Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેતવત્થુપાળિ • Petavatthupāḷi

    ૬. કુમારપેતવત્થુ

    6. Kumārapetavatthu

    ૭૪૬.

    746.

    ‘‘સાવત્થિ નામ નગરં, હિમવન્તસ્સ પસ્સતો;

    ‘‘Sāvatthi nāma nagaraṃ, himavantassa passato;

    તત્થ આસું દ્વે કુમારા, રાજપુત્તાતિ મે સુતં.

    Tattha āsuṃ dve kumārā, rājaputtāti me sutaṃ.

    ૭૪૭.

    747.

    ‘‘સમ્મત્તા 1 રજનીયેસુ, કામસ્સાદાભિનન્દિનો;

    ‘‘Sammattā 2 rajanīyesu, kāmassādābhinandino;

    પચ્ચુપ્પન્નસુખે ગિદ્ધા, ન તે પસ્સિંસુનાગતં.

    Paccuppannasukhe giddhā, na te passiṃsunāgataṃ.

    ૭૪૮.

    748.

    ‘‘તે ચુતા ચ મનુસ્સત્તા, પરલોકં ઇતો ગતા;

    ‘‘Te cutā ca manussattā, paralokaṃ ito gatā;

    તેધ ઘોસેન્ત્યદિસ્સન્તા, પુબ્બે દુક્કટમત્તનો.

    Tedha ghosentyadissantā, pubbe dukkaṭamattano.

    ૭૪૯.

    749.

    ‘‘‘બહૂસુ વત 3 સન્તેસુ, દેય્યધમ્મે ઉપટ્ઠિતે;

    ‘‘‘Bahūsu vata 4 santesu, deyyadhamme upaṭṭhite;

    નાસક્ખિમ્હા ચ અત્તાનં, પરિત્તં કાતું સુખાવહં.

    Nāsakkhimhā ca attānaṃ, parittaṃ kātuṃ sukhāvahaṃ.

    ૭૫૦.

    750.

    ‘‘‘કિં તતો પાપકં અસ્સ, યં નો રાજકુલા ચુતા;

    ‘‘‘Kiṃ tato pāpakaṃ assa, yaṃ no rājakulā cutā;

    ઉપપન્ના પેત્તિવિસયં, ખુપ્પિપાસસમપ્પિતા 5.

    Upapannā pettivisayaṃ, khuppipāsasamappitā 6.

    ૭૫૧.

    751.

    ‘‘સામિનો ઇધ હુત્વાન, હોન્તિ અસામિનો તહિં;

    ‘‘Sāmino idha hutvāna, honti asāmino tahiṃ;

    ભમન્તિ 7 ખુપ્પિપાસાય, મનુસ્સા ઉન્નતોનતા.

    Bhamanti 8 khuppipāsāya, manussā unnatonatā.

    ૭૫૨.

    752.

    ‘‘એતમાદીનવં ઞત્વા, ઇસ્સરમદસમ્ભવં;

    ‘‘Etamādīnavaṃ ñatvā, issaramadasambhavaṃ;

    પહાય ઇસ્સરમદં, ભવે સગ્ગગતો નરો;

    Pahāya issaramadaṃ, bhave saggagato naro;

    કાયસ્સ ભેદા સપ્પઞ્ઞો, સગ્ગં સો ઉપપજ્જતી’’તિ.

    Kāyassa bhedā sappañño, saggaṃ so upapajjatī’’ti.

    કુમારપેતવત્થુ છટ્ઠં.

    Kumārapetavatthu chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. પમત્તા (ક॰)
    2. pamattā (ka.)
    3. બહુસ્સુતેસુ (સી॰ ક॰)
    4. bahussutesu (sī. ka.)
    5. ખુપ્પિપાસાસમપ્પિતા (સી॰ પી॰)
    6. khuppipāsāsamappitā (sī. pī.)
    7. ચરન્તિ (સી॰ પી॰), મરન્તિ (સ્યા॰)
    8. caranti (sī. pī.), maranti (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા • Petavatthu-aṭṭhakathā / ૬. કુમારપેતવત્થુવણ્ણના • 6. Kumārapetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact