Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૮૩. કુક્કુટજાતકં (૬-૧-૮)

    383. Kukkuṭajātakaṃ (6-1-8)

    ૫૭.

    57.

    સુચિત્તપત્તછદન , તમ્બચૂળ વિહઙ્ગમ;

    Sucittapattachadana , tambacūḷa vihaṅgama;

    ઓરોહ દુમસાખાય, મુધા ભરિયા ભવામિ તે.

    Oroha dumasākhāya, mudhā bhariyā bhavāmi te.

    ૫૮.

    58.

    ચતુપ્પદી ત્વં કલ્યાણિ, દ્વિપદાહં મનોરમે;

    Catuppadī tvaṃ kalyāṇi, dvipadāhaṃ manorame;

    મિગી પક્ખી અસઞ્ઞુત્તા, અઞ્ઞં પરિયેસ સામિકં.

    Migī pakkhī asaññuttā, aññaṃ pariyesa sāmikaṃ.

    ૫૯.

    59.

    કોમારિકા તે હેસ્સામિ, મઞ્જુકા પિયભાણિની;

    Komārikā te hessāmi, mañjukā piyabhāṇinī;

    વિન્દ મં અરિયેન વેદેન, સાવય મં યદિચ્છસિ.

    Vinda maṃ ariyena vedena, sāvaya maṃ yadicchasi.

    ૬૦.

    60.

    કુણપાદિનિ લોહિતપે, ચોરિ કુક્કુટપોથિનિ;

    Kuṇapādini lohitape, cori kukkuṭapothini;

    ન ત્વં અરિયેન વેદેન, મમં ભત્તારમિચ્છસિ.

    Na tvaṃ ariyena vedena, mamaṃ bhattāramicchasi.

    ૬૧.

    61.

    એવમ્પિ ચતુરા 1 નારી, દિસ્વાન સધનં 2 નરં;

    Evampi caturā 3 nārī, disvāna sadhanaṃ 4 naraṃ;

    નેન્તિ સણ્હાહિ વાચાહિ, બિળારી વિય કુક્કુટં.

    Nenti saṇhāhi vācāhi, biḷārī viya kukkuṭaṃ.

    ૬૨.

    62.

    યો ચ ઉપ્પતિતં અત્થં, ન ખિપ્પમનુબુજ્ઝતિ;

    Yo ca uppatitaṃ atthaṃ, na khippamanubujjhati;

    અમિત્તવસમન્વેતિ, પચ્છા ચ અનુતપ્પતિ.

    Amittavasamanveti, pacchā ca anutappati.

    ૬૩.

    63.

    યો ચ ઉપ્પતિતં અત્થં, ખિપ્પમેવ નિબોધતિ;

    Yo ca uppatitaṃ atthaṃ, khippameva nibodhati;

    મુચ્ચતે સત્તુસમ્બાધા, કુક્કુટોવ બિળારિયાતિ.

    Muccate sattusambādhā, kukkuṭova biḷāriyāti.

    કુક્કુટજાતકં અટ્ઠમં.

    Kukkuṭajātakaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ચાતુરા (સ્યા॰ ક॰)
    2. પવરં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    3. cāturā (syā. ka.)
    4. pavaraṃ (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૮૩] ૮. કુક્કુટજાતકવણ્ણના • [383] 8. Kukkuṭajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact