Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    7. குமாபுத்தஸஹாயத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    7. Kumāputtasahāyattheragāthāvaṇṇanā

    நானாஜனபத³ங் யந்தீதி ஆயஸ்மதோ குமாபுத்தஸஹாயத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? ஸோ கிர புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² விவட்டூபனிஸ்ஸயங் குஸலங் உபசினந்தோ இதோ சதுனவுதே கப்பே ஸித்³த⁴த்த²ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா ப³ஹுங் ருக்க²த³ண்ட³ங் சி²ந்தி³த்வா கத்தரயட்டி²ங் கத்வா ஸங்க⁴ஸ்ஸ அதா³ஸி. அஞ்ஞஞ்ச யதா²விப⁴வங் புஞ்ஞங் கத்வா தே³வேஸு நிப்³ப³த்தித்வா ததோ பட்டா²ய ஸுக³தீஸுயேவ பரிவத்தெந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ வேளுகண்டகனக³ரே இத்³தே⁴ குலே நிப்³ப³த்தி. ஸுத³ந்தோதிஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி. ‘‘வாஸுலோ’’தி கேசி வத³ந்தி. ஸோ குமாபுத்தஸ்ஸ பியஸஹாயோ ஹுத்வா விசரந்தோ ‘‘குமாபுத்தோ பப்³ப³ஜிதோ’’தி ஸுத்வா ‘‘ந ஹி நூன ஸோ ஓரகோ த⁴ம்மவினயோ, யத்த² குமாபுத்தோ பப்³ப³ஜிதோ’’தி தத³னுப³ந்தே⁴ன ஸயம்பி பப்³ப³ஜிதுகாமோ ஹுத்வா ஸத்து² ஸந்திகங் உபஸங்கமி. தஸ்ஸ ஸத்தா² த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ஸோ பி⁴ய்யோஸோமத்தாய பப்³ப³ஜ்ஜாய ஸஞ்ஜாதச²ந்தோ³ பப்³ப³ஜித்வா குமாபுத்தேனேவ ஸத்³தி⁴ங் பரியந்தபப்³ப³தே பா⁴வனானுயுத்தோ விஹரதி. தேன ச ஸமயேன ஸம்ப³ஹுலா பி⁴க்கூ² நானாஜனபதே³ஸு ஜனபத³சாரிகங் சரந்தாபி க³ச்ச²ந்தாபி ஆக³ச்ச²ந்தாபி தங் டா²னங் உபக³ச்ச²ந்தி. தேன தத்த² கோலாஹலங் ஹோதி. தங் தி³ஸ்வா ஸுத³ந்தத்தே²ரோ ‘‘இமே பி⁴க்கூ² நிய்யானிகஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா ஜனபத³விதக்கங் அனுவத்தெந்தா சித்தஸமாதி⁴ங் விராதெ⁴ந்தீ’’தி ஸங்வேக³ஜாதோ தமேவ ஸங்வேக³ங் அத்தனோ சித்தத³மனஸ்ஸ அங்குஸங் கரொந்தோ ‘‘நானாஜனபத³ங் யந்தீ’’தி கா³த²ங் அபா⁴ஸி.

    Nānājanapadaṃyantīti āyasmato kumāputtasahāyattherassa gāthā. Kā uppatti? So kira purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha vivaṭṭūpanissayaṃ kusalaṃ upacinanto ito catunavute kappe siddhatthassa bhagavato kāle kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patto araññaṃ pavisitvā bahuṃ rukkhadaṇḍaṃ chinditvā kattarayaṭṭhiṃ katvā saṅghassa adāsi. Aññañca yathāvibhavaṃ puññaṃ katvā devesu nibbattitvā tato paṭṭhāya sugatīsuyeva parivattento imasmiṃ buddhuppāde veḷukaṇṭakanagare iddhe kule nibbatti. Sudantotissa nāmaṃ ahosi. ‘‘Vāsulo’’ti keci vadanti. So kumāputtassa piyasahāyo hutvā vicaranto ‘‘kumāputto pabbajito’’ti sutvā ‘‘na hi nūna so orako dhammavinayo, yattha kumāputto pabbajito’’ti tadanubandhena sayampi pabbajitukāmo hutvā satthu santikaṃ upasaṅkami. Tassa satthā dhammaṃ desesi. So bhiyyosomattāya pabbajjāya sañjātachando pabbajitvā kumāputteneva saddhiṃ pariyantapabbate bhāvanānuyutto viharati. Tena ca samayena sambahulā bhikkhū nānājanapadesu janapadacārikaṃ carantāpi gacchantāpi āgacchantāpi taṃ ṭhānaṃ upagacchanti. Tena tattha kolāhalaṃ hoti. Taṃ disvā sudantatthero ‘‘ime bhikkhū niyyānikasāsane pabbajitvā janapadavitakkaṃ anuvattentā cittasamādhiṃ virādhentī’’ti saṃvegajāto tameva saṃvegaṃ attano cittadamanassa aṅkusaṃ karonto ‘‘nānājanapadaṃ yantī’’ti gāthaṃ abhāsi.

    37. தத்த² நானாஜனபத³ந்தி விஸுங் விஸுங் நானாவித⁴ங் ஜனபத³ங், காஸிகோஸலாதி³அனேகரட்ட²ந்தி அத்தோ². யந்தீதி க³ச்ச²ந்தி. விசரந்தாதி ‘‘அஸுகோ ஜனபதோ³ ஸுபி⁴க்கோ² ஸுலப⁴பிண்டோ³, அஸுகோ கே²மோ அரோகோ³’’திஆதி³விதக்கவஸேன ஜனபத³சாரிகங் சரந்தா. அஸஞ்ஞதாதி தஸ்ஸேவ ஜனபத³விதக்கஸ்ஸ அப்பஹீனதாய சித்தேன அஸங்யதா. ஸமாதி⁴ஞ்ச விராதெ⁴ந்தீதி ஸப்³ப³ஸ்ஸபி உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மஸ்ஸ மூலபூ⁴தங் உபசாரப்பனாபே⁴த³ங் ஸமாதி⁴ஞ்ச நாம விராதெ⁴ந்தி . -ஸத்³தோ³ ஸம்பா⁴வனே. தே³ஸந்தரசரணேன ஜா²யிதுங் ஓகாஸாபா⁴வேன அனதி⁴க³தங் ஸமாதி⁴ங் நாதி⁴க³ச்ச²ந்தா, அதி⁴க³தஞ்ச வஸீபா⁴வானாபாத³னேன ஜீரந்தா வீராதெ⁴ந்தி நாம. கிங்ஸு ரட்ட²சரியா கரிஸ்ஸதீதி ஸூதி நிபாதமத்தங். ‘‘ஏவங்பூ⁴தானங் ரட்ட²சரியா ஜனபத³சாரிகா கிங் கரிஸ்ஸதி, கிங் நாம அத்த²ங் ஸாதெ⁴ஸ்ஸதி, நிரத்த²காவா’’தி க³ரஹந்தோ வத³தி. தஸ்மாதி யஸ்மா ஈதி³ஸீ தே³ஸந்தரசரியா பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ந அத்தா²வஹா, அபி ச கோ² அனத்தா²வஹா ஸம்பத்தீனங் விராத⁴னதோ, தஸ்மா. வினெய்ய ஸாரம்ப⁴ந்தி வஸனபதே³ஸே அரதிவஸேன உப்பன்னங் ஸாரம்ப⁴ங் சித்தஸங்கிலேஸங் தத³னுரூபேன படிஸங்கா²னேன வினெத்வா வூபஸமெத்வா. ஜா²யெய்யாதி ஆரம்மணூபனிஜ்ஜா²னேன லக்க²ணூபனிஜ்ஜா²னேன சாதி து³விதே⁴னபி ஜா²னேன ஜா²யெய்ய. அபுரக்க²தோதி மிச்சா²விதக்கேஹி தண்ஹாதீ³ஹி வா ந புரக்க²தோதி தேஸங் வஸங் அனுபக³ச்ச²ந்தோ கம்மட்டா²னமேவ மனஸி கரெய்யாதி அத்தோ². ஏவங் பன வத்வா தே²ரோ தமேவ ஸங்வேக³ங் அங்குஸங் கத்வா விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 2.53.36-41) –

    37. Tattha nānājanapadanti visuṃ visuṃ nānāvidhaṃ janapadaṃ, kāsikosalādianekaraṭṭhanti attho. Yantīti gacchanti. Vicarantāti ‘‘asuko janapado subhikkho sulabhapiṇḍo, asuko khemo arogo’’tiādivitakkavasena janapadacārikaṃ carantā. Asaññatāti tasseva janapadavitakkassa appahīnatāya cittena asaṃyatā. Samādhiñca virādhentīti sabbassapi uttarimanussadhammassa mūlabhūtaṃ upacārappanābhedaṃ samādhiñca nāma virādhenti . Ca-saddo sambhāvane. Desantaracaraṇena jhāyituṃ okāsābhāvena anadhigataṃ samādhiṃ nādhigacchantā, adhigatañca vasībhāvānāpādanena jīrantā vīrādhenti nāma. Kiṃsu raṭṭhacariyā karissatīti ti nipātamattaṃ. ‘‘Evaṃbhūtānaṃ raṭṭhacariyā janapadacārikā kiṃ karissati, kiṃ nāma atthaṃ sādhessati, niratthakāvā’’ti garahanto vadati. Tasmāti yasmā īdisī desantaracariyā bhikkhussa na atthāvahā, api ca kho anatthāvahā sampattīnaṃ virādhanato, tasmā. Vineyya sārambhanti vasanapadese arativasena uppannaṃ sārambhaṃ cittasaṃkilesaṃ tadanurūpena paṭisaṅkhānena vinetvā vūpasametvā. Jhāyeyyāti ārammaṇūpanijjhānena lakkhaṇūpanijjhānena cāti duvidhenapi jhānena jhāyeyya. Apurakkhatoti micchāvitakkehi taṇhādīhi vā na purakkhatoti tesaṃ vasaṃ anupagacchanto kammaṭṭhānameva manasi kareyyāti attho. Evaṃ pana vatvā thero tameva saṃvegaṃ aṅkusaṃ katvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 2.53.36-41) –

    ‘‘கானநங் வனமொக்³க³ய்ஹ, வேளுங் செ²த்வானஹங் ததா³;

    ‘‘Kānanaṃ vanamoggayha, veḷuṃ chetvānahaṃ tadā;

    ஆலம்ப³னங் கரித்வான, ஸங்க⁴ஸ்ஸ அத³தி³ங் ப³ஹுங்.

    Ālambanaṃ karitvāna, saṅghassa adadiṃ bahuṃ.

    ‘‘தேன சித்தப்பஸாதே³ன, ஸுப்³ப³தே அபி⁴வாதி³ய;

    ‘‘Tena cittappasādena, subbate abhivādiya;

    ஆலம்ப³த³ண்ட³ங் த³த்வான, பக்காமிங் உத்தராமுகோ².

    Ālambadaṇḍaṃ datvāna, pakkāmiṃ uttarāmukho.

    ‘‘சதுன்னவுதிதோ கப்பே, யங் த³ண்ட³மத³தி³ங் ததா³;

    ‘‘Catunnavutito kappe, yaṃ daṇḍamadadiṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, த³ண்ட³தா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, daṇḍadānassidaṃ phalaṃ.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    யங் பனத்த²ங் அங்குஸங் கத்வா அயங் தே²ரோ அரஹத்தங் பத்தோ, தமேவத்த²ங் ஹத³யே ட²பெத்வா அரஹத்தங் பத்தோபி ‘‘நானாஜனபத³ங் யந்தி’’தி இத³மேவ கா³த²ங் அபா⁴ஸி. தஸ்மா ததே³வஸ்ஸ அஞ்ஞாப்³யாகரணங் அஹோஸீதி.

    Yaṃ panatthaṃ aṅkusaṃ katvā ayaṃ thero arahattaṃ patto, tamevatthaṃ hadaye ṭhapetvā arahattaṃ pattopi ‘‘nānājanapadaṃ yanti’’ti idameva gāthaṃ abhāsi. Tasmā tadevassa aññābyākaraṇaṃ ahosīti.

    குமாபுத்தஸஹாயத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Kumāputtasahāyattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 7. குமாபுத்தஸஹாயகத்தே²ரகா³தா² • 7. Kumāputtasahāyakattheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact