Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya |
૫. કુલસુત્તં
5. Kulasuttaṃ
૨૫૮. ‘‘યાનિ કાનિચિ, ભિક્ખવે, કુલાનિ ભોગેસુ મહત્તં પત્તાનિ ન ચિરટ્ઠિતિકાનિ ભવન્તિ, સબ્બાનિ તાનિ ચતૂહિ ઠાનેહિ, એતેસં વા અઞ્ઞતરેન. કતમેહિ ચતૂહિ? નટ્ઠં ન ગવેસન્તિ, જિણ્ણં ન પટિસઙ્ખરોન્તિ, અપરિમિતપાનભોજના હોન્તિ, દુસ્સીલં ઇત્થિં વા પુરિસં વા આધિપચ્ચે ઠપેન્તિ. યાનિ કાનિચિ, ભિક્ખવે, કુલાનિ ભોગેસુ મહત્તં પત્તાનિ ન ચિરટ્ઠિતિકાનિ ભવન્તિ, સબ્બાનિ તાનિ ઇમેહિ ચતૂહિ ઠાનેહિ , એતેસં વા અઞ્ઞતરેન.
258. ‘‘Yāni kānici, bhikkhave, kulāni bhogesu mahattaṃ pattāni na ciraṭṭhitikāni bhavanti, sabbāni tāni catūhi ṭhānehi, etesaṃ vā aññatarena. Katamehi catūhi? Naṭṭhaṃ na gavesanti, jiṇṇaṃ na paṭisaṅkharonti, aparimitapānabhojanā honti, dussīlaṃ itthiṃ vā purisaṃ vā ādhipacce ṭhapenti. Yāni kānici, bhikkhave, kulāni bhogesu mahattaṃ pattāni na ciraṭṭhitikāni bhavanti, sabbāni tāni imehi catūhi ṭhānehi , etesaṃ vā aññatarena.
‘‘યાનિ કાનિચિ, ભિક્ખવે, કુલાનિ ભોગેસુ મહત્તં પત્તાનિ ચિરટ્ઠિતિકાનિ ભવન્તિ, સબ્બાનિ તાનિ ચતૂહિ ઠાનેહિ, એતેસં વા અઞ્ઞતરેન. કતમેહિ ચતૂહિ? નટ્ઠં ગવેસન્તિ, જિણ્ણં પટિસઙ્ખરોન્તિ, પરિમિતપાનભોજના હોન્તિ, સીલવન્તં ઇત્થિં વા પુરિસં વા આધિપચ્ચે ઠપેન્તિ. યાનિ કાનિચિ, ભિક્ખવે, કુલાનિ ભોગેસુ મહત્તં પત્તાનિ ચિરટ્ઠિતિકાનિ ભવન્તિ, સબ્બાનિ તાનિ ઇમેહિ ચતૂહિ ઠાનેહિ, એતેસં વા અઞ્ઞતરેના’’તિ. પઞ્ચમં.
‘‘Yāni kānici, bhikkhave, kulāni bhogesu mahattaṃ pattāni ciraṭṭhitikāni bhavanti, sabbāni tāni catūhi ṭhānehi, etesaṃ vā aññatarena. Katamehi catūhi? Naṭṭhaṃ gavesanti, jiṇṇaṃ paṭisaṅkharonti, parimitapānabhojanā honti, sīlavantaṃ itthiṃ vā purisaṃ vā ādhipacce ṭhapenti. Yāni kānici, bhikkhave, kulāni bhogesu mahattaṃ pattāni ciraṭṭhitikāni bhavanti, sabbāni tāni imehi catūhi ṭhānehi, etesaṃ vā aññatarenā’’ti. Pañcamaṃ.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૫-૧૦. કુલસુત્તાદિવણ્ણના • 5-10. Kulasuttādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૪-૧૦. માલુક્યપુત્તસુત્તાદિવણ્ણના • 4-10. Mālukyaputtasuttādivaṇṇanā