Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેતવત્થુપાળિ • Petavatthupāḷi

    ૫. કુમારપેતવત્થુ

    5. Kumārapetavatthu

    ૪૫૩.

    453.

    અચ્છેરરૂપં સુગતસ્સ ઞાણં, સત્થા યથા પુગ્ગલં બ્યાકાસિ;

    Accherarūpaṃ sugatassa ñāṇaṃ, satthā yathā puggalaṃ byākāsi;

    ઉસ્સન્નપુઞ્ઞાપિ ભવન્તિ હેકે, પરિત્તપુઞ્ઞાપિ ભવન્તિ હેકે.

    Ussannapuññāpi bhavanti heke, parittapuññāpi bhavanti heke.

    ૪૫૪.

    454.

    અયં કુમારો સીવથિકાય છડ્ડિતો, અઙ્ગુટ્ઠસ્નેહેન યાપેતિ રત્તિં;

    Ayaṃ kumāro sīvathikāya chaḍḍito, aṅguṭṭhasnehena yāpeti rattiṃ;

    ન યક્ખભૂતા ન સરીસપા 1 વા, વિહેઠયેય્યું કતપુઞ્ઞં કુમારં.

    Na yakkhabhūtā na sarīsapā 2 vā, viheṭhayeyyuṃ katapuññaṃ kumāraṃ.

    ૪૫૫.

    455.

    સુનખાપિમસ્સ પલિહિંસુ પાદે, ધઙ્કા સિઙ્ગાલા 3 પરિવત્તયન્તિ;

    Sunakhāpimassa palihiṃsu pāde, dhaṅkā siṅgālā 4 parivattayanti;

    ગબ્ભાસયં પક્ખિગણા હરન્તિ, કાકા પન અક્ખિમલં હરન્તિ.

    Gabbhāsayaṃ pakkhigaṇā haranti, kākā pana akkhimalaṃ haranti.

    ૪૫૬.

    456.

    નયિમસ્સ 5 રક્ખં વિદહિંસુ કેચિ, ન ઓસધં સાસપધૂપનં વા;

    Nayimassa 6 rakkhaṃ vidahiṃsu keci, na osadhaṃ sāsapadhūpanaṃ vā;

    નક્ખત્તયોગમ્પિ ન અગ્ગહેસું 7, ન સબ્બધઞ્ઞાનિપિ આકિરિંસુ.

    Nakkhattayogampi na aggahesuṃ 8, na sabbadhaññānipi ākiriṃsu.

    ૪૫૭.

    457.

    એતાદિસં ઉત્તમકિચ્છપત્તં, રત્તાભતં સીવથિકાય છડ્ડિતં;

    Etādisaṃ uttamakicchapattaṃ, rattābhataṃ sīvathikāya chaḍḍitaṃ;

    નોનીતપિણ્ડંવ પવેધમાનં, સસંસયં જીવિતસાવસેસં.

    Nonītapiṇḍaṃva pavedhamānaṃ, sasaṃsayaṃ jīvitasāvasesaṃ.

    ૪૫૮.

    458.

    તમદ્દસા દેવમનુસ્સપૂજિતો, દિસ્વા ચ તં બ્યાકરિ ભૂરિપઞ્ઞો;

    Tamaddasā devamanussapūjito, disvā ca taṃ byākari bhūripañño;

    ‘‘અયં કુમારો નગરસ્સિમસ્સ, અગ્ગકુલિકો ભવિસ્સતિ ભોગતો ચ’’ 9.

    ‘‘Ayaṃ kumāro nagarassimassa, aggakuliko bhavissati bhogato ca’’ 10.

    ૪૫૯.

    459.

    ‘‘કિસ્સ 11 વતં કિં પન બ્રહ્મચરિયં, કિસ્સ સુચિણ્ણસ્સ અયં વિપાકો;

    ‘‘Kissa 12 vataṃ kiṃ pana brahmacariyaṃ, kissa suciṇṇassa ayaṃ vipāko;

    એતાદિસં બ્યસનં પાપુણિત્વા, તં તાદિસં પચ્ચનુભોસ્સતિદ્ધિ’’ન્તિ.

    Etādisaṃ byasanaṃ pāpuṇitvā, taṃ tādisaṃ paccanubhossatiddhi’’nti.

    ૪૬૦.

    460.

    બુદ્ધપમુખસ્સ ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ, પૂજં અકાસિ જનતા ઉળારં;

    Buddhapamukhassa bhikkhusaṅghassa, pūjaṃ akāsi janatā uḷāraṃ;

    તત્રસ્સ ચિત્તસ્સહુ અઞ્ઞથત્તં, વાચં અભાસિ ફરુસં અસબ્ભં.

    Tatrassa cittassahu aññathattaṃ, vācaṃ abhāsi pharusaṃ asabbhaṃ.

    ૪૬૧.

    461.

    સો તં વિતક્કં પવિનોદયિત્વા, પીતિં પસાદં પટિલદ્ધા પચ્છા;

    So taṃ vitakkaṃ pavinodayitvā, pītiṃ pasādaṃ paṭiladdhā pacchā;

    તથાગતં જેતવને વસન્તં, યાગુયા ઉપટ્ઠાસિ સત્તરત્તં.

    Tathāgataṃ jetavane vasantaṃ, yāguyā upaṭṭhāsi sattarattaṃ.

    ૪૬૨.

    462.

    તસ્સ 13 વતં તં પન બ્રહ્મચરિયં, તસ્સ સુચિણ્ણસ્સ અયં વિપાકો;

    Tassa 14 vataṃ taṃ pana brahmacariyaṃ, tassa suciṇṇassa ayaṃ vipāko;

    એતાદિસં બ્યસનં પાપુણિત્વા, તં તાદિસં પચ્ચનુભોસ્સતિદ્ધિં.

    Etādisaṃ byasanaṃ pāpuṇitvā, taṃ tādisaṃ paccanubhossatiddhiṃ.

    ૪૬૩.

    463.

    ઠત્વાન સો વસ્સસતં ઇધેવ, સબ્બેહિ કામેહિ સમઙ્ગિભૂતો;

    Ṭhatvāna so vassasataṃ idheva, sabbehi kāmehi samaṅgibhūto;

    કાયસ્સ ભેદા અભિસમ્પરાયં, સહબ્યતં ગચ્છતિ વાસવસ્સાતિ.

    Kāyassa bhedā abhisamparāyaṃ, sahabyataṃ gacchati vāsavassāti.

    કુમારપેતવત્થુ પઞ્ચમં.

    Kumārapetavatthu pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. સિરિંસપા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. siriṃsapā (sī. syā. pī.)
    3. સિગાલા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    4. sigālā (sī. syā. pī.)
    5. ન ઇમસ્સ (સ્યા॰), નિમસ્સ (ક॰)
    6. na imassa (syā.), nimassa (ka.)
    7. ન ઉગ્ગહેસું (ક॰)
    8. na uggahesuṃ (ka.)
    9. ભોગવા ચ (સ્યા॰ ક॰)
    10. bhogavā ca (syā. ka.)
    11. કિં’સ (?)
    12. kiṃ’sa (?)
    13. તં’સ (?)
    14. taṃ’sa (?)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા • Petavatthu-aṭṭhakathā / ૫. કુમારપેતવત્થુવણ્ણના • 5. Kumārapetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact