આવાસે તદહુપોસથે સમ્બહુલા આવાસિકા ભિક્ખૂ સન્નિપતન્તિ ચત્તારો વા અતિરેકા વા. તે જાનન્તિ ‘‘અત્થઞ્ઞે આવાસિકા ભિક્ખૂ અનાગતા’’તિ. તે ‘‘કપ્પતેવ અમ્હાકં ઉપોસથો કાતું નામ્હાકં ન કપ્પતી’’તિ, કુક્કુચ્ચપકતા ઉપોસથં કરોન્તિ, પાતિમોક્ખં ઉદ્દિસન્તિ. તેહિ ઉદ્દિટ્ઠમત્તે પાતિમોક્ખે,…પે॰… અવુટ્ઠિતાય પરિસાય…પે॰… એકચ્ચાય વુટ્ઠિતાય પરિસાય…પે॰… સબ્બાય વુટ્ઠિતાય પરિસાય, અથઞ્ઞે આવાસિકા ભિક્ખૂ આગચ્છન્તિ બહુતરા…પે॰… સમસમા …પે॰… થોકતરા. ઉદ્દિટ્ઠં સુઉદ્દિટ્ઠં, તેસં સન્તિકે પારિસુદ્ધિ આરોચેતબ્બા. ઉદ્દેસકાનં આપત્તિ દુક્કટસ્સ.
Idha pana, bhikkhave , aññatarasmiṃ āvāse tadahuposathe sambahulā āvāsikā bhikkhū sannipatanti cattāro vā atirekā vā. Te jānanti ‘‘atthaññe āvāsikā bhikkhū anāgatā’’ti. Te ‘‘kappateva amhākaṃ uposatho kātuṃ nāmhākaṃ na kappatī’’ti, kukkuccapakatā uposathaṃ karonti, pātimokkhaṃ uddisanti. Tehi uddiṭṭhamatte pātimokkhe,…pe… avuṭṭhitāya parisāya…pe… ekaccāya vuṭṭhitāya parisāya…pe… sabbāya vuṭṭhitāya parisāya, athaññe āvāsikā bhikkhū āgacchanti bahutarā…pe… samasamā …pe… thokatarā. Uddiṭṭhaṃ suuddiṭṭhaṃ, tesaṃ santike pārisuddhi ārocetabbā. Uddesakānaṃ āpatti dukkaṭassa.
કુક્કુચ્ચપકતપન્નરસકં નિટ્ઠિતં.
Kukkuccapakatapannarasakaṃ niṭṭhitaṃ.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / અનાપત્તિપન્નરસકાદિકથા • Anāpattipannarasakādikathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૯૫. અનાપત્તિપન્નરસકાદિકથા • 95. Anāpattipannarasakādikathā