Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā

    ૧૩. કુલદૂસકસિક્ખાપદવણ્ણના

    13. Kuladūsakasikkhāpadavaṇṇanā

    ૪૩૧. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવાતિ કુલદૂસકસિક્ખાપદં. તત્થ અસ્સજિપુનબ્બસુકા નામાતિ અસ્સજિ ચેવ પુનબ્બસુકો ચ. કીટાગિરિસ્મિન્તિ એવંનામકે જનપદે. આવાસિકા હોન્તીતિ એત્થ આવાસો એતેસં અત્થીતિ આવાસિકા. ‘‘આવાસો’’તિ વિહારો વુચ્ચતિ. સો યેસં આયત્તો નવકમ્મકરણપુરાણપટિસઙ્ખરણાદિભારહારતાય, તે આવાસિકા. યે પન કેવલં વિહારે વસન્તિ, તે નેવાસિકાતિ વુચ્ચન્તિ. ઇમે આવાસિકા અહેસું. અલજ્જિનો પાપભિક્ખૂતિ નિલ્લજ્જા લામકભિક્ખૂ, તે હિ છબ્બગ્ગિયાનં જેટ્ઠકછબ્બગ્ગિયા.

    431.Tenasamayena buddho bhagavāti kuladūsakasikkhāpadaṃ. Tattha assajipunabbasukā nāmāti assaji ceva punabbasuko ca. Kīṭāgirisminti evaṃnāmake janapade. Āvāsikā hontīti ettha āvāso etesaṃ atthīti āvāsikā. ‘‘Āvāso’’ti vihāro vuccati. So yesaṃ āyatto navakammakaraṇapurāṇapaṭisaṅkharaṇādibhārahāratāya, te āvāsikā. Ye pana kevalaṃ vihāre vasanti, te nevāsikāti vuccanti. Ime āvāsikā ahesuṃ. Alajjino pāpabhikkhūti nillajjā lāmakabhikkhū, te hi chabbaggiyānaṃ jeṭṭhakachabbaggiyā.

    સાવત્થિયં કિર છ જના સહાયકા ‘‘કસિકમ્માદીનિ દુક્કરાનિ, હન્દ મયં સમ્મા પબ્બજામ! પબ્બજન્તેહિ ચ ઉપ્પન્ને કિચ્ચે નિત્થરણકટ્ઠાને પબ્બજિતું વટ્ટતી’’તિ સમ્મન્તયિત્વા દ્વિન્નં અગ્ગસાવકાનં સન્તિકે પબ્બજિંસુ. તે પઞ્ચવસ્સા હુત્વા માતિકં પગુણં કત્વા મન્તયિંસુ ‘‘જનપદો નામ કદાચિ સુભિક્ખો હોતિ કદાચિ દુબ્ભિક્ખો, મયં મા એકટ્ઠાને વસિમ્હ, તીસુ ઠાનેસુ વસામા’’તિ. તતો પણ્ડુકલોહિતકે આહંસુ – ‘‘આવુસો, સાવત્થિ નામ સત્તપઞ્ઞાસાય કુલસતસહસ્સેહિ અજ્ઝાવુત્થા, અસીતિગામસહસ્સપટિમણ્ડિતાનં તિયોજનસતિકાનં દ્વિન્નં કાસિકોસલરટ્ઠાનં આયમુખભૂતા, તત્ર તુમ્હે ધુરટ્ઠાનેયેવ પરિવેણાનિ કારેત્વા અમ્બપનસનાળિકેરાદીનિ રોપેત્વા પુપ્ફેહિ ચ ફલેહિ ચ કુલાનિ સઙ્ગણ્હન્તા કુલદારકે પબ્બાજેત્વા પરિસં વડ્ઢેથા’’તિ.

    Sāvatthiyaṃ kira cha janā sahāyakā ‘‘kasikammādīni dukkarāni, handa mayaṃ sammā pabbajāma! Pabbajantehi ca uppanne kicce nittharaṇakaṭṭhāne pabbajituṃ vaṭṭatī’’ti sammantayitvā dvinnaṃ aggasāvakānaṃ santike pabbajiṃsu. Te pañcavassā hutvā mātikaṃ paguṇaṃ katvā mantayiṃsu ‘‘janapado nāma kadāci subhikkho hoti kadāci dubbhikkho, mayaṃ mā ekaṭṭhāne vasimha, tīsu ṭhānesu vasāmā’’ti. Tato paṇḍukalohitake āhaṃsu – ‘‘āvuso, sāvatthi nāma sattapaññāsāya kulasatasahassehi ajjhāvutthā, asītigāmasahassapaṭimaṇḍitānaṃ tiyojanasatikānaṃ dvinnaṃ kāsikosalaraṭṭhānaṃ āyamukhabhūtā, tatra tumhe dhuraṭṭhāneyeva pariveṇāni kāretvā ambapanasanāḷikerādīni ropetvā pupphehi ca phalehi ca kulāni saṅgaṇhantā kuladārake pabbājetvā parisaṃ vaḍḍhethā’’ti.

    મેત્તિયભૂમજકે આહંસુ – ‘‘આવુસો, રાજગહં નામ અટ્ઠારસહિ મનુસ્સકોટીહિ અજ્ઝાવુત્થં અસીતિગામસહસ્સપટિમણ્ડિતાનં તિયોજનસતિકાનં દ્વિન્નં અઙ્ગમગધરટ્ઠાનં આયમુખભૂતં, તત્ર તુમ્હે ધુરટ્ઠાનેયેવ…પે॰… પરિસં વડ્ઢેથા’’તિ.

    Mettiyabhūmajake āhaṃsu – ‘‘āvuso, rājagahaṃ nāma aṭṭhārasahi manussakoṭīhi ajjhāvutthaṃ asītigāmasahassapaṭimaṇḍitānaṃ tiyojanasatikānaṃ dvinnaṃ aṅgamagadharaṭṭhānaṃ āyamukhabhūtaṃ, tatra tumhe dhuraṭṭhāneyeva…pe… parisaṃ vaḍḍhethā’’ti.

    અસ્સજિપુનબ્બસુકે આહંસુ – ‘‘આવુસો, કીટાગિરિ નામ દ્વીહિ મેઘેહિ અનુગ્ગહિતો તીણિ સસ્સાનિ પસવન્તિ, તત્ર તુમ્હે ધુરટ્ઠાનેયેવ પરિવેણાનિ કારેત્વા…પે॰… પરિસં વડ્ઢેથા’’તિ. તે તથા અકંસુ. તેસુ એકમેકસ્સ પક્ખસ્સ પઞ્ચ પઞ્ચ ભિક્ખુસતાનિ પરિવારા, એવં સમધિકં દિયડ્ઢભિક્ખુસહસ્સં હોતિ. તત્ર પણ્ડુકલોહિતકા સપરિવારા સીલવન્તોવ ભગવતા સદ્ધિં જનપદચારિકમ્પિ ચરન્તિ, તે અકતવત્થું ઉપ્પાદેન્તિ, પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદં પન ન મદ્દન્તિ, ઇતરે સબ્બે અલજ્જિનો અકતવત્થુઞ્ચ ઉપ્પાદેન્તિ, પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદઞ્ચ મદ્દન્તિ, તેન વુત્તં – ‘‘અલજ્જિનો પાપભિક્ખૂ’’તિ.

    Assajipunabbasuke āhaṃsu – ‘‘āvuso, kīṭāgiri nāma dvīhi meghehi anuggahito tīṇi sassāni pasavanti, tatra tumhe dhuraṭṭhāneyeva pariveṇāni kāretvā…pe… parisaṃ vaḍḍhethā’’ti. Te tathā akaṃsu. Tesu ekamekassa pakkhassa pañca pañca bhikkhusatāni parivārā, evaṃ samadhikaṃ diyaḍḍhabhikkhusahassaṃ hoti. Tatra paṇḍukalohitakā saparivārā sīlavantova bhagavatā saddhiṃ janapadacārikampi caranti, te akatavatthuṃ uppādenti, paññattasikkhāpadaṃ pana na maddanti, itare sabbe alajjino akatavatthuñca uppādenti, paññattasikkhāpadañca maddanti, tena vuttaṃ – ‘‘alajjino pāpabhikkhū’’ti.

    એવરૂપન્તિ એવંજાતિકં. અનાચારં આચરન્તીતિ અનાચરિતબ્બં આચરન્તિ, અકાતબ્બં કરોન્તિ. માલાવચ્છન્તિ તરુણપુપ્ફરુક્ખં, તરુણકા હિ પુપ્ફરુક્ખાપિ પુપ્ફગચ્છાપિ માલાવચ્છા ત્વેવ વુચ્ચન્તિ, તે ચ અનેકપ્પકારં માલાવચ્છં સયમ્પિ રોપેન્તિ, અઞ્ઞેનપિ રોપાપેન્તિ, તેન વુત્તં – ‘‘માલાવચ્છં રોપેન્તિપિ રોપાપેન્તિપી’’તિ. સિઞ્ચન્તીતિ સયમેવ ઉદકેન સિઞ્ચન્તિ. સિઞ્ચાપેન્તીતિ અઞ્ઞેનપિ સિઞ્ચાપેન્તિ.

    Evarūpanti evaṃjātikaṃ. Anācāraṃ ācarantīti anācaritabbaṃ ācaranti, akātabbaṃ karonti. Mālāvacchanti taruṇapuppharukkhaṃ, taruṇakā hi puppharukkhāpi pupphagacchāpi mālāvacchā tveva vuccanti, te ca anekappakāraṃ mālāvacchaṃ sayampi ropenti, aññenapi ropāpenti, tena vuttaṃ – ‘‘mālāvacchaṃ ropentipi ropāpentipī’’ti. Siñcantīti sayameva udakena siñcanti. Siñcāpentīti aññenapi siñcāpenti.

    એત્થ પન અકપ્પિયવોહારો કપ્પિયવોહારો પરિયાયો ઓભાસો નિમિત્તકમ્મન્તિ ઇમાનિ પઞ્ચ જાનિતબ્બાનિ. તત્થ અકપ્પિયવોહારો નામ અલ્લહરિતાનં કોટ્ટનં કોટ્ટાપનં, આવાટસ્સ ખણનં ખણાપનં, માલાવચ્છસ્સ રોપનં રોપાપનં, આળિયા બન્ધનં બન્ધાપનં, ઉદકસ્સ સેચનં સેચાપનં, માતિકાય સમ્મુખકરણં કપ્પિયઉદકસિઞ્ચનં હત્થમુખપાદધોવનન્હાનોદકસિઞ્ચનન્તિ. કપ્પિયવોહારો નામ ‘‘ઇમં રુક્ખં જાન, ઇમં આવાટં જાન, ઇમં માલાવચ્છં જાન, એત્થ ઉદકં જાના’’તિ વચનં સુક્ખમાતિકાય ઉજુકરણઞ્ચ. પરિયાયો નામ ‘‘પણ્ડિતેન નામ માલાવચ્છાદયો રોપાપેતબ્બા નચિરસ્સેવ ઉપકારાય સંવત્તન્તી’’તિઆદિવચનં. ઓભાસો નામ કુદાલખણિત્તાદીનિ ચ માલાવચ્છે ચ ગહેત્વા ઠાનં, એવં ઠિતઞ્હિ સામણેરાદયો દિસ્વા થેરો કારાપેતુકામોતિ ગન્ત્વા કરોન્તિ. નિમિત્તકમ્મં નામ કુદાલ-ખણિત્તિ-વાસિ-ફરસુ-ઉદકભાજનાનિ આહરિત્વા સમીપે ઠપનં.

    Ettha pana akappiyavohāro kappiyavohāro pariyāyo obhāso nimittakammanti imāni pañca jānitabbāni. Tattha akappiyavohāro nāma allaharitānaṃ koṭṭanaṃ koṭṭāpanaṃ, āvāṭassa khaṇanaṃ khaṇāpanaṃ, mālāvacchassa ropanaṃ ropāpanaṃ, āḷiyā bandhanaṃ bandhāpanaṃ, udakassa secanaṃ secāpanaṃ, mātikāya sammukhakaraṇaṃ kappiyaudakasiñcanaṃ hatthamukhapādadhovananhānodakasiñcananti. Kappiyavohāro nāma ‘‘imaṃ rukkhaṃ jāna, imaṃ āvāṭaṃ jāna, imaṃ mālāvacchaṃ jāna, ettha udakaṃ jānā’’ti vacanaṃ sukkhamātikāya ujukaraṇañca. Pariyāyo nāma ‘‘paṇḍitena nāma mālāvacchādayo ropāpetabbā nacirasseva upakārāya saṃvattantī’’tiādivacanaṃ. Obhāso nāma kudālakhaṇittādīni ca mālāvacche ca gahetvā ṭhānaṃ, evaṃ ṭhitañhi sāmaṇerādayo disvā thero kārāpetukāmoti gantvā karonti. Nimittakammaṃ nāma kudāla-khaṇitti-vāsi-pharasu-udakabhājanāni āharitvā samīpe ṭhapanaṃ.

    ઇમાનિ પઞ્ચપિ કુલસઙ્ગહત્થાય રોપને ન વટ્ટન્તિ, ફલપરિભોગત્થાય કપ્પિયાકપ્પિયવોહારદ્વયમેવ ન વટ્ટતિ, ઇતરત્તયં વટ્ટતિ. મહાપચ્ચરિયં પન ‘‘કપ્પિયવોહારોપિ વટ્ટતિ. યઞ્ચ અત્તનો પરિભોગત્થાય વટ્ટતિ, તં અઞ્ઞપુગ્ગલસ્સ વા સઙ્ઘસ્સ વા ચેતિયસ્સ વા અત્થાયપિ વટ્ટતી’’તિ વુત્તં.

    Imāni pañcapi kulasaṅgahatthāya ropane na vaṭṭanti, phalaparibhogatthāya kappiyākappiyavohāradvayameva na vaṭṭati, itarattayaṃ vaṭṭati. Mahāpaccariyaṃ pana ‘‘kappiyavohāropi vaṭṭati. Yañca attano paribhogatthāya vaṭṭati, taṃ aññapuggalassa vā saṅghassa vā cetiyassa vā atthāyapi vaṭṭatī’’ti vuttaṃ.

    આરામત્થાય પન વનત્થાય છાયત્થાય ચ અકપ્પિયવોહારમત્તમેવ ન ચ વટ્ટતિ, સેસં વટ્ટતિ, ન કેવલઞ્ચ સેસં યંકિઞ્ચિ માતિકમ્પિ ઉજું કાતું કપ્પિયઉદકં સિઞ્ચિતું ન્હાનકોટ્ઠકં કત્વા ન્હાયિતું હત્થપાદમુખધોવનુદકાનિ ચ તત્થ છડ્ડેતુમ્પિ વટ્ટતિ. મહાપચ્ચરિયં પન કુરુન્દિયઞ્ચ ‘‘કપ્પિયપથવિયં સયં રોપેતુમ્પિ વટ્ટતી’’તિ વુત્તં. આરામાદિઅત્થાય પન રોપિતસ્સ વા રોપાપિતસ્સ વા ફલં પરિભુઞ્જિતુમ્પિ વટ્ટતિ.

    Ārāmatthāya pana vanatthāyaca chāyatthāya ca akappiyavohāramattameva na ca vaṭṭati, sesaṃ vaṭṭati, na kevalañca sesaṃ yaṃkiñci mātikampi ujuṃ kātuṃ kappiyaudakaṃ siñcituṃ nhānakoṭṭhakaṃ katvā nhāyituṃ hatthapādamukhadhovanudakāni ca tattha chaḍḍetumpi vaṭṭati. Mahāpaccariyaṃ pana kurundiyañca ‘‘kappiyapathaviyaṃ sayaṃ ropetumpi vaṭṭatī’’ti vuttaṃ. Ārāmādiatthāya pana ropitassa vā ropāpitassa vā phalaṃ paribhuñjitumpi vaṭṭati.

    ઓચિનનઓચિનાપને પકતિયાપિ પાચિત્તિયં. કુલદૂસનત્થાય પન પાચિત્તિયઞ્ચેવ દુક્કટઞ્ચ. ગન્થનાદીસુ ચ ઉરચ્છદપરિયોસાનેસુ કુલદૂસનત્થાય અઞ્ઞત્થાય વા કરોન્તસ્સ દુક્કટમેવ . કસ્મા? અનાચારત્તા, ‘‘પાપસમાચારો’’તિ એત્થ વુત્તપાપસમાચારત્તા ચ. આરામાદિઅત્થાય રુક્ખરોપને વિય વત્થુપૂજનત્થાય કસ્મા ન અનાપત્તીતિ ચે? અનાપત્તિયેવ. યથા હિ તત્થ કપ્પિયવોહારેન પરિયાયાદીહિ ચ અનાપત્તિ તથા વત્થુપૂજત્થાયપિ અનાપત્તિયેવ.

    Ocinanaocināpane pakatiyāpi pācittiyaṃ. Kuladūsanatthāya pana pācittiyañceva dukkaṭañca. Ganthanādīsu ca uracchadapariyosānesu kuladūsanatthāya aññatthāya vā karontassa dukkaṭameva . Kasmā? Anācārattā, ‘‘pāpasamācāro’’ti ettha vuttapāpasamācārattā ca. Ārāmādiatthāya rukkharopane viya vatthupūjanatthāya kasmā na anāpattīti ce? Anāpattiyeva. Yathā hi tattha kappiyavohārena pariyāyādīhi ca anāpatti tathā vatthupūjatthāyapi anāpattiyeva.

    નનુ ચ તત્થ ‘‘કપ્પિયપથવિયં સયં રોપેતુમ્પિ વટ્ટતી’’તિ વુત્તન્તિ? વુત્તં, ન પન મહાઅટ્ઠકથાયં. અથાપિ મઞ્ઞેય્યાસિ ઇતરાસુ વુત્તમ્પિ પમાણં. મહાઅટ્ઠકથાયઞ્ચ કપ્પિયઉદકસેચનં વુત્તં, તં કથન્તિ? તમ્પિ ન વિરુજ્ઝતિ. તત્ર હિ અવિસેસેન ‘‘રુક્ખં રોપેન્તિપિ રોપાપેન્તિપિ, સિઞ્ચન્તિપિ સિઞ્ચાપેન્તિપી’’તિ વત્તબ્બે ‘‘માલાવચ્છ’’ન્તિ વદન્તો ઞાપેતિ ‘‘કુલસઙ્ગહત્થાય પુપ્ફફલૂપગમેવ સન્ધાયેતં વુત્તં, અઞ્ઞત્ર પન પરિયાયો અત્થી’’તિ. તસ્મા તત્થ પરિયાયં, ઇધ ચ પરિયાયાભાવં ઞત્વા યં અટ્ઠકથાસુ વુત્તં, તં સુવુત્તમેવ. વુત્તઞ્ચેતં –

    Nanu ca tattha ‘‘kappiyapathaviyaṃ sayaṃ ropetumpi vaṭṭatī’’ti vuttanti? Vuttaṃ, na pana mahāaṭṭhakathāyaṃ. Athāpi maññeyyāsi itarāsu vuttampi pamāṇaṃ. Mahāaṭṭhakathāyañca kappiyaudakasecanaṃ vuttaṃ, taṃ kathanti? Tampi na virujjhati. Tatra hi avisesena ‘‘rukkhaṃ ropentipi ropāpentipi, siñcantipi siñcāpentipī’’ti vattabbe ‘‘mālāvaccha’’nti vadanto ñāpeti ‘‘kulasaṅgahatthāya pupphaphalūpagameva sandhāyetaṃ vuttaṃ, aññatra pana pariyāyo atthī’’ti. Tasmā tattha pariyāyaṃ, idha ca pariyāyābhāvaṃ ñatvā yaṃ aṭṭhakathāsu vuttaṃ, taṃ suvuttameva. Vuttañcetaṃ –

    ‘‘બુદ્ધેન ધમ્મો વિનયો ચ વુત્તો;

    ‘‘Buddhena dhammo vinayo ca vutto;

    યો તસ્સ પુત્તેહિ તથેવ ઞાતો;

    Yo tassa puttehi tatheva ñāto;

    સો યેહિ તેસં મતિમચ્ચજન્તા;

    So yehi tesaṃ matimaccajantā;

    યસ્મા પુરે અટ્ઠકથા અકંસુ.

    Yasmā pure aṭṭhakathā akaṃsu.

    ‘‘તસ્મા હિ યં અટ્ઠકથાસુ વુત્તં;

    ‘‘Tasmā hi yaṃ aṭṭhakathāsu vuttaṃ;

    તં વજ્જયિત્વાન પમાદલેખં;

    Taṃ vajjayitvāna pamādalekhaṃ;

    સબ્બમ્પિ સિક્ખાસુ સગારવાનં;

    Sabbampi sikkhāsu sagāravānaṃ;

    યસ્મા પમાણં ઇધ પણ્ડિતાન’’ન્તિ.

    Yasmā pamāṇaṃ idha paṇḍitāna’’nti.

    સબ્બં વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બં. તત્થ સિયા યદિ વત્થુપૂજનત્થાયપિ ગન્થાનાદીસુ આપત્તિ, હરણાદીસુ કસ્મા અનાપત્તીતિ? કુલિત્થીઆદીનં અત્થાય હરણતો હરણાધિકારે હિ વિસેસેત્વા તે કુલિત્થીનન્તિઆદિ વુત્તં, તસ્મા બુદ્ધાદીનં અત્થાય હરન્તસ્સ અનાપત્તિ.

    Sabbaṃ vuttanayeneva veditabbaṃ. Tattha siyā yadi vatthupūjanatthāyapi ganthānādīsu āpatti, haraṇādīsu kasmā anāpattīti? Kulitthīādīnaṃ atthāya haraṇato haraṇādhikāre hi visesetvā te kulitthīnantiādi vuttaṃ, tasmā buddhādīnaṃ atthāya harantassa anāpatti.

    તત્થ એકતોવણ્ટિકન્તિ પુપ્ફાનં વણ્ટે એકતો કત્વા કતમાલં. ઉભતોવણ્ટિકન્તિ ઉભોહિ પસ્સેહિ પુપ્ફવણ્ટે કત્વા કતમાલં. મઞ્જરિકન્તિઆદીસુ પન મઞ્જરી વિય કતા પુપ્ફવિકતિ મઞ્જરિકાતિ વુચ્ચતિ. વિધૂતિકાતિ સૂચિયા વા સલાકાય વા સિન્દુવારપુપ્ફાદીનિ વિજ્ઝિત્વા કતા. વટંસકોતિ વતંસકો. આવેળાતિ કણ્ણિકા. ઉરચ્છદોતિ હારસદિસં ઉરે ઠપનકપુપ્ફદામં. અયં તાવ એત્થ પદવણ્ણના.

    Tattha ekatovaṇṭikanti pupphānaṃ vaṇṭe ekato katvā katamālaṃ. Ubhatovaṇṭikanti ubhohi passehi pupphavaṇṭe katvā katamālaṃ. Mañjarikantiādīsu pana mañjarī viya katā pupphavikati mañjarikāti vuccati. Vidhūtikāti sūciyā vā salākāya vā sinduvārapupphādīni vijjhitvā katā. Vaṭaṃsakoti vataṃsako. Āveḷāti kaṇṇikā. Uracchadoti hārasadisaṃ ure ṭhapanakapupphadāmaṃ. Ayaṃ tāva ettha padavaṇṇanā.

    અયં પન આદિતો પટ્ઠાય વિત્થારેન આપત્તિવિનિચ્છયો. કુલદૂસનત્થાય અકપ્પિયપથવિયં માલાવચ્છં રોપેન્તસ્સ પાચિત્તિયઞ્ચેવ દુક્કટઞ્ચ, તથા અકપ્પિયવોહારેન રોપાપેન્તસ્સ. કપ્પિયપથવિયં રોપનેપિ રોપાપનેપિ દુક્કટમેવ. ઉભયત્થાપિ સકિં આણત્તિયા બહુન્નમ્પિ રોપને એકમેવ સપાચિત્તિયદુક્કટં વા સુદ્ધદુક્કટં વા હોતિ. પરિભોગત્થાય હિ કપ્પિયભૂમિયં વા અકપ્પિયભૂમિયં વા કપ્પિયવોહારેન રોપાપને અનાપત્તિ. આરામાદિઅત્થાયપિ અકપ્પિયપથવિયં રોપેન્તસ્સ વા અકપ્પિયવચનેન રોપાપેન્તસ્સ વા પાચિત્તિયં. અયં પન નયો મહાઅટ્ઠકથાયં ન સુટ્ઠુ વિભત્તો, મહાપચ્ચરિયં વિભત્તોતિ.

    Ayaṃ pana ādito paṭṭhāya vitthārena āpattivinicchayo. Kuladūsanatthāya akappiyapathaviyaṃ mālāvacchaṃ ropentassa pācittiyañceva dukkaṭañca, tathā akappiyavohārena ropāpentassa. Kappiyapathaviyaṃ ropanepi ropāpanepi dukkaṭameva. Ubhayatthāpi sakiṃ āṇattiyā bahunnampi ropane ekameva sapācittiyadukkaṭaṃ vā suddhadukkaṭaṃ vā hoti. Paribhogatthāya hi kappiyabhūmiyaṃ vā akappiyabhūmiyaṃ vā kappiyavohārena ropāpane anāpatti. Ārāmādiatthāyapi akappiyapathaviyaṃ ropentassa vā akappiyavacanena ropāpentassa vā pācittiyaṃ. Ayaṃ pana nayo mahāaṭṭhakathāyaṃ na suṭṭhu vibhatto, mahāpaccariyaṃ vibhattoti.

    સિઞ્ચનસિઞ્ચાપને પન અકપ્પિયઉદકેન સબ્બત્થ પાચિત્તિયં, કુલદૂસનપરિભોગત્થાય દુક્કટમ્પિ. કપ્પિયેન તેસંયેવ દ્વિન્નમત્થાય દુક્કટં. પરિભોગત્થાય ચેત્થ કપ્પિયવોહારેન સિઞ્ચાપને અનાપત્તિ. આપત્તિટ્ઠાને પન ધારાવચ્છેદવસેન પયોગબહુલતાય આપત્તિબહુલતા વેદિતબ્બા.

    Siñcanasiñcāpane pana akappiyaudakena sabbattha pācittiyaṃ, kuladūsanaparibhogatthāya dukkaṭampi. Kappiyena tesaṃyeva dvinnamatthāya dukkaṭaṃ. Paribhogatthāya cettha kappiyavohārena siñcāpane anāpatti. Āpattiṭṭhāne pana dhārāvacchedavasena payogabahulatāya āpattibahulatā veditabbā.

    કુલદૂસનત્થાય ઓચિનને પુપ્ફગણનાય દુક્કટપાચિત્તિયાનિ અઞ્ઞત્થ પાચિત્તિયાનેવ. બહૂનિ પન પુપ્ફાનિ એકપયોગેન ઓચિનન્તો પયોગવસેન કારેતબ્બો. ઓચિનાપને કુલદૂસનત્થાય સકિં આણત્તો બહુમ્પિ ઓચિનતિ, એકમેવ સપાચિત્તિયદુક્કટં, અઞ્ઞત્ર પાચિત્તિયમેવ.

    Kuladūsanatthāya ocinane pupphagaṇanāya dukkaṭapācittiyāni aññattha pācittiyāneva. Bahūni pana pupphāni ekapayogena ocinanto payogavasena kāretabbo. Ocināpane kuladūsanatthāya sakiṃ āṇatto bahumpi ocinati, ekameva sapācittiyadukkaṭaṃ, aññatra pācittiyameva.

    ગન્થનાદીસુ સબ્બાપિ છ પુપ્ફવિકતિયો વેદિતબ્બા – ગન્થિમં, ગોપ્ફિમં, વેધિમં, વેઠિમં, પૂરિમં, વાયિમન્તિ. તત્થ ‘‘ગન્થિમં’’ નામ સદણ્ડકેસુ વા ઉપ્પલપદુમાદીસુ અઞ્ઞેસુ વા દીઘવણ્ટેસુ પુપ્ફેસુ દટ્ઠબ્બં. દણ્ડકેન દણ્ડકં વણ્ટેન વા વણ્ટં ગન્થેત્વા કતમેવ હિ ગન્થિમં. તં ભિક્ખુસ્સ વા ભિક્ખુનિયા વા કાતુમ્પિ અકપ્પિયવચનેન કારાપેતુમ્પિ ન વટ્ટતિ. એવં જાન, એવં કતે સોભેય્ય, યથા એતાનિ પુપ્ફાનિ ન વિકિરિયન્તિ તથા કરોહીતિઆદિના પન કપ્પિયવચનેન કારેતું વટ્ટતિ.

    Ganthanādīsu sabbāpi cha pupphavikatiyo veditabbā – ganthimaṃ, gopphimaṃ, vedhimaṃ, veṭhimaṃ, pūrimaṃ, vāyimanti. Tattha ‘‘ganthimaṃ’’ nāma sadaṇḍakesu vā uppalapadumādīsu aññesu vā dīghavaṇṭesu pupphesu daṭṭhabbaṃ. Daṇḍakena daṇḍakaṃ vaṇṭena vā vaṇṭaṃ ganthetvā katameva hi ganthimaṃ. Taṃ bhikkhussa vā bhikkhuniyā vā kātumpi akappiyavacanena kārāpetumpi na vaṭṭati. Evaṃ jāna, evaṃ kate sobheyya, yathā etāni pupphāni na vikiriyanti tathā karohītiādinā pana kappiyavacanena kāretuṃ vaṭṭati.

    ‘‘ગોપ્ફિમં’’ નામ સુત્તેન વા વાકાદીહિ વા વસ્સિકપુપ્ફાદીનં એકતોવણ્ટિકઉભતોવણ્ટિકમાલાવસેન ગોપ્ફનં, વાકં વા રજ્જું વા દિગુણં કત્વા તત્થ અવણ્ટકાનિ નીપપુપ્ફાદીનિ પવેસેત્વા પટિપાટિયા બન્ધન્તિ, એતમ્પિ ગોપ્ફિમમેવ. સબ્બં પુરિમનયેનેવ ન વટ્ટતિ.

    ‘‘Gopphimaṃ’’ nāma suttena vā vākādīhi vā vassikapupphādīnaṃ ekatovaṇṭikaubhatovaṇṭikamālāvasena gopphanaṃ, vākaṃ vā rajjuṃ vā diguṇaṃ katvā tattha avaṇṭakāni nīpapupphādīni pavesetvā paṭipāṭiyā bandhanti, etampi gopphimameva. Sabbaṃ purimanayeneva na vaṭṭati.

    ‘‘વેધિમં’’ નામ સવણ્ટકાનિ વસ્સિકપુપ્ફાદીનિ વણ્ટેસુ, અવણ્ટકાનિ વા વકુલપુપ્ફાદીનિ અન્તોછિદ્દે સૂચિતાલહીરાદીહિ વિનિવિજ્ઝિત્વા આવુનન્તિ, એતં વેધિમં નામ, તમ્પિ પુરિમનયેનેવ ન વટ્ટતિ. કેચિ પન કદલિક્ખન્ધમ્હિ કણ્ટકે વા તાલહીરાદીનિ વા પવેસેત્વા તત્થ પુપ્ફાનિ વિજ્ઝિત્વા ઠપેન્તિ, કેચિ કણ્ટકસાખાસુ, કેચિ પુપ્ફચ્છત્તપુપ્ફકૂટાગારકરણત્થં છત્તે ચ ભિત્તિયઞ્ચ પવેસેત્વા ઠપિતકણ્ટકેસુ, કેચિ ધમ્માસનવિતાને બદ્ધકણ્ટકેસુ, કેચિ કણિકારપુપ્ફાદીનિ સલાકાહિ વિજ્ઝન્તિ, છત્તાધિછત્તં વિય ચ કરોન્તિ, તં અતિઓળારિકમેવ . પુપ્ફવિજ્ઝનત્થં પન ધમ્માસનવિતાને કણ્ટકમ્પિ બન્ધિતું કણ્ટકાદીહિ વા એકપુપ્ફમ્પિ વિજ્ઝિતું પુપ્ફેયેવ વા પુપ્ફં પવેસેતું ન વટ્ટતિ. જાલવિતાનવેદિક-નાગદન્તક પુપ્ફપટિચ્છકતાલપણ્ણગુળકાદીનં પન છિદ્દેસુ અસોકપિણ્ડિયા વા અન્તરેસુ પુપ્ફાનિ પવેસેતું ન દોસો. એતં વેધિમં નામ ન હોતિ. ધમ્મરજ્જુયમ્પિ એસેવ નયો.

    ‘‘Vedhimaṃ’’ nāma savaṇṭakāni vassikapupphādīni vaṇṭesu, avaṇṭakāni vā vakulapupphādīni antochidde sūcitālahīrādīhi vinivijjhitvā āvunanti, etaṃ vedhimaṃ nāma, tampi purimanayeneva na vaṭṭati. Keci pana kadalikkhandhamhi kaṇṭake vā tālahīrādīni vā pavesetvā tattha pupphāni vijjhitvā ṭhapenti, keci kaṇṭakasākhāsu, keci pupphacchattapupphakūṭāgārakaraṇatthaṃ chatte ca bhittiyañca pavesetvā ṭhapitakaṇṭakesu, keci dhammāsanavitāne baddhakaṇṭakesu, keci kaṇikārapupphādīni salākāhi vijjhanti, chattādhichattaṃ viya ca karonti, taṃ atioḷārikameva . Pupphavijjhanatthaṃ pana dhammāsanavitāne kaṇṭakampi bandhituṃ kaṇṭakādīhi vā ekapupphampi vijjhituṃ puppheyeva vā pupphaṃ pavesetuṃ na vaṭṭati. Jālavitānavedika-nāgadantaka pupphapaṭicchakatālapaṇṇaguḷakādīnaṃ pana chiddesu asokapiṇḍiyā vā antaresu pupphāni pavesetuṃ na doso. Etaṃ vedhimaṃ nāma na hoti. Dhammarajjuyampi eseva nayo.

    ‘‘વેઠિમં’’ નામ પુપ્ફદામપુપ્ફહત્થકેસુ દટ્ઠબ્બં. કેચિ હિ મત્થકદામં કરોન્તા હેટ્ઠા ઘટકાકારં દસ્સેતું પુપ્ફેહિ વેઠેન્તિ, કેચિ અટ્ઠટ્ઠ વા દસ દસ વા ઉપ્પલપુપ્ફાદીનિ સુત્તેન વા વાકેન વા દણ્ડકેસુ બન્ધિત્વા ઉપ્પલહત્થકે વા પદુમહત્થકે વા કરોન્તિ, તં સબ્બં પુરિમનયેનેવ ન વટ્ટતિ. સામણેરેહિ ઉપ્પાટેત્વા થલે ઠપિતઉપ્પલાદીનિ કાસાવેન ભણ્ડિકમ્પિ બન્ધિતું ન વટ્ટતિ. તેસંયેવ પન વાકેન વા દણ્ડકેન વા બન્ધિતું અંસભણ્ડિકં વા કાતું વટ્ટતિ. અંસભણ્ડિકા નામ ખન્ધે ઠપિતકાસાવસ્સ ઉભો અન્તે આહરિત્વા ભણ્ડિકં કત્વા તસ્મિં પસિબ્બકે વિય પુપ્ફાનિ પક્ખિપન્તિ, અયં વુચ્ચતિ અંસભણ્ડિકા, એતં કાતું વટ્ટતિ. દણ્ડકેહિ પદુમિનિપણ્ણં વિજ્ઝિત્વા ઉપ્પલાદીનિ પણ્ણેન વેઠેત્વા ગણ્હન્તિ, તત્રાપિ પુપ્ફાનં ઉપરિ પદુમિનિપણ્ણમેવ બન્ધિતું વટ્ટતિ. હેટ્ઠા દણ્ડકં પન બન્ધિતું ન વટ્ટતિ.

    ‘‘Veṭhimaṃ’’ nāma pupphadāmapupphahatthakesu daṭṭhabbaṃ. Keci hi matthakadāmaṃ karontā heṭṭhā ghaṭakākāraṃ dassetuṃ pupphehi veṭhenti, keci aṭṭhaṭṭha vā dasa dasa vā uppalapupphādīni suttena vā vākena vā daṇḍakesu bandhitvā uppalahatthake vā padumahatthake vā karonti, taṃ sabbaṃ purimanayeneva na vaṭṭati. Sāmaṇerehi uppāṭetvā thale ṭhapitauppalādīni kāsāvena bhaṇḍikampi bandhituṃ na vaṭṭati. Tesaṃyeva pana vākena vā daṇḍakena vā bandhituṃ aṃsabhaṇḍikaṃ vā kātuṃ vaṭṭati. Aṃsabhaṇḍikā nāma khandhe ṭhapitakāsāvassa ubho ante āharitvā bhaṇḍikaṃ katvā tasmiṃ pasibbake viya pupphāni pakkhipanti, ayaṃ vuccati aṃsabhaṇḍikā, etaṃ kātuṃ vaṭṭati. Daṇḍakehi paduminipaṇṇaṃ vijjhitvā uppalādīni paṇṇena veṭhetvā gaṇhanti, tatrāpi pupphānaṃ upari paduminipaṇṇameva bandhituṃ vaṭṭati. Heṭṭhā daṇḍakaṃ pana bandhituṃ na vaṭṭati.

    ‘‘પૂરિમં’’ નામ માલાગુણે ચ પુપ્ફપટે ચ દટ્ઠબ્બં. યો હિ માલાગુણેન ચેતિયં વા બોધિં વા વેદિકં વા પરિક્ખિપન્તો પુન આનેત્વા પૂરિમઠાનં અતિક્કામેતિ, એત્તાવતાપિ પૂરિમં નામ હોતિ. કો પન વાદો અનેકક્ખત્તું પરિક્ખિપન્તસ્સ, નાગદન્ત-કન્તરેહિ પવેસેત્વા હરન્તો ઓલમ્બકં કત્વા પુન નાગદન્તકં પરિક્ખિપતિ, એતમ્પિ પૂરિમં નામ. નાગદન્તકે પન પુપ્ફવલયં પવેસેતું વટ્ટતિ. માલાગુણેહિ પુપ્ફપટં કરોન્તિ. તત્રાપિ એકમેવ માલાગુણં હરિતું વટ્ટતિ. પુન પચ્ચાહરતો પૂરિમમેવ હોતિ, તં સબ્બં પુરિમનયેનેવ ન વટ્ટતિ. માલાગુણેહિ પન બહૂહિપિ કતં પુપ્ફદામં લભિત્વા આસનમત્થકાદીસુ બન્ધિતું વટ્ટતિ. અતિદીઘં પન માલાગુણં એકવારં હરિત્વા વા પરિક્ખિપિત્વા વા પુન અઞ્ઞસ્સ ભિક્ખુનો દાતું વટ્ટતિ. તેનાપિ તથેવ કાતું વટ્ટતિ.

    ‘‘Pūrimaṃ’’ nāma mālāguṇe ca pupphapaṭe ca daṭṭhabbaṃ. Yo hi mālāguṇena cetiyaṃ vā bodhiṃ vā vedikaṃ vā parikkhipanto puna ānetvā pūrimaṭhānaṃ atikkāmeti, ettāvatāpi pūrimaṃ nāma hoti. Ko pana vādo anekakkhattuṃ parikkhipantassa, nāgadanta-kantarehi pavesetvā haranto olambakaṃ katvā puna nāgadantakaṃ parikkhipati, etampi pūrimaṃ nāma. Nāgadantake pana pupphavalayaṃ pavesetuṃ vaṭṭati. Mālāguṇehi pupphapaṭaṃ karonti. Tatrāpi ekameva mālāguṇaṃ harituṃ vaṭṭati. Puna paccāharato pūrimameva hoti, taṃ sabbaṃ purimanayeneva na vaṭṭati. Mālāguṇehi pana bahūhipi kataṃ pupphadāmaṃ labhitvā āsanamatthakādīsu bandhituṃ vaṭṭati. Atidīghaṃ pana mālāguṇaṃ ekavāraṃ haritvā vā parikkhipitvā vā puna aññassa bhikkhuno dātuṃ vaṭṭati. Tenāpi tatheva kātuṃ vaṭṭati.

    ‘‘વાયિમં’’ નામ પુપ્ફજાલપુપ્ફપટપુપ્ફરૂપેસુ દટ્ઠબ્બં. ચેતિયેસુ પુપ્ફજાલં કરોન્તસ્સ એકમેકમ્હિ જાલચ્છિદ્દે દુક્કટં. ભિત્તિચ્છત્તબોધિત્થમ્ભાદીસુપિ એસેવ નયો. પુપ્ફપટં પન પરેહિ પૂરિતમ્પિ વાયિતું ન લબ્ભતિ. ગોપ્ફિમપુપ્ફેહેવ હત્થિઅસ્સાદિરૂપકાનિ કરોન્તિ, તાનિપિ વાયિમટ્ઠાને તિટ્ઠન્તિ. પુરિમનયેનેવ સબ્બં ન વટ્ટતિ. અઞ્ઞેહિ કતપરિચ્છેદે પન પુપ્ફાનિ ઠપેન્તેન હત્થિઅસ્સાદિરૂપકમ્પિ કાતું વટ્ટતિ. મહાપચ્ચરિયં પન કલમ્બકેન અડ્ઢચન્દકેન ચ સદ્ધિં અટ્ઠપુપ્ફવિકતિયો વુત્તા. તત્થ કલમ્બકોતિ અડ્ઢચન્દકન્તરે ઘટિકદામઓલમ્બકો વુત્તો. ‘‘અડ્ઢચન્દકો’’તિ અડ્ઢચન્દાકારેન માલાગુણપરિક્ખેપો. તદુભયમ્પિ પૂરિમેયેવ પવિટ્ઠં. કુરુન્દિયં પન ‘‘દ્વે તયો માલાગુણે એકતો કત્વા પુપ્ફદામકરણમ્પિ વાયિમંયેવા’’તિ વુત્તં. તમ્પિ ઇધ પૂરિમટ્ઠાનેયેવ પવિટ્ઠં, ન કેવલઞ્ચ પુપ્ફગુળદામમેવ પિટ્ઠમયદામમ્પિ ગેણ્ડુકપુપ્ફદામમ્પિ કુરુન્દિયં વુત્તં, ખરપત્તદામમ્પિ સિક્ખાપદસ્સ સાધારણત્તા ભિક્ખૂનમ્પિ ભિક્ખુનીનમ્પિ નેવ કાતું ન કારાપેતું વટ્ટતિ. પૂજાનિમિત્તં પન કપ્પિયવચનં સબ્બત્થ વત્તું વટ્ટતિ. પરિયાયઓભાસનિમિત્તકમ્માનિ વટ્ટન્તિયેવ.

    ‘‘Vāyimaṃ’’ nāma pupphajālapupphapaṭapuppharūpesu daṭṭhabbaṃ. Cetiyesu pupphajālaṃ karontassa ekamekamhi jālacchidde dukkaṭaṃ. Bhitticchattabodhitthambhādīsupi eseva nayo. Pupphapaṭaṃ pana parehi pūritampi vāyituṃ na labbhati. Gopphimapuppheheva hatthiassādirūpakāni karonti, tānipi vāyimaṭṭhāne tiṭṭhanti. Purimanayeneva sabbaṃ na vaṭṭati. Aññehi kataparicchede pana pupphāni ṭhapentena hatthiassādirūpakampi kātuṃ vaṭṭati. Mahāpaccariyaṃ pana kalambakena aḍḍhacandakena ca saddhiṃ aṭṭhapupphavikatiyo vuttā. Tattha kalambakoti aḍḍhacandakantare ghaṭikadāmaolambako vutto. ‘‘Aḍḍhacandako’’ti aḍḍhacandākārena mālāguṇaparikkhepo. Tadubhayampi pūrimeyeva paviṭṭhaṃ. Kurundiyaṃ pana ‘‘dve tayo mālāguṇe ekato katvā pupphadāmakaraṇampi vāyimaṃyevā’’ti vuttaṃ. Tampi idha pūrimaṭṭhāneyeva paviṭṭhaṃ, na kevalañca pupphaguḷadāmameva piṭṭhamayadāmampi geṇḍukapupphadāmampi kurundiyaṃ vuttaṃ, kharapattadāmampi sikkhāpadassa sādhāraṇattā bhikkhūnampi bhikkhunīnampi neva kātuṃ na kārāpetuṃ vaṭṭati. Pūjānimittaṃ pana kappiyavacanaṃ sabbattha vattuṃ vaṭṭati. Pariyāyaobhāsanimittakammāni vaṭṭantiyeva.

    તુવટ્ટેન્તીતિ નિપજ્જન્તિ. લાસેન્તીતિ પીતિયા ઉપ્પિલવમાના વિય ઉટ્ઠહિત્વા લાસિયનાટકં નાટેન્તિ, રેચકં દેન્તિ. નચ્ચન્તિયાપિ નચ્ચન્તીતિ યદા નાટકિત્થી નચ્ચતિ, તદા તેપિ તસ્સા પુરતો વા પચ્છતો વા ગચ્છન્તા નચ્ચન્તિ. નચ્ચન્તિયાપિ ગાયન્તીતિ યદા સા નચ્ચતિ, તદા નચ્ચાનુરૂપં ગાયન્તિ. એસ નયો સબ્બત્થ. અટ્ઠપદેપિ કીળન્તીતિ અટ્ઠપદફલકે જૂતં કીળન્તિ. તથા દસપદે, આકાસેપીતિ અટ્ઠપદદસપદેસુ વિય આકાસેયેવ કીળન્તિ. પરિહારપથેપીતિ ભૂમિયં નાનાપથમણ્ડલં કત્વા તત્થ પરિહરિતબ્બપથં પરિહરન્તા કીળન્તિ. સન્તિકાયપિ કીળન્તીતિ સન્તિકકીળાય કીળન્તિ, એકજ્ઝં ઠપિતા સારિયો વા પાસાણસક્ખરાયો વા અચાલેન્તા નખેનેવ અપનેન્તિ ચ ઉપનેન્તિ ચ, સચે તત્થ કાચિ ચલતિ, પરાજયો હોતિ. ખલિકાયાતિ જૂતફલકે પાસકકીળાય કીળન્તિ. ઘટિકાયાતિ ઘટિકા વુચ્ચતિ દણ્ડકકીળા, તાય કીળન્તિ. દીઘદણ્ડકેન રસ્સદણ્ડકં પહરન્તા વિચરન્તિ.

    Tuvaṭṭentīti nipajjanti. Lāsentīti pītiyā uppilavamānā viya uṭṭhahitvā lāsiyanāṭakaṃ nāṭenti, recakaṃ denti. Naccantiyāpi naccantīti yadā nāṭakitthī naccati, tadā tepi tassā purato vā pacchato vā gacchantā naccanti. Naccantiyāpi gāyantīti yadā sā naccati, tadā naccānurūpaṃ gāyanti. Esa nayo sabbattha. Aṭṭhapadepi kīḷantīti aṭṭhapadaphalake jūtaṃ kīḷanti. Tathā dasapade, ākāsepīti aṭṭhapadadasapadesu viya ākāseyeva kīḷanti. Parihārapathepīti bhūmiyaṃ nānāpathamaṇḍalaṃ katvā tattha pariharitabbapathaṃ pariharantā kīḷanti. Santikāyapi kīḷantīti santikakīḷāya kīḷanti, ekajjhaṃ ṭhapitā sāriyo vā pāsāṇasakkharāyo vā acālentā nakheneva apanenti ca upanenti ca, sace tattha kāci calati, parājayo hoti. Khalikāyāti jūtaphalake pāsakakīḷāya kīḷanti. Ghaṭikāyāti ghaṭikā vuccati daṇḍakakīḷā, tāya kīḷanti. Dīghadaṇḍakena rassadaṇḍakaṃ paharantā vicaranti.

    સલાકહત્થેનાતિ લાખાય વા મઞ્જટ્ઠિયા વા પિટ્ઠઉદકે વા સલાકહત્થં તેમેત્વા ‘‘કિં હોતૂ’’તિ ભૂમિયં વા ભિત્તિયં વા તં પહરિત્વા હત્થિઅસ્સાદીરૂપાનિ દસ્સેન્તા કીળન્તિ. અક્ખેનાતિ ગુળેન. પઙ્ગચીરેનાતિ પઙ્ગચીરં વુચ્ચતિ પણ્ણનાળિકા, તં ધમન્તા કીળન્તિ. વઙ્કકેનાતિ ગામદારકાનં કીળનકેન ખુદ્દકનઙ્ગલેન. મોક્ખચિકાયાતિ મોક્ખચિકા વુચ્ચતિ સમ્પરિવત્તકકીળા, આકાસે વા દણ્ડં ગહેત્વા, ભૂમિયં વા સીસં ઠપેત્વા હેટ્ઠુપરિયભાવેન પરિવત્તન્તા કીળન્તીતિ અત્થો. ચિઙ્ગુલકેનાતિ ચિઙ્ગુલકં વુચ્ચતિ તાલપણ્ણાદીહિ કતં વાતપ્પહારેન પરિબ્ભમનચક્કં, તેન કીળન્તિ. પત્તાળ્હકેનાતિ પત્તાળ્હકં વુચ્ચતિ પણ્ણનાળિ, તાય વાલિકાદીનિ મિનન્તા કીળન્તિ. રથકેનાતિ ખુદ્દકરથેન. ધનુકેનાતિ ખુદ્દકધનુના.

    Salākahatthenāti lākhāya vā mañjaṭṭhiyā vā piṭṭhaudake vā salākahatthaṃ temetvā ‘‘kiṃ hotū’’ti bhūmiyaṃ vā bhittiyaṃ vā taṃ paharitvā hatthiassādīrūpāni dassentā kīḷanti. Akkhenāti guḷena. Paṅgacīrenāti paṅgacīraṃ vuccati paṇṇanāḷikā, taṃ dhamantā kīḷanti. Vaṅkakenāti gāmadārakānaṃ kīḷanakena khuddakanaṅgalena. Mokkhacikāyāti mokkhacikā vuccati samparivattakakīḷā, ākāse vā daṇḍaṃ gahetvā, bhūmiyaṃ vā sīsaṃ ṭhapetvā heṭṭhupariyabhāvena parivattantā kīḷantīti attho. Ciṅgulakenāti ciṅgulakaṃ vuccati tālapaṇṇādīhi kataṃ vātappahārena paribbhamanacakkaṃ, tena kīḷanti. Pattāḷhakenāti pattāḷhakaṃ vuccati paṇṇanāḷi, tāya vālikādīni minantā kīḷanti. Rathakenāti khuddakarathena. Dhanukenāti khuddakadhanunā.

    અક્ખરિકાયાતિ અક્ખરિકા વુચ્ચતિ આકાસે વા પિટ્ઠિયં વા અક્ખરજાનનકીળા, તાય કીળન્તિ. મનેસિકાયાતિ મનેસિકા વુચ્ચતિ મનસા ચિન્તિતજાનનકીળા, તાય કીળન્તિ. યથાવજ્જેનાતિ યથાવજ્જં વુચ્ચતિ કાણકુણિકખઞ્જાદીનં યં યં વજ્જં તં તં પયોજેત્વા દસ્સનકીળા તાય કીળન્તિ, વેલમ્ભકા વિય. હત્થિસ્મિમ્પિ સિક્ખન્તીતિ હત્થિનિમિત્તં યં સિપ્પં સિક્ખિતબ્બં, તં સિક્ખન્તિ. એસેવ નયો અસ્સાદીસુ. ધાવન્તિપીતિ પરમ્મુખા ગચ્છન્તા ધાવન્તિ. આધાવન્તિપીતિ યત્તકં ધાવન્તિ, તત્તકમેવ અભિમુખા પુન આગચ્છન્તા આધાવન્તિ. નિબ્બુજ્ઝન્તીતિ મલ્લયુદ્ધં કરોન્તિ. નલાટિકમ્પિ દેન્તીતિ ‘‘સાધુ, સાધુ, ભગિની’’તિ અત્તનો નલાટે અઙ્ગુલિં ઠપેત્વા તસ્સા નલાટે ઠપેન્તિ. વિવિધમ્પિ અનાચારં આચરન્તીતિ અઞ્ઞમ્પિ પાળિયં અનાગતં મુખડિણ્ડિમાદિવિવિધં અનાચારં આચરન્તિ.

    Akkharikāyāti akkharikā vuccati ākāse vā piṭṭhiyaṃ vā akkharajānanakīḷā, tāya kīḷanti. Manesikāyāti manesikā vuccati manasā cintitajānanakīḷā, tāya kīḷanti. Yathāvajjenāti yathāvajjaṃ vuccati kāṇakuṇikakhañjādīnaṃ yaṃ yaṃ vajjaṃ taṃ taṃ payojetvā dassanakīḷā tāya kīḷanti, velambhakā viya. Hatthismimpi sikkhantīti hatthinimittaṃ yaṃ sippaṃ sikkhitabbaṃ, taṃ sikkhanti. Eseva nayo assādīsu. Dhāvantipīti parammukhā gacchantā dhāvanti. Ādhāvantipīti yattakaṃ dhāvanti, tattakameva abhimukhā puna āgacchantā ādhāvanti. Nibbujjhantīti mallayuddhaṃ karonti. Nalāṭikampi dentīti ‘‘sādhu, sādhu, bhaginī’’ti attano nalāṭe aṅguliṃ ṭhapetvā tassā nalāṭe ṭhapenti. Vividhampi anācāraṃ ācarantīti aññampi pāḷiyaṃ anāgataṃ mukhaḍiṇḍimādivividhaṃ anācāraṃ ācaranti.

    ૪૩૨. પાસાદિકેનાતિ પસાદાવહેન, સારુપ્પેન સમણાનુચ્છવિકેન. અભિક્કન્તેનાતિ ગમનેન. પટિક્કન્તેનાતિ નિવત્તનેન. આલોકિતેનાતિ પુરતો દસ્સનેન. વિલોકિતેનાતિ ઇતો ચિતો ચ દસ્સનેન. સમિઞ્જિતેનાતિ પબ્બસઙ્કોચનેન. પસારિતેનાતિ તેસંયેવ પસારણેન. સબ્બત્થ ઇત્થમ્ભૂતાખ્યાનત્થે કરણવચનં, સતિસમ્પજઞ્ઞેહિ અભિસઙ્ખતત્તા પાસાદિક અભિક્કન્ત-પટિક્કન્ત-આલોકિત-વિલોકિત-સમિઞ્જિત-પસારિતો હુત્વાતિ વુત્તં હોતિ. ઓક્ખિત્તચક્ખૂતિ હેટ્ઠા-ખિત્તચક્ખુ . ઇરિયાપથસમ્પન્નોતિ તાય પાસાદિકઅભિક્કન્તાદિતાય સમ્પન્નઇરિયાપથો.

    432.Pāsādikenāti pasādāvahena, sāruppena samaṇānucchavikena. Abhikkantenāti gamanena. Paṭikkantenāti nivattanena. Ālokitenāti purato dassanena. Vilokitenāti ito cito ca dassanena. Samiñjitenāti pabbasaṅkocanena. Pasāritenāti tesaṃyeva pasāraṇena. Sabbattha itthambhūtākhyānatthe karaṇavacanaṃ, satisampajaññehi abhisaṅkhatattā pāsādika abhikkanta-paṭikkanta-ālokita-vilokita-samiñjita-pasārito hutvāti vuttaṃ hoti. Okkhittacakkhūti heṭṭhā-khittacakkhu . Iriyāpathasampannoti tāya pāsādikaabhikkantāditāya sampannairiyāpatho.

    ક્વાયન્તિ કો અયં. અબલબલો વિયાતિ અબલો કિર બોન્દો વુચ્ચતિ, અતિસયત્થે ચ ઇદં આમેડિતં, તસ્મા અતિબોન્દો વિયાતિ વુત્તં હોતિ. મન્દમન્દોતિ અભિક્કન્તાદીનં અનુદ્ધતતાય અતિમન્દો. અતિસણ્હોતિ એવં ગુણમેવ દોસતો દસ્સેન્તિ. ભાકુટિકભાકુટિકો વિયાતિ ઓક્ખિત્તચક્ખુતાય ભકુટિં કત્વા સઙ્કુટિતમુખો કુપિતો વિય વિચરતીતિ મઞ્ઞમાના વદન્તિ. સણ્હાતિ નિપુણા, ‘‘અમ્મ તાત ભગિની’’તિ એવં ઉપાસકજનં યુત્તટ્ઠાને ઉપનેતું છેકા, ન યથા અયં; એવં અબલબલો વિયાતિ અધિપ્પાયો. સખિલાતિ સાખલ્યેન યુત્તા. સુખસમ્ભાસાતિ ઇદં પુરિમસ્સ કારણવચનં. યેસઞ્હિ સુખસમ્ભાસા સમ્મોદનીયકથા નેલા હોતિ કણ્ણસુખા, તે સખિલાતિ વુચ્ચન્તિ. તેનાહંસુ – ‘‘સખિલા સુખસમ્ભાસા’’તિ. અયં પનેત્થ અધિપ્પાયો – અમ્હાકં અય્યા ઉપાસકે દિસ્વા મધુરં સમ્મોદનીયં કથં કથેન્તિ, તસ્મા સખિલા સુખસમ્ભાસા, ન યથા અયં; એવં મન્દમન્દા વિયાતિ. મિહિતપુબ્બઙ્ગમાતિ મિહિતં પુબ્બઙ્ગમં એતેસં વચનસ્સાતિ મિહિતપુબ્બઙ્ગમા, પઠમં સિતં કત્વા પચ્છા વદન્તીતિ અત્થો. એહિસ્વાગતવાદિનોતિ ઉપાસકં દિસ્વા ‘‘એહિ સ્વાગતં તવા’’તિ એવંવાદિનો, ન યથા અયં; એવં સઙ્કુટિતમુખતાય ભાકુટિકભાકુટિકા વિય એવં મિહિતપુબ્બઙ્ગમાદિતાય અભાકુટિકભાવં અત્થતો દસ્સેત્વા પુન સરૂપેનપિ દસ્સેન્તો આહંસુ – ‘‘અભાકુટિકા ઉત્તાનમુખા પુબ્બભાસિનો’’તિ. ઉપ્પટિપાટિયા વા તિણ્ણમ્પિ આકારાનં અભાવદસ્સનમેતન્તિ વેદિતબ્બં. કથં? એત્થ હિ ‘‘અભાકુટિકા’’તિ ઇમિના ભાકુટિકભાકુટિકાકારસ્સ અભાવો દસ્સિતો. ‘‘ઉત્તાનમુખા’’તિ ઇમિના મન્દમન્દાકારસ્સ, યે હિ ચક્ખૂનિ ઉમ્મિલેત્વા આલોકનેન ઉત્તાનમુખા હોન્તિ, ન તે મન્દમન્દા. પુબ્બભાસિનોતિ ઇમિના અબલબલાકારસ્સ અભાવો દસ્સિતો, યે હિ આભાસનકુસલતાય ‘‘અમ્મ તાતા’’તિ પઠમતરં આભાસન્તિ, ન તે અબલબલાતિ.
