Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૪૮. કુક્કુટજાતકં (૧૦)

    448. Kukkuṭajātakaṃ (10)

    ૧૦૪.

    104.

    નાસ્મસે કતપાપમ્હિ, નાસ્મસે અલિકવાદિને;

    Nāsmase katapāpamhi, nāsmase alikavādine;

    નાસ્મસે અત્તત્થપઞ્ઞમ્હિ, અતિસન્તેપિ નાસ્મસે.

    Nāsmase attatthapaññamhi, atisantepi nāsmase.

    ૧૦૫.

    105.

    ભવન્તિ હેકે પુરિસા, ગોપિપાસિકજાતિકા 1;

    Bhavanti heke purisā, gopipāsikajātikā 2;

    ઘસન્તિ મઞ્ઞે મિત્તાનિ, વાચાય ન ચ કમ્મુના.

    Ghasanti maññe mittāni, vācāya na ca kammunā.

    ૧૦૬.

    106.

    સુક્ખઞ્જલિપગ્ગહિતા, વાચાય પલિગુણ્ઠિતા;

    Sukkhañjalipaggahitā, vācāya paliguṇṭhitā;

    મનુસ્સફેગ્ગૂ નાસીદે, યસ્મિં નત્થિ કતઞ્ઞુતા.

    Manussapheggū nāsīde, yasmiṃ natthi kataññutā.

    ૧૦૭.

    107.

    ન હિ અઞ્ઞઞ્ઞચિત્તાનં, ઇત્થીનં પુરિસાન વા;

    Na hi aññaññacittānaṃ, itthīnaṃ purisāna vā;

    નાનાવિકત્વા 3 સંસગ્ગં, તાદિસમ્પિ ચ નાસ્મસે 4.

    Nānāvikatvā 5 saṃsaggaṃ, tādisampi ca nāsmase 6.

    ૧૦૮.

    108.

    અનરિયકમ્મમોક્કન્તં , અથેતં 7 સબ્બઘાતિનં;

    Anariyakammamokkantaṃ , athetaṃ 8 sabbaghātinaṃ;

    નિસિતંવ પટિચ્છન્નં, તાદિસમ્પિ ચ નાસ્મસે.

    Nisitaṃva paṭicchannaṃ, tādisampi ca nāsmase.

    ૧૦૯.

    109.

    મિત્તરૂપેનિધેકચ્ચે, સાખલ્યેન અચેતસા;

    Mittarūpenidhekacce, sākhalyena acetasā;

    વિવિધેહિ ઉપાયન્તિ, તાદિસમ્પિ ચ નાસ્મસે.

    Vividhehi upāyanti, tādisampi ca nāsmase.

    ૧૧૦.

    110.

    આમિસં વા ધનં વાપિ, યત્થ પસ્સતિ તાદિસો;

    Āmisaṃ vā dhanaṃ vāpi, yattha passati tādiso;

    દુબ્ભિં કરોતિ દુમ્મેધો, તઞ્ચ હન્ત્વાન 9 ગચ્છતિ.

    Dubbhiṃ karoti dummedho, tañca hantvāna 10 gacchati.

    ૧૧૧.

    111.

    મિત્તરૂપેન બહવો, છન્ના સેવન્તિ સત્તવો;

    Mittarūpena bahavo, channā sevanti sattavo;

    જહે કાપુરિસે હેતે, કુક્કુટો વિય સેનકં.

    Jahe kāpurise hete, kukkuṭo viya senakaṃ.

    ૧૧૨.

    112.

    યો ચ 11 ઉપ્પતિતં અત્થં, ન ખિપ્પમનુબુજ્ઝતિ;

    Yo ca 12 uppatitaṃ atthaṃ, na khippamanubujjhati;

    અમિત્તવસમન્વેતિ, પચ્છા ચ અનુતપ્પતિ.

    Amittavasamanveti, pacchā ca anutappati.

    ૧૧૩.

    113.

    યો ચ ઉપ્પતિતં અત્થં, ખિપ્પમેવ નિબોધતિ;

    Yo ca uppatitaṃ atthaṃ, khippameva nibodhati;

    મુચ્ચતે સત્તુસમ્બાધા, કુક્કુટો વિય સેનકા;

    Muccate sattusambādhā, kukkuṭo viya senakā;

    ૧૧૪.

    114.

    તં તાદિસં કૂટમિવોડ્ડિતં વને, અધમ્મિકં નિચ્ચવિધંસકારિનં;

    Taṃ tādisaṃ kūṭamivoḍḍitaṃ vane, adhammikaṃ niccavidhaṃsakārinaṃ;

    આરા વિવજ્જેય્ય નરો વિચક્ખણો, સેનં યથા કુક્કુટો વંસકાનનેતિ.

    Ārā vivajjeyya naro vicakkhaṇo, senaṃ yathā kukkuṭo vaṃsakānaneti.

    કુક્કુટજાતકં દસમં.

    Kukkuṭajātakaṃ dasamaṃ.







    Footnotes:
    1. ગોપિપાસકજાતિકા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. gopipāsakajātikā (sī. syā. pī.)
    3. નાનાવ કત્વા (સી॰ પી॰)
    4. તાદિસમ્પિ ન વિસ્સસે (સ્યા॰)
    5. nānāva katvā (sī. pī.)
    6. tādisampi na vissase (syā.)
    7. અત્થેતં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    8. atthetaṃ (sī. syā. pī.)
    9. ઝાત્વાન (સી॰ પી॰), હિત્વાન (સ્યા॰)
    10. jhātvāna (sī. pī.), hitvāna (syā.)
    11. યોધ (જા॰ ૧.૮.૨૫ સુલસાજાતકે)
    12. yodha (jā. 1.8.25 sulasājātake)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૪૮] ૧૦. કુક્કુટજાતકવણ્ણના • [448] 10. Kukkuṭajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact