Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
૧૩. કુલદૂસકસિક્ખાપદવણ્ણના
13. Kuladūsakasikkhāpadavaṇṇanā
૪૩૧. તેરસમે કીટાગિરીતિ તસ્સ નિગમસ્સ નામં. તઞ્હિ સન્ધાય પરતો ‘‘ન અસ્સજિપુનબ્બસુકેહિ ભિક્ખૂહિ કીટાગિરિસ્મિં વત્થબ્બ’’ન્તિ વુત્તં. તેન પન યોગતો સો જનપદોપિ ‘‘કીટાગિરિ’’ઇચ્ચેવ સઙ્ખ્યં ગતોતિ આહ ‘‘એવંનામકે જનપદે’’તિ. આવાસે નિયુત્તા આવાસિકા, નિબદ્ધવાસિનો. તે અકતં સેનાસનં કરોન્તિ, જિણ્ણં પટિસઙ્ખરોન્તિ, કતે ઇસ્સરા હોન્તિ. તેનાહ ‘‘સો યેસં આયત્તો…પે॰… તે આવાસિકા’’તિ . નિવાસો નિવાસમત્તં એતેસં અત્થીતિ નેવાસિકાતિ આહ ‘‘યે પન કેવલ’’ન્તિઆદિ. તેતિ અસ્સજિપુનબ્બસુકા. છ જનાતિ પણ્ડુકો લોહિતકો મેત્તિયો ભૂમજકો અસ્સજિ પુનબ્બસુકોતિ ઇમે છ જના. સમ્માતિ આલપનવચનમેતં. આયમુખભૂતાતિ આયસ્સ મુખભૂતા. ધુરટ્ઠાનેતિ સાવત્થિયા અવિદૂરે ઠાને. વસ્સાને હેમન્તે ચાતિ દ્વીસુ ઉતૂસુ વસ્સનતો ‘‘દ્વીહિ મેઘેહી’’તિ વુત્તં. દિયડ્ઢભિક્ખુસહસ્સતો ગણાચરિયાનં છન્નં જનાનં અધિકત્તા ‘‘સમધિક’’ન્તિ વુત્તં, સાધિકન્તિ અત્થો. મ-કારો પદસન્ધિવસેન આગતો. અકતવત્થુન્તિ અકતપુબ્બં અભિનવવત્થું.
431. Terasame kīṭāgirīti tassa nigamassa nāmaṃ. Tañhi sandhāya parato ‘‘na assajipunabbasukehi bhikkhūhi kīṭāgirismiṃ vatthabba’’nti vuttaṃ. Tena pana yogato so janapadopi ‘‘kīṭāgiri’’icceva saṅkhyaṃ gatoti āha ‘‘evaṃnāmake janapade’’ti. Āvāse niyuttā āvāsikā, nibaddhavāsino. Te akataṃ senāsanaṃ karonti, jiṇṇaṃ paṭisaṅkharonti, kate issarā honti. Tenāha ‘‘so yesaṃ āyatto…pe… te āvāsikā’’ti . Nivāso nivāsamattaṃ etesaṃ atthīti nevāsikāti āha ‘‘ye pana kevala’’ntiādi. Teti assajipunabbasukā. Cha janāti paṇḍuko lohitako mettiyo bhūmajako assaji punabbasukoti ime cha janā. Sammāti ālapanavacanametaṃ. Āyamukhabhūtāti āyassa mukhabhūtā. Dhuraṭṭhāneti sāvatthiyā avidūre ṭhāne. Vassāne hemante cāti dvīsu utūsu vassanato ‘‘dvīhi meghehī’’ti vuttaṃ. Diyaḍḍhabhikkhusahassato gaṇācariyānaṃ channaṃ janānaṃ adhikattā ‘‘samadhika’’nti vuttaṃ, sādhikanti attho. Ma-kāro padasandhivasena āgato. Akatavatthunti akatapubbaṃ abhinavavatthuṃ.
કણિકારાદયો પુપ્ફરુક્ખા, જાતિસુમનાદયો પુપ્ફગચ્છા. કોટ્ટનન્તિ સયં છિન્દનં. કોટ્ટાપનન્તિ ‘‘ઇમં છિન્દ ભિન્દા’’તિ અઞ્ઞેહિ છેદાપનં. આળિયા બન્ધનન્તિ યથા ગચ્છમૂલે ઉદકં સન્તિટ્ઠતિ, તથા સમન્તતો બન્ધનં. ઉદકસ્સાતિ અકપ્પિયઉદકસ્સ. કપ્પિયઉદકસિઞ્ચનન્તિ ઇમિનાવ સિઞ્ચાપનમ્પિ સઙ્ગહિતન્તિ દટ્ઠબ્બં. નનુ ‘‘ઉદકસ્સ સેચનં સેચાપન’’ન્તિ ઇમિનાવ સામઞ્ઞતો કપ્પિયાકપ્પિયઉદકસિઞ્ચનાદિં સક્કા સઙ્ગહેતું, તસ્મા કપ્પિયઉદકસિઞ્ચનાદિ કસ્મા વિસું વુત્તન્તિ? ‘‘આરામાદિઅત્થં રોપિતે અકપ્પિયવોહારેસુપિ કપ્પિયઉદકસિઞ્ચનાદિ વટ્ટતી’’તિ વક્ખમાનત્તા ઇધાપિ વિભાગં કત્વા કપ્પિયઉદકસિઞ્ચનાદિ વિસું દસ્સિતં. હત્થમુખપાદધોવનન્હાનોદકસિઞ્ચનન્તિ ઇમિનાપિ પકારન્તરેન કપ્પિયઉદકસિઞ્ચનમેવ દસ્સેતિ. ‘‘અકપ્પિયવોહારો’’તિ કોટ્ટનખણનાદિવસેન સયં કરણસ્સપિ કથં સઙ્ગહોતિ? અકપ્પિયન્તિ વોહરીયતીતિ અકપ્પિયવોહારોતિ અકપ્પિયભૂતં કરણકારાપનાદિ સબ્બમેવ સઙ્ગહિતં, ન પન અકપ્પિયવચનમત્તન્તિ દટ્ઠબ્બં. કપ્પિયવોહારેપિ એસેવ નયો. સુક્ખમાતિકાય ઉજુકરણન્તિ ઇમિના પુરાણપણ્ણાદિહરણમ્પિ સઙ્ગહિતન્તિ દટ્ઠબ્બં. કુદાલાદીનિ ભૂમિયં ઠપેત્વા ઠાનતો હત્થેન ગહેત્વા ઠાનમેવ પાકટતરન્તિ ‘‘ઓભાસો’’તિ વુત્તં.
Kaṇikārādayo puppharukkhā, jātisumanādayo pupphagacchā. Koṭṭananti sayaṃ chindanaṃ. Koṭṭāpananti ‘‘imaṃ chinda bhindā’’ti aññehi chedāpanaṃ. Āḷiyā bandhananti yathā gacchamūle udakaṃ santiṭṭhati, tathā samantato bandhanaṃ. Udakassāti akappiyaudakassa. Kappiyaudakasiñcananti imināva siñcāpanampi saṅgahitanti daṭṭhabbaṃ. Nanu ‘‘udakassa secanaṃ secāpana’’nti imināva sāmaññato kappiyākappiyaudakasiñcanādiṃ sakkā saṅgahetuṃ, tasmā kappiyaudakasiñcanādi kasmā visuṃ vuttanti? ‘‘Ārāmādiatthaṃ ropite akappiyavohāresupi kappiyaudakasiñcanādi vaṭṭatī’’ti vakkhamānattā idhāpi vibhāgaṃ katvā kappiyaudakasiñcanādi visuṃ dassitaṃ. Hatthamukhapādadhovananhānodakasiñcananti imināpi pakārantarena kappiyaudakasiñcanameva dasseti. ‘‘Akappiyavohāro’’ti koṭṭanakhaṇanādivasena sayaṃ karaṇassapi kathaṃ saṅgahoti? Akappiyanti voharīyatīti akappiyavohāroti akappiyabhūtaṃ karaṇakārāpanādi sabbameva saṅgahitaṃ, na pana akappiyavacanamattanti daṭṭhabbaṃ. Kappiyavohārepi eseva nayo. Sukkhamātikāya ujukaraṇanti iminā purāṇapaṇṇādiharaṇampi saṅgahitanti daṭṭhabbaṃ. Kudālādīni bhūmiyaṃ ṭhapetvā ṭhānato hatthena gahetvā ṭhānameva pākaṭataranti ‘‘obhāso’’ti vuttaṃ.
મહાપચ્ચરિવાદમ્હિ પતિટ્ઠપેતુકામો પચ્છા વદતિ. વનત્થાયાતિ ઇદં કેચિ ‘‘વતત્થાયા’’તિ પઠન્તિ, તેસં વતિઅત્થાયાતિ અત્થો. અકપ્પિયવોહારેપિ એકચ્ચં વટ્ટતીતિ દસ્સેતું ‘‘ન કેવલઞ્ચ સેસ’’ન્તિઆદિમાહ. યં કિઞ્ચિ માતિકન્તિ સુક્ખમાતિકં વા અસુક્ખમાતિકં વા. ‘‘કપ્પિયઉદકં સિઞ્ચિતુ’’ન્તિ ઇમિના ‘‘કપ્પિયઉદકં સિઞ્ચથાતિ વત્તુમ્પિ વટ્ટતી’’તિ દસ્સેતિ. સયં રોપેતુમ્પિ વટ્ટતીતિ ઇમિના ‘‘રોપેહીતિ વત્તું વટ્ટતી’’તિપિ સિદ્ધં. અઞ્ઞત્થાય વા કરોન્તસ્સાતિ વત્થુપૂજાદિઅત્થં કરોન્તસ્સ. કસ્મા ન અનાપત્તીતિ વત્થુપૂજનત્થાય ગન્થનાદીસુ કસ્મા ન અનાપત્તિ. અનાપત્તિયેવાતિ પટિવચનં દત્વા ઇદાનિ તમેવ અનાપત્તિભાવં દસ્સેતું ‘‘યથાહી’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થાતિ આરામાદિઅત્થાય રુક્ખરોપને. તથા વત્થુપૂજનત્થાયપિ અનાપત્તિયેવાતિ રતનત્તયપૂજનત્થાયપિ કપ્પિયવોહારેન પરિયાયાદીહિ ચ ગન્થાપને અનાપત્તિયેવાતિ અત્થો.
Mahāpaccarivādamhi patiṭṭhapetukāmo pacchā vadati. Vanatthāyāti idaṃ keci ‘‘vatatthāyā’’ti paṭhanti, tesaṃ vatiatthāyāti attho. Akappiyavohārepi ekaccaṃ vaṭṭatīti dassetuṃ ‘‘na kevalañca sesa’’ntiādimāha. Yaṃ kiñci mātikanti sukkhamātikaṃ vā asukkhamātikaṃ vā. ‘‘Kappiyaudakaṃsiñcitu’’nti iminā ‘‘kappiyaudakaṃ siñcathāti vattumpi vaṭṭatī’’ti dasseti. Sayaṃ ropetumpi vaṭṭatīti iminā ‘‘ropehīti vattuṃ vaṭṭatī’’tipi siddhaṃ. Aññatthāya vā karontassāti vatthupūjādiatthaṃ karontassa. Kasmā na anāpattīti vatthupūjanatthāya ganthanādīsu kasmā na anāpatti. Anāpattiyevāti paṭivacanaṃ datvā idāni tameva anāpattibhāvaṃ dassetuṃ ‘‘yathāhī’’tiādi vuttaṃ. Tatthāti ārāmādiatthāya rukkharopane. Tathā vatthupūjanatthāyapi anāpattiyevāti ratanattayapūjanatthāyapi kappiyavohārena pariyāyādīhi ca ganthāpane anāpattiyevāti attho.
‘‘તથા વત્થુપૂજનત્થાયા’’તિ હિ સામઞ્ઞતો વુત્તેપિ ‘‘યથા હિ તત્થ કપ્પિયવોહારેન પરિયાયાદીહિ ચા’’તિ વુત્તત્તા કપ્પિયવોહારાદીહિ ગન્થાપને એવ અનાપત્તિ વિઞ્ઞાયતિ, ન સયં ગન્થને, તેનેવ પરો સયં ગન્થનમ્પિ કસ્મા ન વટ્ટતીતિ ચોદેન્તો ‘‘નનુ ચા’’તિઆદિમાહ. યથા આરામાદિઅત્થં કપ્પિયપથવિયં સયં રોપેતુમ્પિ વટ્ટતિ, તથા વત્થુપૂજનત્થાય સયં ગન્થનેપિ કસ્મા ન વટ્ટતીતિ ચોદકસ્સ અધિપ્પાયો. વુત્તન્તિઆદિ આચરિયસ્સ પરિહારો. અથ ‘‘ન પન મહાઅટ્ઠકથાય’’ન્તિ કસ્મા વદતિ. મહાપચ્ચરિઆદીસુ વુત્તમ્પિ હિ પમાણમેવાતિ નાયં વિરોધો, મહાઅટ્ઠકથાયં અવુત્તમ્પિ તત્થેવ વુત્તેન સંસન્દિત્વા પમાણમેવાતિ પતિટ્ઠાપેતું વુત્તત્તા. તં કથન્તિ મઞ્ઞેય્યાસીતિ સમ્બન્ધો. મહાઅટ્ઠકથાયઞ્ચ કપ્પિયઉદકસેચનં વુત્તં, તં કથન્તિ એત્થાયમધિપ્પાયો. કિઞ્ચાપિ મહાઅટ્ઠકથાયં આરામાદિઅત્થાય કપ્પિયપથવિયં સયં રોપનં ન વુત્તં, કપ્પિયઉદકસ્સ પન સયં સિઞ્ચનં વુત્તમેવ, તસ્મા યથા આરામાદિઅત્થાય કપ્પિયઉદકં સયં સિઞ્ચિતુમ્પિ વટ્ટતિ, તથા વત્થુપૂજનત્થાય સયં ગન્થનમ્પિ કસ્મા ન વટ્ટતીતિ. તમ્પિ ન વિરુજ્ઝતીતિ યદેતં આરામાદિઅત્થાય સયં રોપનં કપ્પિયઉદકસિઞ્ચનઞ્ચ વુત્તં, તમ્પિ ન વિરુજ્ઝતિ. કથં તં ન વિરુજ્ઝતીતિ આહ ‘‘તત્રહી’’તિઆદિ. એતં વુત્તન્તિ માલાવચ્છં રોપેન્તિપિ રોપાપેન્તિપિ સિઞ્ચન્તિપિ સિઞ્ચાપેન્તિપીતિ એતં વુત્તં. અઞ્ઞત્ર પન પરિયાયો અત્થીતિ ‘‘માલાવચ્છં રોપેન્તિપિ રોપાપેન્તિપિ સિઞ્ચન્તિપિ સિઞ્ચાપેન્તિપી’’તિ કુલસઙ્ગહત્થાય રોપનસિઞ્ચનં સન્ધાય વુત્તત્તા તતો અઞ્ઞત્ર આરામાદિઅત્થાય માલાવચ્છરોપને પરિયાયો અત્થિ. તત્થ પરિયાયં ઇધ ચ પરિયાયાભાવં ઞત્વાતિ તત્થ ‘‘માલાવચ્છં રોપેન્તી’’તિઆદીસુ ‘‘માલાવચ્છ’’ન્તિ વિસેસવચનસબ્ભાવતો પરિયાયં, ઇધ ‘‘ગન્થેન્તી’’તિઆદીસુ તથાવિધવિસેસવચનાભાવતો પરિયાયાભાવઞ્ચ ઞત્વા.
‘‘Tathā vatthupūjanatthāyā’’ti hi sāmaññato vuttepi ‘‘yathā hi tattha kappiyavohārena pariyāyādīhi cā’’ti vuttattā kappiyavohārādīhi ganthāpane eva anāpatti viññāyati, na sayaṃ ganthane, teneva paro sayaṃ ganthanampi kasmā na vaṭṭatīti codento ‘‘nanu cā’’tiādimāha. Yathā ārāmādiatthaṃ kappiyapathaviyaṃ sayaṃ ropetumpi vaṭṭati, tathā vatthupūjanatthāya sayaṃ ganthanepi kasmā na vaṭṭatīti codakassa adhippāyo. Vuttantiādi ācariyassa parihāro. Atha ‘‘na pana mahāaṭṭhakathāya’’nti kasmā vadati. Mahāpaccariādīsu vuttampi hi pamāṇamevāti nāyaṃ virodho, mahāaṭṭhakathāyaṃ avuttampi tattheva vuttena saṃsanditvā pamāṇamevāti patiṭṭhāpetuṃ vuttattā. Taṃ kathanti maññeyyāsīti sambandho. Mahāaṭṭhakathāyañca kappiyaudakasecanaṃ vuttaṃ, taṃ kathanti etthāyamadhippāyo. Kiñcāpi mahāaṭṭhakathāyaṃ ārāmādiatthāya kappiyapathaviyaṃ sayaṃ ropanaṃ na vuttaṃ, kappiyaudakassa pana sayaṃ siñcanaṃ vuttameva, tasmā yathā ārāmādiatthāya kappiyaudakaṃ sayaṃ siñcitumpi vaṭṭati, tathā vatthupūjanatthāya sayaṃ ganthanampi kasmā na vaṭṭatīti. Tampi na virujjhatīti yadetaṃ ārāmādiatthāya sayaṃ ropanaṃ kappiyaudakasiñcanañca vuttaṃ, tampi na virujjhati. Kathaṃ taṃ na virujjhatīti āha ‘‘tatrahī’’tiādi. Etaṃ vuttanti mālāvacchaṃ ropentipi ropāpentipi siñcantipi siñcāpentipīti etaṃ vuttaṃ. Aññatra pana pariyāyo atthīti ‘‘mālāvacchaṃ ropentipi ropāpentipi siñcantipi siñcāpentipī’’ti kulasaṅgahatthāya ropanasiñcanaṃ sandhāya vuttattā tato aññatra ārāmādiatthāya mālāvaccharopane pariyāyo atthi. Tattha pariyāyaṃ idhaca pariyāyābhāvaṃ ñatvāti tattha ‘‘mālāvacchaṃ ropentī’’tiādīsu ‘‘mālāvaccha’’nti visesavacanasabbhāvato pariyāyaṃ, idha ‘‘ganthentī’’tiādīsu tathāvidhavisesavacanābhāvato pariyāyābhāvañca ñatvā.
નનુ ચ યથા ‘‘ગન્થેન્તી’’તિ સામઞ્ઞતો વુત્તત્તા પરિયાયો ન લબ્ભતીતિ યસ્સ કસ્સચિ અત્થાય સયં ગન્થનં ન વટ્ટતિ, એવં ‘‘ગન્થાપેન્તી’’તિ સામઞ્ઞતો વુત્તત્તા પરિયાયેન ગન્થાપનમ્પિ ન વટ્ટતીતિ આપજ્જતિ. એવઞ્ચ સતિ પરતો ‘‘એવં જાન, એવં કતે સોભેય્ય, યથા એતાનિ પુપ્ફાનિ ન વિકિરિયન્તિ, તથા કરોહીતિઆદિના કપ્પિયવચનેન કારેતું વટ્ટતી’’તિ ઇદં વિરુજ્ઝતીતિ? ન વિરુજ્ઝતિ, પરિયાયેન હિ કારાપનં ગન્થાપનમેવ ન હોતિ, તસ્મા યથાવુત્તનયેન પરિયાયતો કારાપનં વટ્ટતિ. સબ્બં વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બન્તિ હેટ્ઠા વુત્તં વિનિચ્છયમેવ સઙ્ખેપતો નિગમેતિ. હરણાદીસુ કસ્મા અનાપત્તીતિ વત્થુપૂજનત્થાય હરણાદીસુ કસ્મા અનાપત્તિ. કુલિત્થિઆદીનં અત્થાય હરણતોતિ કુલિત્થિઆદીનં હરણસ્સ તત્થ વુત્તત્તાતિ અધિપ્પાયો. તેનેવાહ ‘‘હરણાધિકારે હી’’તિઆદિ. માલન્તિ પુપ્ફદામં. મઞ્જરી વિયાતિ કુસુમમઞ્જરી વિય. હારસદિસન્તિ મુત્તાહારસદિસં.
Nanu ca yathā ‘‘ganthentī’’ti sāmaññato vuttattā pariyāyo na labbhatīti yassa kassaci atthāya sayaṃ ganthanaṃ na vaṭṭati, evaṃ ‘‘ganthāpentī’’ti sāmaññato vuttattā pariyāyena ganthāpanampi na vaṭṭatīti āpajjati. Evañca sati parato ‘‘evaṃ jāna, evaṃ kate sobheyya, yathā etāni pupphāni na vikiriyanti, tathā karohītiādinā kappiyavacanena kāretuṃ vaṭṭatī’’ti idaṃ virujjhatīti? Na virujjhati, pariyāyena hi kārāpanaṃ ganthāpanameva na hoti, tasmā yathāvuttanayena pariyāyato kārāpanaṃ vaṭṭati. Sabbaṃ vuttanayeneva veditabbanti heṭṭhā vuttaṃ vinicchayameva saṅkhepato nigameti. Haraṇādīsu kasmā anāpattīti vatthupūjanatthāya haraṇādīsu kasmā anāpatti. Kulitthiādīnaṃ atthāya haraṇatoti kulitthiādīnaṃ haraṇassa tattha vuttattāti adhippāyo. Tenevāha ‘‘haraṇādhikāre hī’’tiādi. Mālanti pupphadāmaṃ. Mañjarī viyāti kusumamañjarī viya. Hārasadisanti muttāhārasadisaṃ.
પાચિત્તિયઞ્ચેવ દુક્કટઞ્ચાતિ પથવીખણનપચ્ચયા પાચિત્તિયં, કુલસઙ્ગહપચ્ચયા દુક્કટં. અકપ્પિયવોહારેનાતિ ‘‘ઇદં ખણ, ઇદં રોપેહી’’તિઆદિઅકપ્પિયવોહારેન. દુક્કટમેવાતિ કુલસઙ્ગહપચ્ચયા દુક્કટં. ઉભયત્થાતિ કપ્પિયાકપ્પિયપથવિયં. સબ્બત્થાતિ કુલસઙ્ગહપરિભોગઆરામાદિઅત્થાય રોપિતે. દુક્કટમ્પીતિ ન કેવલં પાચિત્તિયમેવ. કપ્પિયેનાતિ કપ્પિયેન ઉદકેન. તેસંયેવ દ્વિન્નન્તિ કુલદૂસનપરિભોગાનં. દુક્કટન્તિ કુલસઙ્ગહત્થાય સયં સિઞ્ચને કપ્પિયવોહારેન અકપ્પિયવોહારેન વા સિઞ્ચાપને ચ દુક્કટં, પરિભોગત્થાય પન સયં સિઞ્ચને અકપ્પિયવોહારેન સિઞ્ચાપને ચ દુક્કટં. આપત્તિબહુલતા વેદિતબ્બાતિ એત્થ સયં સિઞ્ચને ધારાપચ્છેદગણનાય આપત્તિગણના વેદિતબ્બા. સિઞ્ચાપને પન પુનપ્પુનં આણાપેન્તસ્સ વાચાય વાચાય આપત્તિ, સકિં આણત્તસ્સ બહૂનં સિઞ્ચનેપિ એકાવ.
Pācittiyañceva dukkaṭañcāti pathavīkhaṇanapaccayā pācittiyaṃ, kulasaṅgahapaccayā dukkaṭaṃ. Akappiyavohārenāti ‘‘idaṃ khaṇa, idaṃ ropehī’’tiādiakappiyavohārena. Dukkaṭamevāti kulasaṅgahapaccayā dukkaṭaṃ. Ubhayatthāti kappiyākappiyapathaviyaṃ. Sabbatthāti kulasaṅgahaparibhogaārāmādiatthāya ropite. Dukkaṭampīti na kevalaṃ pācittiyameva. Kappiyenāti kappiyena udakena. Tesaṃyeva dvinnanti kuladūsanaparibhogānaṃ. Dukkaṭanti kulasaṅgahatthāya sayaṃ siñcane kappiyavohārena akappiyavohārena vā siñcāpane ca dukkaṭaṃ, paribhogatthāya pana sayaṃ siñcane akappiyavohārena siñcāpane ca dukkaṭaṃ. Āpattibahulatā veditabbāti ettha sayaṃ siñcane dhārāpacchedagaṇanāya āpattigaṇanā veditabbā. Siñcāpane pana punappunaṃ āṇāpentassa vācāya vācāya āpatti, sakiṃ āṇattassa bahūnaṃ siñcanepi ekāva.
દુક્કટપાચિત્તિયાનીતિ કુલસઙ્ગહપચ્ચયા દુક્કટં, ભૂતગામપાતબ્યતાય પાચિત્તિયં. અઞ્ઞત્થાતિ વત્થુપૂજાદિઅત્થાય ઓચિનને. સકિં આણત્તોતિ અકપ્પિયવોહારેન આણત્તો. પાચિત્તિયમેવાતિ અકપ્પિયવચનેન આણત્તત્તા પાચિત્તિયં. કપ્પિયવચનેન પન વત્થુપૂજાદિઅત્થાય ઓચિનાપેન્તસ્સ અનાપત્તિયેવ.
Dukkaṭapācittiyānīti kulasaṅgahapaccayā dukkaṭaṃ, bhūtagāmapātabyatāya pācittiyaṃ. Aññatthāti vatthupūjādiatthāya ocinane. Sakiṃ āṇattoti akappiyavohārena āṇatto. Pācittiyamevāti akappiyavacanena āṇattattā pācittiyaṃ. Kappiyavacanena pana vatthupūjādiatthāya ocināpentassa anāpattiyeva.
ગન્થનેન નિબ્બત્તં ગન્તિમં. એસ નયો સેસેસુપિ. ન વટ્ટતીતિ કુલસઙ્ગહત્થાય વત્થુપૂજાદિઅત્થાય વા વુત્તનયેન કરોન્તસ્સ ચ કારાપેન્તસ્સ ચ દુક્કટન્તિ અત્થો. પુરિમનયેનેવાતિ ‘‘ભિક્ખુસ્સ વા’’તિઆદિના વુત્તનયેન. ધમ્માસનવિતાને બદ્ધકણ્ટકેસુ પુપ્ફાનિ વિજ્ઝિત્વા ઠપેન્તીતિ સમ્બન્ધો. ઉપરૂપરિ વિજ્ઝિત્વા છત્તસદિસં કત્વા આવુણનતો ‘‘છત્તાતિછત્તં વિયા’’તિ વુત્તં. ‘‘કદલિક્ખન્ધમ્હી’’તિઆદિના વુત્તં સબ્બમેવ સન્ધાય ‘‘તં અતિઓળારિકમેવા’’તિ વુત્તં, સયં કરોન્તસ્સ અકપ્પિયવચનેનેવ કારાપેન્તસ્સ ચ દુક્કટમેવાતિ અત્થો. પુપ્ફવિજ્ઝનત્થન્તિ વુત્તત્તા પુપ્ફાનિ વિજ્ઝિતુંયેવ કણ્ટકં બન્ધિતું ન વટ્ટતિ, પુપ્ફદામાદિબન્ધનત્થં પન વટ્ટતિ. કણ્ટકમ્પિ બન્ધિતું ન વટ્ટતીતિ ચ ઇદં અટ્ઠકથાચરિયપ્પમાણેન ગહેતબ્બં. પવેસેતું ન વટ્ટતીતિ વુત્તત્તા પુપ્ફચ્છિદ્દે અપવેસેત્વા ઉપરૂપરિ ઠપેતું વટ્ટતિ. જાલમયં વિતાનં જાલવિતાનં. નાગદન્તકમ્પિ સચ્છિદ્દકંયેવ ગહેતબ્બં. પુપ્ફપટિચ્છકં દણ્ડાદીહિ કતપુપ્ફાધારણં, તમ્પિ સચ્છિદ્દમેવ ઇધ વુત્તં. અસોકપિણ્ડિયાતિ અસોકપુપ્ફમઞ્જરિકાય. ‘‘ધમ્મરજ્જુ નામ ચેતિયં વા બોધિં વા પુપ્ફપવેસનત્થં આવિજ્ઝિત્વા બદ્ધરજ્જૂ’’તિ મહાગણ્ઠિપદે મજ્ઝિમગણ્ઠિપદે ચ વુત્તં, તસ્મા તથાબદ્ધાય રજ્જુયા ચેતિયસ્સ ચ અન્તરે પુપ્ફાનિ પવેસેતું વટ્ટતીતિ વિઞ્ઞાયતિ. ગણ્ઠિપદે પન ‘‘ધમ્મરજ્જુન્તિ સિથિલં વટ્ટિકં રજ્જું કત્વા બોધિં વા ચેતિયં વા પરિક્ખિપિત્વા ધમ્માસને વા લમ્બિત્વા તત્થ પુપ્ફાનિ પવેસેન્તી’’તિ વુત્તં, તસ્મા સિથિલવટ્ટિકાય રજ્જુયા અન્તરેપિ પુપ્ફાનિ પવેસેતું વટ્ટતીતિ વિઞ્ઞાયતિ, વીમંસિત્વા યુત્તતરં ગહેતબ્બં. ઉભયત્થાપિ પનેત્થ નેવત્થિ વિરોધોતિ અમ્હાકં ખન્તિ.
Ganthanena nibbattaṃ gantimaṃ. Esa nayo sesesupi. Na vaṭṭatīti kulasaṅgahatthāya vatthupūjādiatthāya vā vuttanayena karontassa ca kārāpentassa ca dukkaṭanti attho. Purimanayenevāti ‘‘bhikkhussa vā’’tiādinā vuttanayena. Dhammāsanavitāne baddhakaṇṭakesu pupphāni vijjhitvā ṭhapentīti sambandho. Uparūpari vijjhitvā chattasadisaṃ katvā āvuṇanato ‘‘chattātichattaṃ viyā’’ti vuttaṃ. ‘‘Kadalikkhandhamhī’’tiādinā vuttaṃ sabbameva sandhāya ‘‘taṃ atioḷārikamevā’’ti vuttaṃ, sayaṃ karontassa akappiyavacaneneva kārāpentassa ca dukkaṭamevāti attho. Pupphavijjhanatthanti vuttattā pupphāni vijjhituṃyeva kaṇṭakaṃ bandhituṃ na vaṭṭati, pupphadāmādibandhanatthaṃ pana vaṭṭati. Kaṇṭakampi bandhituṃ na vaṭṭatīti ca idaṃ aṭṭhakathācariyappamāṇena gahetabbaṃ. Pavesetuṃ na vaṭṭatīti vuttattā pupphacchidde apavesetvā uparūpari ṭhapetuṃ vaṭṭati. Jālamayaṃ vitānaṃ jālavitānaṃ. Nāgadantakampi sacchiddakaṃyeva gahetabbaṃ. Pupphapaṭicchakaṃ daṇḍādīhi katapupphādhāraṇaṃ, tampi sacchiddameva idha vuttaṃ. Asokapiṇḍiyāti asokapupphamañjarikāya. ‘‘Dhammarajju nāma cetiyaṃ vā bodhiṃ vā pupphapavesanatthaṃ āvijjhitvā baddharajjū’’ti mahāgaṇṭhipade majjhimagaṇṭhipade ca vuttaṃ, tasmā tathābaddhāya rajjuyā cetiyassa ca antare pupphāni pavesetuṃ vaṭṭatīti viññāyati. Gaṇṭhipade pana ‘‘dhammarajjunti sithilaṃ vaṭṭikaṃ rajjuṃ katvā bodhiṃ vā cetiyaṃ vā parikkhipitvā dhammāsane vā lambitvā tattha pupphāni pavesentī’’ti vuttaṃ, tasmā sithilavaṭṭikāya rajjuyā antarepi pupphāni pavesetuṃ vaṭṭatīti viññāyati, vīmaṃsitvā yuttataraṃ gahetabbaṃ. Ubhayatthāpi panettha nevatthi virodhoti amhākaṃ khanti.
મત્થકદામન્તિ ધમ્માસનાદિમત્થકે લમ્બકદામં. પુપ્ફેહિ વેઠેન્તીતિ પુપ્ફદામેન વેઠેન્તિ. તેસંયેવાતિ ઉપ્પલાદીનંયેવ. વાકેન વા દણ્ડકેન વાતિ વિસું અચ્છિન્નેન પુપ્ફસહિતેનેવ વાકેન વા દણ્ડકેન વા. ખન્ધે ઠપિતકાસાવસ્સાતિ ખન્ધે ઠપિતસઙ્ઘાટિં સન્ધાય વુત્તં. તઞ્હિ તથા બન્ધિતું સક્કા ભવેય્ય. ઇમિનાવ અઞ્ઞમ્પિ તાદિસં કાસાવં વા વત્થં વા વુત્તનયેન બન્ધિત્વા તત્થ પુપ્ફાનિ પક્ખિપિતું વટ્ટતીતિ સિદ્ધં. અંસભણ્ડિકં પસિબ્બકે પક્ખિત્તસદિસત્તા વેઠિમં નામ ન જાતં, તસ્મા સિથિલબન્ધસ્સ અન્તરન્તરા પક્ખિપિતું વટ્ટતીતિ વદન્તિ.
Matthakadāmanti dhammāsanādimatthake lambakadāmaṃ. Pupphehi veṭhentīti pupphadāmena veṭhenti. Tesaṃyevāti uppalādīnaṃyeva. Vākena vā daṇḍakena vāti visuṃ acchinnena pupphasahiteneva vākena vā daṇḍakena vā. Khandhe ṭhapitakāsāvassāti khandhe ṭhapitasaṅghāṭiṃ sandhāya vuttaṃ. Tañhi tathā bandhituṃ sakkā bhaveyya. Imināva aññampi tādisaṃ kāsāvaṃ vā vatthaṃ vā vuttanayena bandhitvā tattha pupphāni pakkhipituṃ vaṭṭatīti siddhaṃ. Aṃsabhaṇḍikaṃ pasibbake pakkhittasadisattā veṭhimaṃ nāma na jātaṃ, tasmā sithilabandhassa antarantarā pakkhipituṃ vaṭṭatīti vadanti.
પુપ્ફપટે ચ દટ્ઠબ્બન્તિ પુપ્ફપટં કરોન્તસ્સ દીઘતો પુપ્ફદામસ્સ હરણપચ્ચાહરણવસેન પૂરણં સન્ધાય વુત્તં. તિરિયતો હરણં પન વાયિમં નામ હોતિ, ન પૂરિમં. પુરિમટ્ઠાનં અતિક્કામેતીતિ એત્થ ‘‘અફુસાપેત્વાપિ અતિક્કામેન્તસ્સ આપત્તિયેવા’’તિ તીસુપિ ગણ્ઠિપદેસુ વુત્તં. ‘‘પુરિમટ્ઠાનં અતિક્કામેતી’’તિ અવિસેસેન વુત્તત્તા તં યુત્તં. કેચિ પન ‘‘અઞ્ઞમઞ્ઞં અફુસાપેત્વા અનેકક્ખત્તું પરિક્ખિપિતું વટ્ટતી’’તિ વદન્તીતિ વુત્તં, તત્થ કારણં ન દિસ્સતિ. બન્ધિતું વટ્ટતીતિ પુપ્ફરહિતાય સુત્તકોટિયા વાકકોટિયા વા બન્ધિતું વટ્ટતિ. એકવારં હરિત્વા વા પરિક્ખિપિત્વા વાતિ ઇદં પુબ્બે વુત્તચેતિયાદિપરિક્ખેપં પુપ્ફપટકરણઞ્ચ સન્ધાય વુત્તં, તસ્મા ચેતિયં વા બોધિં વા પરિક્ખિપન્તેન એકવારં પરિક્ખિપિત્વા પુરિમટ્ઠાનં સમ્પત્તે અઞ્ઞસ્સ દાતબ્બં, તેનપિ એકવારં પરિક્ખિપિત્વા તથેવ કાતબ્બં. પુપ્ફપટં કરોન્તેન ચ એકવારં હરિત્વા અઞ્ઞસ્સ દાતબ્બં, તેનપિ તથેવ કાતબ્બં. સચેપિ દ્વેયેવ ભિક્ખૂ ઉભોસુ પસ્સેસુ ઠત્વા પરિયાયેન હરન્તિ, વટ્ટતિયેવાતિ વદન્તિ.
Pupphapaṭeca daṭṭhabbanti pupphapaṭaṃ karontassa dīghato pupphadāmassa haraṇapaccāharaṇavasena pūraṇaṃ sandhāya vuttaṃ. Tiriyato haraṇaṃ pana vāyimaṃ nāma hoti, na pūrimaṃ. Purimaṭṭhānaṃ atikkāmetīti ettha ‘‘aphusāpetvāpi atikkāmentassa āpattiyevā’’ti tīsupi gaṇṭhipadesu vuttaṃ. ‘‘Purimaṭṭhānaṃ atikkāmetī’’ti avisesena vuttattā taṃ yuttaṃ. Keci pana ‘‘aññamaññaṃ aphusāpetvā anekakkhattuṃ parikkhipituṃ vaṭṭatī’’ti vadantīti vuttaṃ, tattha kāraṇaṃ na dissati. Bandhituṃ vaṭṭatīti puppharahitāya suttakoṭiyā vākakoṭiyā vā bandhituṃ vaṭṭati. Ekavāraṃ haritvā vā parikkhipitvā vāti idaṃ pubbe vuttacetiyādiparikkhepaṃ pupphapaṭakaraṇañca sandhāya vuttaṃ, tasmā cetiyaṃ vā bodhiṃ vā parikkhipantena ekavāraṃ parikkhipitvā purimaṭṭhānaṃ sampatte aññassa dātabbaṃ, tenapi ekavāraṃ parikkhipitvā tatheva kātabbaṃ. Pupphapaṭaṃ karontena ca ekavāraṃ haritvā aññassa dātabbaṃ, tenapi tatheva kātabbaṃ. Sacepi dveyeva bhikkhū ubhosu passesu ṭhatvā pariyāyena haranti, vaṭṭatiyevāti vadanti.
પૂરિતન્તિ દીઘતો પસારણવસેન પૂરિતં. વાયિતું ન લભતીતિ દીઘતો પસારિતે તિરિયતો હરણં વાયનં નામ હોતીતિ એકવારમ્પિ પુપ્ફગુણં તિરિયતો હરિતું ન વટ્ટતિ. પુપ્ફાનિ ઠપેન્તેનાતિ અગન્થિતાનિ પાકતિકપુપ્ફાનિ ઠપેન્તેન. પુપ્ફદામં પન પૂજનત્થાય ભૂમિયં ઠપેન્તેન ફુસાપેત્વા વા અફુસાપેત્વા વા દિગુણં કત્વા ઠપેતું ન વટ્ટતીતિ વદન્તિ. ઘટિકદામઓલમ્બકોતિ અન્તે ઘટિકાકારયુત્તો યમકદામઓલમ્બકો. એકેકં પન દામં નિક્ખન્તસુત્તકોટિયાવ બન્ધિત્વા ઓલમ્બિતું વટ્ટતિ, પુપ્ફદામદ્વયં સઙ્ઘટિતુકામેનપિ નિક્ખન્તસુત્તકોટિયાવ સુત્તકોટિં સઙ્ઘટિતું વટ્ટતિ. અડ્ઢચન્દાકારેન માલાગુણપરિક્ખેપોતિ અડ્ઢચન્દાકારેન માલાગુણસ્સ પુનપ્પુનં હરણપચ્ચાહરણવસેન પૂરેત્વા પરિક્ખિપનં. તેનેવ તં પૂરિમે પવિટ્ઠં, તસ્મા એતમ્પિ અડ્ઢચન્દાકારં પુનપ્પુનં હરણપચ્ચાહરણવસેન પૂરિતં ન વટ્ટતિ. એકવારં પન અડ્ઢચન્દાકારેન માલાગુણં હરિતું વટ્ટતીતિ વદન્તિ. પુપ્ફદામકરણન્તિ એત્થ સુત્તકોટિયં ગહેત્વાપિ એકતો કાતું ન વટ્ટતીતિ વદન્તિ. ગેણ્ડુકખરપત્તદામાનં પટિક્ખિત્તત્તા ચેલાદીહિ કતદામમ્પિ ન વટ્ટતિ અકપ્પિયાનુલોમત્તાતિ વદન્તિ.
Pūritanti dīghato pasāraṇavasena pūritaṃ. Vāyituṃ na labhatīti dīghato pasārite tiriyato haraṇaṃ vāyanaṃ nāma hotīti ekavārampi pupphaguṇaṃ tiriyato harituṃ na vaṭṭati. Pupphāni ṭhapentenāti aganthitāni pākatikapupphāni ṭhapentena. Pupphadāmaṃ pana pūjanatthāya bhūmiyaṃ ṭhapentena phusāpetvā vā aphusāpetvā vā diguṇaṃ katvā ṭhapetuṃ na vaṭṭatīti vadanti. Ghaṭikadāmaolambakoti ante ghaṭikākārayutto yamakadāmaolambako. Ekekaṃ pana dāmaṃ nikkhantasuttakoṭiyāva bandhitvā olambituṃ vaṭṭati, pupphadāmadvayaṃ saṅghaṭitukāmenapi nikkhantasuttakoṭiyāva suttakoṭiṃ saṅghaṭituṃ vaṭṭati. Aḍḍhacandākārena mālāguṇaparikkhepoti aḍḍhacandākārena mālāguṇassa punappunaṃ haraṇapaccāharaṇavasena pūretvā parikkhipanaṃ. Teneva taṃ pūrime paviṭṭhaṃ, tasmā etampi aḍḍhacandākāraṃ punappunaṃ haraṇapaccāharaṇavasena pūritaṃ na vaṭṭati. Ekavāraṃ pana aḍḍhacandākārena mālāguṇaṃ harituṃ vaṭṭatīti vadanti. Pupphadāmakaraṇanti ettha suttakoṭiyaṃ gahetvāpi ekato kātuṃ na vaṭṭatīti vadanti. Geṇḍukakharapattadāmānaṃ paṭikkhittattā celādīhi katadāmampi na vaṭṭati akappiyānulomattāti vadanti.
‘‘લાસિયનાટકં નાટેન્તી’’તિ વત્વા તમેવ પરિયાયન્તરેન દસ્સેતું ‘‘રેચકં દેન્તી’’તિ વુત્તં, અભિનયં દસ્સેન્તીતિ અત્થો, અત્તનો અધિપ્પાયં પકાસેત્વા ‘‘એવં નચ્ચિતબ્બ’’ન્તિ પઠમં ઉટ્ઠહિત્વા નચ્ચનાકારં દસ્સેન્તીતિ વુત્તં હોતિ. કેચિ પન ‘‘મુખે અઙ્ગુલિયો પક્ખિપિત્વા સદ્દં કરોન્તા ચક્કમિવ અત્તાનં ભમયમાના રેચકં દેન્તિ નામા’’તિ વદન્તિ. એકેકાય પન્તિયા અટ્ઠ અટ્ઠ પદાનિ અસ્સાતિ અટ્ઠપદં. ‘‘અટ્ઠાપદ’’ન્તિપિ પઠન્તિ. દસપદેપિ એસેવ નયો. પદાનીતિ ચ સારિઆદીનં પતિટ્ઠાનટ્ઠાનાનિ. દસપદં નામ દ્વીહિ પન્તીહિ વીસતિયા પદેહિ કીળનજૂતં. આકાસેયેવ કીળન્તીતિ ‘‘અયં સારી અસુકપદં મયા નીતા, અયં અસુકપદ’’ન્તિ કેવલં મુખેનેવ વદન્તા આકાસેયેવ જૂતં કીળન્તિ. જૂતફલકેતિ જૂતમણ્ડલે. પાસકકીળાય કીળન્તીતિ પાસકં વુચ્ચતિ છસુ પસ્સેસુ એકેકં યાવ છક્કં દસ્સેત્વા કતકીળનં, તં વડ્ઢેત્વા યથાલદ્ધએકકાદિવસેન સારિયો અપનેન્તા ઉપનેન્તા ચ કીળન્તિ. ઘટેન કીળા ઘટિકાતિ એકે.
‘‘Lāsiyanāṭakaṃnāṭentī’’ti vatvā tameva pariyāyantarena dassetuṃ ‘‘recakaṃ dentī’’ti vuttaṃ, abhinayaṃ dassentīti attho, attano adhippāyaṃ pakāsetvā ‘‘evaṃ naccitabba’’nti paṭhamaṃ uṭṭhahitvā naccanākāraṃ dassentīti vuttaṃ hoti. Keci pana ‘‘mukhe aṅguliyo pakkhipitvā saddaṃ karontā cakkamiva attānaṃ bhamayamānā recakaṃ denti nāmā’’ti vadanti. Ekekāya pantiyā aṭṭha aṭṭha padāni assāti aṭṭhapadaṃ. ‘‘Aṭṭhāpada’’ntipi paṭhanti. Dasapadepi eseva nayo. Padānīti ca sāriādīnaṃ patiṭṭhānaṭṭhānāni. Dasapadaṃ nāma dvīhi pantīhi vīsatiyā padehi kīḷanajūtaṃ. Ākāseyeva kīḷantīti ‘‘ayaṃ sārī asukapadaṃ mayā nītā, ayaṃ asukapada’’nti kevalaṃ mukheneva vadantā ākāseyeva jūtaṃ kīḷanti. Jūtaphalaketi jūtamaṇḍale. Pāsakakīḷāya kīḷantīti pāsakaṃ vuccati chasu passesu ekekaṃ yāva chakkaṃ dassetvā katakīḷanaṃ, taṃ vaḍḍhetvā yathāladdhaekakādivasena sāriyo apanentā upanentā ca kīḷanti. Ghaṭena kīḷā ghaṭikāti eke.
મઞ્જટ્ઠિયા વાતિ મઞ્જટ્ઠિરુક્ખસારં ગહેત્વા પક્કકસાવં સન્ધાય વદતિ. સલાકહત્થન્તિ તાલહીરાદીનં કલાપસ્સેતં અધિવચનં. બહૂસુ સલાકાસુ વિસેસરહિતં એકં સલાકં ગહેત્વા તાસુ પક્ખિપિત્વા પુન તંયેવ ઉદ્ધરન્તા સલાકહત્થેન કીળન્તીતિ કેચિ. પણ્ણેન વંસાકારેન કતા નાળિકા પણ્ણનાળિકા. તેનેવાહ ‘‘તં ધમન્તા’’તિ. પુચ્છન્તસ્સ મુખાગતં અક્ખરં ગહેત્વા નટ્ઠમુટ્ઠિલાભાલાભાદિજાનનકીળા અક્ખરિકાતિપિ વદન્તિ. હત્થિસ્મિન્તિ નિમિત્તત્થે ભુમ્મં, હત્થિનિમિત્તસિપ્પેતિ અત્થો. અસ્સસ્મિન્તિઆદીસુપિ એસેવ નયો. ‘‘ઉસ્સેળેન્તિ અપ્ફોટેન્તી’’તિ દ્વિન્નં પદાનં અત્થો પાકટોયેવાતિ ન વુત્તો. તત્થ ઉસ્સેળેન્તીતિ મુખેન ઉસ્સેળનસદ્દં પમુઞ્ચન્તિ, મહન્તં કત્વા અબ્યત્તસદ્દં પવત્તેન્તીતિ અત્થો. ‘‘અજાનં સઞ્ઞં દેન્તા અજપાલકા વિય મુખેન વાતં નિચ્છારેન્તા સુખુમં અબ્યત્તનાદં પવત્તેન્તી’’તિપિ વદન્તિ. અપ્ફોટેન્તીતિ ભુજહત્થસઙ્ઘટ્ટનસદ્દં પવત્તેન્તિ, વામહત્થં ઉરે ઠપેત્વા દક્ખિણેન પાણિના તત્થ તાળનેન સદ્દં કરોન્તીતિ અત્થો. મુખડિણ્ડિમન્તિ મુખભેરિયા એતં અધિવચનં.
Mañjaṭṭhiyā vāti mañjaṭṭhirukkhasāraṃ gahetvā pakkakasāvaṃ sandhāya vadati. Salākahatthanti tālahīrādīnaṃ kalāpassetaṃ adhivacanaṃ. Bahūsu salākāsu visesarahitaṃ ekaṃ salākaṃ gahetvā tāsu pakkhipitvā puna taṃyeva uddharantā salākahatthena kīḷantīti keci. Paṇṇena vaṃsākārena katā nāḷikā paṇṇanāḷikā. Tenevāha ‘‘taṃ dhamantā’’ti. Pucchantassa mukhāgataṃ akkharaṃ gahetvā naṭṭhamuṭṭhilābhālābhādijānanakīḷā akkharikātipi vadanti. Hatthisminti nimittatthe bhummaṃ, hatthinimittasippeti attho. Assasmintiādīsupi eseva nayo. ‘‘Usseḷenti apphoṭentī’’ti dvinnaṃ padānaṃ attho pākaṭoyevāti na vutto. Tattha usseḷentīti mukhena usseḷanasaddaṃ pamuñcanti, mahantaṃ katvā abyattasaddaṃ pavattentīti attho. ‘‘Ajānaṃ saññaṃ dentā ajapālakā viya mukhena vātaṃ nicchārentā sukhumaṃ abyattanādaṃ pavattentī’’tipi vadanti. Apphoṭentīti bhujahatthasaṅghaṭṭanasaddaṃ pavattenti, vāmahatthaṃ ure ṭhapetvā dakkhiṇena pāṇinā tattha tāḷanena saddaṃ karontīti attho. Mukhaḍiṇḍimanti mukhabheriyā etaṃ adhivacanaṃ.
૪૩૨. પસાદાવહેનાતિ પસાદજનનકેન. અભિક્કમનં અભિક્કન્તન્તિ આહ ‘‘ગમનેના’’તિ. પટિક્કમનં પટિક્કન્તં. નિવત્તનેનાતિ નિવત્તિમત્તં દસ્સેતિ. નિવત્તેત્વા પન ગમનં ગમનમેવ. અભિમુખં લોકિતં આલોકિતન્તિ આહ ‘‘પુરતો દસ્સનેના’’તિ. ઇતો ચિતો ચ દસ્સનેનાતિ અનુદિસાપેક્ખનં દસ્સેતિ. યંદિસાભિમુખો ગચ્છતિ તિટ્ઠતિ નિસીદતિ, તદભિમુખં પેક્ખનં આલોકિતં, તદનુગતદિસાલોકનં ‘‘વિલોકિત’’ન્તિ હિ વુચ્ચતિ. અઞ્ઞાનિપિ હેટ્ઠા ઉપરિ પચ્છતો પેક્ખનવસેન ઓલોકિતઉલ્લોકિતાપલોકિતાનિ નામ હોન્તિ. તાનિ પન ન સમણસારુપ્પાનિ અપ્પસાદાવહાનિ, તેનેવેત્થ આલોકિતવિલોકિતાનેવ ગહિતાનિ. તેસન્તિ સમાસે ગુણીભૂતાનિપિ પબ્બાનિ પરામસતિ. ‘‘પબ્બસઙ્કોચનેના’’તિ હિ વુત્તત્તા પબ્બાનિ તત્થ ગુણીભૂતાનિ સઙ્કોચનસ્સ પધાનત્તા. સતિસમ્પજઞ્ઞેહીતિ સાત્થકતાદિપરિગ્ગાહિકાય સતિયા તથાપવત્તસમ્પજઞ્ઞેન ચ સમન્તતો પકારેહિ, પકટ્ઠં વા સવિસેસં જાનાતીતિ સમ્પજાનો, તસ્સ ભાવો સમ્પજઞ્ઞં. તથાપવત્તઞાણસ્સેતં અધિવચનં. અભિસઙ્ખતત્તાતિ સમ્મા પવત્તિતત્તા. હેટ્ઠાખિત્તચક્ખૂતિ ખન્ધં અનામેત્વાવ અધોખિત્તચક્ખુ. ખન્ધં નામેત્વા હિ હેટ્ઠાવલોકનં ન સમણસારુપ્પં. ‘‘ઓક્ખિત્તચક્ખૂ’’તિ ચ ઇમિના યુગમત્તદસ્સિતા વુત્તા.
432.Pasādāvahenāti pasādajananakena. Abhikkamanaṃ abhikkantanti āha ‘‘gamanenā’’ti. Paṭikkamanaṃ paṭikkantaṃ. Nivattanenāti nivattimattaṃ dasseti. Nivattetvā pana gamanaṃ gamanameva. Abhimukhaṃ lokitaṃ ālokitanti āha ‘‘purato dassanenā’’ti. Ito cito ca dassanenāti anudisāpekkhanaṃ dasseti. Yaṃdisābhimukho gacchati tiṭṭhati nisīdati, tadabhimukhaṃ pekkhanaṃ ālokitaṃ, tadanugatadisālokanaṃ ‘‘vilokita’’nti hi vuccati. Aññānipi heṭṭhā upari pacchato pekkhanavasena olokitaullokitāpalokitāni nāma honti. Tāni pana na samaṇasāruppāni appasādāvahāni, tenevettha ālokitavilokitāneva gahitāni. Tesanti samāse guṇībhūtānipi pabbāni parāmasati. ‘‘Pabbasaṅkocanenā’’ti hi vuttattā pabbāni tattha guṇībhūtāni saṅkocanassa padhānattā. Satisampajaññehīti sātthakatādipariggāhikāya satiyā tathāpavattasampajaññena ca samantato pakārehi, pakaṭṭhaṃ vā savisesaṃ jānātīti sampajāno, tassa bhāvo sampajaññaṃ. Tathāpavattañāṇassetaṃ adhivacanaṃ. Abhisaṅkhatattāti sammā pavattitattā. Heṭṭhākhittacakkhūti khandhaṃ anāmetvāva adhokhittacakkhu. Khandhaṃ nāmetvā hi heṭṭhāvalokanaṃ na samaṇasāruppaṃ. ‘‘Okkhittacakkhū’’ti ca iminā yugamattadassitā vuttā.
બોન્દોતિ લોલો મન્દધાતુકોતિ અત્થો. ભકુટિં કત્વાતિ ભમુકભેદં કત્વા. સાખલ્યેન યુત્તાતિ ‘‘તત્થ કતમં સાખલ્યં? યા સા વાચા નેલા કણ્ણસુખા’’તિઆદિના (ધ॰ સ॰ ૧૩૫૦) નયેન વુત્તસાખલ્યેન સમન્નાગતા, મુદુવચનાતિ અત્થો. નેલાતિ એલં વુચ્ચતિ દોસો, નાસ્સા એલન્તિ નેલા, નિદ્દોસાતિ અત્થો. કણ્ણસુખાતિ બ્યઞ્જનમધુરતાય કણ્ણાનં સુખા, સૂચિના વિજ્ઝનં વિય કણ્ણસૂલં ન જનેતિ. દાનનિબદ્ધાનીતિ નિબદ્ધદાનાનિ.
Bondoti lolo mandadhātukoti attho. Bhakuṭiṃ katvāti bhamukabhedaṃ katvā. Sākhalyena yuttāti ‘‘tattha katamaṃ sākhalyaṃ? Yā sā vācā nelā kaṇṇasukhā’’tiādinā (dha. sa. 1350) nayena vuttasākhalyena samannāgatā, muduvacanāti attho. Nelāti elaṃ vuccati doso, nāssā elanti nelā, niddosāti attho. Kaṇṇasukhāti byañjanamadhuratāya kaṇṇānaṃ sukhā, sūcinā vijjhanaṃ viya kaṇṇasūlaṃ na janeti. Dānanibaddhānīti nibaddhadānāni.
‘‘સારિપુત્તમોગ્ગલ્લાને આમન્તેસી’’તિ વત્વા ‘‘ગચ્છથ તુમ્હે સારિપુત્તા’’તિ વચનતો ‘‘સારિપુત્તા’’તિ ઇદં એકસેસનયેન વુત્તન્તિ અયમત્થો પાકટોયેવાતિ ન વુત્તો. ‘‘સારિપુત્તા’’તિ હિ ઇદં એકસેસનયેન વુત્તં વિરૂપેકસેસસ્સપિ ઇચ્છિતત્તા, તેનેવેત્થ બહુવચનનિદ્દેસો કતોતિ. સદ્ધસ્સ પસન્નસ્સાતિ રતનત્તયસ્સ સદ્ધાય સમન્નાગતસ્સ તતોયેવ ચ પસન્નસ્સ, કમ્મફલસદ્ધાય વા સમન્નાગતત્તા સદ્ધસ્સ રતનત્તયપ્પસાદબહુલતાય પસન્નસ્સ.
‘‘Sāriputtamoggallāne āmantesī’’ti vatvā ‘‘gacchatha tumhe sāriputtā’’ti vacanato ‘‘sāriputtā’’ti idaṃ ekasesanayena vuttanti ayamattho pākaṭoyevāti na vutto. ‘‘Sāriputtā’’ti hi idaṃ ekasesanayena vuttaṃ virūpekasesassapi icchitattā, tenevettha bahuvacananiddeso katoti. Saddhassa pasannassāti ratanattayassa saddhāya samannāgatassa tatoyeva ca pasannassa, kammaphalasaddhāya vā samannāgatattā saddhassa ratanattayappasādabahulatāya pasannassa.
૪૩૩. આપત્તિં રોપેતબ્બાતિ કુલદૂસકકમ્મેન આપન્નાપત્તિં રોપેતબ્બા. તસ્મિં વિહારેતિ બહિગામે વિહારં સન્ધાય વુત્તં. અન્તોગામે વિહારો પન ‘‘તસ્મિં ગામે ન વસિતબ્બ’’ન્તિ ઇમિનાવ સઙ્ગહિતો ગામગ્ગહણેનેવ ગહિતત્તા. ‘‘તસ્મિં વિહારે’’તિ વચનતો તસ્સ ગામસ્સ સામન્તા અઞ્ઞસ્મિં વિહારે વસિતું વટ્ટતિ. સામન્તગામે પિણ્ડાય ન ચરિતબ્બન્તિ તસ્મિં વિહારે વાસસ્સ પટિક્ખિત્તત્તા યદિ તત્થ વસતિ, તેન સામન્તગામેપિ પિણ્ડાય ન ચરિતબ્બન્તિ અધિપ્પાયો. તસ્મિં ગામે પિણ્ડાય ન ચરિતબ્બન્તિ યસ્મિં ગામે કુલદૂસકકમ્મં કતં, તસ્મિં ગામે ન ચરિતબ્બં. યસ્મિઞ્હિ ગામે વા નિગમે વા કુલદૂસકકમ્મં કતં, યસ્મિઞ્ચ વિહારે વસતિ, નેવ તસ્મિં ગામે વા નિગમે વા ચરિતું લબ્ભતિ, ન વિહારે વસિતું. સામન્તવિહારે વસન્તેન પન સામન્તગામે ચરિતું વટ્ટતિ તત્થ વાસસ્સ અપ્પટિક્ખિત્તત્તા.
433.Āpattiṃ ropetabbāti kuladūsakakammena āpannāpattiṃ ropetabbā. Tasmiṃ vihāreti bahigāme vihāraṃ sandhāya vuttaṃ. Antogāme vihāro pana ‘‘tasmiṃ gāme na vasitabba’’nti imināva saṅgahito gāmaggahaṇeneva gahitattā. ‘‘Tasmiṃ vihāre’’ti vacanato tassa gāmassa sāmantā aññasmiṃ vihāre vasituṃ vaṭṭati. Sāmantagāme piṇḍāya na caritabbanti tasmiṃ vihāre vāsassa paṭikkhittattā yadi tattha vasati, tena sāmantagāmepi piṇḍāya na caritabbanti adhippāyo. Tasmiṃ gāme piṇḍāya na caritabbanti yasmiṃ gāme kuladūsakakammaṃ kataṃ, tasmiṃ gāme na caritabbaṃ. Yasmiñhi gāme vā nigame vā kuladūsakakammaṃ kataṃ, yasmiñca vihāre vasati, neva tasmiṃ gāme vā nigame vā carituṃ labbhati, na vihāre vasituṃ. Sāmantavihāre vasantena pana sāmantagāme carituṃ vaṭṭati tattha vāsassa appaṭikkhittattā.
૪૩૫. અટ્ઠારસ વત્તાનીતિ ‘‘ન ઉપસમ્પાદેતબ્બં, ન નિસ્સયો દાતબ્બો, ન સામણેરો ઉપટ્ઠાપેતબ્બો, ન ભિક્ખુનોવાદકસમ્મુતિ સાદિતબ્બા, સમ્મતેન ભિક્ખુનિયો ન ઓવદિતબ્બા, યાય આપત્તિયા સઙ્ઘેન પબ્બાજનીયકમ્મં કતં હોતિ, ન સા આપત્તિ આપજ્જિતબ્બા અઞ્ઞા વા તાદિસિકા તતો વા પાપિટ્ઠતરા, કમ્મં ન ગરહિતબ્બં, કમ્મિકા ન ગરહિતબ્બા, ન પકતત્તસ્સ ભિક્ખુનો ઉપોસથો ઠપેતબ્બો, ન પવારણા ઠપેતબ્બા, ન સવચનીયં કાતબ્બં, ન અનુવાદો ઠપેતબ્બો, ન ઓકાસો કારેતબ્બો, ન ચોદેતબ્બો, ન સારેતબ્બો, ન ભિક્ખૂહિ સમ્પયોજેતબ્બ’’ન્તિ એવમાગતાનિ અટ્ઠારસ વત્તાનિ.