Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā

    5. குமாரபேதவத்து²வண்ணனா

    5. Kumārapetavatthuvaṇṇanā

    அச்சே²ரரூபங் ஸுக³தஸ்ஸ ஞாணந்தி இத³ங் குமாரபேதவத்து². தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ஸாவத்தி²யங் கிர ப³ஹூ உபாஸகா த⁴ம்மக³ணா ஹுத்வா நக³ரே மஹந்தங் மண்ட³பங் காரெத்வா தங் நானாவண்ணேஹி வத்தே²ஹி அலங்கரித்வா காலஸ்ஸேவ ஸத்தா²ரங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஞ்ச நிமந்தெத்வா மஹாரஹவரபச்சத்த²ரணத்த²தேஸு ஆஸனேஸு பு³த்³த⁴ப்பமுக²ங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் நிஸீதா³பெத்வா க³ந்த⁴புப்பா²தீ³ஹி பூஜெத்வா மஹாதா³னங் பவத்தெந்தி. தங் தி³ஸ்வா அஞ்ஞதரோ மச்சே²ரமலபரியுட்டி²தசித்தோ புரிஸோ தங் ஸக்காரங் அஸஹமானோ ஏவமாஹ – ‘‘வரமேதங் ஸப்³ப³ங் ஸங்காரகூடே ச²ட்³டி³தங், ந த்வேவ இமேஸங் முண்ட³கானங் தி³ன்ன’’ந்தி. தங் ஸுத்வா உபாஸகா ஸங்விக்³க³மானஸா ‘‘பா⁴ரியங் வத இமினா புரிஸேன பாபங் பஸுதங், யேன ஏவங் பு³த்³த⁴ப்பமுகே² பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ அபரத்³த⁴’’ந்தி தமத்த²ங் தஸ்ஸ மாதுயா ஆரோசெத்வா ‘‘க³ச்ச², த்வங் ஸஸாவகஸங்க⁴ங் ப⁴க³வந்தங் க²மாபேஹீ’’தி ஆஹங்ஸு. ஸா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி படிஸ்ஸுணித்வா புத்தங் ஸந்தஜ்ஜெந்தீ ஸஞ்ஞாபெத்வா ப⁴க³வந்தங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஞ்ச உபஸங்கமித்வா புத்தேன கதஅச்சயங் தே³ஸெந்தீ க²மாபெத்வா ப⁴க³வதோ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச ஸத்தாஹங் யாகு³தா³னேன பூஜங் அகாஸி. தஸ்ஸா புத்தோ நசிரஸ்ஸேவ காலங் கத்வா கிலிட்ட²கம்மூபஜீவினியா க³ணிகாய குச்சி²யங் நிப்³ப³த்தி. ஸா ச நங் ஜாதமத்தங்யேவ ‘‘தா³ரகோ’’தி ஞத்வா ஸுஸானே ச²ட்³டா³பேஸி. ஸோ தத்த² அத்தனோ புஞ்ஞப³லேனேவ க³ஹிதாரக்கோ² கேனசி அனுபத்³து³தோ மாது-அங்கே விய ஸுக²ங் ஸுபி. தே³வதா தஸ்ஸ ஆரக்க²ங் க³ண்ஹிங்ஸூதி ச வத³ந்தி.

    Accherarūpaṃ sugatassa ñāṇanti idaṃ kumārapetavatthu. Tassa kā uppatti? Sāvatthiyaṃ kira bahū upāsakā dhammagaṇā hutvā nagare mahantaṃ maṇḍapaṃ kāretvā taṃ nānāvaṇṇehi vatthehi alaṅkaritvā kālasseva satthāraṃ bhikkhusaṅghañca nimantetvā mahārahavarapaccattharaṇatthatesu āsanesu buddhappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ nisīdāpetvā gandhapupphādīhi pūjetvā mahādānaṃ pavattenti. Taṃ disvā aññataro maccheramalapariyuṭṭhitacitto puriso taṃ sakkāraṃ asahamāno evamāha – ‘‘varametaṃ sabbaṃ saṅkārakūṭe chaḍḍitaṃ, na tveva imesaṃ muṇḍakānaṃ dinna’’nti. Taṃ sutvā upāsakā saṃviggamānasā ‘‘bhāriyaṃ vata iminā purisena pāpaṃ pasutaṃ, yena evaṃ buddhappamukhe bhikkhusaṅghe aparaddha’’nti tamatthaṃ tassa mātuyā ārocetvā ‘‘gaccha, tvaṃ sasāvakasaṅghaṃ bhagavantaṃ khamāpehī’’ti āhaṃsu. Sā ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā puttaṃ santajjentī saññāpetvā bhagavantaṃ bhikkhusaṅghañca upasaṅkamitvā puttena kataaccayaṃ desentī khamāpetvā bhagavato bhikkhusaṅghassa ca sattāhaṃ yāgudānena pūjaṃ akāsi. Tassā putto nacirasseva kālaṃ katvā kiliṭṭhakammūpajīviniyā gaṇikāya kucchiyaṃ nibbatti. Sā ca naṃ jātamattaṃyeva ‘‘dārako’’ti ñatvā susāne chaḍḍāpesi. So tattha attano puññabaleneva gahitārakkho kenaci anupadduto mātu-aṅke viya sukhaṃ supi. Devatā tassa ārakkhaṃ gaṇhiṃsūti ca vadanti.

    அத² ப⁴க³வா பச்சூஸஸமயே மஹாகருணாஸமாபத்திதோ வுட்டா²ய பு³த்³த⁴சக்கு²னா லோகங் வோலோகெந்தோ தங் தா³ரகங் ஸிவதி²காய ச²ட்³டி³தங் தி³ஸ்வா ஸூரியுக்³க³மனவேலாய ஸிவதி²கங் அக³மாஸி. ‘‘ஸத்தா² இதா⁴க³தோ, காரணேனெத்த² ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி மஹாஜனோ ஸன்னிபதி. ப⁴க³வா ஸன்னிபதிதபரிஸாய ‘‘நாயங் தா³ரகோ ஓஞ்ஞாதப்³போ³, யதி³பி இதா³னி ஸுஸானே ச²ட்³டி³தோ அனாதோ² டி²தோ, ஆயதிங் பன தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே அபி⁴ஸம்பராயஞ்ச உளாரஸம்பத்திங் படிலபி⁴ஸ்ஸதீ’’தி வத்வா தேஹி மனுஸ்ஸேஹி ‘‘கிங் நு கோ², ப⁴ந்தே, இமினா புரிமஜாதியங் கதங் கம்ம’’ந்தி புட்டோ² –

    Atha bhagavā paccūsasamaye mahākaruṇāsamāpattito vuṭṭhāya buddhacakkhunā lokaṃ volokento taṃ dārakaṃ sivathikāya chaḍḍitaṃ disvā sūriyuggamanavelāya sivathikaṃ agamāsi. ‘‘Satthā idhāgato, kāraṇenettha bhavitabba’’nti mahājano sannipati. Bhagavā sannipatitaparisāya ‘‘nāyaṃ dārako oññātabbo, yadipi idāni susāne chaḍḍito anātho ṭhito, āyatiṃ pana diṭṭheva dhamme abhisamparāyañca uḷārasampattiṃ paṭilabhissatī’’ti vatvā tehi manussehi ‘‘kiṃ nu kho, bhante, iminā purimajātiyaṃ kataṃ kamma’’nti puṭṭho –

    ‘‘பு³த்³த⁴பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ, பூஜங் அகாஸி ஜனதா உளாரங்;

    ‘‘Buddhapamukhassa bhikkhusaṅghassa, pūjaṃ akāsi janatā uḷāraṃ;

    தத்ரஸ்ஸ சித்தஸ்ஸஹு அஞ்ஞத²த்தங், வாசங் அபா⁴ஸி ப²ருஸங் அஸப்³ப⁴’’ந்தி. –

    Tatrassa cittassahu aññathattaṃ, vācaṃ abhāsi pharusaṃ asabbha’’nti. –

    ஆதி³னா நயேன தா³ரகேன கதகம்மங் ஆயதிங் பத்தப்³ப³ங் ஸம்பத்திஞ்ச பகாஸெத்வா ஸன்னிபதிதாய பரிஸாய அஜ்ஜா²ஸயானுரூபங் த⁴ம்மங் கதெ²த்வா உபரி ஸாமுக்கங்ஸிகங் த⁴ம்மதே³ஸனங் அகாஸி. ஸச்சபரியோஸானே சதுராஸீதியா பாணஸஹஸ்ஸானங் த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹோஸி, தஞ்ச தா³ரகங் அஸீதிகோடிவிப⁴வோ ஏகோ குடும்பி³கோ ப⁴க³வதோ ஸம்முகா²வ ‘‘மய்ஹங் புத்தோ’’தி அக்³க³ஹேஸி. ப⁴க³வா ‘‘எத்தகேன அயங் தா³ரகோ ரக்கி²தோ, மஹாஜனஸ்ஸ ச அனுக்³க³ஹோ கதோ’’தி விஹாரங் அக³மாஸி.

    Ādinā nayena dārakena katakammaṃ āyatiṃ pattabbaṃ sampattiñca pakāsetvā sannipatitāya parisāya ajjhāsayānurūpaṃ dhammaṃ kathetvā upari sāmukkaṃsikaṃ dhammadesanaṃ akāsi. Saccapariyosāne caturāsītiyā pāṇasahassānaṃ dhammābhisamayo ahosi, tañca dārakaṃ asītikoṭivibhavo eko kuṭumbiko bhagavato sammukhāva ‘‘mayhaṃ putto’’ti aggahesi. Bhagavā ‘‘ettakena ayaṃ dārako rakkhito, mahājanassa ca anuggaho kato’’ti vihāraṃ agamāsi.

    ஸோ அபரேன ஸமயேன தஸ்மிங் குடும்பி³கே காலகதே தேன நிய்யாதி³தங் த⁴னங் படிபஜ்ஜித்வா குடும்ப³ங் ஸண்ட²பெந்தோ தஸ்மிங் நக³ரேயேவ மஹாவிப⁴வோ க³ஹபதி ஹுத்வா தா³னாதி³னிரதோ அஹோஸி. அதே²கதி³வஸங் பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் – ‘‘அஹோ நூன ஸத்தா² ஸத்தேஸு அனுகம்பகோ, ஸோபி நாம தா³ரகோ ததா³ அனாதோ² டி²தோ ஏதரஹி மஹதிங் ஸம்பத்திங் பச்சனுப⁴வதி, உளாரானி ச புஞ்ஞானி கரோதீ’’தி. தங் ஸுத்வா ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, தஸ்ஸ எத்தகாவ ஸம்பத்தி, அத² கோ² ஆயுபரியோஸானே தாவதிங்ஸப⁴வனே ஸக்கஸ்ஸ தே³வரஞ்ஞோ புத்தோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்திஸ்ஸதி, மஹதிங் தி³ப்³ப³ஸம்பத்திஞ்ச படிலபி⁴ஸ்ஸதீ’’தி ப்³யாகாஸி. தங் ஸுத்வா பி⁴க்கூ² ச மஹாஜனோ ச ‘‘இத³ங் கிர காரணங் தி³ஸ்வா தீ³க⁴த³ஸ்ஸீ ப⁴க³வா ஜாதமத்தஸ்ஸேவஸ்ஸ ஆமகஸுஸானே ச²ட்³டி³தஸ்ஸ தத்த² க³ந்த்வா ஸங்க³ஹங் அகாஸீ’’தி ஸத்து² ஞாணவிஸேஸங் தோ²மெத்வா தஸ்மிங் அத்தபா⁴வே தஸ்ஸ பவத்திங் கதே²ஸுங். தமத்த²ங் தீ³பெந்தா ஸங்கீ³திகாரா –

    So aparena samayena tasmiṃ kuṭumbike kālakate tena niyyāditaṃ dhanaṃ paṭipajjitvā kuṭumbaṃ saṇṭhapento tasmiṃ nagareyeva mahāvibhavo gahapati hutvā dānādinirato ahosi. Athekadivasaṃ bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘aho nūna satthā sattesu anukampako, sopi nāma dārako tadā anātho ṭhito etarahi mahatiṃ sampattiṃ paccanubhavati, uḷārāni ca puññāni karotī’’ti. Taṃ sutvā satthā ‘‘na, bhikkhave, tassa ettakāva sampatti, atha kho āyupariyosāne tāvatiṃsabhavane sakkassa devarañño putto hutvā nibbattissati, mahatiṃ dibbasampattiñca paṭilabhissatī’’ti byākāsi. Taṃ sutvā bhikkhū ca mahājano ca ‘‘idaṃ kira kāraṇaṃ disvā dīghadassī bhagavā jātamattassevassa āmakasusāne chaḍḍitassa tattha gantvā saṅgahaṃ akāsī’’ti satthu ñāṇavisesaṃ thometvā tasmiṃ attabhāve tassa pavattiṃ kathesuṃ. Tamatthaṃ dīpentā saṅgītikārā –

    453.

    453.

    ‘‘அச்சே²ரரூபங் ஸுக³தஸ்ஸ ஞாணங், ஸத்தா² யதா² புக்³க³லங் ப்³யாகாஸி;

    ‘‘Accherarūpaṃ sugatassa ñāṇaṃ, satthā yathā puggalaṃ byākāsi;

    உஸ்ஸன்னபுஞ்ஞாபி ப⁴வந்தி ஹேகே, பரித்தபுஞ்ஞாபி ப⁴வந்தி ஹேகே.

    Ussannapuññāpi bhavanti heke, parittapuññāpi bhavanti heke.

    454.

    454.

    ‘‘அயங் குமாரோ ஸீவதி²காய ச²ட்³டி³தோ, அங்கு³ட்ட²ஸ்னேஹேன யாபேதி ரத்திங்;

    ‘‘Ayaṃ kumāro sīvathikāya chaḍḍito, aṅguṭṭhasnehena yāpeti rattiṃ;

    ந யக்க²பூ⁴தா ந ஸரீஸபா வா, விஹேட²யெய்யுங் கதபுஞ்ஞங் குமாரங்.

    Na yakkhabhūtā na sarīsapā vā, viheṭhayeyyuṃ katapuññaṃ kumāraṃ.

    455.

    455.

    ‘‘ஸுனகா²பிமஸ்ஸ பலிஹிங்ஸு பாதே³, த⁴ங்கா ஸிங்கா³லா பரிவத்தயந்தி;

    ‘‘Sunakhāpimassa palihiṃsu pāde, dhaṅkā siṅgālā parivattayanti;

    க³ப்³பா⁴ஸயங் பக்கி²க³ணா ஹரந்தி, காகா பன அக்கி²மலங் ஹரந்தி.

    Gabbhāsayaṃ pakkhigaṇā haranti, kākā pana akkhimalaṃ haranti.

    456.

    456.

    ‘‘நயிமஸ்ஸ ரக்க²ங் வித³ஹிங்ஸு கேசி, ந ஓஸத⁴ங் ஸாஸபதூ⁴பனங் வா;

    ‘‘Nayimassa rakkhaṃ vidahiṃsu keci, na osadhaṃ sāsapadhūpanaṃ vā;

    நக்க²த்தயோக³ம்பி ந அக்³க³ஹேஸுங், ந ஸப்³ப³த⁴ஞ்ஞானிபி ஆகிரிங்ஸு.

    Nakkhattayogampi na aggahesuṃ, na sabbadhaññānipi ākiriṃsu.

    457.

    457.

    ‘‘ஏதாதி³ஸங் உத்தமகிச்ச²பத்தங், ரத்தாப⁴தங் ஸீவதி²காய ச²ட்³டி³தங்;

    ‘‘Etādisaṃ uttamakicchapattaṃ, rattābhataṃ sīvathikāya chaḍḍitaṃ;

    நோனீதபிண்ட³ங்வ பவேத⁴மானங், ஸஸங்ஸயங் ஜீவிதஸாவஸேஸங்.

    Nonītapiṇḍaṃva pavedhamānaṃ, sasaṃsayaṃ jīvitasāvasesaṃ.

    458.

    458.

    ‘‘தமத்³த³ஸா தே³வமனுஸ்ஸபூஜிதோ, தி³ஸ்வா ச தங் ப்³யாகரி பூ⁴ரிபஞ்ஞோ;

    ‘‘Tamaddasā devamanussapūjito, disvā ca taṃ byākari bhūripañño;

    ‘அயங் குமாரோ நக³ரஸ்ஸிமஸ்ஸ, அக்³க³குலிகோ ப⁴விஸ்ஸதி போ⁴க³தோ ச’.

    ‘Ayaṃ kumāro nagarassimassa, aggakuliko bhavissati bhogato ca’.

    459.

    459.

    ‘‘கிஸ்ஸ வதங் கிங் பன ப்³ரஹ்மசரியங், கிஸ்ஸ ஸுசிண்ணஸ்ஸ அயங் விபாகோ;

    ‘‘Kissa vataṃ kiṃ pana brahmacariyaṃ, kissa suciṇṇassa ayaṃ vipāko;

    ஏதாதி³ஸங் ப்³யஸனங் பாபுணித்வா, தங் தாதி³ஸங் பச்சனுபொ⁴ஸ்ஸதித்³தி⁴’’ந்தி. –

    Etādisaṃ byasanaṃ pāpuṇitvā, taṃ tādisaṃ paccanubhossatiddhi’’nti. –

    ச² கா³தா² அவோசுங்.

    Cha gāthā avocuṃ.

    453. தத்த² அச்சே²ரரூபந்தி அச்ச²ரியஸபா⁴வங். ஸுக³தஸ்ஸ ஞாணந்தி அஞ்ஞேஹி அஸாதா⁴ரணங் ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஞாணங், ஆஸயானுஸயஞாணாதி³ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணமேவ ஸந்தா⁴ய வுத்தங். தயித³ங் அஞ்ஞேஸங் அவிஸயபூ⁴தங் கத²ங் ஞாணந்தி ஆஹ ‘‘ஸத்தா² யதா² புக்³க³லங் ப்³யாகாஸீ’’தி. தேன ஸத்து² தே³ஸனாய ஏவ ஞாணஸ்ஸ அச்ச²ரியபா⁴வோ விஞ்ஞாயதீதி த³ஸ்ஸேதி.

    453. Tattha accherarūpanti acchariyasabhāvaṃ. Sugatassa ñāṇanti aññehi asādhāraṇaṃ sammāsambuddhassa ñāṇaṃ, āsayānusayañāṇādisabbaññutaññāṇameva sandhāya vuttaṃ. Tayidaṃ aññesaṃ avisayabhūtaṃ kathaṃ ñāṇanti āha ‘‘satthā yathā puggalaṃ byākāsī’’ti. Tena satthu desanāya eva ñāṇassa acchariyabhāvo viññāyatīti dasseti.

    இதா³னி ப்³யாகரணங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘உஸ்ஸன்னபுஞ்ஞாபி ப⁴வந்தி ஹேகே, பரித்தபுஞ்ஞாபி ப⁴வந்தி ஹேகே’’தி ஆஹ. தஸ்ஸத்தோ² – உஸ்ஸன்னகுஸலத⁴ம்மாபி இதே⁴கச்சே புக்³க³லா லத்³த⁴பச்சயஸ்ஸ அபுஞ்ஞஸ்ஸ வஸேன ஜாதிஆதி³னா நிஹீனா ப⁴வந்தி, பரித்தபுஞ்ஞாபி அப்பதரபுஞ்ஞத⁴ம்மாபி ஏகே ஸத்தா கெ²த்தஸம்பத்திஆதி³னா தஸ்ஸ புஞ்ஞஸ்ஸ மஹாஜுதிகதாய உளாரா ப⁴வந்தீதி.

    Idāni byākaraṇaṃ dassento ‘‘ussannapuññāpi bhavanti heke, parittapuññāpi bhavanti heke’’ti āha. Tassattho – ussannakusaladhammāpi idhekacce puggalā laddhapaccayassa apuññassa vasena jātiādinā nihīnā bhavanti, parittapuññāpi appatarapuññadhammāpi eke sattā khettasampattiādinā tassa puññassa mahājutikatāya uḷārā bhavantīti.

    454. ஸீவதி²காயாதி ஸுஸானே. அங்கு³ட்ட²ஸ்னேஹேனாதி அங்கு³ட்ட²தோ பவத்தஸ்னேஹேன, தே³வதாய அங்கு³ட்ட²தோ பக்³க⁴ரிதகீ²ரேனாதி அத்தோ². ந யக்க²பூ⁴தா ந ஸரீஸபா வாதி பிஸாசபூ⁴தா வா யக்க²பூ⁴தா வா ஸரீஸபா வா யே கேசி ஸரந்தா க³ச்ச²ந்தா வா ந விஹேட²யெய்யுங் ந பா³தெ⁴ய்யுங்.

    454.Sīvathikāyāti susāne. Aṅguṭṭhasnehenāti aṅguṭṭhato pavattasnehena, devatāya aṅguṭṭhato paggharitakhīrenāti attho. Na yakkhabhūtā na sarīsapā vāti pisācabhūtā vā yakkhabhūtā vā sarīsapā vā ye keci sarantā gacchantā vā na viheṭhayeyyuṃ na bādheyyuṃ.

    455. பலிஹிங்ஸு பாதே³தி அத்தனோ ஜிவ்ஹாய பாதே³ லிஹிஸுங். த⁴ங்காதி காகா. பரிவத்தயந்தீதி ‘‘மா நங் குமாரங் கேசி விஹேடெ²ய்யு’’ந்தி ரக்க²ந்தா நிரோக³பா⁴வஜானநத்த²ங் அபராபரங் பரிவத்தந்தி. க³ப்³பா⁴ஸயந்தி க³ப்³ப⁴மலங். பக்கி²க³ணாதி கி³ஜ்ஜ²குலலாத³யோ ஸகுணக³ணா. ஹரந்தீதி அபனெந்தி. அக்கி²மலந்தி அக்கி²கூ³த²ங்.

    455.Palihiṃsu pādeti attano jivhāya pāde lihisuṃ. Dhaṅkāti kākā. Parivattayantīti ‘‘mā naṃ kumāraṃ keci viheṭheyyu’’nti rakkhantā nirogabhāvajānanatthaṃ aparāparaṃ parivattanti. Gabbhāsayanti gabbhamalaṃ. Pakkhigaṇāti gijjhakulalādayo sakuṇagaṇā. Harantīti apanenti. Akkhimalanti akkhigūthaṃ.

    456. கேசீதி கேசி மனுஸ்ஸா, அமனுஸ்ஸா பன ரக்க²ங் ஸங்வித³ஹிங்ஸு. ஓஸத⁴ந்தி ததா³ ஆயதிஞ்ச ஆரொக்³யாவஹங் அக³த³ங். ஸாஸபதூ⁴பனங் வாதி யங் ஜாதஸ்ஸ தா³ரகஸ்ஸ ரக்க²ணத்த²ங் ஸாஸபேன தூ⁴பனங் கரொந்தி, தம்பி தஸ்ஸ கரொந்தா நாஹேஸுந்தி தீ³பெந்தி. நக்க²த்தயோக³ம்பி ந அக்³க³ஹேஸுந்தி நக்க²த்தயுத்தம்பி ந க³ண்ஹிங்ஸு. ‘‘அஸுகம்ஹி நக்க²த்தே திதி²ம்ஹி முஹுத்தே அயங் ஜாதோ’’தி ஏவங் ஜாதகம்மம்பிஸ்ஸ ந கேசி அகங்ஸூதி அத்தோ². ந ஸப்³ப³த⁴ஞ்ஞானிபி ஆகிரிங்ஸூதி மங்க³லங் கரொந்தா அக³த³வஸேன யங் ஸாஸபதேலமிஸ்ஸிதங் ஸாலிஆதி³த⁴ஞ்ஞங் ஆகிரந்தி, தம்பிஸ்ஸ நாகங்ஸூதி அத்தோ².

    456.Kecīti keci manussā, amanussā pana rakkhaṃ saṃvidahiṃsu. Osadhanti tadā āyatiñca ārogyāvahaṃ agadaṃ. Sāsapadhūpanaṃ vāti yaṃ jātassa dārakassa rakkhaṇatthaṃ sāsapena dhūpanaṃ karonti, tampi tassa karontā nāhesunti dīpenti. Nakkhattayogampi na aggahesunti nakkhattayuttampi na gaṇhiṃsu. ‘‘Asukamhi nakkhatte tithimhi muhutte ayaṃ jāto’’ti evaṃ jātakammampissa na keci akaṃsūti attho. Na sabbadhaññānipi ākiriṃsūti maṅgalaṃ karontā agadavasena yaṃ sāsapatelamissitaṃ sāliādidhaññaṃ ākiranti, tampissa nākaṃsūti attho.

    457. ஏதாதி³ஸந்தி ஏவரூபங் . உத்தமகிச்ச²பத்தந்தி பரமகிச்ச²ங் ஆபன்னங் அதிவிய து³க்க²ப்பத்தங். ரத்தாப⁴தந்தி ரத்தியங் ஆப⁴தங். நோனீதபிண்ட³ங் வியாதி நவனீதபிண்ட³ஸதி³ஸங், மங்ஸபேஸிமத்ததா ஏவங் வுத்தங். பவேத⁴மானந்தி து³ப்³ப³லபா⁴வேன பகம்பமானங். ஸஸங்ஸயந்தி ‘‘ஜீவதி நு கோ² ந நு கோ² ஜீவதீ’’தி ஸங்ஸயிததாய ஸங்ஸயவந்தங். ஜீவிதஸாவஸேஸந்தி ஜீவிதட்டி²தியா ஹேதுபூ⁴தானங் ஸாத⁴னானங் அபா⁴வேன கேவலங் ஜீவிதமத்தாவஸேஸகங்.

    457.Etādisanti evarūpaṃ . Uttamakicchapattanti paramakicchaṃ āpannaṃ ativiya dukkhappattaṃ. Rattābhatanti rattiyaṃ ābhataṃ. Nonītapiṇḍaṃ viyāti navanītapiṇḍasadisaṃ, maṃsapesimattatā evaṃ vuttaṃ. Pavedhamānanti dubbalabhāvena pakampamānaṃ. Sasaṃsayanti ‘‘jīvati nu kho na nu kho jīvatī’’ti saṃsayitatāya saṃsayavantaṃ. Jīvitasāvasesanti jīvitaṭṭhitiyā hetubhūtānaṃ sādhanānaṃ abhāvena kevalaṃ jīvitamattāvasesakaṃ.

    458. அக்³க³குலிகோ ப⁴விஸ்ஸதி போ⁴க³தோ சாதி போ⁴க³னிமித்தங் போ⁴க³ஸ்ஸ வஸேன அக்³க³குலிகோ ஸெட்ட²குலிகோ ப⁴விஸ்ஸதீதி அத்தோ².

    458.Aggakuliko bhavissati bhogato cāti bhoganimittaṃ bhogassa vasena aggakuliko seṭṭhakuliko bhavissatīti attho.

    459. ‘‘கிஸ்ஸ வத’’ந்தி அயங் கா³தா² ஸத்து² ஸந்திகே டி²தேஹி உபாஸகேஹி தேன கதகம்மஸ்ஸ புச்சா²வஸேன வுத்தா. ஸா ச கோ² ஸிவதி²காய ஸன்னிபதிதேஹீதி வேதி³தப்³பா³. தத்த² கிஸ்ஸாதி கிங் அஸ்ஸ. வதந்தி வதஸமாதா³னங். புன கிஸ்ஸாதி கீதி³ஸஸ்ஸ ஸுசிண்ணஸ்ஸ வதஸ்ஸ ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ சாதி விப⁴த்திங் விபரிணாமெத்வா யோஜனா. ஏதாதி³ஸந்தி க³ணிகாய குச்சி²யா நிப்³ப³த்தனங், ஸுஸானே ச²ட்³ட³னந்தி ஏவரூபங். ப்³யஸனந்தி அனத்த²ங். தாதி³ஸந்தி ததா²ரூபங், ‘‘அங்கு³ட்ட²ஸ்னேஹேன யாபேதி ரத்தி’’ந்திஆதி³னா, ‘‘அயங் குமாரோ நக³ரஸ்ஸிமஸ்ஸ அக்³க³குலிகோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’திஆதி³னா ச வுத்தப்பகாரந்தி அத்தோ². இத்³தி⁴ந்தி தே³வித்³தி⁴ங், தி³ப்³ப³ஸம்பத்திந்தி வுத்தங் ஹோதி.

    459. ‘‘Kissa vata’’nti ayaṃ gāthā satthu santike ṭhitehi upāsakehi tena katakammassa pucchāvasena vuttā. Sā ca kho sivathikāya sannipatitehīti veditabbā. Tattha kissāti kiṃ assa. Vatanti vatasamādānaṃ. Puna kissāti kīdisassa suciṇṇassa vatassa brahmacariyassa cāti vibhattiṃ vipariṇāmetvā yojanā. Etādisanti gaṇikāya kucchiyā nibbattanaṃ, susāne chaḍḍananti evarūpaṃ. Byasananti anatthaṃ. Tādisanti tathārūpaṃ, ‘‘aṅguṭṭhasnehena yāpeti ratti’’ntiādinā, ‘‘ayaṃ kumāro nagarassimassa aggakuliko bhavissatī’’tiādinā ca vuttappakāranti attho. Iddhinti deviddhiṃ, dibbasampattinti vuttaṃ hoti.

    இதா³னி தேஹி உபாஸகேஹி புட்டோ² ப⁴க³வா யதா² ததா³ ப்³யாகாஸி, தங் த³ஸ்ஸெந்தா ஸங்கீ³திகாரா –

    Idāni tehi upāsakehi puṭṭho bhagavā yathā tadā byākāsi, taṃ dassentā saṅgītikārā –

    460.

    460.

    ‘‘பு³த்³த⁴பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ, பூஜங் அகாஸி ஜனதா உளாரங்;

    ‘‘Buddhapamukhassa bhikkhusaṅghassa, pūjaṃ akāsi janatā uḷāraṃ;

    தத்ரஸ்ஸ சித்தஸ்ஸஹு அஞ்ஞத²த்தங், வாசங் அபா⁴ஸி ப²ருஸங் அஸப்³ப⁴ங்.

    Tatrassa cittassahu aññathattaṃ, vācaṃ abhāsi pharusaṃ asabbhaṃ.

    461.

    461.

    ‘‘ஸோ தங் விதக்கங் பவினோத³யித்வா, பீதிங் பஸாத³ங் படிலத்³தா⁴ பச்சா²;

    ‘‘So taṃ vitakkaṃ pavinodayitvā, pītiṃ pasādaṃ paṭiladdhā pacchā;

    ததா²க³தங் ஜேதவனே வஸந்தங், யாகு³யா உபட்டா²ஸி ஸத்தரத்தங்.

    Tathāgataṃ jetavane vasantaṃ, yāguyā upaṭṭhāsi sattarattaṃ.

    462.

    462.

    ‘‘தஸ்ஸ வதங் தங் பன ப்³ரஹ்மசரியங், தஸ்ஸ ஸுசிண்ணஸ்ஸ அயங் விபாகோ;

    ‘‘Tassa vataṃ taṃ pana brahmacariyaṃ, tassa suciṇṇassa ayaṃ vipāko;

    ஏதாதி³ஸங் ப்³யஸனங் பாபுணித்வா, தங் தாதி³ஸங் பச்சனுபொ⁴ஸ்ஸதித்³தி⁴ங்.

    Etādisaṃ byasanaṃ pāpuṇitvā, taṃ tādisaṃ paccanubhossatiddhiṃ.

    463.

    463.

    ‘‘ட²த்வான ஸோ வஸ்ஸஸதங் இதே⁴வ, ஸப்³பே³ஹி காமேஹி ஸமங்கி³பூ⁴தோ;

    ‘‘Ṭhatvāna so vassasataṃ idheva, sabbehi kāmehi samaṅgibhūto;

    காயஸ்ஸ பே⁴தா³ அபி⁴ஸம்பராயங், ஸஹப்³யதங் க³ச்ச²தி வாஸவஸ்ஸா’’தி. –

    Kāyassa bhedā abhisamparāyaṃ, sahabyataṃ gacchati vāsavassā’’ti. –

    சதஸ்ஸோ கா³தா² அவோசுங்.

    Catasso gāthā avocuṃ.

    460. தத்த² ஜனதாதி ஜனஸமூஹோ, உபாஸகக³ணோதி அதி⁴ப்பாயோ. தத்ராதி தஸ்ஸங் பூஜாயங். அஸ்ஸாதி தஸ்ஸ தா³ரகஸ்ஸ. சித்தஸ்ஸஹு அஞ்ஞத²த்தந்தி புரிமப⁴வஸ்மிங் சித்தஸ்ஸ அஞ்ஞதா²பா⁴வோ அனாத³ரோ அகா³ரவோ அபச்சயோ அஹோஸி. அஸப்³ப⁴ந்தி ஸாது⁴ஸபா⁴ய ஸாவேதுங் அயுத்தங் ப²ருஸங் வாசங் அபா⁴ஸி.

    460. Tattha janatāti janasamūho, upāsakagaṇoti adhippāyo. Tatrāti tassaṃ pūjāyaṃ. Assāti tassa dārakassa. Cittassahu aññathattanti purimabhavasmiṃ cittassa aññathābhāvo anādaro agāravo apaccayo ahosi. Asabbhanti sādhusabhāya sāvetuṃ ayuttaṃ pharusaṃ vācaṃ abhāsi.

    461. ஸோதி ஸோ அயங். தங் விதக்கந்தி தங் பாபகங் விதக்கங். பவினோத³யித்வாதி மாதரா கதாய ஸஞ்ஞத்தியா வூபஸமெத்வா. பீதிங் பஸாத³ங் படிலத்³தா⁴தி பீதிங் பஸாத³ஞ்ச படிலபி⁴த்வா உப்பாதெ³த்வா. யாகு³யா உபட்டா²ஸீதி யாகு³தா³னேன உபட்ட²ஹி. ஸத்தரத்தந்தி ஸத்ததி³வஸங்.

    461.Soti so ayaṃ. Taṃ vitakkanti taṃ pāpakaṃ vitakkaṃ. Pavinodayitvāti mātarā katāya saññattiyā vūpasametvā. Pītiṃ pasādaṃ paṭiladdhāti pītiṃ pasādañca paṭilabhitvā uppādetvā. Yāguyā upaṭṭhāsīti yāgudānena upaṭṭhahi. Sattarattanti sattadivasaṃ.

    462. தஸ்ஸ வதங் தங் பன ப்³ரஹ்மசரியந்தி தங் மயா ஹெட்டா² வுத்தப்பகாரங் அத்தனோ சித்தஸ்ஸ பஸாத³னங் தா³னஞ்ச இமஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ வதங் தங் ப்³ரஹ்மசரியஞ்ச, அஞ்ஞங் கிஞ்சி நத்தீ²தி அத்தோ².

    462.Tassavataṃ taṃ pana brahmacariyanti taṃ mayā heṭṭhā vuttappakāraṃ attano cittassa pasādanaṃ dānañca imassa puggalassa vataṃ taṃ brahmacariyañca, aññaṃ kiñci natthīti attho.

    463. ட²த்வானாதி யாவ ஆயுபரியோஸானா இதே⁴வ மனுஸ்ஸலோகே ட²த்வா. அபி⁴ஸம்பராயந்தி புனப்³ப⁴வே. ஸஹப்³யதங் க³ச்ச²தி வாஸவஸ்ஸாதி ஸக்கஸ்ஸ தே³வானமிந்த³ஸ்ஸ புத்தபா⁴வேன ஸஹபா⁴வங் க³மிஸ்ஸதி. அனாக³தத்தே² ஹி இத³ங் பச்சுப்பன்னகாலவசனங். ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² உத்தானமேவாதி.

    463.Ṭhatvānāti yāva āyupariyosānā idheva manussaloke ṭhatvā. Abhisamparāyanti punabbhave. Sahabyataṃ gacchati vāsavassāti sakkassa devānamindassa puttabhāvena sahabhāvaṃ gamissati. Anāgatatthe hi idaṃ paccuppannakālavacanaṃ. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.

    குமாரபேதவத்து²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Kumārapetavatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi / 5. குமாரபேதவத்து² • 5. Kumārapetavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact