Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દસિક્ખા-મૂલસિક્ખા • Khuddasikkhā-mūlasikkhā

    ૩૮. કુલદૂસનનિદ્દેસો

    38. Kuladūsananiddeso

    દૂસનન્તિ –

    Dūsananti –

    ૨૯૭.

    297.

    પુપ્ફં વેળું ફલં ચુણ્ણં, દન્તકટ્ઠઞ્ચ મત્તિકં;

    Pupphaṃ veḷuṃ phalaṃ cuṇṇaṃ, dantakaṭṭhañca mattikaṃ;

    સઙ્ગહણત્થં દદતો, કુલદૂસનદુક્કટં.

    Saṅgahaṇatthaṃ dadato, kuladūsanadukkaṭaṃ.

    ૨૯૮.

    298.

    થુલ્લચ્ચયં ગરુભણ્ડં, ઇસ્સરેનેત્થ સઙ્ઘિકં;

    Thullaccayaṃ garubhaṇḍaṃ, issarenettha saṅghikaṃ;

    દેન્તસ્સ દુક્કટાદીનિ, થેય્યા સઙ્ઘઞ્ઞ સન્તકં.

    Dentassa dukkaṭādīni, theyyā saṅghañña santakaṃ.

    ૨૯૯.

    299.

    કુલસઙ્ગહા રોપેતું, રોપાપેતુઞ્ચ સબ્બથા;

    Kulasaṅgahā ropetuṃ, ropāpetuñca sabbathā;

    ફલપુપ્ફૂપગં રુક્ખં, જગ્ગિતુઞ્ચ ન વટ્ટતિ.

    Phalapupphūpagaṃ rukkhaṃ, jaggituñca na vaṭṭati.

    ૩૦૦.

    300.

    નિમિત્તોભાસતો કપ્પવોહારપરિયાયતો;

    Nimittobhāsato kappavohārapariyāyato;

    અત્તનો પરિભોગત્થં, રોપનાદીનિ લબ્ભરે.

    Attano paribhogatthaṃ, ropanādīni labbhare.

    ૩૦૧.

    301.

    વુત્તાવ વેજ્જિકા જઙ્ઘપેસને ગિહિકમ્મસુ;

    Vuttāva vejjikā jaṅghapesane gihikammasu;

    ઠપેત્વા પિતરો ભણ્ડું, વેય્યાવચ્ચકરં સકં.

    Ṭhapetvā pitaro bhaṇḍuṃ, veyyāvaccakaraṃ sakaṃ.

    ૩૦૨.

    302.

    દુક્કટં પદવારેન, હરણે દૂતસાસનં;

    Dukkaṭaṃ padavārena, haraṇe dūtasāsanaṃ;

    સાસનં અગ્ગહેત્વાપિ, પઠમં વદતો પુન.

    Sāsanaṃ aggahetvāpi, paṭhamaṃ vadato puna.

    ૩૦૩.

    303.

    ઉપ્પન્નપચ્ચયા એવં, પઞ્ચન્નમ્પિ અકપ્પિયા;

    Uppannapaccayā evaṃ, pañcannampi akappiyā;

    અભૂતારોચનારૂપ-સંવોહારુગ્ગહાદિસા.

    Abhūtārocanārūpa-saṃvohāruggahādisā.

    ૩૦૪.

    304.

    હરાપેત્વા હરિત્વાપિ, પિતૂનં સેસઞાતિનં;

    Harāpetvā haritvāpi, pitūnaṃ sesañātinaṃ;

    પત્તાનં વત્થુપૂજત્થં, દાતું પુપ્ફાનિ લબ્ભતિ;

    Pattānaṃ vatthupūjatthaṃ, dātuṃ pupphāni labbhati;

    મણ્ડનત્થઞ્ચ લિઙ્ગાદિ-પૂજત્થઞ્ચ ન લબ્ભતિ.

    Maṇḍanatthañca liṅgādi-pūjatthañca na labbhati.

    ૩૦૫.

    305.

    તથા ફલં ગિલાનાનં, સમ્પત્તિસ્સરિયસ્સ ચ;

    Tathā phalaṃ gilānānaṃ, sampattissariyassa ca;

    પરિબ્બયવિહીનાનં, દાતું સપરસન્તકં.

    Paribbayavihīnānaṃ, dātuṃ saparasantakaṃ.

    ૩૦૬.

    306.

    ભાજેન્તે ફલપુપ્ફમ્હિ, દેય્યં પત્તસ્સ કસ્સચિ;

    Bhājente phalapupphamhi, deyyaṃ pattassa kassaci;

    સમ્મતેનાપલોકેત્વા, દાતબ્બમિતરેન તુ.

    Sammatenāpaloketvā, dātabbamitarena tu.

    ૩૦૭.

    307.

    વિહારે વા પરિચ્છિજ્જ, કત્વાન કતિકં તતો;

    Vihāre vā paricchijja, katvāna katikaṃ tato;

    દેય્યં યથાપરિચ્છેદં, ગિલાનસ્સેતરસ્સ વા;

    Deyyaṃ yathāparicchedaṃ, gilānassetarassa vā;

    યાચમાનસ્સ કતિકં, વત્વા રુક્ખાવ દસ્સિયા.

    Yācamānassa katikaṃ, vatvā rukkhāva dassiyā.

    ૩૦૮.

    308.

    સિરીસકસવાદીનં, ચુણ્ણે સેસે ચ નિચ્છયો;

    Sirīsakasavādīnaṃ, cuṇṇe sese ca nicchayo;

    યથાવુત્તનયો એવ, પણ્ણમ્પેત્થ પવેસયેતિ.

    Yathāvuttanayo eva, paṇṇampettha pavesayeti.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact